Autor Wątek: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria  (Przeczytany 6496 razy)

Offline ikpara

Odp: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria
« Odpowiedź #45 dnia: 08 Wrzesień 2025, 16:12:13 »
Ja widzę taką w necie:
Ja też widzę tylko taką instrukcję po polsku.

Offline Karsin

• Ekspres: V60
  • Młynek: Ode 2 | 1Zpresso
« Odpowiedź #46 dnia: 08 Wrzesień 2025, 16:13:01 »
Trudno się z Wami nie zgodzić 🙂
Mogliby usunąć ten zapis o 100 kawach, autorka pisała o 2-3 dziennie, więc faktycznie wychodzi to miesiąc 😅

Przywołany był też polecany na forum kryształ, więc intencje były dobre - może to spowodowało frustrację kawka

Z drugiej strony, tak jak niektórzy pisali wyżej, co mogą zrobić poza zaleceniami. Nie ma możliwości dokładnego sprawdzenia jak był użytkowany. W przypadku awarii w okresie gwarancyjnym zostanie naprawiony. Jeśli chcesz mieć sprawny ekspres przez długi czas -> stosuj się do zaleceń

Offline ikpara

« Odpowiedź #47 dnia: 08 Wrzesień 2025, 16:24:14 »
Hmm... specjalnie zapytałem - moi koledzy mieli w biurze kolbę DeLonghi (jak na DeLonghi to taki "lepszy" model) rocznik chyba 2003 - chodził na 4 - 5 kawach dziennie  i nigdy nie był odkamieniany i bardzo rzadko czyszczony. Chodził z 15 lat bez uwag. Jedna rzecz - od początku do końca tylko i wyłącznie Żywiecki Kryształ.

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
« Odpowiedź #48 dnia: 08 Wrzesień 2025, 18:24:18 »
Witam,

Sporo hejtu na mnie się wylało. Brak obiektywnego spojrzenia w pierwszym poście, jaki mi zarzucono, nie był intencjonalny, jak ktoś zauważył w swojej wypowiedzi, skupiłam się na tym co mnie zmartwiło, każdą swoją źle zrozumianą wypowiedź prostowałam i starałam się pokazywać jasno z jakim problemem się mierzę.
 Nie widzę już teraz sensu odnoszenia się do wcześniejszych odpowiedzi. Wypowiem się ogólnie.

Jestem przeciętnym użytkownikiem ekspresu do kawy i sporadycznie zaglądam na to forum, nie przekopuję się przez różne wątki w celu poszukiwania inspiracji, modyfikacji, tuningu urządzenia, eksperymentów baristycznych, sposobów konserwacji. Użytkowałam ekspres zgodnie z zasadami opisanymi w instrukcji.

Na forum zalogowałam się poszukując wsparcia w wyborze ekspresu, potem potrzebowałam kilku porad, żeby nauczyć się w właściwej obsługi, aby dobrze parzyć kawę i to by było na tyle.

Instrukcję otrzymałam w mailu na moją prośbę, ponieważ nie było jej dołączonej w języku polskim, gdybym mogła cofnąć czas użytkowałabym ekspres tak samo ponieważ, robiłam to, co zaleca producent w instrukcji. Na temat eksploatacji ekspresu nie miałam żadnej innej wiedzy niż ta, którą wyczytałam w instrukcji.
Dlatego też po otrzymaniu informacji z Konesso o przeprowadzeniu naprawy i zaproponowanych usługach, byłam bardzo zaskoczona ofertą czyszczenia i odkamieniania, bo nie sądziłam, że mój ekspres będzie takich czynności wymagał. Miałam poczucie bezradności i niesprawiedliwości, że mimo stosowania właściwej procedury, ktoś zarzuca mi źle przeprowadzaną konserwację i żeby mieć dobrze działający ekspres, muszę zapłacić, bo sama nie wiem jak odkamieniać i nie mogę niczego rozkręcić, żeby dobrze wyczyścić, bo stracę gwarancję.

Zwróciłam się do Państwa po poradę, w kwestii zasadności opłacania tej usługi przez klienta, a nie wykonania jej przez serwis z wyżej opisanych powodów. Zastosowałam się do zaleceń zawartych w instrukcji i nie stosowałam innych procedur niż te zalecane, więc nie zawiniłam i nie powinnam ponosić tych kosztów.

W załączniku instrukcja, którą otrzymałam

Pozdrawiam

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #49 dnia: 08 Wrzesień 2025, 19:06:48 »
Czy tę instrukcję otrzymałaś przy zakupie?

Widzę zapis:

Odkamienianie ekspresu
W miarę korzystania z ekspresu odkłada się w nim naturalny osad mineralny, którego tempo jest
uzależnione od częstotliwości korzystania z ekspresów i twardości wody. Odkładający się osad
mineralny może ograniczać przepływ wody w przewodach i obniżać temperaturę zaparzania kawy, co
może mieć wpływ na jakość kawy oraz żywotność ekspresu. W celu uniknięcia odkładania się
kamienia, który może również osadzać się w przewodach wewnętrznych ekspresu, zaleca się
stosowanie filtrów wody Lelit (kod produktowy: PLA930M). Proszę postępować zgodnie z instrukcją
na opakowaniu filtrów podczas ich montażu. Filtry wody oczyszczają wodę z soli wapiennych i
magnezowych, które są odpowiedzialne za formowanie się kamienia i mogą wpływać na smak kawy.
Filtry tracą swoje właściwości po przefiltrowaniu określonej ilości wody, przez co wymagane jest ich
okresowa wymiana. To jak korzystać z filtru i go wymienić jest podane na opakowaniu. Aby uniknąć
ryzyka uszkodzenia podzespołów ekspresu przy odkamienianiu, należy korzystać wyłącznie z
naturalnych środków odkamieniających.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Furgalad

« Odpowiedź #50 dnia: 08 Wrzesień 2025, 19:13:34 »
Otrzymałam na swoją prośbę, kilkanaście dni po zakupie na maila.

W zakładce odkamienianie jest tylko info o filtrach, brak informacji jak wykonać czynność odkamieniania i jak często.
Używałam filtrów maxtra do wody twardej, bo korzystamy z dzbanka Brita, potem Żywiecki kryształ kupowana w Selgros.

Offline fotohobby

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: DC63 Red Burrs
« Odpowiedź #51 dnia: 08 Wrzesień 2025, 19:21:05 »
Podkreślam, że woda używana była z filtra i backflash robiony 1x na miesiąc, ekspres nie był zaniedbany. Nie miałam informacji że mam go odkamieniać i czyścić przez odkręcanie elementów. Czy to nie jest jasne, co piszę?

Na YT na koncie "kolekcjoner doświadczeń" są jest test filtrów dzbankowych
Wyniki mocno średnie...

Używałaś filtrów zalecanych przez Lelit ?
One nie dość, że są większe, niż te w dzbanku, to używane są TYLKO to ochrony ekspresu (dużo mniejsza ilość filtrowanej wody)
Podaj parametry wody z Twoich wodociągów.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2025, 20:00:22 wysłana przez fotohobby »

Offline ikpara

« Odpowiedź #52 dnia: 08 Wrzesień 2025, 20:06:43 »
Jest co najmniej niedopatrzeniem niedostarczenie instrukcji przy zakupie i to jest fakt.
Właśnie zauważyłem, że ze strony Konesso zniknęła możliwość pobrania instrukcji do ekspresów LELIT bezpośrednio z karty produktu.
Dostępna jest tutaj: https://www.konesso.pl/data/include/cms/poradniki/Instrukcja_obsugi_ekspresow_kolbowych_Lelit.pdf
Mnie jeszcze jedna rzecz zastanowiła - o co chodzi z tym zatkanym sitkiem nadającym się do wymiany - stwierdzone podczas naprawy? To nie stanie się przez niewykonanie jednego bacflusha.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2025, 20:15:33 wysłana przez ikpara »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #53 dnia: 08 Wrzesień 2025, 20:35:23 »
To nie stanie się przez niewykonanie jednego bacflusha.
Backflush raz na tydzień z chemią jest ok, jeśli codziennie po każdym zaparzeniu przepłukujesz grupę, a na koniec dnia zrobi się backflush z samej wody. Po tygodniu chemia już pewnie nie usunie wszystkiego, więc po półtora roku może być przytkane sitko.

Offline ikpara

« Odpowiedź #54 dnia: 08 Wrzesień 2025, 20:52:11 »
No tak ale sitko kąpie się po prostu w proszku PL103 co jakiś czas, a w instrukcji jest napisane żeby to robić, nie tylko backflush (przepuszczenie gorącej wody przez sitko jest chyba niewystarczające). Ja kąpię sitka w Cafizie pewnie raz na miesiąc i nie zauważam żadnych problemów z zatkaniem.

Offline Furgalad

« Odpowiedź #55 dnia: 08 Wrzesień 2025, 20:57:44 »
No tak ale sitko kąpie się po prostu w proszku PL103 co jakiś czas, a w instrukcji jest napisane żeby to robić, nie tylko backflush (przepuszczenie gorącej wody przez sitko jest chyba niewystarczające). Ja kąpię sitka w Cafizie pewnie raz na miesiąc i nie zauważam żadnych problemów z zatkaniem.

O jakim sitku mowa? Które sitko kąpiesz odkręcasz coś?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #56 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:10:04 »
Sitko w grupie kawowej, to z którego wypływa woda.

Offline Furgalad

« Odpowiedź #57 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:11:57 »

Czyli trzeba odkręcić, na gwarancji nie można

Offline fotohobby

• Ekspres: Lelit Grace
  • Młynek: DC63 Red Burrs
« Odpowiedź #58 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:18:14 »

Czyli trzeba odkręcić, na gwarancji nie można

Można
Przecież sama zacytowałaś słowa Michała z których wynika, że można.
"Tak jak koledzy radzą w wątku można odkręcić sitko i je wymoczyć "

Offline Furgalad

« Odpowiedź #59 dnia: 08 Wrzesień 2025, 21:27:41 »
Przeoczyłam ten szczegół akurat w tej wypowiedzi ale co by to zmieniło skoro byłam cały czas w przekonaniu o nierozkręcaniu żadnego elementu.

Ciekawe, że do pewnego momentu można coś odkręcić, i to też powinnam była wiedzieć, że to jeszcze można, ale głębiej już nie, nawet nie mam pojęcia o tym co tam siedzi w środku po kolei, że też nie wiedziałam wcześniej, że można ta jedna śrubkę odkręcić, przed wysłaniem ekspresu do naprawy i przed postem Michała;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi