@MarcinFutrzak Sam podjąłeś wybór tych sprzętów HX i Sette, czy ktoś Ci polecił na forum?
CIekawe, bo jesteś już drugą osobą na forum która nie poleca HX
Sam podjąłem decyzję po lekturze tego forum, jak i wielu innych materiałów na Internecie. Przede wszystkim brakowało mi doświadczenia, bo wcześniej nie miałem okazji bawić się takim ekspresem (przesiadka była z Zelmer Piano), a w sprawie młynka to nie było jak go przetestować.
Eee...chyba jest ich więcej. Ja i Gmtb także nie polecamy do espresso. Do cappu owszem - może być.
To co napisałem odnosi się do obecnych trendów i rosnących wymagań w zakresie wpływania poprzez zmiany temperatury na smak i jakość espresso. I w tym znaczeniu HX nie polecamy do espresso bo nie da się w nim precyzyjnie trafiać z temperaturą ekstrakcji kawy - PID bowiem steruje temperaturą wody w bojlerze. W wymienniku ciepła wykres temperatury nadal będzie sinusoidalny. Jeśli ktoś chce eksperymentować z kawami, zaparzać je w różnych, zdefiniowanych temperaturach to jednak nie HX. DB lub 2T !
Przy cappu mleko i tak będzie dominowało nad smakiem kawy i do takiego przeznaczenia HX się jak najbardziej nadaje.
Był gdzieś cały wątek na ten temat i sporo osób podziela opinie o HX. Owszem, firmy stosują jakieś triki, jak np. Leit Mara X (kontrola temperatury na wewnętrznej części HX, która doprowadza wodę do grupy), ale ma to swoje konsekwencje. Nie zgadzam się też, że HX może być do cappu - ja głównie piję cappu i do szału mnie doprowadza zabawa ze spuszczaniem niemal szklanki wody przed parzeniem jak ekspres postoi włączony, a nawet jak ma się termometr w grupie to i tak cyrkluje się na wyczucie żeby trafić z temperaturą. Druga sprawa to ciśnienie pary - jak ustawię na PID temperaturę 94 stopnie, to para jest wg mnie trochę za słaba, przy ustawieniu 99 stopni jest o wiele lepiej (ma to znaczenie przy próbach z Latte Art), ale wtedy trzeba jeszcze dłuższy flush robić, by uzyskać wymaganą temperaturę na grupie. Ja też kombinuję z różnymi ziarnami i temperatura parzenia ma duże znaczenie. Jak nie miałem termometru, to się zastanawiałem dlaczego raz wychodzi smacznie, a innym razem nie - i to przy robieniu kilki kaw pod rząd. Nie po to kupuję drogie ziarenka, żeby je zmarnować przez przeparzenie albo niedoparzenie. Ja również w cappu czuję znaczącą różnicę, pomimo tego że mleko trochę maskuje, jednak wolę pić rewelacyjne cappu niż przeciętne... Zwłaszcza przy kawach z owocowymi aromatami.
Widziałem jeden film o Magica PID, gdzie prowadzący mówi o regulacji offset i pokazuje stabilną temperaturę na grupie. Rozmawiałem na ten temat rok czy dwa temu z gościem z serwisu CoffeeSite, i stwierdził, że być może jest coś zmienione w nowej wersji elektroniki, ale oni nic takiego nie widzieli
https://youtu.be/IBUjAZaJY_o?si=nPllvQPc6OpT3jhD&t=742Ponadto przy dzisiejszej cenie Bezzera Magica PID, można dostać dual boiler z innej firmy, więc nie zdecydowałby sie drugi raz mimo wszystko.
Jako posiadacz 2 HXów (z tego jeden bez wyświetlacza...) potwierdzam, że faktycznie, trudno wiarygodnie określić temp. zaparzania, tylko po co komu ta informacja? Wg mnie jedyny sens to dzielenie się przepisami na "forumach" 
Dla mnie wystarcza, że jest w miarę powtarzalnie i jak uważam, że powinno być zaparzane w wyższej bądź niższej temp, to mogę sobie bezproblemowo zmienić, to, co się wyświetla nie ma większego znaczenia...
Mam zupełnie inne zdanie, jak to opisałem wyżej.
2. On demand (OD) - przy dużym przerobie teoretycznie możesz zasypać hoper i się nie bawić, ale wystarczy że zmieni się pogoda, zrobi się duża wilgotność, albo masz sprzęt w kuchni w której dużo się gotuje i już ziarna na to reagują a do tego mogą wchłonąć niechciane zapachy. Wtedy i tak musisz korygować grubość przemiału i co najważniejsze - ustawioną dozę kawy! A to potrafi być wkurzające! Chyba że i tak ważysz kolbę i dodajesz/odejmujesz ilość zmielonej kawy, żeby waga wskazała żądaną wartość, ale w takim układzie to ja już wolę ważyć ziarenka przy SD. Chyba że młynek posiada wbudowana wagę i można ustawiać dozę wagowo a nie czasowo.
Możesz wskazać, jak ma nastąpić wchłanianie zapachów i zmiana wilgotności w szczelnie zamkniętym zasobniku z kawą?
Jakim cudem zasobnik (hoper) jest szczelnie zamknięty? przecież powietrze się dostaje przez wylot i komorę mielenia, poza tym dekiel zasobnika też nie jest super szczelny. Ale nie będę się tutaj spierał, bo nie trzymam w ten sposób kawy.
Oki, chyba wyłączę się z dyskusji na temat młynków. Ostatecznie padło na DF64V. Czy będę zadowolony, wydaje mi się że tak. Zanim “dorosnę” do Waszego doświadczenia z młynkami to setki razy będę cieszył się tym co mam
na DF83 czy timemore 064s musiałbym też naciągnąć dużo swój budżet.
Dzięki każdemu kto się odezwał 
Będę jeszcze się posiłkował z w sprawie ekspresu. Mam propozycję ASCASO duo pid. Znajdę odpowiedni temat a może znajdę juz gotowe odpowiedzi to nie będę Was męczył więcej
![[emoji12]](https://forum.wszystkookawie.pl/Smileys/default/jezyk1.gif)
Gratuluję decyzji

Młynki chwaliło wiele osób na forum jak i ogólnie w Internecie i to już od długiego czasu, więc jest większa szansa że się nie zawiedziesz. Jeśli jednak masz możliwość to zobacz ten młynek osobiście przed zakupem, np. u Janusza.