Autor Wątek: Znowu o HX...  (Przeczytany 2944 razy)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
Znowu o HX...
« dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:24:24 »
Nigdzie nie napisałem, że bez układu PID nie da się zrobić espresso. Nie napisałem także, że na ekspresie HX nie da się zrobić espresso. Kilkanaście lat temu nikt nawet nie słyszał o sterowaniu temperaturą przez PID. A espresso było wykonywane. I nadal jest dobrze wykonywane przez osoby posiadające ekspresy bez PID. Również w kawiarniach posiadających starsze ekspresy nie wyposażone w PID.

To co napisałem odnosi się do obecnych trendów i rosnących wymagań w zakresie wpływania poprzez zmiany temperatury na smak i jakość espresso. I w tym znaczeniu HX nie polecamy do espresso bo nie da się w nim precyzyjnie trafiać z temperaturą ekstrakcji kawy - PID bowiem steruje temperaturą wody w bojlerze. W wymienniku ciepła wykres temperatury nadal będzie sinusoidalny. Jeśli ktoś chce eksperymentować z kawami, zaparzać je w różnych, zdefiniowanych temperaturach to jednak nie HX. DB lub 2T !
Przy cappu mleko i tak będzie dominowało nad smakiem kawy i do takiego przeznaczenia HX się jak najbardziej nadaje.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Znowu o HX...
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:25:41 »
Ostatecznie padło na DF64V. Czy będę zadowolony, wydaje mi się że tak. Zanim “dorosnę” do Waszego doświadczenia z młynkami to setki razy będę cieszył się tym co mam
Powiem Ci szczerze, że każdy z nas, bardziej doświadczonych kawoszy chciałbym zaczynać swoją kawową przygodę z tym młynkiem i nawet z tym ekspresem
ASCASO duo pid
:taktak:

Napisz na forum albo jeśli wolisz przez PW (tylko dla mojej informacji), ile dałeś za powyższe sprzęty.
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2024, 18:29:05 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:26:51 »
Mam propozycję ASCASO duo pid. Znajdę odpowiedni temat a może znajdę juz gotowe odpowiedzi to nie będę Was męczył więcej  

Możesz nas pomęczyć poza Forum. Zapraszam na priv lub e-mail. A najlepiej w odwiedziny...

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:32:11 »
Jeśli ktoś chce eksperymentować z kawami, zaparzać je w różnych, zdefiniowanych temperaturach to jednak nie HX, a DB lub 2T !
Janusz, bardziej doświadczonym kawoszom nie musisz tego tłumaczyć 😎
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:34:47 »
Wiadomo... ;)
Ale @Street tę wiedzę dopiero zdobywa. A to jego wątek.

Offline Street

• Ekspres: La Pavoni Domus Bar
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #5 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:35:22 »
Cytuj (zaznaczone)
Powiem Ci szczerze, że każdy z nas, bardziej doświadczonych kawoszy chciałbym zaczynać swoją kawową przygodę z tym młynkiem i nawet z tym ekspresem

Zaczynałem na domus bar’ze. To będzie mój drugi ;)

A co drugiej części i pytaniem o cenę to oki, jak już kupię to będę mógł Ci podesłać priv. Ale to jeszcze spokojnie ;) nie napisałem że już wybrałem ASCASO tylko że mi zaproponowali ;)

« Odpowiedź #6 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:41:46 »
Zaczynałem na domus bar’ze. To będzie mój drugi
Lepiej niż ja, ale i tak dopiero teraz poczujesz, jak smakuje espresso.
nie napisałem, że już wybrałem ASCASO tylko, że mi zaproponowali
Janusz z Grzegorzem (chyba tak ma na imię wspólnik?) są bardzo przekonywujący, nęcący atrakcyjnymi cenami i pewną obsługą serwisową oraz, co bardzo ważne, pogwarancyjną 👍
« Ostatnia zmiana: 11 Wrzesień 2024, 18:43:50 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Wrzesień 2024, 18:44:25 »
Grzegorz to nie wspólnik tylko syn. I do tego CEO.

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Wrzesień 2024, 15:52:38 »
@MarcinFutrzak Sam podjąłeś wybór tych sprzętów HX i Sette, czy ktoś Ci polecił na forum?
CIekawe, bo jesteś już drugą osobą na forum która nie poleca HX
Sam podjąłem decyzję po lekturze tego forum, jak i wielu innych materiałów na Internecie. Przede wszystkim brakowało mi doświadczenia, bo wcześniej nie miałem okazji bawić się takim ekspresem (przesiadka była z Zelmer Piano), a w sprawie młynka to nie było jak go przetestować.

Eee...chyba jest ich więcej. Ja i Gmtb także nie polecamy do espresso. Do cappu owszem - może być.
To co napisałem odnosi się do obecnych trendów i rosnących wymagań w zakresie wpływania poprzez zmiany temperatury na smak i jakość espresso. I w tym znaczeniu HX nie polecamy do espresso bo nie da się w nim precyzyjnie trafiać z temperaturą ekstrakcji kawy - PID bowiem steruje temperaturą wody w bojlerze. W wymienniku ciepła wykres temperatury nadal będzie sinusoidalny. Jeśli ktoś chce eksperymentować z kawami, zaparzać je w różnych, zdefiniowanych temperaturach to jednak nie HX. DB lub 2T !
Przy cappu mleko i tak będzie dominowało nad smakiem kawy i do takiego przeznaczenia HX się jak najbardziej nadaje.

Był gdzieś cały wątek na ten temat i sporo osób podziela opinie o HX. Owszem, firmy stosują jakieś triki, jak np. Leit Mara X (kontrola temperatury na wewnętrznej części HX, która doprowadza wodę do grupy), ale ma to swoje konsekwencje. Nie zgadzam się też, że HX może być do cappu - ja głównie piję cappu i do szału mnie doprowadza zabawa ze spuszczaniem niemal szklanki wody przed parzeniem jak ekspres postoi włączony, a nawet jak ma się termometr w grupie to i tak cyrkluje się na wyczucie żeby trafić z temperaturą. Druga sprawa to ciśnienie pary - jak ustawię na PID temperaturę 94 stopnie, to para jest wg mnie trochę za słaba, przy ustawieniu 99 stopni jest o wiele lepiej (ma to znaczenie przy próbach z Latte Art), ale wtedy trzeba jeszcze dłuższy flush robić, by uzyskać wymaganą temperaturę na grupie. Ja też kombinuję z różnymi ziarnami i temperatura parzenia ma duże znaczenie. Jak nie miałem termometru, to się zastanawiałem dlaczego raz wychodzi smacznie, a innym razem nie - i to przy robieniu kilki kaw pod rząd. Nie po to kupuję drogie ziarenka, żeby je zmarnować przez przeparzenie albo niedoparzenie. Ja również w cappu czuję znaczącą różnicę, pomimo tego że mleko trochę maskuje, jednak wolę pić rewelacyjne cappu niż przeciętne... Zwłaszcza przy kawach z owocowymi aromatami.
Widziałem jeden film o Magica PID, gdzie prowadzący mówi o regulacji offset i pokazuje stabilną temperaturę na grupie. Rozmawiałem na ten temat rok czy dwa temu z gościem z serwisu CoffeeSite, i stwierdził, że być może jest coś zmienione w nowej wersji elektroniki, ale oni nic takiego nie widzieli
https://youtu.be/IBUjAZaJY_o?si=nPllvQPc6OpT3jhD&t=742
Ponadto przy dzisiejszej cenie Bezzera Magica PID, można dostać dual boiler z innej firmy, więc nie zdecydowałby sie drugi raz mimo wszystko.

Jako posiadacz 2 HXów (z tego jeden bez wyświetlacza...) potwierdzam, że faktycznie, trudno wiarygodnie określić temp. zaparzania, tylko po co komu ta informacja? Wg mnie jedyny sens to dzielenie się przepisami na "forumach" ;)
Dla mnie wystarcza, że jest w miarę powtarzalnie i jak uważam, że powinno być zaparzane w wyższej bądź niższej temp, to mogę sobie bezproblemowo zmienić, to, co się wyświetla nie ma większego znaczenia...
Mam zupełnie inne zdanie, jak to opisałem wyżej.

2. On demand (OD) - przy dużym przerobie teoretycznie możesz zasypać hoper i się nie bawić, ale wystarczy że zmieni się pogoda, zrobi się duża wilgotność, albo masz sprzęt w kuchni w której dużo się gotuje i już ziarna na to reagują a do tego mogą wchłonąć niechciane zapachy. Wtedy i tak musisz korygować grubość przemiału i co najważniejsze - ustawioną dozę kawy! A to potrafi być wkurzające! Chyba że i tak ważysz kolbę i dodajesz/odejmujesz ilość zmielonej kawy, żeby waga wskazała żądaną wartość, ale w takim układzie to ja już wolę ważyć ziarenka przy SD. Chyba że młynek posiada wbudowana wagę i można ustawiać dozę wagowo a nie czasowo.
Możesz wskazać, jak ma nastąpić wchłanianie zapachów i zmiana wilgotności w szczelnie zamkniętym zasobniku z kawą?
Jakim cudem zasobnik (hoper) jest szczelnie zamknięty? przecież powietrze się dostaje przez wylot i komorę mielenia, poza tym dekiel zasobnika też nie jest super szczelny. Ale nie będę się tutaj spierał, bo nie trzymam w ten sposób kawy.

Oki, chyba wyłączę się z dyskusji na temat młynków. Ostatecznie padło na DF64V. Czy będę zadowolony, wydaje mi się że tak. Zanim “dorosnę” do Waszego doświadczenia z młynkami to setki razy będę cieszył się tym co mam  ;-) na DF83 czy timemore 064s musiałbym też naciągnąć dużo swój budżet.
Dzięki  każdemu kto się odezwał  :piwko:
Będę jeszcze się posiłkował z w sprawie ekspresu. Mam propozycję ASCASO duo pid. Znajdę odpowiedni temat a może znajdę juz gotowe odpowiedzi to nie będę Was męczył więcej  [emoji12] [emoji12]
Gratuluję decyzji :) Młynki chwaliło wiele osób na forum jak i ogólnie w Internecie i to już od długiego czasu, więc jest większa szansa że się nie zawiedziesz. Jeśli jednak masz możliwość to zobacz ten młynek osobiście przed zakupem, np. u Janusza.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Wrzesień 2024, 16:45:18 »
...ja głównie piję cappu i do szału mnie doprowadza zabawa ze spuszczaniem niemal szklanki wody przed parzeniem jak ekspres postoi włączony, a nawet jak ma się termometr w grupie to i tak cyrkluje się na wyczucie żeby trafić z temperaturą. Druga sprawa to ciśnienie pary - jak ustawię na PID temperaturę 94 stopnie, to para jest wg mnie trochę za słaba, przy ustawieniu 99 stopni jest o wiele lepiej (ma to znaczenie przy próbach z Latte Art), ale wtedy trzeba jeszcze dłuższy flush robić, by uzyskać wymaganą temperaturę na grupie.

Jam ma ten sam, kupując HXa trzeba się liczyć z robieniem flusha - taka zasada działania... Wiadomo, że stojąca woda dogrzeje się do temp. wody w bojlerze, a ona ma ponad 110...
Dla mnie jest OK, standardowo (jak nie ma gości) robię 3 kawy (tak co ~pół godziny) przed południem, z 18g każda, z czego 2 dzielę na ~1/3-2/3 z żoną... Trzeba sobie własną metodę wypracować...

Temp. na PIDdzie ustawiam do kawy, nie interesuje mnie moc pary, choć jest jak dla mnie OK nawet przy '89' (lepiej niż Mara!), żonie zawsze robię "mleko do pełna" ;)  do kubka ~300ml, więc trochę jest do spieniania...
Flusha zawsze robię tak samo, czyli jedna filiżanka 200ml do capu, którą przy okazji rozgrzewam, z wrzuconym do środka puck screenem, żeby też był gorący...
Jak przesypię kawę do PFa to włączam flusha, w tym czasie mieszanie WDT, tamper... zazwyczaj jest już pełna filiżanka, to wylewam na tackę, p.s. wypada, wkładam do PFa i już... potem 1/3 kawy w kubek + spienianie mleka (które podczas ekstrakcji nalewam do dzbanka), wypijam połowę ze swojej części a do reszty trochę mleka ;) czyli dla siebie mam niecałe espresso + małe capu ;)

Offline MarcinFutrzak Mężczyzna

• Ekspres: Bezzera Magica PID (był Zelmer Piano), Hario V30, Gabi Master A
  • Młynek: Baratza Sette 270, Rossi RR45
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Wrzesień 2024, 17:01:07 »
Teraz to ja to wszystko już wiem. Zmuszony jestem używać tego co mam i bawić się z "ręczną" kontrolą temperatury, marnowaniem wody itd. Napisałem o tym wszystkim, żeby osoby które wybierają ekspres były tego świadome.

« Odpowiedź #11 dnia: 12 Wrzesień 2024, 17:34:48 »
Napisałem o tym wszystkim, żeby osoby które wybierają ekspres były tego świadome.
👌👍
Był gdzieś cały wątek na ten temat i sporo osób podziela opinie o HX.
Ten wątek masz na myśli:

https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=10269.msg219062#msg219062

Dzięki @Antonio poznałem znaczenie słowa: "aproksymacja" w świecie kawy:

Liniowość to nieco inna cecha -- można by aproksymować przebieg temperatury zaparzania w maszynach HX do postaci funkcji liniowej o ujemnym współczynniku proporcjonalności
Jedno z licznych kapitalnych wypowiedzi Andrzeja (nie wchodzę Ci w tylek, tylko stwierdzam, z małą korektą na dietę i historię ;)
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2024, 18:17:50 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #12 dnia: 12 Wrzesień 2024, 17:39:48 »
Pewnie, oblatany gość zrobi na HX bardzo fajne espresso, co nie zmienia postaci rzeczy, że w warunkach domowych może być to ekspress nie dla każdego - upierdliwy i o niestabilnej pracy. Ale miałem, używałem i bardzo mi smakowało.... Teraz z DB jest prościej, powtarzalnie i smacznie - komfort użytkowania jest jednak nieporównywalnie lepszy.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Wrzesień 2024, 19:34:53 »
"Aproksymacja w świecie kawy"  :) ech

Co do tej konkluzji to polemizowałbym z @Antonio - w  wielu aspektach

1. W obu przypadkach temperatura będzie spadać, przecież do wymiennika ciepła czy bojlera wpływa zimna woda
2. Napisałeś, że w przypadku 2B temperatura będzie rosnąć? Z jakiego powodu, skoro bojlery działają niezależnie, inaczej sens 2B nie miał by sensu.
3. Czy 1B temperatura rośnie czy maleje?
4. W przypadku HX aproksymacja nie jest liniowa tylko niemonotoniczna ze względu na wahania temperaturowe w wymienniku ciepła - stąd legendarne niestabilności HX
5. W przypadku B aproksymacja może przybierać postać funkcji liniowej ze względu na większą bezwładność i mniejsze wahania temperaturowe.

W załączniku dodaje funkcje temperaturowe obu systemów.
« Ostatnia zmiana: 12 Wrzesień 2024, 19:37:17 wysłana przez pawel890 »

« Odpowiedź #14 dnia: 12 Wrzesień 2024, 19:52:27 »
Aproksymacja w świecie kawy"   ech
To zrozumiałeś to wyrażenie czy nie? Czy tak jak zapytałeś Janusza, który napisał, że HX jest do mlecznych, a ty, że 50/50 mleczne/espresso  :picardpalm:
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi