Autor Wątek: Ekspres kolbowy - NIE DLA 1 OSOBY?  (Przeczytany 2335 razy)

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
Odp: Ekspres kolbowy - NIE DLA 1 OSOBY?
« Odpowiedź #30 dnia: 13 Styczeń 2025, 10:55:49 »
jakie macie zdanie o zaliczeniu podstawowego kursu baristy?
Dobry pomysł, polecamy! Teoria teorią a praktyki nic nie zastąpi.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2025, 10:58:13 wysłana przez Artisz »

Offline yarek

• Ekspres: Lelit Kate
  • Młynek: Cunill Rumba; Starseeker E55 pro
« Odpowiedź #31 dnia: 13 Styczeń 2025, 10:58:12 »
Dobry pomysł, polecamy!
Artisz, też jestem z Lublina, polecisz cos lokalnie?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #32 dnia: 13 Styczeń 2025, 11:01:59 »
Konkretnego Ci nie polecę ale łatwo znaleźć w sieci, obojętnie który nie wybierzesz to z pewnością sporo Ci pomoże i nauczy.

Offline yarek

« Odpowiedź #33 dnia: 13 Styczeń 2025, 11:07:00 »
w sieci są, widziałem i rozważam tak by obiektywnie ktoś wytknął mi wszelkie błędy i rutynę, z której pewnie nie zdaję sobie sprawy, czy koś kto przeszedł takie szkolenie mógłby podzielić się wrażeniami?

Offline Orinoco Eco Camp

• Ekspres: Rocket R Nine One
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37Z-Hero
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Styczeń 2025, 12:32:39 »
jakie macie zdanie o zaliczeniu podstawowego kursu baristy?
W drugiej połowie października 2023 (po mediolańskim HOST) kupiłem młynek i ekspres. Tak w wielkim skrócie: przez miesiąc przeszedłem gehennę z próbami ekstrakcji espresso. Przeczytałem cały wątek „Pomóż mi, robię espresso”, czyli o ile dobrze pamiętam 418 str. w którym zawarte informacje w żaden sposób nie przybliżyły mnie do sukcesu jakim miała być niewielka filiżanka zawierająca prawidłowo przygotowane espresso. 5 grudnia poszedłem na pierwsze od razu dwudniowe szkolenie indywidualne (tylko ja) Barista Pro na dodatek zażyczyłem sobie jego przeprowadzenie na moim zestawie. Prowadzącym był Mistrz Polski Barista 2006 Rafał Adamek z Harwest (Gliwice, gorąco polecam). Była to najlepsza rzecz jaką uczyniłem (w zakresie kawy). Po dwóch dniach galer miałem usystematyzowana wiedzę, z której umiałem praktycznie korzystać i rozumiałem z czego i co wynika. A efekt w kubku to potwierdzał i zawstydziłby większość na tym forum. Już nie pytam, jak przygotować naprawdę dobre espresso, bo robię to samodzielnie. Szkolenie uświadomiło mi jak istotna (niezbędna) jest wiedza w procesie przygotowania espresso. Dobrze przeprowadzone szkolenie oderwie Cię od Twojego zestawu, da Ci narzędzia porównawcze, nauczy analizy…  Od tamtej pory przeszedłem kolejne szkolenia certyfikując się w SCA w ramach ich CSP w dwóch modułach Barista Skills i Sensory Skills. Każde warte swojej ceny na tyle, że kolejne szkolenie (tak się złożyło) przejdę jeszcze w tym tygodniu u Błażeja Walczykiewicza (AST) międzynarodowego sędziego SCA. Piszę o tym wszystkim nie po to, żeby się chwalić, ale by podpowiedzieć co warto, bo mam porównanie. Jeżeli interesuje Cię szkolenie, którego celem będzie nabycie umiejętności przygotowania dobrego espresso i napojów kawowych na jego bazie to polecam pojedyncze szkolenie nie koniecznie w SCA ale u bardzo doświadczonej osoby która ma potwierdzone umiejętności. Z innych osób np. u Łukasza Stępniaka (oni obwoźnie szkolą zarówno SCA jak i INEI za znacznie mniejsze pieniądze). Szkól się na Twoim zestawie o ile technicznie będzie pozwalał na przeprowadzenie szkolenia. Jednak, jeśli chcesz zbudować swój kapitał wiedzy o sztuce parzenia kawy to na dzień dzisiejszy nie znajdziesz nic lepszego niż SCA (m.in. ze względu na dostępność). W każdym wypadku wyjdziesz na tyle mocno uzbrojony w wiedzę, że gdy wrócisz i przeczytasz niektóre wątki forum będziesz znał odpowiedzi na zawarte w nich pytania i będą one znacząco się różnić od tych opublikowanych na forum. Reasumując szkolenie jest więcej warte niż zestaw do parzenia espresso. A wiedzy przekazanej Ci nie znajdziesz na tym forum. Oczywiście jest to moja opinia, ale oparta na doświadczeniach i ich efektach. Nikt nie chce wydawać niepotrzebnie swoich ciężko zarobionych pieniędzy a szkolenia kosztują… i twierdze nadal, że warto.
Uwaga:
Ta wiedza może być uciążliwa. Możesz wszędzie, gdzie będziesz pił oceniać serwowane Ci espresso i proces jego przygotowania.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2025, 12:49:52 wysłana przez Orinoco Eco Camp »

Offline Orinoco Eco Camp

« Odpowiedź #35 dnia: 13 Styczeń 2025, 12:41:16 »
Panie Moderator, kasując kilka moich postów ustawił się Pan w grupie wszystkowiedzących co połknęli wszelką naukę o kawie. Gratuluję a teraz może Pan sobie kasować.
Napisz Coś co będzie warte pozostawienia na tym forum a napewno nikt tego nie skasuje.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #36 dnia: 13 Styczeń 2025, 12:53:11 »
Janeox, przyjmij z pokorą informacje od Forumowiczów, które ograniczają zakres Twojej niewiedzy.
Wycieczki osobiste pokasowałem.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline yarek

« Odpowiedź #37 dnia: 13 Styczeń 2025, 13:15:10 »
Orinoco, dzięki, wlasnie do najbliższego terminu zostalo mi 6 tyg, ma byc 2dniowe szkolenie i mocno się zastanawiam bo frustracja przelewa czarę goryczy, którą sobie sam serwuje

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #38 dnia: 13 Styczeń 2025, 17:08:36 »
Warto szkolić się z ludźmi, bo to zupełnie co innego niż online. Kursy SCA są dobrze zorganizowane, ale dość kosztowne. Równie dobry może być po prostu dobry trener baristów, z którym możesz się umówić na swoim sprzęcie. Wtedy szybko wyłapie w czym może być problem i pokaże jak robić prawidłowo. Jeśli ktoś zrobi Ci poprawne espresso oraz niepoprawne, to będziesz mógł bezpośrednio porównać i przedyskutować swoje doświadczenia sensoryczne z nim. Tego wszystkiego po prostu nie da się zrobić online.

Offline Orinoco Eco Camp

« Odpowiedź #39 dnia: 13 Styczeń 2025, 22:36:32 »
mocno się zastanawiam bo frustracja przelewa czarę goryczy, którą sobie sam serwuje
Możemy sobie uścisnąć dłoń… przeczytaj moją (chyba pierwszą) zamieszczoną na tym forum wypowiedź. Określenie tego co przeżywałem przez pierwszy miesiąc próbując przygotować espresso mianem frustracji to eufemizm. To jak nic nie powiedzieć. I jestem święcie przekonany, że takich jak Ty czy Ja nowicjuszy (i nie tylko) na tym forum nie mogących poskładać klocków (nawet przez wiele lat) do filiżanki jest ogromna ilość. Niestety mało kto ma odwagę się do tego przyznać. Jesteśmy typowymi użytkownikami ekspresów a nasze początkowe „frustracje” są tak samo typowe jak my w świecie espresso. Brak wiedzy. Brak wiedzy i tyle w temacie. U mnie szkolenia pomogły trzymam kciuki, żeby u Ciebie było podobnie. I jestem ciekawy Twoich przemyśleń na temat przyczyn początkowych niepowodzeń. Ja mam swoje, ale nie chcę nikomu nic sugerować. Szczególnie dotyczących miejsca w którym pojawia się pierwszy błąd  :).
Jeśli masz 6 tygodni do szkolenia to polecam „do poduchy” lekturę „Barista Poziom podstawowy” (cos około 50-60 zł) autorstwa Błażeja Walczykiewicza systematyzuje wiedzę. Jest trochę nudne, bo to coś, ale skrypt. Ale nas przecież nic co dotyczy kawy nie jest w stanie nas znudzić. Jakbyś chciał to wejdź sobie na stronę:
scap.pl/edukacja/szkolenia-baristow-csp/
gdzie znajdziesz wszystkich AST w Polsce i wiele innych przydatnych informacji. Autoryzowanych trenerów w Polsce jest zaledwie 9 osób w tym Agnieszka Rojewska. To profesjonaliści, z kompetencji których korzysta polski rynek kawy. Zobacz jakie mają kompetencje. Z jakich modułów szkolą i czy są mistrzami czy sędziami... ustal kompetencje. A następnie korzystaj. Nawet jeśli nie będziesz korzystał z AST to i tak zawarte informacje o szkoleniach powinny być dla Ciebie cenną wskazówka przy wyborze szkolenia. I nie słuchaj nikogo na tym forum ;)  bo samemu nie oddzielisz plew od ziaren.
« Ostatnia zmiana: 13 Styczeń 2025, 22:58:23 wysłana przez Orinoco Eco Camp »

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #40 dnia: 14 Styczeń 2025, 00:24:05 »
I nie słuchaj nikogo na tym forum
And remember - "trust no one"  :mrgreen:

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #41 dnia: 14 Styczeń 2025, 07:27:05 »
Dla niektórych  N A U K A robienia espresso jest bardzo dużym problemem i zajmie np. miesiąc, dla innych nie jest to takie  trudne i po  paru godzinach będą w stanie zrobić dobre espresso. To normalne, jak z każdą nauką, jedni chwytają szybciej, drudzy wolniej, a sprzęt kawowy często nieporównywalnie różny.

Kurs baristy może się przydać się każdemu, ale nie każdemu jest niezbędny.
Twierdzenie "nie ufaj nikomu na tym forum" jest równie fałszywe jak "kurs baristy jest Ci niezbędny".
Podstawową sprawą, ułatwieniem, gdy rozpoczynamy naukę robienia espresso, jest dysponowanie przyzwoitej jakości ekspresem, młynkiem i ziarnem - to akurat zapewni każdy kurs baristy, a w domu może tego brakować.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #42 dnia: 14 Styczeń 2025, 07:31:21 »
https://www.baristahustle.com/education-products/single-course-sales/course-barista-zero/ - Barista Zero jest za 15 USD msc. ( w czasie miesiąca można zrobić sporo więcej)

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #43 dnia: 14 Styczeń 2025, 07:32:51 »
Podstawową sprawą, ułatwieniem, gdy rozpoczynamy naukę robienia espresso, jest dysponowanie przyzwoitej jakości ekspresem, młynkiem i ziarnem
Dodam jeszcze że wiedza też jest niezbędna bo jednak jak się nie wie jak poprawnie zrobić to nawet najlepszy sprzęt i ziarna nie pomogą. ;)
I nie słuchaj nikogo na tym forum
Nie wiem w takim razie po co piszesz swoje wywody na całą stronę, bo jak kolega zastosuje się do Twojej wskazówki to i tak Cię nie posłucha. 😂
« Ostatnia zmiana: 14 Styczeń 2025, 07:38:37 wysłana przez Artisz »

Offline yarek

« Odpowiedź #44 dnia: 14 Styczeń 2025, 08:30:00 »
dzieki za wysyp rad  i uwag, pj czy ten kurs online baristahustle przeszedłeś? Wydaje się kuszący ale czy brak interakcji nie kwalifikuje go jako uzupełnienie kursu na żywo? bo cenowo bardzo atrakcyjne

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi