Autor Wątek: PROFITEC move  (Przeczytany 11941 razy)

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
Odp: PROFITEC move
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Kwiecień 2025, 18:37:35 »
czy też macie tak samo?
Ja używam tylko NPF-a więc nie ma problemu ale sprawdziłem i u mnie jest idealnie poziomo. A kolba Normcore pasuje ?

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Kwiecień 2025, 19:10:23 »
czy też macie tak samo?
Ja używam tylko NPF-a więc nie ma problemu ale sprawdziłem i u mnie jest idealnie poziomo. A kolba Normcore pasuje ?
Kolba Normcore pasuje w grupie "wystarczająco", a po małym podszlifowaniu chwyt będzie na pewno pewniejszy, natomiast z podmianą rączek nie ma tak łatwo, bo gwinty się nie zgadzają, Profitec ma śrubę M10, Normcore M8. Jasne, śruba dwugwintowa byłaby prostym rozwiązaniem, pod warunkiem że uda mi się odkręcić śrubkę z Profitecowej drewnianej rękojeści. Mimo imadła i jako takiego "złapania" nim rączki jak na razie tylko ją uszkadzam ...  :doh:

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #47 dnia: 25 Kwiecień 2025, 19:32:06 »
U mnie dla odmiany zacząłem użytkowanie ekspresu od dokręcenia wszystkich trzech drewienek na Loctite do gwintów bo się odkręcały i samo dokręcenie nie pomagało.

• Global Moderator
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Kwiecień 2025, 19:35:14 »
bo się odkręcały
Ale w przypadku pf chodzi pewnie o bezproblemowe odkręcanie rączki wraz ze śrubą łącznikową z metalowego gniazda głowicy portafiltra?
Bo problem leży w wykręceniu tejże śruby z drewna...

marcin.teges

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Kwiecień 2025, 20:11:21 »
Moim zdaniem do wyjęcia będą podkładki sprężynujące ze śrub które trzymają grupę, ale nie miałem jeszcze okazji zaglądania do MOVE.

Offline Jka57 Mężczyzna

• Ekspres: Kolbowy (popsuty), automatyczny, przelewowy i kilka innych do przelewania
  • Młynek: 3 elektryczne + 1 ręczny (wielki)
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Kwiecień 2025, 20:19:55 »
Mimo imadła i jako takiego "złapania" nim rączki jak na razie tylko ją uszkadzam ... 

Jak Ci się któraś z tych podoba daj znać, a jutro wyślę.
Ta czarna jest fajna tylko jak dla mnie strasznie ciężka.

20250425_200934.jpg

20250425_201041.jpg

Jka
Ludzie dzielą się na tych co żyją co umarli i tych co pływali po morzach i oceanach.....

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #51 dnia: 25 Kwiecień 2025, 20:26:44 »
Bo problem leży w wykręceniu tejże śruby z drewna...
A to inna sytuacja bo pewnie wkręcili to na kleju więc łatwo nie będzie. Myślę, że prościej będzie kupić klocka i wytoczyć rączkę. Wpisz na Alledrogo "orzech amerykański" ;) Ja będę dorabiał nogi bo te mi jakoś nie pasują.

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
« Odpowiedź #52 dnia: 09 Maj 2025, 23:29:28 »
Chyba znalazłem nowego faworyta na upgrade Lelit MaraX zamiast Lelit Bianca.

@maro dziękuję za dokładne pomiary ile przestrzeni zajmuje mam akurat 45,5cm głębokości kawowego blatu

- zmieści się
- jest ładny chodź MaraX ma swój urok
- współczynnik akceptacji żony osiągnięty a nawet uznała, że bez grupy E61 będzie wygodniej
- cenowo nawet lepiej niż Bianca
- szkoda, że nie ma pompy rotacyjnej było by ciszej
- względem Bianki znacznie mniejsza pojemność bojlerów ale w domowym użytkowaniu na 4 cappuccino dla gości chyba pary nie będzie brakować?

:szampan:
« Ostatnia zmiana: 09 Maj 2025, 23:52:31 wysłana przez Hakuri »

Offline Tukidydes Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Drive
« Odpowiedź #53 dnia: 10 Maj 2025, 01:30:28 »
Sorry not to be sorry… Nie widzę przewagi Move’a nad Biancą  miotla
Rota, większe bojlery, flow control, normalne portafiltry, a nie silikonowe nakładki…  ;)

Offline ciastek

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Lelit Fred, niebawem Option-O Casa 65
« Odpowiedź #54 dnia: 10 Maj 2025, 10:36:17 »
wylewka z tworzywa mniej absorbuje ciepło, więc nie trzeba wygrzewać kolby, ale na tym koniec plusów, za nic nie chciałbym pić kawy z plastikowego kubka, dlaczego miałbym pić z plastikowej wylewki?

Bianka ma jeszcze zaletę w postaci sitek od IMSa w standardzie – wielu chwali, niektórzy nawet preferują nad VST

Offline maro Mężczyzna

« Odpowiedź #55 dnia: 10 Maj 2025, 11:02:44 »
Sorry not to be sorry… Nie widzę przewagi Move’a nad Biancą  miotla
Rota, większe bojlery, flow control, normalne portafiltry, a nie silikonowe nakładki…  ;)
Ja też nie widzę bo nie sprawdzałem jak jest ze stabilnością temperatury. W Move poniże 1 stopnia przy przepływie 1ml/s po 30 sek. To mnie bardzo zadowala.

Offline Hakuri Mężczyzna

• Ekspres: MaraX / Moccamaster
  • Młynek: Niche Zero / Fiorenzato F64 Evo V2
« Odpowiedź #56 dnia: 10 Maj 2025, 11:21:46 »
Nie ma co też bezpośrednio porównywać Bianki i Move i określać którąś lepszą bo to znacząco inne podejście ale ja chyba chciał bym po prostu czegoś innego po 5 latach z E61.
Na flow control jakoś bardzo mi nie zależy, portafiltra używam tylko naked wiec dla mnie ten silikon w razie czego dobra opcja dołożyć kiedy zajdzie potrzeba.
Obecnie też mam pompę wibracyjną i ujdzie.
Z tego co można wyczytać Move ma dość dobrą stabilność temperaturową więc większy bojler nie jest aż tak potrzebny.
Dla mnie dużym plusem są też dźwignie zamiast pokręteł do pary i wody.

• Global Moderator
« Odpowiedź #57 dnia: 10 Maj 2025, 12:33:17 »
Nie ma co też bezpośrednio porównywać Bianki i Move i określać którąś lepszą bo to znacząco inne podejście ale ja chyba chciał bym po prostu czegoś innego po 5 latach z E61.
Na flow control jakoś bardzo mi nie zależy, portafiltra używam tylko naked wiec dla mnie ten silikon w razie czego dobra opcja dołożyć kiedy zajdzie potrzeba.
Obecnie też mam pompę wibracyjną i ujdzie.
Z tego co można wyczytać Move ma dość dobrą stabilność temperaturową więc większy bojler nie jest aż tak potrzebny.
Dla mnie dużym plusem są też dźwignie zamiast pokręteł do pary i wody.

Dokładnie.
To ja jeszcze po stronie Move jako zadowolony użytkownik od niedawna.
Wielkość bojlerów ma średnie znaczenie jeśli nie przekłada się na funkcjonalność. Bo stabilności ani mocy pary Move nie brakuje. Zarówno gumki (gwoli ścisłości silikonowej, nie plastikowej) jak i całego portafiltra nie trzeba używać, można dobrać te elementy według uznania, aczkolwiek mi się nie podoba to, że do pf z nałożoną gumką nie wchodzą większe sitka. To jest minus, ale nie u każdego musi.
W sytuacji kiedy i tak młynek jest dużo głośniejszy pompa wibracyjna nie wadzi nic a nic. Ważne że solidna i bezawaryjna (w pro 300 taka była), tak jak i (mam nadzieję) ekspres, który jak mówią fora, wydaje się charakteryzować lepszą jakością wykonania detali niż Lelit.

Offline pawel890 Mężczyzna

• Ekspres: Rancilio Silvia
« Odpowiedź #58 dnia: 10 Maj 2025, 12:53:11 »
Masz jakiś test albo pomiary dotyczące stabilności tego Drive? Nigdzie w internecie nie widziałem i zastanawiam się skąd takie przekonanie.

• Global Moderator
« Odpowiedź #59 dnia: 10 Maj 2025, 14:07:14 »
Masz jakiś test albo pomiary dotyczące stabilności tego Drive? Nigdzie w internecie nie widziałem i zastanawiam się skąd takie przekonanie.

Zakładam, że chodzi o Move. Np. tutaj:
https://www.kaffeemacher.ch/blog/profitec-move/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi