Autor Wątek: Ekspres do 3000,00 - podsumowanie poszukiwań  (Przeczytany 21407 razy)

Offline imrowai

• Ekspres: Ascaso steel uno prof PID
  • Młynek: WEGA 5.8 Instant
Ekspres do 3000,00 - podsumowanie poszukiwań
« dnia: 10 Marzec 2015, 19:47:56 »
Witam wszystkich specjalistów!
Zakładam ten temat, ponieważ potrzebuję przed zakupem usystematyzować to co udało mi się wyczytać w internetach :)
Do zakupu dojrzewam od zeszłych wakacji, gdy w hiszpani po obiedzie zjedzonym w przeciętnej restauracji na deser wypiłem  espresso życia - tę kawę wspominam do dziś.
Z obecnie posiadanego kolbowca nic już więcej nie wycisnę - kawy robi dobre pod warunkiem, żę doleje do nich śmietanki :P prawdziwej, zawiesistej kawy na nim nie udało mi się uzyskać, a ponadto coś zaczyna powoli odmawiać posłuszeństwa

Punktem wyjścia dla moich poszukiwań były 2 rzeczy - kwota max 3000 zł +/- 10% za ekspres i to, że maszyna ma pochodzić z polskiej sieci dystrybucji.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że dla smakosza i specjalisty kawowego kwota ta jest niewystarczająca i ktoś powie, że porządnego ekspresu za to nie kupię i, i trzeba dorzuć 400 zł bo będzie ciutkę lepiej -  ale nie ugnę się, gdzieś w tych okolicach muszę skończyć - bo tak dorzucając to można skończyć na 6000 tysiącach i więcej.
Proszę Pamiętać, że nie jestem specjalistą w zakresie parzenia kawy i, że ekspresu za 6000 zł nie będę umiał wykorzystać. Ważną informację jest również fakt, ze tych kaw dużo nie piję - w domu parzę 1/2 kawy dziennie, ponadto ekspres będzie obsługiwany nie tylko prze zemnie i dlatego musi być w miarę prosty w obsłudze.

Mając na uwadze powyższe wytypowałem 4 urządzenia:
1. Ascaso Steel DUO
2. Ascaso Stell UNO PROF
3. RANCILLO SILVIA
4. BEZZERA BZ09SPM

i tak brnąc dalej w poszukiwaniach odrzuciłem 3 z nich gdyż:
1. Ascaso Steel DUO - w porównaniu do UNO to urządzeniem ma dwa bojlery - jeden do kawy, drugi do pary - nie potrzebuję równocześnie spieniać mleka i parzyć kawy - mogę robić jedno po drugim - tak więc szkoda płacić za coś co jest zbytkiem.
3. RANCILLO SILVIA - o tym ekspresie - w przeciwieństwie do pozostałych znalazłem sporo informacji - głównie o całym rytuale nagrzewania, spuszczania pary, wody, odczekiwania 30 sek itd - nie dziękuję - to trochę za dużo komplikacji.
4. BEZZERA BZ09SPM - brak informacji o niej na forach, ale tu sprawę ułatwiła żona której ta maszyna się absolutnie nie podoba :)

Zostało Ascaso Stell UNO PROF - ekspres o prawie 1000 zł tańszy niż początkowy budżet co pozwala myśleć o kupnie jeszcze młynka
Zastanawiam się jeszcze nad wersją z PID (czyli czymś co kontroluję temperaturę wody przechodzącej przez sitko - dobrze to rozumiem?) bo czuję, że to możę być na dłuższą metę przydatne i istotne.
Z młynków mam propozycję (chyba wiadomo od kogo :) ) i-2 lub i -1 steel - i tu skłaniam się ku i-2 - i-1 z tego co wyczytałem różni się mocą silnika i sposobem regulacji przemiału - czyli niuans z mojego punktu widzenia.

Tu zapytuję Was Specjaliści - czy w moim rozumowaniu nie jest gdzieś popełniony błąd?
Ja wiem, że zawsze można kupić lepiej/drożej - ale pamiętajcie, że by dostrzegać i wyłapywać niuanse, za które od pewnego pułapu się słono płaci, trzeba mieć doświadczenie, które będę nabywał przez następne lata :) - po prostu nie chcę wydać pieniędzy na coś czego możliwości nie będę mógł wykorzystać, a chciałbym w końcu w domu, za jakiś czas, wypić prawdziwe espresso i mam nadzieję, że wybrany ekspres pozwoli mi takowe uzyskać.... a może się mylę?

Z góry dziękuję za wszystkie opinie

Offline Maciej1 Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Jednobojlerowiec
  • Młynek: Fio F64 Evo
Odp: Ekspres do 3000,00 - podsumowanie poszukiwań
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Marzec 2015, 19:53:54 »
Myślę, że wybór nie jest zły ale jeżeli możesz dołóż do pida. No i proszę Cię, weź inny ( lepszy młynek ), bo ekspres może wymienisz a młynek Ci zostanie.
W młynie: ziarna

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Marzec 2015, 20:08:52 »
prawie 1000 zł tańszy niż początkowy budżet co pozwala myśleć o kupnie jeszcze młynka
O młynku myśli się najpierw ;)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Marzec 2015, 20:28:49 »
ekspresy - tak, kiedyś i tak zmienisz  :hihihi:

młynek - weź inny i bądź zadowolony na "dzień dobry". W cenie młynków Ascaso masz świetne profesjonalne maszyny.
LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Marzec 2015, 20:33:09 »
Pafcio, lepiej późno, niż wcale.
To by był dopiero zakup, jak by bez młynka miał funkcjonować :-)
Ogólnie dobrze kolega kombinuje.
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline imrowai

« Odpowiedź #5 dnia: 10 Marzec 2015, 20:39:28 »
ekspresy - tak, kiedyś i tak zmienisz  :hihihi:

Doświadczenie podpowiada mi, że masz rację :)

O młynku myśli się najpierw ;)
o tym też czytałem na forum ale wychodzę z założenia, że w okolicy (jestem z Krakowa) znajdę gdzieś źródło kawy, gdzie będą mogli mi mielić zakupione ziarno tak by było dobrze, a pozatym co mi z młynka gdy ekspres niedomaga?

młynek - weź inny i bądź zadowolony na "dzień dobry". W cenie młynków Ascaso masz świetne profesjonalne maszyny.
kurcze no to muszę dalej temat zgłębiać - szczerze mówiąc myślałem i miałem nadzieję, że któryś z tych dwóch będzie ok.... cóż to temat na dyskusję w innym dziale - by nie oftopować

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Marzec 2015, 20:50:58 »
wychodzę z założenia, że w okolicy (jestem z Krakowa) znajdę gdzieś źródło kawy, gdzie będą mogli mi mielić zakupione ziarno tak by było dobrze,
Tak dobrze nie ma :). Grubość przemiału konkretnych ziarenek musisz dopasować do ekspresu. Na odległość się tego nie zrobi i kawa będzie kiepska.

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Marzec 2015, 20:54:01 »
Poza tym zanim dowieziesz mielonkę do domu już będzie gorsza niż świeżozmielona przyrządzona nawet w kiepskim ekspresie. Nie zapominaj też, że jest cały świat poza ekspresami, a bez młynka nie ma nic :)

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Marzec 2015, 20:57:50 »

w okolicy (jestem z Krakowa) znajdę gdzieś źródło kawy, gdzie będą mogli mi mielić zakupione ziarno tak by było dobrze, a pozatym co mi z młynka gdy ekspres niedomaga?
Zaparzysz świeżo zmieloną w szklance, efekt będzie lepszy niż zwietrzałą w superekspresie.
Wiem, że to jeszcze nie czas żebyś w to uwierzył ale większy pożytek z młyna bez ekspresu niż z ekspresu bez młyna.

Offline Yacca Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Cellini Plus v2
  • Młynek: Compak K3 Touch
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Marzec 2015, 20:58:23 »
o tym też czytałem na forum ale wychodzę z założenia, że w okolicy (jestem z Krakowa) znajdę gdzieś źródło kawy, gdzie będą mogli mi mielić zakupione ziarno tak by było dobrze, a pozatym co mi z młynka gdy ekspres niedomaga?
Nie, nie, nie - to nie jest tak jak myślisz.
Jak zdobędziesz trochę doświadczenia to okaże się, że te same ziarna wymagają trochę innego ustawienia młynka po południu w stosunku do tego co ustawiłeś rano. Młynek to podstawa!

Offline imrowai

« Odpowiedź #10 dnia: 10 Marzec 2015, 21:25:46 »
Zaparzysz świeżo zmieloną w szklance, efekt będzie lepszy niż zwietrzałą w superekspresie.
Wiem, że to jeszcze nie czas żebyś w to uwierzył ale większy pożytek z młyna bez ekspresu niż z ekspresu bez młyna.

chyba to troszkę przekoloryzowane stwierdzenie - ale nie wątpię w prawdziwość twoich słów - ale sądzę, że zanim zacznę czuć tę różnicę to i na młynek zgromadzę środki :)

Nie, nie, nie - to nie jest tak jak myślisz.
Jak zdobędziesz trochę doświadczenia to okaże się, że te same ziarna wymagają trochę innego ustawienia młynka po południu w stosunku do tego co ustawiłeś rano. Młynek to podstawa!

właśnie - najpierw doświadczenie jest potrzebne :)

zakładam, że kupując małe ilości kawy, i przechowując je w szczelnych pojemnikach w lodówce, przetrwam jakoś do czau zakupu młynka - Pamiętajcie, że wszystko co uzyskam z nowego ekspresu będzie porównywane do tego co mam obecnie - więc co bym nie zrobił i tak będę do przodu (mam nadzieję ;) )

• Global Moderator
« Odpowiedź #11 dnia: 10 Marzec 2015, 21:29:37 »
przechowując je w szczelnych pojemnikach w lodówce,
Lepiej gdzieś w szafce czy innym suchym chłodnym bezzapachowym miejscu  ;)
Pewnie, że przetrwasz - kiedyś piło się rozpuszczalną i człowiek żył!

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #12 dnia: 10 Marzec 2015, 21:32:37 »
 :nienie:

przyjmij za fakt - z kawy zmielonej w palarni nie zrobisz w domu espresso, to trochę jak 6-kę w totka trafić. Albo woda przeleci za szybko i będzie lura albo za wolno.

mielić w palarni możesz pod wszystko ale nie pod espresso

LMWDP #469

Offline piomic

• Ekspres: Rocket Cellini Evoluzione
  • Młynek: MSJ
« Odpowiedź #13 dnia: 10 Marzec 2015, 21:51:53 »
A nie mówiłem, że za wcześnie żebyś uwierzył?
Wiem o czym mówię bo jeszcze pamiętam swoje początki. Jak znalazłem inne forum szukając ekspresu za 300. Kupiłem ascaso basic i i-mini, byłem zadowolony a po chwili młyn zmieniałem na Mazzera.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #14 dnia: 10 Marzec 2015, 21:55:40 »
chyba to troszkę przekoloryzowane stwierdzenie

Wcale nie podkolorowane, każdy tutaj Ci to powie :taktak:

właśnie - najpierw doświadczenie jest potrzebne

Bez młynka zdobędziesz trochę frustracji i zrezygnowania :)

Pamiętajcie, że wszystko co uzyskam z nowego ekspresu będzie porównywane do tego co mam obecnie - więc co bym nie zrobił i tak będę do przodu (mam nadzieję  )

I to jest największy błąd w rozumowaniu.
Wbrew pozorom ekspres, który planujesz kupić mocno różni się od tego, który teraz masz - nie ma sztucznego ogranicznika przepływu wody przez kawę (tzw. super crema) i dlatego właśnie wymaga dobrego młynka do poprawnego działania.

Na zblokowanym przepływie dostajesz za każdym razem w miarę porównywalny produkt espressopodobny, nawet z marketowej mielonki.
Na "normalnej" maszynie, jeżeli zrobisz coś nie tak dostaniesz coś zupełnie niepijalnego :ohyda:
Bez młynka "coś nie tak" będzie w 95% przypadków.

Kup porządny młyn i odblokuj sitka/kolbę w delonghi, efekt będzie znacznie lepszy, niż nowy ekspres za dowolne pieniądze bez młynka, w tym temacie powinny być jakieś informacje na ten temat

e:
Ja też zaczynałem od ekspresu DL, bez młynka, ucz się na cudzych błędach, nie na swoich  :mrgreen:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi