Autor Wątek: Wybór młynka.  (Przeczytany 4741 razy)

Offline Matius22

Odp: Wybór młynka.
« Odpowiedź #15 dnia: 07 Październik 2024, 13:32:05 »
@Dale Cooper Ty chcesz mielić w domu i w pracy, a autor tematu myśli o jakimś elektrycznym i heniutek zaproponował to co wyżej. Ja tylko wrzuciłem taką opcję iż jest „tania” niż standardowo. :)

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #16 dnia: 12 Październik 2024, 10:49:05 »
 :bry:
Mam jeszcze kilka pytań, bo mam zamęt ww. temacie. Jeśli trafię na jakąś fajną promkę myślę, żeby kupić df64 gen 2, czy będzie to wybór na lata? Biorac pod uwagę fakt, że człowiek rozwija się w temacie kawy, chcę poczuć różne nuty samkowe, body, a z drugiej, by sprzęt był nieawaryjny. Zapewniam, że będzie mu u mnie dobrze. :).
 Zamęt polega na tym, że ktoś ze sklepu mi powiedział, że tam są żarna włoskie Itamil (a jeśli tak, to ciekawe, czy wolniejsze, czy szybsze)...Ale na drugiej stronie czytam, że są wzorowane na takich i bardzo podobne- z d, że to młyn włoski, tylko nazwa inna, zw. jest to z dystrybucją w różnych krajach Europy?  ciekawe, czy tak rzeczywiście jest? Cały czas rozmawiam o gen 2.

Trzecia kwestia, czym się różni poza ceną gen od DV64V. Obstawiam, że żarnami właśnie.  Czy ktoś z Was używa gen 2? Jak się sprawdza do espresso i przelweów?
Swojego czasu, wiem, że pisaliście dużo jak młynek powstawał o pierwszej generacji.

Wszystkim miłej soboty! :)
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2024, 12:21:53 wysłana przez krystians »

Offline dober Mężczyzna

• Ekspres: Ascaso Dream Zero, Jura Z10, V60,
  • Młynek: E55 Pro
« Odpowiedź #17 dnia: 12 Październik 2024, 12:07:52 »
Napisałem Ci wiadomość prywatną.

Mam bardzo fajny młynek do sprzedania, ZF64W z wbudowaną wagą.
Producentem tego młynka jest również firma która produkuje DF64

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15058.0

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #18 dnia: 12 Październik 2024, 14:13:26 »
Napisałem Ci wiadomość prywatną.

Mam bardzo fajny młynek do sprzedania, ZF64W z wbudowaną wagą.
Producentem tego młynka jest również firma która produkuje DF64
Odpisane, dzięki za propozycję.

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=15058.0
Fajnie by było połączyć trzy kwestie df 64 gen 2 plus lepsze żarna w Itanimil DLC 64 (rozumiem żem te lepsze) z przyjemną ceną... Tam gdzie link, to widzę kawę.
« Ostatnia zmiana: 12 Październik 2024, 16:01:27 wysłana przez krystians »

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #19 dnia: 12 Październik 2024, 22:13:11 »
Matius22.Napierw nie widzę młynka, tylko same kawy, a jak już zyskuje świadomość, że stronę trzeba skrolować dodaje młynek do koszyka i zanim sfinalizuję zakup to cena zmienia się na regularną... Ciekawe kiedy będzie jeszcze taka promka, no nic przyjdzie poczekać... Ja, to mam szczęście, o refleksie, przez grzeczność nie napiszę nic.

Offline Matius22

« Odpowiedź #20 dnia: 12 Październik 2024, 22:53:09 »
@geralt no niestety już promocją się skończyła, jednak możesz napisać do @Michał na priv czy da radę Ci jeszcze jedną sztukę ogarnąć w takiej cenie co było na promocji :)

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #21 dnia: 12 Październik 2024, 23:47:15 »
Matius22, dziękuję za radę, napisane, i wysłane.
Dziękuję za rady :-).
Miłej nocy.

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #22 dnia: 16 Październik 2024, 12:39:27 »
Dziękuję serdecznie Wszystkim zaangażowanym, to fajnie, jak Ktoś doradzi. @Matius22 @michal Miłego dnia! I pyyysznej  :kawa:

Offline kitsune

• Ekspres: AVX Snow White, Kawiarka GAT 4tz, V60
  • Młynek: Timemore C3, ITOP-03
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Październik 2024, 13:30:06 »
Ej ale nie napisałeś czy kupiłeś w końcu ten młynek czy nie   :evil:

Offline Matius22

« Odpowiedź #24 dnia: 17 Październik 2024, 22:55:35 »
@kitsune Wybór padł na DF64 gen 2 z promocji w konesso.

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #25 dnia: 19 Październik 2024, 12:41:34 »
@kitsune Wybór padł na DF64 gen 2 z promocji w konesso.
Tak jest, gdzieś mi przemknął ten post. Jeszcze nie odpakowany, ale jest. Miłego dnia! I smacznej kawy! Dziękuję raz jeszcze.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #26 dnia: 26 Październik 2024, 20:57:51 »
Obserwuję u siebie powtórkę schematu z każdego poprzedniego "hobby". W świat kawy i te forum wpadłem trochę przez przypadek, mniejsza o to, jak dokładnie. Dość, że kupiłem wpierw młynek, który wtedy wydawał mi się aż nadto dobry na moje potrzeby i aspiracje, mianowicie "TIMEMORE kasztan C3 ręczna szlifierka do kawy S2C zadzior wewnątrz wysokiej..."  za około 200 zł :D. A w miarę jedzenia apetyt wzrasta, mam więc pytanie, czy przeskok na Comandante jest wart tej różnicy w cenie? Czy to są sprzęty z różnych półek jakościowych, czy tylko nieznacznie się różnią?
A jeśli się różnią, to drugie pytanie. Można spotkać oferty używanych młynków elektrycznych w cenie +- nowego Comandante. Jak wypada porównanie jakości? Mając budżet około 800-1000 zł lepiej kupić elektryczny? Chodzi mi o jakość mielenia, bo kręcić korbką się nie boję, nawet mnie to trochę rajcuje :D

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #27 dnia: 26 Październik 2024, 21:19:43 »
Hej,
Dylemat, czy ręczny, czy elektryk dla mnie to kwestia odpowiedzi sobie na pytania:
-ile razy dziennie będziesz kręcił (czy np rano przed pracą będzie Ci się chciało kręcić, czy raczej nie)?
-Czy tylko dla siebie, czy także dla domowników/ gości?
-czy młynek będziesz chciał/ musiał zabierać ze sobą (np czy dużo jeździsz?
- i w końcu- jakie ziarno zwykłeś kupować, jasne, "średnio' (ciężko) się mieli.
Czy pijasz alternatywy, czy espresso?
De facto, do czego młynek jest Ci potrzebny, a potem jaki, elektryk czy manual, a potem czy nowy, czy używany. No i oczywiście, cena.

To czy zdecydujesz się kupić używkę, czy nowego, cóż, to zależy, czy masz pewne źródło takiego zakupu, bo najdroższe są żarna to wiadomo.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Październik 2024, 21:28:30 »
W tygodniu 11-22 gram srednio-ciemno palonej do kawiarki, w weekendy bawię się alternatywami, 12-24 gram jaśniejszej do dripa/aeropresu w sobotę i tak samo w niedzielę. Tak ogólnie, bo oczywiście są od tego odstępstwa.

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #29 dnia: 26 Październik 2024, 21:34:25 »
Dla mnie osobiście młynek ręczny, zwłaszcza jeśli lubisz kręcić, i to Ci nie przeszkadza ma tę zaletę, że jest mały, i mogę go wszędzie zabrać. Do tego lubię bawić się w przygotowanie kawy... Ale oczywiście wybór należy do Ciebie. No i - co nie bez znaczenia- manuale są tańsze znacznie. Także przy tym co piszesz, biorę nowy, ręczny. :-).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi