Autor Wątek: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria  (Przeczytany 6522 razy)

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria
« dnia: 04 Wrzesień 2025, 15:40:05 »
Dzień dobry,
Bardzo proszę o poradę.

Odesłałam ekspres Lelit Victoria do Konesso na naprawę gwarancyjną, ponieważ były jakieś zaburzenia z elektroniką, ekspres sam się wyłączał,diody migotały, z pary przełączał się w tryb parzenia i tak w kółko. Dostałam informację z serwisu o warunkowej naprawie oraz zaproponowali mi czyszczenie i odkamienianie profesjonalne ekspresu z wymianą sitka w cenie 522 zł, wysłali mi zdjęcia, elementy rozkręcone, zanieczyszczone. Express odesłałam bez przeprowadzenia backflashu ponieważ, pani na infolinii powiedziała, że nie muszę tego robić. Twierdzą, że ekspres nie był wystarczająco dobrze czyszczony, a używałam wody  filtrowana z czajnika, Żywiec Kryształ i back flash przeprowadzany raz na miesiąc przy 2-3 trzech kawach dziennie.
Nie sądziłam, że mogę cokolwiek rozkręcać, bo bałam się utraty gwarancji, teraz się okazuje że oni mi proponują czyszczenie za pieniądze,o
 Bo ekspres nie będzie pracował prawidłowo.

W instrukcji którą otrzymałam podczas zakupu przesłanej na maila nic nie wspominane było o tym że express należy odkamieniać tylko żeby podawać wodę filtrowaną nie ma też opisu Jak przeprowadzić odkamienianie ani nie podane jest że należy odkręcać wszystko żeby przeczyścić, nie wiem co mam z tym zrobić, gdybym wiedziała że mogę wszystko rozkręcić to bym sobie sama wyczyściła, ale nie chciałam tego robić ze względu na utratę gwarancji.

Napisali też że jeśli po wyczyszczeniu i odkamienianiu okaże się że grzałka nie będzie prawidłowo funkcjonować, to należy dopłacić ponad 200 zł za wymianę nowej grzałki.

Co mam teraz z tym zrobić. Uważam, że to co pisze do mnie Konnesso jest nie do końca zgodne z tym co w instrukcji i nie mają prawa oczekiwać zapłaty.

Ekspres użytkowany 1,5 roku i takie rzeczy.
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2025, 15:42:46 wysłana przez Furgalad »

Offline ikpara

Odp: Konesso naprawa gwarancyjna Lelit Victoria
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Wrzesień 2025, 16:31:16 »
Tym razem staję po stronie konsumenta, a dowodem jest instrukcja obsługi ekspresu. Przeczytałem instrukcję ze strony Mediaexpert i jestem co najmniej zdumiony (nigdy nie miałem Lelita). Rzeczywiście w ogólnodostępnej instrukcji brak jest:
- zalecenia odkamieniania (i zaleconych środków odkamieniających oraz procedury) ekspresu przez użytkownika;
- zalecenia okresowej konserwacji/obsługi (tzn. odkamieniania) urządzenia w ASO - odpłatnej lub nie;
na dokładkę:
- brak określenia minimalnych parametrów wody używanej w ekspresie;
- brak wypisania objawów ewentualnego objawu zakamienienia ekspresu i sposobu dalszego postępowania w instrukcji obsługi.

https://www.mediaexpert.pl/lp,instrukcje-obslugi/lelit/ekspresy-cisnieniowe/ekspres-lelit-victoria-pl91t
No chyba, że jest jeszcze jakiś dodatkowy załącznik.

W sądzie w zasadzie sprawa do wygrania (tylko komu się chce).
« Ostatnia zmiana: 04 Wrzesień 2025, 16:33:38 wysłana przez ikpara »

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Wrzesień 2025, 16:44:50 »
Bardzo proszę o poradę.
Polecam Ci wizytę u Miejskiego Rzecznika Konsumentów. W Googlu sobie wpisz hasło dodając nazwę swojego miasta to znajdziesz namiary i idź sobie osobiście najlepiej. Ja w zeszłym roku miałem "przygody" z reklamacją w popularnym i dużym sklepie outdorowym. Reklamację mi uwalili a po interwencji lokalnego (powiatowego w moim przypadku) Rzecznika zwrot kasy był natychmiastowy i to bez zwrotu wadliwego sprzętu.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Wrzesień 2025, 16:50:32 »
Pogadaj z Michałem.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=profile;u=3105

To prawda, instrukcja nie wspomina nic o procedurze odkamieniania, a zaleca stosowanie odpowiednich filtrów.

Offline ikpara

« Odpowiedź #4 dnia: 04 Wrzesień 2025, 17:08:41 »
Pogadaj z Michałem.
https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?action=profile;u=3105

To prawda, instrukcja nie wspomina nic o procedurze odkamieniania, a zaleca stosowanie odpowiednich filtrów.
Polska instrukcja tylko "zaleca" i nie wspomina o żywotności filtra. Oryginalna LELIT w wersji angielskiej określa za to żywotność filtrów, ale też tylko "rekomenduje" ich użycie. BTW czy nowy Lelit ma ten filtr zamontowany?
Ogólnie wiemy, że w PL woda jest przeważnie bardzo twarda i np. producenci pralek czy zmywarek są bardzo na to wyczuleni.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Wrzesień 2025, 19:44:13 »
To po co wysyłać na gwarancję... od razu walić roszczeniem z tytułu rękojmi/braku zgodności towaru z umową, nawalanka ustawą jest zdecydowanie skuteczniejsza.
Brak zaleceń producenta/sprzedawcy co do konserwacji = brak winy użytkownika, zwłaszcza w tym przypadku.

Offline Czuły Barbarzyńca

• Ekspres: Ascaso Baby T Plus Flow Control
  • Młynek: Eureka Mignon Single Dose
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Wrzesień 2025, 20:25:21 »
W instrukcji obsługi mikrofalówki nie napisali żeby nie suszyć kota to znaczy że mogę ? Rozumiem co chcecie powiedzieć ale tak na logikę- jak będzie wyglądał czajnik po 1,5 rocznym okresie użytkowania bez odkamieniania ?  :picardpalm:

Offline Darecky

• Ekspres: Breville Barista Max VCF126
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Wrzesień 2025, 21:17:08 »
W instrukcji obsługi mikrofalówki nie napisali żeby nie suszyć kota to znaczy że mogę ? Rozumiem co chcecie powiedzieć ale tak na logikę- jak będzie wyglądał czajnik po 1,5 rocznym okresie użytkowania bez odkamieniania ?  :picardpalm:
Mówimy o używaniu urządzenia zgodnie z przeznaczeniem. Niepodanie w jaki sposób albo czy w ogóle czyścić i odkamieniać ekspres to wina producenta.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Wrzesień 2025, 21:20:10 »
wg instrukcji z https://www.konesso.pl/data/include/cms/poradniki/Instrukcja_obsugi_ekspresow_kolbowych_Lelit.pdf

Cytuj (zaznaczone)
Nalezy regularnie wymieniac filtry wody w zaleznosci od intensywnosci uzytkowania, aby zagwarantowac
ich optymalne działanie. Instrukcja montazu filtra wody znajduje sie na opakowaniu filtra.
NIE ZALECA SIE UZYWANIA SRODKÓW CHEMICZNYCH DO ODKAMIENIANIA.

Lelit o (ile pamietam) kiedyś faktycznie nie polecał samodzielnego odkamieniania, ale później zmienili zdanie ;) (przynajmniej w Lelit Mara)

Offline ikpara

« Odpowiedź #9 dnia: 04 Wrzesień 2025, 21:33:52 »
Z tymi "środkami chemicznymi" też było kiedyś (20+lat) zastrzeżenie w DeLonghi - rekomendowali używanie octu wraz z instrukcją czyszczenia. W PL zgodnie z ustawą obowiązuje polska wersja instrukcji, a tam w Lelit jest co jest.

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
« Odpowiedź #10 dnia: 05 Wrzesień 2025, 09:00:59 »
Ja pozwolę sobie tylko nieco naprostować tą sprawę i wrzucić informację na temat tego jaką informację i propozycję Klientka od nas otrzymała - ekspres został naprawiony na gwarancji, ale zasugerowaliśmy możliwość wykonania odpłatnych, dodatkowych usług.
Dokładnie tak brzmiał mail:

Dzień dobry,

informuję, iż Pana urządzenie zostało już zweryfikowane i warunkowo naprawione w ramach usługi gwarancyjnej. Jednakże podczas przeprowadzonej diagnozy odnotowano zanieczyszczenia, które mogą negatywnie wpływać na jakość parzonej kawy, a w przyszłości prowadzić do poważniejszych awarii. W związku z powyższym, chcielibyśmy przedstawić dodatkową propozycję, która pozwoli na poprawę jego pracy i dłuższą bezawaryjną eksploatację.

Podczas przeglądu zauważyliśmy znaczne zanieczyszczenia grupy kawowej oraz odsad wapienny nagromadzony w bojlerze i na grzałce ekspresu. W załączniku przesyłam zdjęcia obrazujące wymienione zanieczyszczenia.

Proponujemy kompleksową konserwację ekspresu, która obejmuje:

Profesjonalne odkamienianie bojlera i układu wodnego.

Weryfikację sprawności grzałki po odkamienianiu. W niektórych przypadkach duża ilość kamienia może obniżyć rezystancję izolacji grzałki, co może wymagać jej wymiany.

Dokładne czyszczenie grupy zaparzającej wraz z wymianą sitka, które jest w dużym stopniu zatkane osadami kawowymi.

Ogólną konserwację i czyszczenie podzespołów.

Całkowity koszt usługi konserwacji, wraz z niezbędnymi częściami, wynosi 522 zł brutto.

W przypadku konieczności wymiany grzałki, co będzie możliwe do zweryfikowania dopiero po odkamienianiu, należy liczyć się z dodatkowym kosztem w wysokości 241 zł brutto.

Ze względu na odnotowaną obecność osadów wapiennych istnieje ryzyko oderwania się ich części, co może prowadzić do powstania zatoru, w efekcie powodując niedrożność układu.

Proszę o informację zwrotną czy jest Pan zainteresowany wykonaniem zaproponowanej dodatkowej usługi.

W oczekiwaniu na odpowiedź pozostaję do dyspozycji.
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Wrzesień 2025, 09:48:01 »
Dzięki Michał.
A powiedz jak wygląda sprawa, gdy w okresie gwarancyjnym przyczyną awarii jest kamień, a w instrukcji brak wytycznych dotyczących odkamieniania?

Offline ikpara

« Odpowiedź #12 dnia: 05 Wrzesień 2025, 10:50:19 »
Czyli można wnioskować, że zgłoszona awaria nie powstała z przyczyny zakamienienia i powyższa odpowiedź merytorycznie różni się od pierwszego postu.
Jednak mimo wszystko problem odkamieniania jako takiego wymaga dopracowania w obsłudze posprzedażnej i to z korzyścią dla obu stron.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Wrzesień 2025, 10:55:55 »
Dzień dobry,
Bardzo proszę o poradę.

Odesłałam ekspres Lelit Victoria do Konesso na naprawę gwarancyjną, ponieważ były jakieś zaburzenia z elektroniką, ekspres sam się wyłączał,diody migotały, z pary przełączał się w tryb parzenia i tak w kółko. Dostałam informację z serwisu o warunkowej naprawie oraz zaproponowali mi czyszczenie i odkamienianie profesjonalne ekspresu z wymianą sitka w cenie 522 zł, wysłali mi zdjęcia, elementy rozkręcone, zanieczyszczone. Express odesłałam bez przeprowadzenia backflashu ponieważ, pani na infolinii powiedziała, że nie muszę tego robić. Twierdzą, że ekspres nie był wystarczająco dobrze czyszczony, a używałam wody  filtrowana z czajnika, Żywiec Kryształ i back flash przeprowadzany raz na miesiąc przy 2-3 trzech kawach dziennie.
Nie sądziłam, że mogę cokolwiek rozkręcać, bo bałam się utraty gwarancji, teraz się okazuje że oni mi proponują czyszczenie za pieniądze,o
 Bo ekspres nie będzie pracował prawidłowo.

W instrukcji którą otrzymałam podczas zakupu przesłanej na maila nic nie wspominane było o tym że express należy odkamieniać tylko żeby podawać wodę filtrowaną nie ma też opisu Jak przeprowadzić odkamienianie ani nie podane jest że należy odkręcać wszystko żeby przeczyścić, nie wiem co mam z tym zrobić, gdybym wiedziała że mogę wszystko rozkręcić to bym sobie sama wyczyściła, ale nie chciałam tego robić ze względu na utratę gwarancji.

Napisali też że jeśli po wyczyszczeniu i odkamienianiu okaże się że grzałka nie będzie prawidłowo funkcjonować, to należy dopłacić ponad 200 zł za wymianę nowej grzałki.

Co mam teraz z tym zrobić. Uważam, że to co pisze do mnie Konnesso jest nie do końca zgodne z tym co w instrukcji i nie mają prawa oczekiwać zapłaty.

Ekspres użytkowany 1,5 roku i takie rzeczy.
Czyli ekspres został naprawiony, a dodatkowo zaproponowali płatne usługi(po naprawie) i masz z tym problem? Ja tu nie widzę problemu, dziękujesz za propozycję i prosisz o odesłanie ekspresu. A jak używasz wody z kranu to na 99% kamień będzie, tego nie przeskoczysz. Taką niestety wodę mamy z wodociągów. Dlatego niestety mój Aiden chwilowo stoi i czeka, stary ŻK się skończył a po nowym kamień wyjdzie. A to, co mam w kranie jest okrutnie twarde i nawet filtry dzbankowe do twardej wody nie pomagają za bardzo...

Offline Furgalad

• Ekspres: Lelit Victoria
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, Nivona Cafe Grano 130
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Wrzesień 2025, 11:09:38 »
Firma nie poinformowała o tym jak ekspres powinien być serwisowany przez użytkownika, jaka przyczyna awarii? Tego nie wiem, bo nikt tego nie wyjaśnił.

Uważam że zostałam wprowadzona w błąd ponieważ:

1. pani przyjmująca moje zgłoszenie powiedziała, że nie muszę oddawać wyczyszczonego ekspresu -po backflashu, co z pewnością miałby wpływ na stan elementów po ivh demontażu

2. W serwisie wszystkie elementy zostały rozkręcone, czy takie rozkręcenie elementów ekspresu nie spowoduje utraty gwarancji? Gdyby to nie groziło utratą gwarancji,  wykonałabym tę czynność niezwłocznie, nie odważyłam się tego zrobić ponieważ potem zarzucono by mi że ingerowałam urządzenie,  do tej pory nie uzyskałam informacji czy mogę to zrobić?

Więc nie wiem czy to nie jest sytuacja bez wyjścia z jednej strony użytkownik nie może ingerować urządzenie w ramach gwarancji z drugiej strony proponują odpłatne czyszczenie.

Chcę zauważyć że starałam się w swoim pierwszym poście oddać rzeczywistą treść maila którego otrzymałam, nie zamierzałam nic kombinować, tak poza nawiasem - czy  można publikować publicznie prywatną korespondencję?

Uważam że zostałam postawiona w sytuacji patowej.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi