Dojechał do nas testowy egzemplarz ekspresu AVX DB1 PRO... i muszę przyznać że jest dobrze:)
Ekspres solidnie zapakowany, podwójny karton transportowy, a pod nimi styropianowe wytłoczki.

Pierwsze wrażenie po rozpakowaniu robi naprawdę dobre. Miły dla oka design (ale o gustach nie dyskutujemy), obudowa wykonana ze stali nierdzewnej lakierowanej na czarny mat, tacka ociekowa z polerowanej stali nierdzewnej z sygnalizacją przepełnienia.
Miłym akcentem jest gumowa mata na pokrywie ekspresu, coś na wzór mat barmańskich dzięki czemu filiżanki nie wpadają w rezonans, a dodatkowo obudowa zabezpieczona jest przed wodą i rysami.

W pudełku z akcesoriami mamy portafilter z podwójną wylewką i sitem na 2 kawy, sito na 1 kawę, gumową zaślepkę, szczoteczkę do czyszczenia grupy, tamper oraz NPF
Kolby i tamper posiadają uchwyty z drewna... a i jest jeszcze plastikowa miarka do nasypywania kawy

Ekspres wyposażony jest w bojler kawowy o pojemności 550ml sterowany za pomocą PID oraz termoblok pary. Oba układy działają niezależnie i na pierwszy rzut oka całkiem sprawnie sobie radzą.
Ekspres realnie wymaga około 20 minut rozgrzewania aby uzyskać prawilne espresso. Pierwszy shot który zrobiłem po około 10-15 minutach nie wyszedł spektakularnie.
Dopiero kolejne przepłukania i zabawa z młynkiem dały efekt o jaki mi chodziło.
Dodatkowo zaleciłbym wymianę sitka na competition 18g. W zestawie jest sitko na mniej więcej 16 g, które lekko się zwęża ku spodowi. Miałem z nim problem związany z kanałowaniem.
Po wymianie na 18g competition jak ręką odjął.
Dysza pary jest dość długa więc nie ma problemu ze spienianiem nawet w litrowym dzbanku. Na potrzeby testów użyłem najpopularniejszej pojemności tj. 0,6l.
Moc pary w mojej ocenie jest wystarczająca do użytku domowego. Mleko ładnie wiruje i nabiera objętości. Cała procedura zajmuje 30 do 40 sekund w zależności od temperatury mleka.

Na zakończenie tej wstępnej recenzji załączam krótki "short" z zaparzania i spieniania:
Jakby były jakieś pytania to zapraszam, w miarę możliwości będę odpowiadał na bieżąco.
Najpóźniej po weekendzie ekspres pojawi się na naszym sklepie i będzie można zamawiać. Dostawy spodziewamy się za około 7 do 14 dni.
Oficjalna cena to 3390 zł brutto.
Jednocześnie dla forumowiczów uruchamiamy ofertę PRE-ORDER na tą pierwszą dostawę i ekspres będzie można nabyć za 2999 zł brutto.
Zamówienia PRE-ORDER zbieramy do końca przyszłego tygodnia tj. do piątku 13-go

Chętnych prosimy o kontakt na priv, nasz adres email, telefonicznie lub też za pośrednictwem sklepu
www.caffebarca.pl wpisując w koszyku kod: WOKDB1