Autor Wątek: Ekspres kolbowy - NIE DLA 1 OSOBY?  (Przeczytany 2350 razy)

Janeox

• Gość
Ekspres kolbowy - NIE DLA 1 OSOBY?
« dnia: 12 Styczeń 2025, 11:35:14 »
ekspres Cafelffe1.jpg

CAFELFFE Model ST-695F - Półautomatyczny ekspres do kawy:
★ 7-poziomowa regulacja ilości wody na 1 podwójne parzenie
★ Zimna kawa
★ System wstępnego namaczania niskiego ciśnienia
★ Spienianie mleka
★ System stałej temp. parzenia 92 st.C

Parametry:
★ Ciśnienie pompy: 19 Bar
★ Pojemność wodna: 1,1 l.
★ Moc znamionowa: 1450 W
---------------------------------------

Minusy:
- Dla jednej osoby nie zaoszczędza pracy, przeciwnie.
- Kawa espresso z ekspresu kolbowego nie różni się od kawy z ekspresików na gaz (typu Bialetti).
- powstała pianka (w odróżnieniu do gazowego) to efekt wyłącznie wizualny, nie robi różnicy w smaku

Plusy:
- Według mnie taki ekspres kolbowy oszczędza pracy przy parzeniu może dla 2 osób (parzenie 2 filiżanek)
- Tylko dla koneserów śmietanki/mleka spienionego, daje możliwość kombinacji (capucchino, mocca, latte itp.)

Generalnie wg mnie tylko w pełni automatyczny z młynkiem, sam robiący kombinacje ze śmietanką i mlekiem za 1 przyciśnięciem, podpięty pod wodociąg i samoczyszczący się automat ma jakiś sens. DROGO :-) !

Podjąłem już kroki do oddania wykorzystując błąd oferty, bo dla mnie jednego, pijącego wyłącznie espresso taki ekspres okazał się bez sensu.

Jedynie MŁYNEK który niedawno kupiłem (a o którym pisałem w innym wątku) był trafionym zakupem bo nadał mojej mielonej na pył kawie nowego, naprawdę znacznie lepszego smaku i aromatu.

Macie taki sam pogląd?
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2025, 11:53:18 wysłana przez Janeox »

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
Odp: Ekspres kolbowy - NIE DLA 1 OSOBY?
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Styczeń 2025, 12:10:03 »
Pogląd na co?

Że ekspres do kawy jest bez sensu bo można na nim zrobić podwójne espresso zamiast tylko pojedynczego?

Za nic nie rozumiem o co chodzi w tym poście...

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #2 dnia: 12 Styczeń 2025, 12:29:51 »
Ekspres kolbowy ma jedno uzasadnienie- dobrze użyty wydobywa taki smak-aromat z kawy i w takiej formie, jakich nie uzyska się inną metodą. Reszta jest kwestią wtórną- cena, wysiłek związany robieniem kawy i konserwacją.

Ekspres, który nazywasz "ekspresem na gaz" to kawiarka, mokka, kafetiera, makinetka, ekspres niskociśnieniowy. Lepiej używać którejś z tych nazw, ponieważ ta konstrukcja może obywać się bez gazu.

"Kawa espresso z ekspresu kolbowego nie różni się od kawy z ekspresików na gaz (typu Bialetti)."

Różni się i to znacznie.

"Generalnie wg mnie tylko w pełni automatyczny z młynkiem, sam robiący kombinacje ze śmietanką i mlekiem za 1 przyciśnięciem, podpięty pod wodociąg i samoczyszczący się automat ma jakiś sens."

Kwestia indywidualnych upodobań. Np. wg. mnie używanie automatów to frajerstwo :)
Trochę wieje od morza :/

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2025, 16:29:34 »
Pogląd na co?
Że ekspres do kawy jest bez sensu bo można na nim zrobić podwójne espresso zamiast tylko pojedynczego?
Za nic nie rozumiem o co chodzi w tym poście...

Pomogę: od lat używam ekspresu na gaz i od pewnego czasu kawa jest jakaś nie taka. Postanowiłem poprawić używając ekspresu ciśnieniowego i smak taki sam. Jedyne co zmieniło na lepsze dotychczasową kawę dotąd kupowaną (fabrycznie mieloną) to drobnejsze mielenie młynkiem żarnowym.
A więc taki mój pogląd, że ekspres kolbowy nie poleszył smaku kawy a jedynie młynek.

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Styczeń 2025, 16:32:56 »
Ekspres kolbowy ma jedno uzasadnienie- dobrze użyty wydobywa taki smak-aromat z kawy i w takiej formie, jakich nie uzyska się inną metodą.

Taka jest teoria a praktyka jak widać inna, producenci dwoją się i troją żeby sprzedawać drożej i więcej. Polecam ekspresik gazowy, tańszy i szybszy :-).

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Styczeń 2025, 16:48:04 »
Sam ekspres super kawy nie wyczaruje, nawet najdroższy. Żeby robić dobrą kawę zwyczajnie trzeba się tego nauczyć, innej drogi nie ma.

Ma być dobra kawa? To potrzeba dobrej, świeżej kawy w ziarnach, dobrego młynka, jakiegoś ekspresu i jego operatora, który wie co robi 😉

Kawa z kawiarki, a espresso to dwie odległe od siebie rzeczy.

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Styczeń 2025, 17:22:25 »
Kawa z kawiarki, a espresso to dwie odległe od siebie rzeczy.

Gdyby espresso z ekspresu gazowego (w odróżnieniu od kawiarki przelewowej), a ekspresu kolbowego to były aż tak dwie odległe od siebie rzeczy to bym tego wątku nie zakładał :-). Właśnie to mnie skłoniło do założenia wątku bo prawda mnie naprawdę niemile uderzyła (kupiłem bo uwierzyłem że wysokociśnieniowy to wielkie hallo). Więc może jest różnica, ale praktycznie dla w laboratorium i entuzjastów sprzętu.
Dla mnie niezauważalna.

Offline Tajemniczy don Pedros

« Odpowiedź #7 dnia: 12 Styczeń 2025, 17:35:15 »
Chodzi o takie ekspresy jak np. fracino? No cóż, nie wiedziałem, że mówimy o tego typu urządzeniach, bo załączyłeś zdjęcie jakiegoś sprzętu za 500 pln. Tylko jaka ma być różnica w łatwości przygotowania kawy i dbania o ekspres? Zresztą ekspresy gazowe to też kolby...

A może o 9barista? Jak wyżej...
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2025, 17:37:42 wysłana przez Tajemniczy don Pedros »
Trochę wieje od morza :/

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Styczeń 2025, 17:41:19 »
Podjedź do jakiegoś sklepu gdzie sprzedają dobre ekspresy kolbowe, gdzie można je testować i poproś żeby zrobili Ci espresso, wróć i napisz czy smakowało tak samo. ;)
To co Ty tu przedstawiłeś to jest jakiś żart czy prowokacja? :lol2:
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2025, 17:43:41 wysłana przez Artisz »

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2025, 18:25:44 »
dotychczasową kawę dotąd kupowaną (fabrycznie mieloną)

Jeśli takiej samej fabrycznie mielonej, dotąd kupowanej kawy używasz do mokki i następnie do ekspresu ciśnieniowego to nie dziw się, że masz taki efekt. Jak sam zauważyłeś coś już dało ponowne zmielenie jej w zakupionym młynku.
Teraz jeśli możesz to odpowiedz jaki to jest młynek (nie mam czasu na szukanie w innych wątkach).
Podejrzewam, że podobnie jak ekspres nie jest to młynek z wyższej półki, z mikrometryczną regulacją grubości mielenia.
Co więc powinieneś zrobić (zamiast narzekać) ?
0. Najpierw podpytać się na Forum czy taka zamiana j.w. da Ci pożądany efekt. A jeśli nie to poprosić o propozycje rozwiązanie tej kwestii.
1. Wymienić młynek na lepszy (o ile moje podejrzenia się sprawdzą)
2. Wymienić kawę na ziarnistą, świeżo paloną lub włoską pakowaną w atmosferze azotu.
3. Wymienić ekspres na nie marketowy tylko porządny z dobrą stabilnością temperaturową, wewnątrz wykonany w stali nierdzewnej lub w mosiądzu, z tradycyjnymi sitkami a nie z sitkami ciśnieniowymi.
4. Zaopatrzyć się w przydatne akcesoria kawowe.
Więcej możemy Ci opowiedzieć podczas wizyty w naszej firmie w Zgierzu połączonej z degustacją espresso. Bez zobowiązań...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Janeox

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Styczeń 2025, 20:10:13 »
@Janusz narzekasz na mój ekspres ale jak widzę nawet nie przeczytałeś danych technicznych (np. stała temp.), a o takie dane pytasz. To ekspres mający odpowiedniki za 1200 zł, ze stali nierdzewnej.
Wybacz, ale Twoje rady są chybione, bo propozycja pójścia gdzieś i JAKĄŚ kawę wypić żeby być wniebowziętym:-)... no, chyba że bym tam poszedł z moim ekspresikiem na gaz i kazał im zaraz zrobić tą samą kawę, z takim samym stopniem mielenia i proporcją wody. Jestem pewien że smakowałaby tak samo - bo mi tak wychodzi w domu.
Mogę się z jednym zgodzić o czym mówię od początku. Kawa robiona w kolbie może być lepsza, ale robiona na co najmniej 2 osoby lub więcej jednorazowo, bo uruchamia większe ciśnienie (bo większa warstwa kawy). Na 1 osobę po prostu przelatuje z łatwością jak w ekspresiku na kuchenkę, co od początku tu piszę.
Wykazywanie, że różne młynki żarnowe z takim samym stopniem mielenia wpływają różnie na smak uważam za żart jakiś :-).

Ktoś pyta czy ten mój wątek to żart czy prowokacja... No nie, mówię poważnie, uważam ekspres kolbowy na mniejszą jednorazowo ilość kawy do parzenia za chybioną inwestycję.
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2025, 20:18:45 wysłana przez Janeox »

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Styczeń 2025, 20:59:59 »
Skąd pomysł żeby mielić tak samo do różnych metod przygotowania kawy? Mielisz tak aby przygotować kawę odpowiednio dla danej metody. Ekspres kolbowy i jakis inny wynalazek to może być zupełnie inne mielenie.

Oczywiście możesz robić po swojemu według własnych przekonań bo my tu raczej piszemy o NIECO innym przygotowywaniu kawy 😉

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Styczeń 2025, 21:27:28 »
Taka jest teoria a praktyka jak widać inna, producenci dwoją się i troją żeby sprzedawać drożej i więcej. Polecam ekspresik gazowy, tańszy i szybszy :-).

O ile świat kawy jest pełny grania na emocjach i nienaukowych bzdur, to niestety formułujesz wnioski samemu niewiele wiedząc na temat fizycznych / naukowych procesów różnych metod parzenia kawy.
Wypisywać tego w tym wątku chyba nikomu nie będzie się chciało, więc sugeruję pooglądać najpierw i poczytać jakie są fizyczne i chemiczne konsekwencje wynikające z różnego rozdrobnienia i potraktowania przemiału różnymi warunkami.
« Ostatnia zmiana: 12 Styczeń 2025, 21:32:26 wysłana przez Ramkan »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Styczeń 2025, 23:48:43 »
kazał im zaraz zrobić tą samą kawę, z takim samym stopniem mielenia i proporcją wody
plus
robiona na co najmniej 2 osoby lub więcej jednorazowo, bo uruchamia większe ciśnienie (bo większa warstwa kawy). Na 1 osobę po prostu przelatuje z łatwością jak w ekspresiku na kuchenkę
wyraźnie wskazuje że dla ciebie faktycznie najlepsza będzie kawiarka albo ekspres przelewowy w stylu severin z lidla. I nie widzę sensu w szukaniu czegoś więcej.
I ja ci zazdroszczę :(

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Styczeń 2025, 07:26:04 »
Dla mnie sprawa jest jasna...
Niektórzy na forum szukają pomocy i wiedzy, a niektórzy już wiedzą. Dla tych co już widzą, ale w dalszym ciągu stawiają błędne tezy raczej nie ma ratunku....

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi