Autor Wątek: ekspres automatyczny do 4000 PLN  (Przeczytany 16045 razy)

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
Odp: ekspres automatyczny do 4000 PLN
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Sierpień 2024, 08:12:56 »
Cytuj (zaznaczone)
Jeśli ktoś inny ma ochotę, to niech kopie się z koniem.

tylko chodziło mi o to że każdy automat można tak samo skalibrować, nie jak może to zrobić prosty użytkownik jak ty sobie ustawisz w skali od 1-4 w opcjach tylko np wyciągnąć młynek i przestawić o parę oczek ustawienie, skalibrować miejsce zatrzymania tłoka na innej wysokości by mocniej lub słabiej ubił kawę, w menu serwisowym ( serwisowym nie ustawieniach użytkownika) zmienić pozostałe parametry...

Urządzenia mogą mieć te same części, ale fabryczne ustawienia mogą pozwalać na całkiem inne ekstrakcje. Końcowy użytkownik może te opcję nieznacznie dostroić do swoich preferencji. Jeżeli WMF, zrobiony na tych samych częściach co Krups robi o wiele lepszą kawę (espresso), to warto dopłacić. Jeżeli Ziutek ma pomysł jak łatwo zmienić ustawienia w Krupsie, aby zaparzał kawę tak ja VMF, to jest pomysł na biznes.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #46 dnia: 27 Sierpień 2024, 09:04:22 »
👍
Tylko w tym w najtańszym Krupsie na 1000% nie siedzi ten sam młynek, co w WMF-ie perfection, bo robiłem na obydwu kawy z tego samego ziarna.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 09:10:41 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #47 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:00:18 »
Ciekawy wątek, technicznie i też marketingowo.
Fakt że Krups kupił w okolicach 2016.
WMF pozycjonowany jest jako premium Krups jako niska średnia półka.

Młynek do Krups:
https://czesciagd.pl/mlynek-kawy-kompletny-do-ekspresu-krups-ms5a21289.html?srsltid=AfmBOorceric5WQnsUb73b-0Sgs3BHhCjvaJZdAdlNEbd1ZZ8XCDir5M

WMF:
https://www.fiyo.co.uk/wmf-grinder-ss8030001903-coffee-maker?device_brand=777#additional

Być może ciut inny, ale pólka cenowa ta sama.

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:13:31 »
Ludzie też mają problemy :) Jedyny artykuł jaki znalazłem na temat tych ekspresów https://www.agdmaniak.pl/89886/wmf-perfection-promocja/

Cytuj (zaznaczone)
Wszystkie modele WMF Perfection korzystają z 4,3-calowego wyświetlacza dotykowego z zestawem sensorów po bokach ekranu. Im wyższy model, tym więcej profili użytkowników mamy do wyboru – od 4 do 16. Sam ekran to dokładnie ten sam wyświetlacz co w Krupsach Intuition, jedynie nieco zmieniono grafikę i animacje. Wylewka wszystkich modeli jest regulowana do 15 cm, spieniacz to także ten sam system z wężykiem co w Krupsach.

Ekspresy są ładnie podświetlane ledowo wokół dolnej części obudowy i konstrukcyjnie niewiele różnią się od flagowej serii Krusp Intuition, którą prezentowaliśmy na blogu w ramach Krups Intuition Preference+ EA875U i Krups Intuition Experience+ EA877D. Najwyższe modele są wykończone stalą szczotkowaną także po bokach.

Ceny ekspresów zaczynają się od 8499 zł, a kończą na 9999 zł – trochę sporo jak na delikatnie rozbudowane wersje Krupsów kosztujących 3500-4500 zł – praktycznie w tych pieniądzach kupi się bardzo wysokie modele marki Jura jak S8, a w dobrych promocjach nawet flagowy ekspres domowy Jura Z10.

Czyli WMF to taki sam Krups, wszystkie elementy te same, tylko w sofcie więcej profili kawek i ładniejsza obudowa, no i w sumie co tu się dziwić, taki rynek konsumentów tych ekspresów.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #49 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:35:55 »
Ciekawy wątek, nie chce stawać po niczyjej stronie, ani nikogo podjudzać.
Nie piłem kawy z ww ekspresów , tzn z WMF kiedyś tam piłem.

Ktoś tutaj porównywał do aut i faktycznie może to być trafne porównanie.
Kierowca "kurczaka" jest cwańszy, bo kupił taniej samochód dla ludu, tylko z innym znaczkiem, bo przecież serce to samo , podzespoły własciwie też i prowadzi się też dobrze i fajnie przyśpiesza i mało pali...
Przecież są jeszcze 4 kółka, marka "premium" i też niby podobne, a jednak inne i droższe.
Jednak czasem detale robią różnicę.
Witam, witam i o zdrowie pytam!

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #50 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:37:07 »
Czyli WMF to taki sam Krups, wszystkie elementy te same, tylko w sofcie więcej profili kawek i ładniejsza obudowa, no i w sumie co tu się dziwić, taki rynek konsumentów tych ekspresów.
Następny znawca się odezwał  :picardpalm:

Niektórym to trzeba tłumaczyć jak krowie na rowie,  a i to nie dociera:

Ekspresy Krups: zadane 40ml espresso,  kawa świeżo palona 100% arabika specialty i czasy ekstrakcji:
¹ u mnie pracy 7s
² u siostrzeńca 15s
³ WMF perfection u córki 30ml w 35s

》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:45:08 »
To jakiś test WBC dla ekspresów automatycznych?  :lol2:
Nie wiem co to za argument, nie wiadomo jaka była kawa(wszyscy mieli tego samego producenta i date palenia?) i ustawienia młynów itd, co to dowodzi. :D

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #52 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:50:12 »
Tym że to gościu ze stoperem i wagą i ekspresem wmf... Plus swoje techniki parzenia itp w automacie bo profil działa dłużej... Też są patenty by krups pompował wolniej wodę przez zaparzacz... Wystarczy jedną rzecz na płytce przelutować a objętość będzie i tak ta sama bo przepływomierzem steruje objętość wywaru
Fajnie że wiele osób wie o co chodzi

Offline Ziutek

• Ekspres: Krups ea895e10
  • Młynek: Wbudowany
« Odpowiedź #53 dnia: 27 Sierpień 2024, 10:53:05 »
Ciekawy wątek, technicznie i też marketingowo.
Fakt że Krups kupił w okolicach 2016.
WMF pozycjonowany jest jako premium Krups jako niska średnia półka.

Młynek do Krups:
https://czesciagd.pl/mlynek-kawy-kompletny-do-ekspresu-krups-ms5a21289.html?srsltid=AfmBOorceric5WQnsUb73b-0Sgs3BHhCjvaJZdAdlNEbd1ZZ8XCDir5M

WMF:
https://www.fiyo.co.uk/wmf-grinder-ss8030001903-coffee-maker?device_brand=777#additional

Być może ciut inny, ale pólka cenowa ta sama.

Różni się tym że ma uziemienie a krupsa nie ma może delikatnie kształtem nie mam jak sprawdzić 🤣

« Odpowiedź #54 dnia: 27 Sierpień 2024, 11:01:41 »
Nie wiem co to za argument, nie wiadomo jaka była kawa(wszyscy mieli tego samego producenta i date palenia?) i ustawienia młynów itd, co to dowodzi.
Potrafisz czytać ze zrozumieniem? Od "wieków" gadam, że sam ustawiałem te ekspresy do tej samej świeżej kawy :picardpalm:

Jeśli kogoś nie stać na ekspres za 10k, to kupuje za 2k. W dodatku, jak nie czuje różnicy w smaku naparu, bo ignorant, bo nie chce mu się podszkolić w podstawowej wiedzy o kawie, to po co przepłacać. Wolny wybór, a takie niektórych gadki to zalatują zawiścią, co kiedyś odpisałem na tego typu komentarz odnośnie sprzętów kupionych przez Jurka.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 11:10:40 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

pawel890

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Sierpień 2024, 11:25:55 »
Twoje wnioski coraz bardziej skłaniają mnie do tego, że odbanowanie twojego trollowania to była zła decyzja administracji.

« Odpowiedź #56 dnia: 27 Sierpień 2024, 11:27:35 »
Uderz w stół...
》tertium non datur《

Offline Derdi

« Odpowiedź #57 dnia: 27 Sierpień 2024, 11:37:37 »
Uważam, że wpisy kolegi @Ziutek są wyważone i sensowne, natomiast wydaje mi się, że @GostRado nadmiernie emocjonalnie podchodzisz do tego, że serwisant dzieli się informacjami nt. budowy sprzętu. Przecież nigdzie nie pada komunikat, że kawa z WMF ma Tobie nie smakować  ;)
Twórzmy miejsce wymiany myśli pozbawione złej energii i wycieczek osobistych.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #58 dnia: 27 Sierpień 2024, 11:43:07 »
Uważam, że wpisy kolegi @Ziutek są wyważone i sensowne...

Generalnie tak, ale dla zwykłego uzytkownika twierdzenie, że to to samo, tylko np.

Też są patenty by krups pompował wolniej wodę przez zaparzacz... Wystarczy jedną rzecz na płytce przelutować..

jest takie sobie ;) bo zazwyczaj nabywca ekspresu lutownicy (a tym bardziej pojęcia jak...) nie ma, nie bardzo chce tracić gwarancje itp...
Pewnie da się "podrasować" takiego Krupsa, ale twierdzenie, że to to samo jest chyba mocno naciągane...
Jak to zwykle, wiedza, czy też jej brak kosztuje ;)

« Odpowiedź #59 dnia: 27 Sierpień 2024, 11:52:24 »
Twórzmy miejsce wymiany myśli pozbawione złej energii i wycieczek osobistych.
Zgoda, tylko jak ktoś wyjeżdża jedynie z teorią i ma gdzieś empiryzm, to świadczy tylko o biciu piany i właśnie trollingu. Proszę bardzo niech udowodnią, że najtańszy Krups zrobi takie samo espresso co WMF perfection, bo doświadczyłem czegoś zgoła innego. Przecież bebechy są takie same! A najlepsze jest to, że Ziutek serwisant-amator nigdy nie dotknął WMF-a perfection  :hihihi:

@pj.w
 MC4 i MC5  takie podobne, a jednak inne.
« Ostatnia zmiana: 27 Sierpień 2024, 12:13:04 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi