Autor Wątek: AVX DB1 PRO  (Przeczytany 25169 razy)

Offline _podwawelska

Odp: AVX DB1 PRO
« Odpowiedź #15 dnia: 31 Grudzień 2024, 18:56:28 »
Ja to już mam sito w głowie i nie wiem co wybrać na 1 kolbę. W teorii przeznaczyć mogę 5k na ekspres. Chodzi po głowie Mara i Elizabeth od Lelita. Zainteresował mnie również DB1 pro. Im więcej czytam o Elizabeth tym bardziej zniechęcam się ku niemu (strasznie dużo usterek, opisów reklamacyjnych czytałem tutaj na forum).

Jakie ekspresy brałeś pod uwagę, pozaz DB1 PRO?

Offline martinforester

« Odpowiedź #16 dnia: 31 Grudzień 2024, 19:31:15 »
Doszedłem do identycznego wniosku, jak pisałem. Suma sumarum zostałem bez niczego bo za mało osób posiada AVX.

Offline adamadamniedam

• Ekspres: AVX DB1 Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #17 dnia: 31 Grudzień 2024, 19:47:03 »
Ja to już mam sito w głowie i nie wiem co wybrać na 1 kolbę. W teorii przeznaczyć mogę 5k na ekspres. Chodzi po głowie Mara i Elizabeth od Lelita. Zainteresował mnie również DB1 pro. Im więcej czytam o Elizabeth tym bardziej zniechęcam się ku niemu (strasznie dużo usterek, opisów reklamacyjnych czytałem tutaj na forum).

Te same co Ty :) Zaryzykowałem i zaoszczędziłem tym samym na dobry młynek ;) 

Offline Fine

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #18 dnia: 31 Grudzień 2024, 21:50:17 »

Też mi czacha dymi od tego całego wybierania. Nie śpieszę się, aktualnie biorę pod uwagę dual boiler, np. Rancilio Silvia Pro X.

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #19 dnia: 31 Grudzień 2024, 21:50:59 »
Jeśli komuś nie za daleko to zapraszam do nas do Zgierza na wypróbowanie tego modelu. Jest dostępny od ręki. No i opinie jakieś się pojawią...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline brysp

• Ekspres: Sage Barista Express
« Odpowiedź #20 dnia: 08 Styczeń 2025, 11:09:40 »
A jak zachowanie zaworu nadciśnienia? Zawór działa dobrze? Upuszcza gdy ciśnienie na kolibie jest zbyt duże niż jakieś 10 bar? Mam teraz Sage Barista i dobija mnie to, że ten zawór nie działa w nim poprawnie, lub nie działa w ogóle.

Offline wojtecki

« Odpowiedź #21 dnia: 15 Kwiecień 2025, 18:47:44 »
Ktoś jeszcze może jest użytkownikiem tego ekspresu i powie czy jest zadowolony ?
Rozumiem, że zbiornik na wodę trzeba wysunać cały do góry z tyłu ekspresu ?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
« Odpowiedź #22 dnia: 17 Kwiecień 2025, 15:17:23 »
Aby wyjąć zbiornik to trzeba go całkowicie wysunąć do góry. Ale aby nalać wody wystarczy zdjąć pokrywkę i użyć przykładowo czajnika lub czegoś w tym stylu.

Offline adamadamniedam

• Ekspres: AVX DB1 Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Kwiecień 2025, 20:04:46 »
Po ok 4 miesiacach uzytkowania zepsuł się zawór opv

Offline Endrius

• Ekspres: Lelit Elizabeth
  • Młynek: DF64V, C40
« Odpowiedź #24 dnia: 21 Maj 2025, 07:16:05 »
Po ok 4 miesiacach uzytkowania zepsuł się zawór opv
Czy udało Ci się wymienić zawór? Jak oceniasz ekspres po kilku miesiącach?

Offline Lokomisiek Mężczyzna

• Ekspres: Flair 58, V60, Aeropress
  • Młynek: Sculptor 078s, MHW3-bomber R3
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Lipiec 2025, 09:21:13 »
Również jestem ciekaw jak z trwałością ekspresu. Wydaje się dość ciekawą opcją- m.in dla mnie. Może się okazać że spełni moje potrzeby w stosunkowo niskiej cenie.
Martwi mnie tylko bardzo mało opinii dostępnych. Ci co kupili i się pochwalili w wątku, też nabrali wody w usta  :-X

Offline oscar

« Odpowiedź #26 dnia: 19 Sierpień 2025, 12:06:06 »
Myślę o zakupie tego ekspresu. Warto? Czy coś lepszego do 3k jest na rynku?

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #27 dnia: 19 Sierpień 2025, 12:26:44 »
Wczoraj kolega z Łodzi zakupił ten ekspres u nas. Wiem, że zagląda na Forum. Może się wypowie...
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline MichałCz

• Ekspres: AVX DB1 X
  • Młynek: AVX DF 64 v2
« Odpowiedź #28 dnia: 20 Sierpień 2025, 09:38:14 »
Dzień dobry, ja kupiłem ekspres 13 czerwca. Kupiłem dokładnie AVX DB1 Hero X.

Wybierałem pomiędzy Lelit 41TEM a AVX DB1 PRO. Kiedy okazało się, że AVX zrobił drobny uprgade expresu dodając regulację ciśnienia poprzez wyprowadzone na zewnątrz pokrętło regulacji OPV to zdecydowałem się na ten model. Dodatkowo Lelit ma kolbę 51 mm a AVX 58 więc przyszłościowo każde dodatkowe akcesoria kupione będę mógł używać z innym ekspresem
Kolor - wybrałem grafitowy mat. Dziś kupiłbym srebrny. To jest kwestia gustu.
Jakość wykonania - dla mnie spoko ale to jest mój pierwszy "prawdziwy" ekspres kolbowy. Tacka ociekowa - no jest trochę tandetna. Cała jest plastikowa a z przodu założyli taką metalową nakładkę z logiem AVX. Trąci trochę chińczykiem :(. Trzeba też bardzo starannie umieszczać tackę po wylaniu wody, dopchnąć do końca - bo po lewej stronie ekspresu jest wylot wody z boilera/termobloku od pary. Jak się nie do końca dopchnie tackę to woda nie wlatuje do niej a na zewnątrz. Przy uruchomieniu pompa działa głośno i rzeczy położony na górze ekspresu wibrują. Niestety, górny element, bardzo łatwo się rysuje i mimo tego, że dbam kładąc tam tylko szklane pojemniki na napar (takie małe miseczki szklane z IKEA) to porysowałem blachę.
Szybkość nagrzewania się ekspresu - bomba! 10 minut i mogę robić kawę i spieniać mleko. Zwykle nagrzewam około 15 minut.
Od tego czasu tylko raz sprawdzałem ślepym sitkiem jak trzyma ciśnienie i jest ok, ma nastawione na 10 barów.
Kolba jest ok, dobrze leży w ręku. Od razu nabyłem sitko ASCASO COMEPTITION 18 g i tylko z niego korzystam. Tamper kupiłem AVX sprężynowy WDT. Para - po nagrzaniu się ekspresu zawsze odkręcam zawór, na około 7-9 sekund. W tym czasie zlatuje woda która została/jest w termobloku i zaczyna lecieć para. Robiąc kolejne kawy zwykle nie powtarzam tego kroku. Mleko spieniam w czasie około 48 sekund. Powoli wychodzi mi coraz więcej panki i to za każdym razem. Spieniam mleko zwykłe i bez laktozy. Myślę, że gdybym robił przepisowe cappucino mleko byłoby prawidłowo spienione. Ale dla mnie to nie jest tak ważne
Generalnie - jestem/jesteśmy mega zadowolony/zadowoleni. Robię z 18 g kawy 36 g naparu. Speniam mleko ok 180 g i mamy swoją wersję "latte".
W połączeniu z młynkiem mam ogromną radość z kawy. Jakiś czas temu przerzuciłem się na wodę Żywiecki Kryształ i łącznie z kawą oraz moim doświadczeniem "baristy", jesteśmy w domu zadowoleni. Wskoczyłem na wyższy poziom kawowego świata. Kawę kupuję z HAYB/Baumgart Kaffe/Bracia Ziółkowscy. I za każdym razem mimo że robię kawę z mlekiem, czuję różnice w smaku. Delikatną ale zawsze.
Biorąc uwagę, że kupiłem ekspres/młynek/wagę/dzbanek na mleko/tamper/sitko/wagę/kilka innych bzdetów - dokonałem optymalnego wybory. Na dziś. Z czasem będę mógł napisać o jakości ekspresu. Ale myślę, ze nie wcześniej niż za rok. Mam nadzieję, że dbając będzie ok. Bo dziś chiński to już nie badziew tylko ciekawa i zwykle dobra jakościowo konkurencja

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #29 dnia: 20 Sierpień 2025, 11:28:49 »
Super opis, uważaj na ten Żywiecki Kryształ, bo zmienili źródło i obecnie jest mocniej zmineralizowany i zakamieni ekspres, jeśli ją przepuścisz przez filtr typu brita będzie okay. Wcześniej miał 70mg teraz 220mg, o ile mnie pamięć nie myli.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi