Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42441 razy)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #195 dnia: 27 Styczeń 2025, 11:18:24 »
W Cafe Targowa mają Aidena.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #196 dnia: 27 Styczeń 2025, 11:26:12 »
I będę mógł przyjść ze swoją kawą i "pobawić się" ekspresem?

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #197 dnia: 27 Styczeń 2025, 11:27:44 »
Nie wiem, pytaj Filipa :)

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #198 dnia: 27 Styczeń 2025, 12:37:11 »
Ostatni raz rozmawiałem z nim kilka lat temu. Jak się nikt nie odezwie to w sobotę wezmę kawę i spróbuję.

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #199 dnia: 31 Styczeń 2025, 00:16:02 »
Możecie polecić jakiś dobry przepis na kawę z Fellow Aiden przy użycia młynka Commandante? Kawa owocowa jasno palona Rwanda, albo Kenia. Próbowałem na różne sposoby z różnych przepisów i nic mi nie wychodzi. Wzorowałem się na przepisach z V60 i nic, producent także nie jest w stanie doradzić żadnego przepisu, ani grubości mielenia. Kawa wychodzi albo za mocna, albo za słaba, albo po prostu gorzka lub kwaśna. Jak tak dalej pójdzie to zdecyduję się sprzedać ekspres po 2 tygodniach użytkwonia.

Gdyby ktoś był chętny do zakupu to proszę pisać.  :D

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #200 dnia: 31 Styczeń 2025, 07:08:05 »
Napisz jeszcze jak robisz w tej chwili to łatwiej nam będzie doradzić co by tu ewentualnie zmienić ;)

Aiden sam w sobie potrafi zrobić naprawdę dobrą kawę, nie ma co się poddawać tak szybko.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #201 dnia: 31 Styczeń 2025, 08:11:47 »
Jeśli pijasz kawy jasno palone to polecam użyć profilu zaparzania „light roast”. Pytanie kolejne, jakiej wody używasz do zaparzania? Ja ze swojej strony polecam Żywiec Zdrój lub Primavera. Obie są świetne choć Żywiec Zdrój wg mnie najlepszy. Sama zmiana wody sprawi ogromną zmianę smaku kawy na lepsze, a właściwy profil zaparzania w Aidenie dopełni super efekt 👍

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #202 dnia: 31 Styczeń 2025, 09:10:36 »
Gdyby ktoś był chętny do zakupu to proszę pisać. 
Zależy od ceny ;)

Offline 2szekspir

« Odpowiedź #203 dnia: 31 Styczeń 2025, 12:44:54 »
Jeśli pijasz kawy jasno palone to polecam użyć profilu zaparzania „light roast”. Pytanie kolejne, jakiej wody używasz do zaparzania? Ja ze swojej strony polecam Żywiec Zdrój lub Primavera. Obie są świetne choć Żywiec Zdrój wg mnie najlepszy. Sama zmiana wody sprawi ogromną zmianę smaku kawy na lepsze, a właściwy profil zaparzania w Aidenie dopełni super efekt 👍

Używam wody Żywiec Zdrój i Primavera tak jak piszesz. Jakiego używasz kliku dla jasno palonych kaw na Commandante? Ostatnio piłem kawę Hayb Się przelewa owoc, teraz piję kawę Audun Etiopia Siko Guji jasno palona myta i niestety wychodzi tragedia w smaku, albo kwaśne albo gorzkie, albo bez smaku.

Offline 2szekspir

« Odpowiedź #204 dnia: 31 Styczeń 2025, 12:46:43 »
Napisz jeszcze jak robisz w tej chwili to łatwiej nam będzie doradzić co by tu ewentualnie zmienić ;)

Aiden sam w sobie potrafi zrobić naprawdę dobrą kawę, nie ma co się poddawać tak szybko.

Niestety stosowałem już tyle przeróżnych przepisów, że ciężko mi napisać jeden konkretny. Może łatwiej będzie jak napiszesz jakie stosowałeś kawy w tym ekspresie i jakie przepisy wychodziły dobrze?

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #205 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:24:35 »
Wcześniej, gdy używałem Comandante to stosowałem 24 klik licząc od momentu blokady rączki przy zaparzaniu 250 ml kawy.
Spróbuj może którejś z kaw Synestezji, np. obecnie piję Etiopię Dambi Uddo i wychodzi fantastycznie. W sumie, wszystkie kawy przelewowe z tej palarni wychodzą mi co najmniej bardzo dobrze, a zwykle wręcz wybitnie 👍

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #206 dnia: 31 Styczeń 2025, 13:31:04 »
Przyznam, że miałem takie skryte marzenie jak to Aiden staje się na tyle popularny, że nasze ulubione palarnie sugerują sposoby zaparzania dla swoich kaw. Jak to z marzeniami bywa, pewnie trochę nierealne.

Offline 2szekspir

« Odpowiedź #207 dnia: 31 Styczeń 2025, 14:05:06 »
Wcześniej, gdy używałem Comandante to stosowałem 24 klik licząc od momentu blokady rączki przy zaparzaniu 250 ml kawy.
Spróbuj może którejś z kaw Synestezji, np. obecnie piję Etiopię Dambi Uddo i wychodzi fantastycznie. W sumie, wszystkie kawy przelewowe z tej palarni wychodzą mi co najmniej bardzo dobrze, a zwykle wręcz wybitnie 👍

Parzysz ją na wbudowanym przez Fellow przepisie Light Roast?

« Odpowiedź #208 dnia: 31 Styczeń 2025, 14:11:42 »
Tak, na wbudowanym profilu Light Roast wychodzi zawsze świetnie lub bardzo dobrze 😉

Offline 2szekspir

« Odpowiedź #209 dnia: 31 Styczeń 2025, 16:26:32 »
Ok, zrobiłem Etiopię wg przepisu jak napisałeś. Na "Light roast" kawa była tak gorzka, że musiałem po spróbowaniu przepłukać usta. Spróbowałem więc na poziomie Medium i wyszła mniej gorzka, ale cierpka. Na niższych temperaturach kawa wychodzi niedoparzona.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi