Autor Wątek: Mój HX/E61 z dźwigienką  (Przeczytany 20978 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Mój HX/E61 z dźwigienką
« dnia: 03 Marzec 2015, 09:50:16 »
Wiele razy już słyszałem o tym, jak to maszyny HX "przegrzewają" wodę, a potem "palą" kawę, że są czajnikami i nic nie można dobrego zaparzyć... Pewnie tak bywa, gdy obsługa danej maszyny ma blade pojęcie o termodynamice... Wczoraj w moim firmowym wątku pokazałem jak wyglądają przebiegi temperatury zaparzania nowoczesnego, gastronomicznego ekspresu z elektroniczną regulacją temperatury. Owszem, są one bardzo stabilne i przewidywalne; temperaturę zaparzania można zaprogramować...

Dziś podobnego pomiaru dokonałem dla maszyny HX z jedną grupą E61 Orchestrale Nota. Rejestrację włączyłem jakieś 15-20 minut po włączeniu ekspresu. Efekty zapisu przedstawiają poniższe zrzuty okna Artisana. Wykonałem szereg "ekstrakcji", a tzw. flash był jedynie symboliczny, imitujący oczyszczenie sitka prysznica. Czasami między jedną a kolejną ekstrakcją nie było flasha w ogóle. A przecież ten słynny proceder wylewania gorącej wody z grup jest argumentem przeciwko maszynom HX.

Jak widać trudno tę maszynę nazwać przegrzewającym wodę i palącym kawę czajnikiem, bo temperatura zaparzania jest równa mniej więcej 80-82-84 stopnie w skali Celsjusza. Pewnie ku zdumieniu wielu, kawa zaparzana w takiej temperaturze w tym ekspresie jest smaczna :).

« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 09:59:05 wysłana przez Antonio »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Mój HX/E61 z dźwigienką
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Marzec 2015, 09:57:41 »
W którym miejscu mierzysz temperaturę?

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Marzec 2015, 09:59:13 »
Antonio - a jakie masz ciśnienie w bojlerze? Bo szczerze mówiąc to się spodziewałem średniej na poziomie 91C
LMWDP #469

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Marzec 2015, 10:01:12 »
Temperaturę mierzę tutaj:

Ciśnienie w bojlerze dochodzi do 1,4 bara w górnym punkcie histerezy pressostatu.
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 10:24:48 wysłana przez Antonio »

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Marzec 2015, 10:06:38 »
Czyli w najlepszym miejscu  ;)

Nie występuje u Ciebie water dance? To przecież wrzenie, co zresztą potwierdzałyby pomiary moje i Wyspiarza z wątku o mierzeniu temp. w HX. Muszę włożyć moją termoparę do PF-a i sam to sprawdzić  :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Marzec 2015, 10:08:40 »
Powtórzę pomiar za kilka godzin. Może wtedy cały układ się "przegrzeje" ;).

• Administrator
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Marzec 2015, 10:09:28 »
To będzie super :)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Marzec 2015, 10:10:42 »
Ciekawe - mi się wydawało, że na dzień dobry powinien być pik temperatury - potem odda ona temperaturę do PFa i teoretycznie będzie chłodniej.
LMWDP #469

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Marzec 2015, 10:29:34 »
a zrób pomiary jak ekspres postoi ze 30-40 min ;), u mnie po 15min to nie pora jeszcze na espresso ;)
A no i jakie ciśnienie w bojlerze.

Aj sory doczytałem że ciśnienie dochodzi do 1.4B... a napisz jaką masz kryzę :P

pzdr. Łukasz

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Marzec 2015, 10:34:26 »
Oooo ciekawy temat ! Ja robiłem identyczne pomiary z E-61 zasilaną z bojlera 0,5L ogrzewanego grzałką o mocy 1000W ze zwykłym termostatem. Wahania temperatury sięgały +/- 8st.C

Offline mmorka

• Ekspres: Bezzera Bz10, V60 1 i 2, AP, FP
  • Młynek: Eureka Mignon i parę ręcznych
« Odpowiedź #10 dnia: 03 Marzec 2015, 10:36:35 »
Myślę antonio, że flush u ciebie taczej dobrzeje grupę i dźwignie temperaturę.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Marzec 2015, 13:08:04 »
No więc przyznam się że miałem podobnie, w HX na BZ10 tak, że zastanawiałem się co dalej z tym fantem zrobić.
A jakbyś chciał jednak podnieść temperaturę?

Ciekawe - mi się wydawało, że na dzień dobry powinien być pik temperatury - potem odda ona temperaturę do PFa i teoretycznie będzie chłodniej.
a nie jest czasami tak, że grupa jednak odbierze pierwsza ciepło, a PF dużo chłodniejszy od grupy nie jest, za to ma o wiele mniejszą masę, więc właśnie peak na pierwszym strzale nie ma. Zaś będzie na drugim jak grupa jeszcze nie ostygła?

@Spinacz - scaliłem
« Ostatnia zmiana: 03 Marzec 2015, 13:13:07 wysłana przez Spinacz »

Offline loock Mężczyzna

• Użytkownik komercyjny
    • Palarnia Kawy, Sklep z Kawą & Serwis
  • Ekspres: na prąd i wode
  • Młynek: też na prąd :D
« Odpowiedź #12 dnia: 03 Marzec 2015, 14:13:24 »
Antonio, nie flash a flush, tak jak spłukiwanie wody np w kiblu :D

Poza tym Antonio uogólnia trochę o tych HXach, ten ekspres musi być dość mocno zdławiony na termosyfonie, inna sprawa to taka, że rzeczywista temperatura po 30 minutach powinna być wyższa przy max 1,4bara bo inaczej można sobie czekać lata na 90 stopni na grupie :D Chyba, że sprzęt pomiarowy jest ułomny, słabo skalibrowany...albo temperatura otoczenia nie przekracza 10 stopni ;)

Generalnie moim zdaniem mocne dławienie termosyfonu ma sens tylko przy maszynach wymagających stabilności w długim okresie czasu vide gastronomia, chociaż i to jest czasami problematyczne. Z drugiej strony, patrząc czasami na profesjonalizm obsługi maszyn hxowych w kawiarniach to wydaje się być koniecznością :D Takie mocne dławienie mija się z celem przy ekspresach domowych, zwłaszcza u kogoś kto zaparza różne kawy i potrzebuje mieć jakiś tam większy dostępny zakres temperatur wody. Lepiej mniej zdławić i docelowo wyflushować ile trzeba ;) Inna sprawa, że to wymaga dość konkretnego obeznania z maszyną...

Beza BZ10 to zupełnie inna konstrukcja, z kondomem i bez termoobiegu, nowsze z dołożonymi grzałkami w grupie...kosmos, ale da się ogarnąć :D

a nie jest czasami tak, że grupa jednak odbierze pierwsza ciepło, a PF dużo chłodniejszy od grupy nie jest, za to ma o wiele mniejszą masę, więc właśnie peak na pierwszym strzale nie ma. Zaś będzie na drugim jak grupa jeszcze nie ostygła?

a o jaka grupe pytasz i jaki ekspres? bo Beza to nie e61 :)

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Marzec 2015, 14:17:35 »
A niech będzie flush :P. Zobaczymy po kilku godzinach bezczynności. Rano, jak pisałem, maszyna dopiero co się rozgrzała. Kryza ma 2.5mm, tak mi się zdaje.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Marzec 2015, 14:24:02 »
Ja przed chwiłą sprawdzałem temperaturę zaparzania, na dwu grupowym ekspresie który od rana jest porządnie ugrzany ( jakieś 5godzin ) i termoparą umiejscowioną pomiędzy prysznicem a ciastkiem. Temperatura wynosiła 92,7 C a pod sam koniec ekstrakcji podniosła się do 93,1  C. Kawy w kolbie 16g, czas zaparzania 35sec, flush przed zaparzaniem koło 5sec. 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi