Dzień dobry,
Bardzo proszę o poradę.
Odesłałam ekspres Lelit Victoria do Konesso na naprawę gwarancyjną, ponieważ były jakieś zaburzenia z elektroniką, ekspres sam się wyłączał,diody migotały, z pary przełączał się w tryb parzenia i tak w kółko. Dostałam informację z serwisu o warunkowej naprawie oraz zaproponowali mi czyszczenie i odkamienianie profesjonalne ekspresu z wymianą sitka w cenie 522 zł, wysłali mi zdjęcia, elementy rozkręcone, zanieczyszczone. Express odesłałam bez przeprowadzenia backflashu ponieważ, pani na infolinii powiedziała, że nie muszę tego robić. Twierdzą, że ekspres nie był wystarczająco dobrze czyszczony, a używałam wody filtrowana z czajnika, Żywiec Kryształ i back flash przeprowadzany raz na miesiąc przy 2-3 trzech kawach dziennie.
Nie sądziłam, że mogę cokolwiek rozkręcać, bo bałam się utraty gwarancji, teraz się okazuje że oni mi proponują czyszczenie za pieniądze,o
Bo ekspres nie będzie pracował prawidłowo.
W instrukcji którą otrzymałam podczas zakupu przesłanej na maila nic nie wspominane było o tym że express należy odkamieniać tylko żeby podawać wodę filtrowaną nie ma też opisu Jak przeprowadzić odkamienianie ani nie podane jest że należy odkręcać wszystko żeby przeczyścić, nie wiem co mam z tym zrobić, gdybym wiedziała że mogę wszystko rozkręcić to bym sobie sama wyczyściła, ale nie chciałam tego robić ze względu na utratę gwarancji.
Napisali też że jeśli po wyczyszczeniu i odkamienianiu okaże się że grzałka nie będzie prawidłowo funkcjonować, to należy dopłacić ponad 200 zł za wymianę nowej grzałki.
Co mam teraz z tym zrobić. Uważam, że to co pisze do mnie Konnesso jest nie do końca zgodne z tym co w instrukcji i nie mają prawa oczekiwać zapłaty.
Ekspres użytkowany 1,5 roku i takie rzeczy.