Ja dorzucę pytanie w kwestii wyboru młynka (nie chcę tworzyć nowego tematu, a po przejrzeniu iluśtam tematów na forum nie znalazłem satysfakcjonującej wskazówki).
Chcę kupić młynek wyłącznie do przelewów - V60, chemex i moccamaster.
Od lat używam Baratza Encore i generalnie nie narzekałem, ale... (jakby nie było ale, tobym nie szukał).
Baratza jest mega głośna - człowiek nie może w spokoju zrobić rano kawy bo nawet sąsiedzi się skarżą (o domownikach nie wspomnę). Z czasem zauważyłem, że regulacja grubości zaczęła szwankować - nawet pomyślałem, że uchwyt żarna górnego pękł, ale okazało się że nie... przeczyściłem co i jak umiałem i jest nieco lepiej, ale nie tak, jak na początku. A biorąc pod uwagę cenę żaren + ewentualne uszczelki to robi się wydatek ponad 300zł, czyli ponad połowę ceny młynka - więc wolę kupić coś nowego, lepszego.
Raz korzystałem z młynka Rancilio (modelu nie pamiętam, bo to było w wynajętym w Szwecji domu); wrażenia z korzystania były pozytywne - kawa mielona ładnie, szybciutko i cichutko, minusem było to, że chyba był przystosowany wyłącznie do kolby (a przynajmniej właściciele nigdzie żadnego pojemniczka na kawę, który pasowałby nie zostawili).
Polecicie coś, proszę? Cena najlepiej do 1500. Kryteria w kolejności odpowiadające wadze cechy - jakoś przemiału (nie może być gorsza niż w Baratza), głośność, porządek wokół (żeby za bardzo nie sypało się dookoła i nie elektryzowało zanadto), cena.
Z góry dzieki