Autor Wątek: PROFITEC move  (Przeczytany 11961 razy)

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
Odp: PROFITEC move
« Odpowiedź #60 dnia: 10 Maj 2025, 15:04:02 »
Masz jakiś test albo pomiary dotyczące stabilności tego Drive? Nigdzie w internecie nie widziałem i zastanawiam się skąd takie przekonanie.

Kogo i o co pytasz? O Drive’ie tu jedno zdanie nie padło w całym wątku, a o stabilności temperaturowej ja nic nie pisałem.

Offline pawel890 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #61 dnia: 10 Maj 2025, 16:42:18 »
Ciebie o nic nie pytam. Ale Pafcio uratował sytuację dzięki za test, faktycznie robi wrażenie, mimo małego bojlera.

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #62 dnia: 10 Maj 2025, 17:50:25 »
czy też macie tak samo?
Ja używam tylko NPF-a więc nie ma problemu ale sprawdziłem i u mnie jest idealnie poziomo. A kolba Normcore pasuje ?
Kolba Normcore pasuje w grupie "wystarczająco", a po małym podszlifowaniu chwyt będzie na pewno pewniejszy, natomiast z podmianą rączek nie ma tak łatwo, bo gwinty się nie zgadzają, Profitec ma śrubę M10, Normcore M8. Jasne, śruba dwugwintowa byłaby prostym rozwiązaniem, pod warunkiem że uda mi się odkręcić śrubkę z Profitecowej drewnianej rękojeści. Mimo imadła i jako takiego "złapania" nim rączki jak na razie tylko ją uszkadzam ...  :doh:

@pafcio0 , nie wiem czy dobrze zrozumiałem, a coś takiego?

https://allegro.pl/oferta/tuleja-naprawcza-gwintu-reparaturka-gwint-wew-m8x1-25-zew-m10x1-25-romix-17363556376?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=c2527de7-5c47-4546-95e4-49728e473b26&utm_content=876840ae17b9#

Jak w drugą stronę to narzynka i heja 😉

Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #63 dnia: 10 Maj 2025, 18:28:20 »
@pafcio0 , nie wiem czy dobrze zrozumiałem, a coś takiego?

Nie.
To ma być takie coś.
20250510_182240_resized.jpg

Z tym że tam nie można było, wykręcić tej oryginalnej śrubki z rączki.

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #64 dnia: 10 Maj 2025, 19:05:16 »
Podałem taki mały dynks, gdyż nie dało się ponoć odkręcić tej śruby  :hihihi:
Może nie doczytałem, założyłem że chodziło o wykręcenia z raczki..

Screenshot_20250510_190544_Allegro.jpg
« Ostatnia zmiana: 10 Maj 2025, 19:08:58 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #65 dnia: 10 Maj 2025, 22:06:52 »
Oryginalna orzechowa rączka ma niewykręcalną śrubę M12 (nie M10, moja pomyłka), przez nie nie pasuje np. do portafiltra Normcore i innych. W tym wypadku być może "odchudzenie" narzynką czy czymś takim byłoby dobrym rozwiązaniem, ewentualnie dobranie głowicy pf o pożądanym rozmiarze gwintu. Tylko problem w zasadzie dotyczy wyłącznie ludzi chcących używać wylewek z dużymi sitkami tudzież mają alergię na silikon :)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #66 dnia: 02 Październik 2025, 19:06:30 »
Chętnie bym wymienił prysznic czy ktoś z Was może coś doradzić ?

• Global Moderator
« Odpowiedź #67 dnia: 03 Listopad 2025, 07:45:30 »
Kilka uwag, pierwsze wrażenia w porównaniu z Pro 300:

- Tacka ociekowa zdecydowanie mniejszej pojemności, przy wyjmowaniu trzeba przechylać i potencjalnie wylewać zawartość (w Pro 300 wysuwała się ruchem poziomym), poza tym lata na wszystkie strony (na szczęście nie luźno) - w 300 trzymała sztywno na magnes.

- Kolba. I nie chodzi o sam pomysł silikonowej wylewki, który w sumie wg. mnie jest spoko (mam tylko wątpliwości co do długowieczności materiału). Tylko jaki ma sens podwójna wylewka w momencie kiedy żadne sitko dużej pojemności przy założonym silikonie NIE PASUJE? Ani VST 20g, ani IMS Baristapro 22, ani Normcore 20, ani załączone "potrójne" sitko... To dla mnie straszna lipa, zwłaszcza że w 80% robię 2 bazy pod cappu z dozy 20g+. Ten ekspres zwyczajnie tego nie umożliwia - i to jest absurd. Muszę teraz kupić jakiś pf z podwójną wylewką i odkręcalnym uchwytem, i wymienić rączki (ta z drzewa orzechowego faktycznie ładna).

- Zawór u dołu pojemnika wody w Pro 300 był w całości stalowy, natomiast w Move wewnątrz zbiornika znajduje się plastikowy element zaworu.

- Dźwignie spieniania i gorącej wody - generalnie plus w uproszczeniu użytkowania. Ale "haptycznie" doświadczenie obsługi tych dźwigni nie powala ze względu na metaliczne uczucie skrzypienia, niegładkiego szorowania.

- Zauważalnie szybsze spienianie, lepsza para.

To tyle na pierwszy raz, w programowanie espresso jeszcze się nie wgłębiałem.

[ Invalid Attachment ]

Update po pół roku używania.
Ekspres był świetnym wyborem, dobrze że nie zdecydowałem się na LMLM.
Mucha nie siada, problemów brak, powtarzalność tip top.
Mniejsza niż w Pro 300 pojemność tacki to jednak nie problem, bo ekspres wypluwa znacznie mniej wody niż poprzednik. Prędzej zarasta glonem niż się przelewa.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #68 dnia: 03 Listopad 2025, 08:46:14 »
dobrze że nie zdecydowałem się na LMLM
Dlaczego?

• Global Moderator
« Odpowiedź #69 dnia: 03 Listopad 2025, 16:11:32 »
Bo wiązałoby się to z koniecznością pogodzenia się z pewnymi "pierdółkami", które w Profitku są standardem (np. shot timer).
No i - co istotniejsze - bagatela 10 tys. zł zostało mi w kieszeni. :smiech:

Offline Konkwistador

• Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, Starseeker E55 Pro
« Odpowiedź #70 dnia: 26 Kwiecień 2026, 17:33:30 »
mam kilka pytań do użytkowników Move bo jestem świeżym posiadaczem.

1. Czy ktoś z was miał potrzebę regulacji OPV? Mój Move pracuje na 10 bar  (objętnie czy sitko ślepe, fabryczne 14g czy IMS 18g).
2. Mam problem z wydobyciem słodyczy w espresso - próbuję na różnych ziarnach (Brazylia z dwóch różnych palarni, Milano, Kuba). Wszystkie mają bardzo podobny smak i nie wyczuwam tych nut, które powinny posiadać. Co ciekawe kilka razy w pracy wyczułem orzechowy posmak mając kawę mleczną w ceramicznym kubku termicznym po przygotowaniu rano w domu.

Pierwsze shoty były dosyć mocne, jakby lekko przepalone i zarówno kwaśne jak i gorzkie. Oczywiście stawiałem pierwsze kroki. Po tygodniu jest lepiej, ale nadal mam raczej kwasowy posmak (nie wykrzywiający tylko nawet przyjemny) ewentualnie z gorzkim, ale brakuje mi tego środka. Bawię się temperaturą w zakresie 91-95 stopni, ale nie pomaga mi mam wrażenie specjalnie.
Może mam zbyt mało wrażliwe kubki smakowe na subtelne różnice albo coś robię źle. Zamówiłem w pobliskiej kawiarni doppio z jednych ziaren, które posiadam i było jednak lepiej.
Jak dodam mleko to jakby wypłaszczą mi smak (pewnie redukując samą kwasowość) i mało przebija się taki czysty smak kawy - muszę dać bardzo mało mleka żeby było smacznie (typowe proporcje flat white powodują, że czuję samo mleko).

Oczywiście puck prep całī czas dopracowuję (robię WDT; mam, ale mniej korzystam z dystrybutora; kupiłem tamper dynamometryczny 58,5 Normcore), i bywa że prawie nic nie pryska mi na boki a czasami się zdarza jeszcze oczywiście. Młynek do każdych ziaren dostosowuję tak, że z tych 18-18,5g mam 36-40g w 25-30 sekund. Jest piękna crema za każdym razem i wygląda to wszystko elegancko - tylko brak oczekiwanego smaku.???

@maro
Widzę, że masz podobny zestaw bo na zdjęciu widzę też sito IMS Big Bang. Jaki rozmiar tego sitka masz? Czy też 23.5 mm? Ile sypiesz do niego?
Sitko double, które dodają w zestawie jest niby 14g a bez problemu pakuję tam 18g i po ubiciu jest wystarczająco miejsca, że nie dotyka nic grupy - o co z tym chodzi (te 14g). I czy do tego potrójnego, ktore podają jako chyba 21g jakich proporcji użyć (tak żeby zrobić może potrójne espresso do kubka do pracy).

Duże prawdopodobieństwo jest oczywiście, że źle coś robię, ale już nie wiem co:)

Offline pawel890 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #71 dnia: 26 Kwiecień 2026, 20:31:34 »
Zmniejszenie OPV na 8 bar to dobry krok, zmniejszyłbym jeszcze temperaturę o 1-2C
Ta kawa to ciemny wypał? Zmiel drobniej celowałbym bardziej w 30-35s z doświadczenia. Te 25-30s to z pre infuzją czy bez?

• Global Moderator
« Odpowiedź #72 dnia: 26 Kwiecień 2026, 22:56:58 »
U mnie chodzi 9 bar, temp. 95. Kawy jasne, średnio-jasne.
Nie pijam espresso, ale konkretna kawa, ziarna mają olbrzymie znaczenie...
Fabryczne sitko (średnie) - ładuję zwykle 17 gramów., ew. VST i Normcore (20-21g).

Offline Konkwistador

• Młynek: Fiorenzato AllGround Sense, Starseeker E55 Pro
« Odpowiedź #73 dnia: 27 Kwiecień 2026, 00:58:19 »
@pawel890 Nawet 8 bar mówisz? Czemu fabrycznie na aż 10 ustawiają ciekawy jestem. Czytałem ostatnio, że sporo ludzi zmienia ciśnienie i chyba stopniowo 9 i 8 sprawdzę dla porównania. Na ślepym nie powinno być nieco wyższe? Bo u mnie na każdym dokładnie takie samo co mnie zastanawia.

Moje ziarna to średnio palona brazylijska arabika albo podobna z małą domieszką robusty (4 różne speciality po trochu testuję). Właśnie przy drobniejszym przemiale mega długo czekałem na pierwsze krople, ale może jeszcze puck prep nie był precyzyjny. Teraz z tamperem Normcore będzie bardziej regularnie wiec spróbuję jutro się dalej bawić.

Wszystko póki co bez pre infuzji - tego kompletnie jeszcze nie testowałem. Jeszcze przed zakupem słyszałem, że ta preinfuzja w Move to takie namoczenie tylko i nie nastawiałem się na to (ponoć z tej klasy ekspresów to Elizabeth ma już lepszą choć nadal nie prawdziwą).

@pafcio0
IMS Big Bang nie masz rozumiem? A z fabrycznego potrójnego korzystałeś? I rozumiem, że fabrycznie 9 bar Ci chodził czy zmniejszałeś?

• Global Moderator
« Odpowiedź #74 dnia: 27 Kwiecień 2026, 22:06:13 »
Cytuj (zaznaczone)
IMS Big Bang nie masz rozumiem? A z fabrycznego potrójnego korzystałeś? I rozumiem, że fabrycznie 9 bar Ci chodził czy zmniejszałeś?
1. Nie mam
2. Nie korzystałem
3. Zmniejszyłem

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi