Autor Wątek: Mój HX/E61 z dźwigienką  (Przeczytany 20997 razy)

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Odp: Mój HX/E61 z dźwigienką
« Odpowiedź #15 dnia: 03 Marzec 2015, 14:30:14 »
a nie jest czasami tak, że grupa jednak odbierze pierwsza ciepło, a PF dużo chłodniejszy od grupy nie jest, za to ma o wiele mniejszą masę, więc właśnie peak na pierwszym strzale nie ma. Zaś będzie na drugim jak grupa jeszcze nie ostygła?
a o jaka grupe pytasz i jaki ekspres? bo Beza to nie e61 :)
Pytałem o E61 z termosyfonem, podgrzewana grupa elektryczna Bezzery, tak jak pisałeś, jeszcze inaczej się zachowuje, w zależności od tego jak działa w niej grzałka, a właściwie grzałki.

Offline loock Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Kawy, Sklep z Kawą & Serwis
  • Ekspres: na prąd i wode
  • Młynek: też na prąd :D
« Odpowiedź #16 dnia: 03 Marzec 2015, 16:09:00 »
Tego nie można tak traktować, musisz załozyć, ze grupa powinna mieć temperaturę jak najbardziej zbliżoną do temperatury wody w układzie, jej masa i bezwładność powinny dodatkowo to zapewnić. W e61 ciepło potzrebne do utrzymania temperatury grupy jest dostarczane przez odpowiednio zdławiony termoobieg w Bezie przez grzałki sterowane termostatem...te grzałki nie są po to żeby regulować temperaturę przepływającej wody w jakiś znaczący sposób, a jedynie po to żeby ją utrzymać na jakimś tam poziomie...innymi słowy ich zadaniem jest utrzymanie temperatury grupy i ewentualnie temperatury wody w kawałku rurki łaczącej grupe z wymiennikiem na zbliżonym poziomie, co jest koniecznością w tej konstrukcji. A jaki rzeczywiście mają wpływ to już inna sprawa...

Dalej, e61 ma sporą pojemność wodną, masz zapas wody w komorze zaparzania, która wypływa zawsze pierwsza, potem wypływa woda z górnego przyłącza grupy, z górnej rurki zasilającej w końcu z wymiennika już pomieszana z tą dopływającą.... Dławiąc taki ekspres starasz się mieć w całym układzie jak najbardziej równomierną temperaturę...tzn naturalny przepływ powinien być tak dobrany żeby strumień wody dostawał tyle samo ciepła, ile w stanie jest uklad oddać do otoczenia...

Co do peaków to.....nie wiem o czym piszemy, stricte teoretycznie o temperaturze wody wypływającej z prysznica czy o rozkładzie temperatury na kawie w sitku?...to też trzeba uprościć...poza tym to Antoniowe urządzenie wcale nie symuluje dokładnie warunków ekstrakcji...mierzy tylko temperature wody z jakimś tam błędem a nie temperature łyżki czy rozkład temperatury wsadu sitka podczas ekstrakcji...

Teraz pytanie do Anatonia...bo mnie interesuje coś innego, coś co to tez jest poniekąd związane z dławieniem, zauważyłeś Antonio jakąś znaczącą różnicę pomiędzy tymi swoimi wykresami z Astorii i HXa?...dla ułatwienia podpowiem ci, że nie chodzi mi o stabilność długookresową ;)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #17 dnia: 03 Marzec 2015, 16:16:19 »
No wal śmiało. Co zauważyłeś krótkookresowo? Widzę, że już jesteś "nakręcony". Piszesz o "antoniowym" urządzeniu, o "tych moich" wykresach... Niepasicito? ;) Daj coś konkretnego i budującego, a nie tylko jakieś tam te swoje szturchańce...  kawka
Termofiltr Scace jest znanym wynalazkiem, dużo o nim napisano; nie jest to moja idea, ale uważam, że jest bardzo dobra do oceny temperatury zaparzania i do porównania różnych ekspresów.

Ciekaw jestem jak Ty mierzysz rozkład temperatury w sitku w trakcie zaparzania? I po co mi znajomość temperatury łyżki? Ważne, żeby mnie nie parzyła w usta... :evil:
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 16:56:46 wysłana przez Antonio »

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Marzec 2015, 17:11:03 »
Krakowska szkoła praktyczna kontra Kołobrzeska szkoła teorii sztuki  ;) :evil: 

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #19 dnia: 03 Marzec 2015, 17:17:24 »
Bardzo zabawne...  :szampan:
Maro, nie silę się na eksperta w tej dziedzinie. Nie pociągają mnie termodynamiczne i hydrauliczne sprawy. Staram się w tym jakoś orientować. Pomiar temperatury za pomocą termofiltru jest obiektywną metodą porównawczą. Nie jest istotna w niej dokładność lecz przyzwoitość. Co z tego, że obarczony jest ten pomiar błędem? Nie sądzę, by mój termometr miał błąd pomiaru rzędu 10 stopni i zmieniał się bardzo z przepływem wody. Do kompletu charakterystyki maszyny powinien dojść pomiar ciśnienia...
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 17:32:08 wysłana przez Antonio »

Offline KiT

« Odpowiedź #20 dnia: 03 Marzec 2015, 17:29:16 »
Rety, to ciekawy wątek jest, niech on się w kolejną jatkę nie zamieni...

Mnie zastanawia krok pomiarowy, bo mam wrażenie że jest większy niż 1s, jakby było tylko kilka punktów w czasie ekstrakcji. Jaka jest stała czasowa tej termopary a jaka miernika?
Ja z uporem maniaka szukam termopary  0.1s by nie uśredniała pomiaru, inaczej interpretacji  wykresu może być wróżeniem z fusów.

Szczerze mówiąc kompletnie mnie nie interesuje rozkład temperatury w ciastku kawowym, interesuje mnie właśnie temperatura wody w PF, przy określonym przepływie 1ml/s - 2ml/s

Loock,
 w sumie powinna jak się poprawnie policzy i dostroi obieg termosyfonu. Ale czy w praktyce faktycznie tak jest? Czy też jest tak dopiero po flushu?
Właśnie jaka jest pojemność wodna E61?

HX  bardziej "buja"temperaturą w czasie ekstrakcji, co przy średniej 88C i tak nie ma znaczenia moim zdaniem,

P.S. Zgubili moje zamówienie na logger.... miał być w tym tygodniu, będzie po 25 marca,  :-(.  Nie powiem co myślę... przynajmniej się dzbankiem od Poe pobawię.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 17:38:58 wysłana przez KiT »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #21 dnia: 03 Marzec 2015, 17:33:42 »
Rety, to ciekawy wątek jest, niech on się w kolejną jatkę nie zamieni...
Raczej nie. Loock ma na imię Łukasz a nie Tomasz.

Offline KiT

« Odpowiedź #22 dnia: 03 Marzec 2015, 17:40:15 »
ufff... a jaki jest krok pomiarowy?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #23 dnia: 03 Marzec 2015, 17:46:04 »
1s, ale może zadziałało jakieś wygładzanie (czasem bardzo potrzebne w trakcie palenia). Sprawdzę to w kolejnej próbie.

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #24 dnia: 03 Marzec 2015, 18:04:35 »
Właśnie jaka jest pojemność wodna E61?

Ristoretto  ;)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #25 dnia: 03 Marzec 2015, 18:38:34 »
Mnie zastanawia krok pomiarowy, bo mam wrażenie że jest większy niż 1s, jakby było tylko kilka punktów w czasie ekstrakcji. Jaka jest stała czasowa tej termopary a jaka miernika?
Ja z uporem maniaka szukam termopary  0.1s by nie uśredniała pomiaru, inaczej interpretacji  wykresu może być wróżeniem z fusów.

Szczerze mówiąc kompletnie mnie nie interesuje rozkład temperatury w ciastku kawowym, interesuje mnie właśnie temperatura wody w PF, przy określonym przepływie 1ml/s - 2ml/s

Będzie Ci bardzo trudno dostać zestaw termopara - miernik - program, aby mierzyć dawkowania mniejsze niż 1sec. Każdy z tych trzech elementów musi spełniać to zadanie. Andrzej mógł przegapić wyłaczenie filtra w Artisanie który ma za zadanie wygładzanie krzywej. Jeżeli Cie interesuję sama temperatura przepływu, to gdzie ją będziesz mierzył aby była miarodajna również przy zaparzaniu kawy? Mnie bardziej interesuję temperatura na ciastku niż za nim a jeżeli konstruktor dobrze dobrał elementy, ma ona być stabilna przez cały czas. 

Offline KiT

« Odpowiedź #26 dnia: 03 Marzec 2015, 18:51:30 »
Ale mierzysz ja na ciastku kawowym, czy w sitku termopara zawieszona kilka milimetrow nad dnem sitka i tam mierzysz?
Co do miernika wiem, zdecydowalem sie na krok  pomiarowy 1s  ze stala ukladu wejsciowego ma poziomie 0.6s i termopara 0.1s.  Mam nadzieje ze nie bedzie usrednial....
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 18:53:49 wysłana przez KiT »

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #27 dnia: 03 Marzec 2015, 18:53:40 »
ma ona być stabilna przez cały czas. 
Tylko, że w małych maszynach nie jest  ;) Antonio trafił z tym tematem w dychę bo akurat kombinuję jak ograniczyć wahania podczas ekstrakcji do mniej niż 1st.C i nie jest łatwo. Na razie wszystkie teorie termodynamiczne biorą w łeb. Pojemność grupy + rurki to 70ml więc podczas ekstrakcji doppio woda z bojlera nawet nie zobaczy ciastka. Więc nie rozumiem dla czego po wymianie grzałki z 1kW na 1,5kW stabilność poprawiła mi się 2-krotnie ? Zaizolowanie rurki dopływowej do grupy też poprawiło sytuację. Strumień z "kalte spray" na rurkę odpływową dodatkowo poprawia sytuację. A gdyby podgrzać dodatkowo tę rurkę dopływową do grupy ?  ;) Ciekawe czy taka stabilność jest w ogóle możliwa przy E-61 z bojlerem ?

Offline KiT

« Odpowiedź #28 dnia: 03 Marzec 2015, 19:00:20 »
Wszystkie punkty ktore wymieniles wskazuja, ze przy wiekszym przeplywie w termoobiegu jest stabilniej.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #29 dnia: 03 Marzec 2015, 19:23:17 »
Pojemność grupy + rurki to 70ml więc podczas ekstrakcji doppio woda z bojlera nawet nie zobaczy ciastka.

Czy woda przy grupie E61 nie przepływa cały czas z wymiennika do grupu i z powrotem, temperatura powinna się ustabilizować po jakimś czasie.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi