Autor Wątek: AVX DB1 PRO  (Przeczytany 25242 razy)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
  • Ekspres: Ascaso DUO PID
  • Młynek: G-iota
AVX DB1 PRO
« dnia: 06 Wrzesień 2024, 13:13:41 »
Dojechał do nas testowy egzemplarz ekspresu AVX DB1 PRO... i muszę przyznać że jest dobrze:)

Ekspres solidnie zapakowany, podwójny karton transportowy, a pod nimi styropianowe wytłoczki.

Pierwsze wrażenie po rozpakowaniu robi naprawdę dobre. Miły dla oka design (ale o gustach nie dyskutujemy), obudowa wykonana ze stali nierdzewnej lakierowanej na czarny mat, tacka ociekowa z polerowanej stali nierdzewnej z sygnalizacją przepełnienia.
Miłym akcentem jest gumowa mata na pokrywie  ekspresu, coś na wzór mat barmańskich dzięki czemu filiżanki nie wpadają w rezonans, a dodatkowo obudowa zabezpieczona jest przed wodą i rysami.

W pudełku z akcesoriami mamy portafilter z podwójną wylewką i sitem na 2 kawy, sito na 1 kawę, gumową zaślepkę, szczoteczkę do czyszczenia grupy, tamper oraz NPF  :)
Kolby i tamper posiadają uchwyty z drewna... a i jest jeszcze plastikowa miarka do nasypywania kawy  :hihihi:

Ekspres wyposażony jest w bojler kawowy o pojemności 550ml sterowany za pomocą PID oraz termoblok pary. Oba układy działają niezależnie i na pierwszy rzut oka całkiem sprawnie sobie radzą.
Ekspres realnie wymaga około 20 minut rozgrzewania aby uzyskać prawilne espresso. Pierwszy shot który zrobiłem po około 10-15 minutach nie wyszedł spektakularnie.
Dopiero kolejne przepłukania i zabawa z młynkiem dały efekt o jaki mi chodziło.
Dodatkowo zaleciłbym wymianę sitka na competition 18g. W zestawie jest sitko na mniej więcej 16 g, które lekko się zwęża ku spodowi. Miałem z nim problem związany z kanałowaniem.
Po wymianie na 18g competition jak ręką odjął.
Dysza pary jest dość długa więc nie ma problemu ze spienianiem nawet w litrowym dzbanku. Na potrzeby testów użyłem najpopularniejszej pojemności tj. 0,6l.
Moc pary w mojej ocenie jest wystarczająca do użytku domowego. Mleko ładnie wiruje i nabiera objętości. Cała procedura zajmuje 30 do 40 sekund w zależności od temperatury mleka.

Na zakończenie tej wstępnej recenzji załączam krótki "short" z zaparzania i spieniania:

Jakby były jakieś pytania to zapraszam, w miarę możliwości będę odpowiadał na bieżąco.

Najpóźniej po weekendzie ekspres pojawi się na naszym sklepie i będzie można zamawiać. Dostawy spodziewamy się za około 7 do 14 dni.

Oficjalna cena to 3390 zł brutto.
Jednocześnie dla forumowiczów uruchamiamy ofertę PRE-ORDER na tą pierwszą dostawę i ekspres będzie można nabyć za 2999 zł brutto.
Zamówienia PRE-ORDER zbieramy do końca przyszłego tygodnia tj. do piątku 13-go :)
Chętnych prosimy o kontakt na priv, nasz adres email, telefonicznie lub też za pośrednictwem sklepu www.caffebarca.pl wpisując w koszyku kod: WOKDB1

« Ostatnia zmiana: 06 Wrzesień 2024, 13:16:41 wysłana przez Gmtb »

Offline DoreK Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca V3, OutIn Mino, V60, Havmore (B75), VacBrew
  • Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
Odp: AVX DB1 PRO
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Wrzesień 2024, 00:46:54 »
Meh, czyli rebrand (tak jak wszystko od AVX) Gemilai CRM3028. Cena jednak, jak na ten rynek (po imporcie, z gwarancją i ochroną ustawową) - bardzo dobra.
Ciekawe, czy nadal ma upośledzoną preinfuzję w postaci jednosekundowego włączenia pompy i X (ustawiony) czas przerwy (:

Grupa podgrzewana aktywnie? Zakładam, że nie, choć przydałoby się. Sam jednak celuję w maszyny na termoblokach, bo czekanie 20 minut na rozgrzanie w 2024 roku...
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2024, 00:49:15 wysłana przez DoreK »

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Wrzesień 2024, 06:34:33 »
Sam jednak celuję w maszyny na termoblokach, bo czekanie 20 minut na rozgrzanie w 2024 roku...
Mylisz gotowość kolby np w ciągu 3 minut po zgaśnięciu diody sygnalizacyjnej z optymalnym wygrzaniem ekspresu, więc albo napijesz się kawy w postaci espresso, albo - ekspreso.
« Ostatnia zmiana: 08 Wrzesień 2024, 07:02:48 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline k3lt Mężczyzna

• Ekspres: Nivona 756, Kawiarka, Tygielek, Phin, Hario Mizudashi, AP, FP
  • Młynek: Nivona CafeGrano 130, Timemore C5ESP
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Wrzesień 2024, 09:40:09 »

Offline DoreK Mężczyzna

• Młynek: DF64V III, Starseeker E55 Pro, Wirsh Geimori GU38, OutIn Fino, Codale Portable Grinder, chiński ręczny
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Wrzesień 2024, 00:33:53 »
Tak, to dokładnie ta sama maszynka, tylko w innym kolorze i z logo AVX. Tak samo, jak DB1 to rebrand Gemilai CRM3007L, a TB1 - Gemilai CRM3605 ;)

Sam jednak celuję w maszyny na termoblokach, bo czekanie 20 minut na rozgrzanie w 2024 roku...
Mylisz gotowość kolby np w ciągu 3 minut po zgaśnięciu diody sygnalizacyjnej z optymalnym wygrzaniem ekspresu, więc albo napijesz się kawy w postaci espresso, albo - ekspreso.
Wydaje mi się, że w przypadku dobrych termobloków (chociażby w Ascaso), stabilną temperaturę uzyskasz szybciej. Wiadomo, że nie po minucie, co z reguły sugerują diody (XD), ale po ok. 10 minutach, przepuszczając wodę w międzyczasie. Chyba Janusz gdzieś tu robił test.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Wrzesień 2024, 07:58:53 »
Niektórzy twierdzą, że espresso z e61 jest dla nich dobre po 20 minutach.

W kolbie nie chodzi tylko o nagrzanie rurek i grupy w pojedynczym czy podwójnym  TB, ale wygrzanie całego wnętrza ekspresu. W DB1 będzie lepiej. To tak jak ktoś posiada DB i wyłącza serwisowy i robi espresso po tym samym czasie, gdy ma obydwa włączone.
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2024, 08:12:32 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Wrzesień 2024, 08:50:11 »
Wydaje mi się, że w przypadku dobrych termobloków (chociażby w Ascaso), stabilną temperaturę uzyskasz szybciej. Wiadomo, że nie po minucie, co z reguły sugerują diody (XD), ale po ok. 10 minutach, przepuszczając wodę w międzyczasie. Chyba Janusz gdzieś tu robił test.

Z wstępnych testów wynika że faktycznie Ascaso szybciej się wygrzewa / stabilizuje.
Znaczenie mają tu użyte materiały jak i termoizolacja TB / bojlera... ale cena też inna :)

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #7 dnia: 09 Wrzesień 2024, 13:44:56 »
Dla zainteresowanych... ekspres i kod promocyjny już aktywny ( WOKDB1 )

https://caffebarca.pl/produkt/ekspres-do-kawy-avx-db1-pro-czarny/

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Wrzesień 2024, 11:29:21 »
Kilka zdjęć wnętrza... Póki co ekspres prezentuje się bardzo dobrze. Obudowa sztywna, dobrze wykończona. Podzespoły solidnie umocowane z łatwym dostępem w razie potrzeby :)
Elektrozawory firmy Olab, pompy oczywiście Ulka. Kawowa posiada tłumik.

« Ostatnia zmiana: 10 Wrzesień 2024, 11:32:55 wysłana przez Gmtb »

Offline DoreK Mężczyzna

« Odpowiedź #9 dnia: 28 Wrzesień 2024, 00:46:33 »
Miłe zaskoczenie, że do pary też Ulka - spodziewałem się jakiegoś Jiayin. Ten sam model (EP5)?
Jak wygląda kwestia preinfuzji i ustawiania jej czasu? Ustawiany czas dotyczy przerwy czy rzeczywistej "preinfuzji"?

Offline Gmtb

• ASCASO
  • Użytkownik komercyjny
« Odpowiedź #10 dnia: 30 Wrzesień 2024, 14:10:00 »
Czas pre-infuzji jest stały, a ustawia się przerwę.

Ale jak się dłużej nad tym zastanowiłem to może i ma to sens... jako że pre-infuzja jest pod ciśnieniem (nie "miękka" jak w przypadku maszyn podłączonych do sieci) to krótkie namoczenie może zabezpieczać ciastko przed nadmiernym rozbiciem go, a efekt dłuższej pre-infuzji uzyskuje się przez dłuższy "blooming" 

Offline adamadamniedam

• Ekspres: AVX DB1 Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Grudzień 2024, 10:05:11 »
Witam, przymierzam się do kupna ekspresu kolbowego, zainteresował mnie w/w model. Czy znajdę tutaj kogoś, kto jest posiadaczem i może podzielić się swoim zdaniem?
Pozdrawiam
Adam

Offline _podwawelska

« Odpowiedź #12 dnia: 29 Grudzień 2024, 13:16:59 »
Witam, przymierzam się do kupna ekspresu kolbowego, zainteresował mnie w/w model. Czy znajdę tutaj kogoś, kto jest posiadaczem i może podzielić się swoim zdaniem?
Pozdrawiam
Adam

Hej, stałeś się posiadaczem AVXa? Jeśli tak, mógłby podzielić się informacjami na jego temat?

Offline adamadamniedam

• Ekspres: AVX DB1 Pro
  • Młynek: Eureka Mignon Specialita
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Grudzień 2024, 15:01:44 »
Cześć! Ekpres wygląda solidnie, masywnie i trwale. Szybko się nagrzewa i długo trzyma temperaturę po jego wyłączeniu. Łatwa obsługa. Kawa wychodzi bardzo dobrze, po odpowiednim ustawieniu młynka smak i crema powtarzalne. Ekspres bez problemu jednocześnie spienia mleko, co zaoszczędza czas. Samo spienianie szybkie, jeszcze się go uczę. Myśle, że za tę cenę nie znajdzie się podobnego sprzętu. Uwaga, to mój pierwszy taki ekpres, nie wiem na co stać włoskie odpowiedniki, ale mam porównanie z tym co pije w kawiarni. Obecnie mam kawiarnie w domu ;)
« Ostatnia zmiana: 30 Grudzień 2024, 15:10:52 wysłana przez adamadamniedam »

Offline Fine

• Ekspres: Delonghi Dedica
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #14 dnia: 30 Grudzień 2024, 20:35:49 »
Wygląda na ciekawy ekspres, od jakiegoś czasu zagłebiam się w różne ich rodzaje, rozmyślam między single boiler / double boiler, HX, a tu trafiłem i pierwsze słyszę o czymś takim jak boiler + termoblok [emoji106]. Rozumiem że to idealne rozwiązanie dla osób robiących np. kilka kaw mlecznych pod rząd?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi