Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42387 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #225 dnia: 18 Luty 2025, 10:39:19 »
wg mnie ma lepszy poziom PPM niż Żywiec Zdrój
A masz świadomość tego, że to tak nie działa?

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #226 dnia: 13 Marzec 2025, 15:18:57 »
Wracam po pewnym czasie użytkowania Fellow Aiden i mogę stwierdzić, że po wielu próbach udało mi się znaleźć odpowiedni przepis do kawki. Pewnie każdy będzie miał inny, ale jedyne co mogę podpowiedzieć to nawet jasno palone kawy robię w temperaturze 91-94 stopnie, a kliki w Commandante oscylują w okolicach 24. Robię to na wodzie Primavera i liczę się z tym, że co jakiś czas muszę odkamienić mój ekspres. Może moja sugestia się komuś przyda, bo wcześniej próbowałem na różne sposoby parzyć w temperaturach 96-99 stopni i kawy wychodziły po prostu okropne, co prawie doprowadziło mnie do sprzedania ekspresu. :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #227 dnia: 14 Marzec 2025, 08:27:57 »
A ja korzystam z wbudowanych przepisów i  jednego swojego, 98-99 stopni i nie narzekam. Ciekawe...

Offline simson2d

• Ekspres: duo pid mod, alternatywa
  • Młynek: Vario, eureka SD
« Odpowiedź #228 dnia: 14 Marzec 2025, 12:40:33 »
Polecam obejrzeć film Hoffmana. Sugestia z profilem o malejącej temperaturze w kolejnych zalaniach dużo zmieniła na plus. U mnie aktualnie 3 zalania po 99, 97, 95 dla batch brew.

Druga zmiana którą wprowadzilem to bloom bez pokrywki dzbanka, na niskiej (50-60 stopni) temperaturze.
Trochę zabawy jest, ale w moim odczucie delikatniejsza i bardziej zbalansowana.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #229 dnia: 14 Marzec 2025, 12:44:59 »
ja korzystam z wbudowanych przepisów i  jednego swojego, 98-99 stopni i nie narzekam. Ciekawe...
Różne mogą być kawy, różne wody i przede wszystkim - rozmaite oczekiwania i preferencje.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #230 dnia: 14 Marzec 2025, 13:22:14 »
Batch to nie u mnie, ja po 300 ml robię. Teraz z ciekawości kupiłem kawę do przepisu Fellow Drops, wyraźny overdosing(prawie 20g na 300ml), inne czasy, inne temperatury, będzie do porównania.

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #231 dnia: 14 Marzec 2025, 13:43:27 »
kupiłem kawę do przepisu Fellow Drops

Z ciekawości - gdzie i co kupiłeś?

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #232 dnia: 14 Marzec 2025, 15:15:48 »
Kenia Kieni bodajże z Coffee Collective, jest tylko w dwóch sklepach dostępna.

Offline ziemoO

• Ekspres: Fellow Aiden
  • Młynek: Comandante c40
« Odpowiedź #233 dnia: 16 Marzec 2025, 16:45:30 »
Wracam po pewnym czasie użytkowania Fellow Aiden i mogę stwierdzić, że po wielu próbach udało mi się znaleźć odpowiedni przepis do kawki. Pewnie każdy będzie miał inny, ale jedyne co mogę podpowiedzieć to nawet jasno palone kawy robię w temperaturze 91-94 stopnie, a kliki w Commandante oscylują w okolicach 24. Robię to na wodzie Primavera i liczę się z tym, że co jakiś czas muszę odkamienić mój ekspres. Może moja sugestia się komuś przyda, bo wcześniej próbowałem na różne sposoby parzyć w temperaturach 96-99 stopni i kawy wychodziły po prostu okropne, co prawie doprowadziło mnie do sprzedania ekspresu. :)

a mógłbyś zdradzić jakiś dokładny przepis?:) W sensie ile g kawy, jakie ratio, jakie filtry stosujesz;)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #234 dnia: 21 Marzec 2025, 14:45:42 »
Macie problemy z aplikacją na telefon? Mi np. często nie chce się uruchomić, wylogowuje, pokazuje, że ekspres jest odłączony od sieci... A czasem działa poprawnie i dostaję komunikaty, że kawa już jest gotowa(no i ze dwa razy się zaktualizował, to też przyszło powiadomienie).

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #235 dnia: 28 Marzec 2025, 06:03:33 »
Mi ostatnio również pojawił się problem z Aidenem, a mianowicie za każdym razem jak rozpocznie się proces zaparzania, tuż po preinfuzji wyskakuje komunikat, żeby dolać wody. Problem w tym, że woda jest w zbiorniku. Dziś nawet tuż przed uruchomieniem Aidena dolałem wody do zbiornika prawie na maxa. Mimo to błędny komunikat się pojawił. Wiadomo wam jak można sobie poradzić z tym problemem?

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #236 dnia: 28 Marzec 2025, 07:34:41 »
@siewcu - tak był taki czas, że połaczęnie z serwerem trwało bardzo długo lub w ogóle się nie powiodło. Teraz u mnie jest lepiej.

@picasso83 - Próbowałeś restart, przez odłączenie od prądu?
Możesz też wyjąć pojemnik na wodę, i sprawdzić czy wszystko ok, nie ma zabrudzeń.

Offline ranGo Mężczyzna

• Administrator
    • Euro Cafe
  • Ekspres: Dalla Corte Mina, Moccamaster, V60, Chemex, Kalitta, Aeropress,
  • Młynek: RTF64, Lido2, Lido3, Ditting, Mahlkoenig, Quamar80e
« Odpowiedź #237 dnia: 28 Marzec 2025, 08:14:34 »
Znalezione na Reddit: Aiden "add water" error fix!

"Założyłem, że w przewodzie był pęcherzyk powietrza, więc pompa pracowała w powietrzu, a przepływomierz nie wykrywał żadnego przepływu... stąd brak wody. (Musi być przepływomierz, ponieważ wie, ile wody przeszło.)

Ponieważ podstawowe czynności typu „dodaj dużo wody, zaparz, odczekaj” (w tym odłączenie zasilania, odczekanie chwili, próba odkamieniania, potrząsanie ekspresem, potrząsanie pięścią ekspresu, potrząsanie pięścią w stronę nieba) nie działały, a ja już sprawdziłem, czy korek zbiornika i połączenie są dobre, pomyślałem, że może mógłbym „wymusić” wodę do wlotu wielokrotnie, „odbijając” zbiornik.

Aby to zrobić, po prostu podniosłem zbiornik o około 1/2 cala (może nawet mniej) i opuściłem go. W zbiorniku były widoczne bąbelki. Powtórzyłem to około sześć razy, spróbowałem zaparzenia kawy w ekspresie, nadal pojawiał się błąd. Zrobiłem to jeszcze około sześć razy i voila! Mamy wodę."

Dużo osób podziękowało za tą radę, więc problem nie jest odosobniony. 

https://www.reddit.com/r/FellowProducts/comments/1fyxlmx/aiden_add_water_error_fix/?rdt=32986

Offline Matius22

« Odpowiedź #238 dnia: 06 Kwiecień 2025, 12:49:39 »
Jakby ktoś chciał mieć szufladki pod aidenem i posiada drukarkę 3D :)

https://makerworld.com/en/models/1288645-fellow-aiden-coffee-maker-accessories-organiser#profileId-1318371

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #239 dnia: 11 Kwiecień 2025, 09:25:01 »
Znalezione na Reddit: Aiden "add water" error fix!

"Założyłem, że w przewodzie był pęcherzyk powietrza, więc pompa pracowała w powietrzu, a przepływomierz nie wykrywał żadnego przepływu... stąd brak wody. (Musi być przepływomierz, ponieważ wie, ile wody przeszło.)

Ponieważ podstawowe czynności typu „dodaj dużo wody, zaparz, odczekaj” (w tym odłączenie zasilania, odczekanie chwili, próba odkamieniania, potrząsanie ekspresem, potrząsanie pięścią ekspresu, potrząsanie pięścią w stronę nieba) nie działały, a ja już sprawdziłem, czy korek zbiornika i połączenie są dobre, pomyślałem, że może mógłbym „wymusić” wodę do wlotu wielokrotnie, „odbijając” zbiornik.

Aby to zrobić, po prostu podniosłem zbiornik o około 1/2 cala (może nawet mniej) i opuściłem go. W zbiorniku były widoczne bąbelki. Powtórzyłem to około sześć razy, spróbowałem zaparzenia kawy w ekspresie, nadal pojawiał się błąd. Zrobiłem to jeszcze około sześć razy i voila! Mamy wodę."

Dużo osób podziękowało za tą radę, więc problem nie jest odosobniony. 

https://www.reddit.com/r/FellowProducts/comments/1fyxlmx/aiden_add_water_error_fix/?rdt=32986
Niestety problem powrócił mimo zastosowania się do rad z tego posta. Co prawda nie za każdym razem się pojawia, ale dość często, no. co drugie zaparzanie. Ma ktoś pomysł co tu można jeszcze zrobić, aby ten problem naprawić?

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi