Autor Wątek: AVX DB1 PRO  (Przeczytany 25213 razy)

Offline Biff

Odp: AVX DB1 PRO
« Odpowiedź #45 dnia: 21 Październik 2025, 21:57:02 »
A kto powiedział, że szkodzi? ;) Może wreszcie realna konkurencja wymusi na europejskich producentach jakieś zmiany, innowacje. Może shot timer przestanie być luksusem za dodatkowe 10k, a wagi za kolejne 30k.

Offline yarbin

• Ekspres: Lelit Grace/ V60 / Aeropress
  • Młynek: Timemore Sculptor 078S / Timemore C3
« Odpowiedź #46 dnia: 19 Grudzień 2025, 12:28:08 »
Czy jeszcze jakiś użytkownik chce się podzielić opinią? Zastanawiam się nad zamianą Grace na ten ekspres, zyskuję grupę 58 (więcej akcesoriów), shot timer i możliwość spieniania mleka w czasie robienia kawy...

Offline Mario1969

• Ekspres: NIVONA 8103, AVX Hero X 2025, Hario Switch, AeroPress
  • Młynek: DF64 V2 Italmill RS, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #47 dnia: 19 Grudzień 2025, 14:15:57 »
Właśnie godzinę temu odebrałem młodszego  brata "bohatera" , jako pierwszy kolbowy. Do pracy wracam po Trzech Królach, więc mam sporo czasu na nie spanie podczas nauki robienia Espresso i malowania. Spojrzyj na model Hero w wersji 2025 (regulacja OPV, przepływu, działająca preinfuzja ???) jest sprzedawany pod różnymi nazwami.
« Ostatnia zmiana: 19 Grudzień 2025, 14:22:10 wysłana przez Mario1969 »

Offline yarbin

« Odpowiedź #48 dnia: 19 Grudzień 2025, 14:56:11 »
A to nie jest ten sam ekspres pod innymi brandami?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Grudzień 2025, 14:58:09 »
Oczywiście że jest.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline dbx1214

« Odpowiedź #50 dnia: 19 Grudzień 2025, 21:33:48 »
Witam,

Od niedawna posiadam AVX Hero Pro (W instrukcji jest nazwa AVX DB1 PRO) - nie wiem czy to to samo.

Generalnie jestem bardzo zadowolony póki co. Jedyne z czym sie zmagam to czasami kanałowanie, ale na poczatku watku ktos sugerowal zeby kupic inne sitko.

Piszecie tu o zaworze opv. Czy ten ekspres go posiada? Jak robie test na ślepym sitku to dobija do 15 bar i trzyma.

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #51 dnia: 20 Grudzień 2025, 23:24:36 »
Tak, to jest to samo, zmienili nazwy.

15 bar na ślepym to absurd, ten ekspres posiada taką śrubę obok grupy którą możesz ograniczyć tylko chyba przepływ. Załóż ślepe, odpal ekstrakcję i spróbuj ustawić 10 bar na ślepym.

Offline piczaj

« Odpowiedź #52 dnia: 24 Grudzień 2025, 16:17:39 »
Myśle nad tym ekspresem, czy to dobra opcja na pierwszy kolbowy? Jak z awaryjnością i częściami zamiennymi?

Offline piczaj

« Odpowiedź #53 dnia: 28 Grudzień 2025, 19:51:44 »
A niech się dzieje co chce, zakupiłem i zobaczymy, idzie oszaleć z tym wyborem... :)

Offline Misior Mężczyzna

• Ekspres: Sorso espresso, DeLonghi Dedica, Moka, Muka, Hario V60, Aeropress
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, DeLonghi KG79
« Odpowiedź #54 dnia: 07 Styczeń 2026, 22:53:22 »
Zakupiłem dzisiaj u "Przyjaciół Kawy" ekspres Sorso, który jest dokładnie tym samym co w temacie. Wygląda fajnie, cały ze stali nierdzewnej (oprócz zbiornika na wodę i wnętrza ociekacza). Zapowiada się nieźle, dość ciasno wpina się portafiltr, ale to pewnie świeża uszczelka.
Chyba był zbyt duży przepływ ustawiony, zmniejszyłem do 350 ml/min (taki miał być nominalny). Przy dzisiejszej walce trochę zwątpiłem bo przy dobrym młynku i ubiciu tamperem, ekstrakcja podwójnego espresso (18g kawy) trwa max 25 sekund (chyba powinno dłużej) - kawa w smaku w miarę ale używałem byle jakiej do nauki i testów, więc okaże się. Jak na razie skończyły mi się pomysły. Jeśli ktoś ma jakieś porady, chętnie skorzystam. Po trzech godzinach zmagań przerwa  :sciana:
Myślę, że będzie dobrze, jak się rozwinę to napiszę.
😎🎸

Offline Misior Mężczyzna

• Ekspres: Sorso espresso, DeLonghi Dedica, Moka, Muka, Hario V60, Aeropress
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita, DeLonghi KG79
« Odpowiedź #55 dnia: 16 Styczeń 2026, 11:10:10 »
Ekspres super. Jestem bardzo zadowolony. Problemem była grubość mielenia. To co poprzednio uchodziło za drobno, faktycznie było skrajnie odległe od drobno  :lol2:
Kręcę, ważę, modyfikuję i obrastam w nowe gadżety (teraz kolba 58). Zobaczymy jak z trwałością, na razie pełnia szczęścia.
😎🎸

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #56 dnia: 26 Styczeń 2026, 12:08:30 »
Mamy już na magazynie nowszą wersję tego ekspresu - AVX DB1 HERO PRO X z regulowanym z zewnątrz zaworem OPV.

Offline yarbin

« Odpowiedź #57 dnia: 26 Styczeń 2026, 15:22:14 »
Wrzucisz zdjęcia jak to jest zrealizowane? Czy jest możliwość montażu jako kit do starszej wersji?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Styczeń 2026, 10:48:26 »
Póki co się nie da. Mamy kolejny dzień poza firmą. Awaria c.o. nie została wczoraj usunięta. Rano jak przyjechaliśmy do firmy było wewnątrz 6 st. C. Trzeba było zamknąć firmę na kolejny dzień. Podobno dziś ma być wymieniana pompa. Zobaczymy jutro... [emoji38]

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #59 dnia: 27 Styczeń 2026, 11:49:24 »
Wrzucisz zdjęcia jak to jest zrealizowane? Czy jest możliwość montażu jako kit do starszej wersji?
Wygooglaj Gemilai G3028A bo to dosłownie rebrand tego ekspresu. Ogólnie bardzo ciekawy sprzęt w naprawdę dobrej cenie. Trudno go dostać od chińczyka a nawet jeśli się da to nie opłaca się skoro w podobnej cenie można kupić z EU/PL dystrybucji z normalną gwarancją.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi