Autor Wątek: Wybór młynka.  (Przeczytany 4765 razy)

Offline geralt Kobieta

Wybór młynka.
« dnia: 02 Październik 2024, 20:26:26 »
Dzień dobry, Wszystkim razem i każdej osoby z osobna.
Choć to pierwszy temat założony przeze mnie to podczytuję sobie od czasu do czasu.
Za wiedzę tu przekazywaną bardzo dziękuję.
I proszę o radę, czeka mnie zakup młynka.
Piję espresso, ale bardzo, bardzo często lubię pić jasne ziarno, i czy młynki manulne poradzą sobie z jasnym ziarnem? Piszecie Państwo, że jest ciężko, a moje ręce są słabe i nie wiem czy dam sobie radę z kręceniem, i oczywiście, czy nie będzie to bez uszczerbku dla młyna?
Kawy od 2 do 9 kubków dziennie.
A może jednak automatyczny? Na co zwracać uwagę? Jakie żarna? Stalowe, ale czy mogą być płaskie? I bezstopniowa regulacja?
Dziękuję za podpowiedzi,
Miłego wieczoru.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
Odp: Wybór młynka.
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Październik 2024, 09:51:00 »
Dobry, bywa bardzo ciężko na bardzo jasnych z agresywnymi żarnami, chyba że masz młynek, który ma opcję soft, jak np.Mazzer Omega, ponoć jest dużo łatwiej, ale też dłużej.

Uszczerbku na młynku raczej nie, chyba że jakimś cudem urwać/ułamać by rączkę podczas kręcenia, albo młynek wypadłby z reki na podłogę przy szarpaniu się z nim, to wtedy pewnie tak.

Df64/df54 z elektryków.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Exwined

• Ekspres: AVX Snow White, Mellita Look V Timer, v60, aeropress, phin, bialetti venus. Było: Flair 58, Delonghi dedica ec685
  • Młynek: Timemore C2, 1zpresso J-max
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Październik 2024, 10:04:21 »
Dzień dobry, Wszystkim razem i każdej osoby z osobna.
Choć to pierwszy temat założony przeze mnie to podczytuję sobie od czasu do czasu.
Za wiedzę tu przekazywaną bardzo dziękuję.
Piję espresso, ale bardzo, bardzo często lubię pić jasne ziarno, i czy młynki manulne poradzą sobie z jasnym ziarnem? Piszecie Państwo, że jest ciężko, a moje ręce są słabe i nie wiem czy dam sobie radę z kręceniem, i oczywiście, czy nie będzie to bez uszczerbku dla młyna?
Kawy od 2 do 9 kubków dziennie.
A może jednak automatyczny? Na co zwracać uwagę? Jakie żarna? Stalowe, ale czy mogą być płaskie? I bezstopniowa regulacja?
Dziękuję za podpowiedzi,
Miłego wieczoru.

Jeśli czujesz, że masz słabe ręce to raczej odpuściłbym ręczny do jasnych wypałów. Na przykładzie 1zpresso J-Max mogę powiedzieć, że mielenie jasnych ziaren sprawie pewne problemy. Osobiście już wyrobiłem sobie mocny chwyt i technikę ale moja dziewczyna nie jest w stanie w nim zmielić nic poza ciemnymi wypałami a znajomi znacznie lepiej zbudowani ode mnie mieli problemy nawet ze średnimi bo nie byli przyzwyczajeni do siły potrzebnej w ręce trzymającej młynek. Plus mielenie ręczne na więcej niż 2-3 kawy dziennie może być upierdliwe.

Pod tym względem polecałbym raczej elektryka, wspomniane DF będą w porządku, z własnego doświadczenia powiem że eureka mignon nie miała problemów z jasnym ziarnem przy płaskich 50mm żarnach ale to nie był Single Dose. Bezstopniowa regulacja jest super o ile nie zmieniasz często kaw, można idealnie dostosować mielenie, jednak w przypadku zmian pomiędzy kawami dostosowanie grubości powoduje większą ilość prób niż przy stopniowej regulacji.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Październik 2024, 10:24:26 »

Nie ma co czekać  :lol2: z każdymi ziarnami sobie poradzi :taktak:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=14380.0

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #4 dnia: 03 Październik 2024, 11:06:48 »
Dziękuję za odpowiedzi.
To co biorę pod uwagę (fajnie jakby się pojawiła jakaś promocja) to eureka mignon zero albo któryś z df-ów. Widzę, że pojawiłą się już druga generacja. Liczę, że przy dbaniu o sprzęt będzie mi służył długie lata. Nie zmieniam często palarni, kawę,różnie, ale jak mi coś podpasuje to raczej charakteryzuje mnie stałość w uczuciach.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Październik 2024, 11:25:47 »
Espresso, jasne ziarno i mielenie ręczne? Da się, ale to będzie męczarnia. Poza tym bez określonego budżetu ciężko cokolwiek konkretnego podpowiedzieć.

Offline geralt Kobieta

« Odpowiedź #6 dnia: 03 Październik 2024, 11:45:32 »
Czyli zostaje tylko elektryk. Jednak. Co do ceny, ta jeszcze się klaruje.

Offline Dale Cooper

• Ekspres: V60, Kalita Wave, Switch, Deep27, Aeropress, Bialetti New Venus
  • Młynek: Timemore C3, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Październik 2024, 09:32:50 »
Rozważam zakup dodatkowego młynka do pracy. Budżetowo - w domu mam Timemore C3. W pracy postanowiłem spróbować zamienić kawę z ekspresu na kawę z kawiarki. No ale wlaśnie, w związku z tym potrzebuję młynka, a nie chcę brać codziennie z domu. Pomyślałem więc o jakimś Hario. I tu pytanie, który z nich warto kupić? Ma być tanio, ale dobrze.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Październik 2024, 10:45:24 »
No to zdecydowanie nie Hario.

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #9 dnia: 07 Październik 2024, 11:02:20 »
Masz na myśli, że nie będzie dobrze? Zdaję sobie sprawę, że to nie to samo, co Timemore, o Comandante nie wspominając. Dla każdego jednak określenie „budżetowe” oznacza co innego, dla mnie to znaczy, że nie powinno kosztować więcej, co 1-2 kg średniej kawy

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #10 dnia: 07 Październik 2024, 11:08:58 »
To może w ramach testu wystarczy szczelny pojemniczek i codziennie rano zmielić w domu? Mi by sie nie chciało bawić kawiarką w pracy ;), ba, aktualnie to się nawet nie da, bo tylko mikrofale są...

Albo ~tydzień nosić młynek ;)

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #11 dnia: 07 Październik 2024, 11:12:34 »
Mielenie w domu, to też jest jakaś opcja, nawet jeszcze tańsza :). Aczkolwiek miałem ochotę trochę się pobawić w pracy. Mam taką możliwość i byłaby to dla mnie chwila relaksu. Albo i ponoszę kilka dni i sprawdzę, jak to dziala.

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #12 dnia: 07 Październik 2024, 11:33:38 »
Kingrinder p1 dostał pozytywną "ocenę" u Hoffmanna. Jest jeszcze tańszy p0, ale tam żarno trochę inaczej wygląda, a nie widziałem testów. W każdym razie na pewno będzie lepiej niż w hario.

Offline Matius22

« Odpowiedź #13 dnia: 07 Październik 2024, 12:06:04 »

Offline Dale Cooper

« Odpowiedź #14 dnia: 07 Październik 2024, 12:50:02 »
Tanio i dobrze - DF64 w cenie nie do pobicia :)

Matius22, pytałem o zupełnie inny młynek... ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi