Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42530 razy)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #165 dnia: 14 Styczeń 2025, 21:19:55 »
Generlnie widziełem, że polecany jest Urnex w Płynie.

I dozowanie: The recommended dose would be 1.5oz to 1500ml of water, which is dumping about 43-44g in the bottom of the tank and then filling to full

https://www.coffeedesk.pl/product/50/Urnex-Dezcal-Plyn-Odkamieniajacy-1L?gQT=1

Offline Heniutek Mężczyzna

• Ekspres: Robot, V60_02 ,Gabi A+ B, FP, AP (Prismo + RGB), Cafflano® Kompresso , Mok 4tz , Mizudashi , Barista , Kalita, Origami, Kinto..
  • Młynek: Wscg-2, Jx-Pro, C2, ODE, M01
« Odpowiedź #166 dnia: 16 Styczeń 2025, 08:39:36 »
Hej, a przymierzał się ktoś do filtrów :  PRECISE BREW® ? Pasowałby któryś?

Edit.
Przepraszam, zapomniałem że można używać różnych filtrów, chodziło mi bardziej o te z płaskim dnem..
« Ostatnia zmiana: 16 Styczeń 2025, 08:43:40 wysłana przez Heniutek »
Witam, witam i o zdrowie pytam!

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #167 dnia: 17 Styczeń 2025, 16:19:36 »
Zaczęło mnie to strasznie korcić. Wygodnicki się zrobiłem, codzienne polewanie kawy... Niby mam AromaSignature Deluxe, ale korci zakup takiej zabawki. Warto? Nie warto? Pijam zazwyczaj jedną kawę, 18g/300ml, robię tylko w Kalicie 185.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #168 dnia: 17 Styczeń 2025, 17:14:23 »
Zdecydowanie warto. Sam mam Aidena i Melitte Signature Deluxe i Aiden zaparza nieporównanie smaczniejszą kawę. Nawet lepszą niż z V60, która dotychczas była moją ulubioną metodą manualną.

Offline korea83 Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca PL162T
  • Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #169 dnia: 17 Styczeń 2025, 18:24:34 »
Niby mam AromaSignature Deluxe, ale korci zakup takiej zabawki. Warto?

Też mam Melittę...tyle tylko, że teraz leży w kartonie w piwnicy, a na blacie jest Aiden ;) z tej piwnicy to już Melitta nie wróci.

Aiden robi ZDECYDOWANIE lepszą kawę, a co za tym idzie kasę warto wydać.

Offline 2szekspir

• Ekspres: Gabi
  • Młynek: Hario
« Odpowiedź #170 dnia: 17 Styczeń 2025, 19:13:44 »
Niby mam AromaSignature Deluxe, ale korci zakup takiej zabawki. Warto?

Też mam Melittę...tyle tylko, że teraz leży w kartonie w piwnicy, a na blacie jest Aiden ;) z tej piwnicy to już Melitta nie wróci.

Aiden robi ZDECYDOWANIE lepszą kawę, a co za tym idzie kasę warto wydać.

Jakiej używasz wody do parzenia w Aiden? Robiłem na Primaverze i kawa wychodziła super, a dzisiaj spróbowałem Żywiecki Kryształ i wyszła mi konkretnie kwaśna. Ciekawi mnie też jakich paramterów używasz do parzenia? Korzystasz ze standardowych proponowanych przez Fellow, czy coś swojego?

• Młynek: Mazzer SJ V Pro Electronic, etzMAX Light T, Sculptor 078, Kinu M47, Comandante C40 MK4
« Odpowiedź #171 dnia: 17 Styczeń 2025, 20:24:38 »
Używam ŻK, czy to dobrze czy źle ciężko mi powiedzieć bo używam tej wody już tak długo, że to siła przyzwyczajenia 😉

Co do parametrów to mniejsze kawy robię tak: preinfuzja 1:3 oraz 2 zalania, temperatury raczej niższe typu 92 na pre i pierwsze zalanie, kolejne 90 stopni. Jeśli kawa tego wymaga to oczywiście nieco w górę czy w dół.

Większe kawy czyli 500ml pre i 3 zalania

Mam wrażenie, że Aiden dość mocno doparza więc z temperaturami raczej ostrożnie. Choć to wszystko oczywiście pod moją gębę 😉

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #172 dnia: 17 Styczeń 2025, 20:31:57 »
U mnie natomiast najlepiej w Aidenie wychodzą kawy na wodzie Żywiec Zdrój. Na Primaverze też często zaparzam i też wychodzi fajnie, ale jednak mniej smacznie niż na Żywcu Zdroju.
Jasne palenia, np. kawy od Synestezji, najlepiej mi wychodzą na profilu „wbudowanym”przez Fellow o nazwie Light Roast.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #173 dnia: 17 Styczeń 2025, 22:11:45 »
Używam ŻK, czy to dobrze czy źle ciężko mi powiedzieć bo używam tej wody już tak długo, że to siła przyzwyczajenia 😉

Co do parametrów to mniejsze kawy robię tak: preinfuzja 1:3 oraz 2 zalania, temperatury raczej niższe typu 92 na pre i pierwsze zalanie, kolejne 90 stopni. Jeśli kawa tego wymaga to oczywiście nieco w górę czy w dół.

Większe kawy czyli 500ml pre i 3 zalania

Mam wrażenie, że Aiden dość mocno doparza więc z temperaturami raczej ostrożnie. Choć to wszystko oczywiście pod moją gębę 😉
Manualnie też tak niskich temperatur używałeś? U mnie nie ma nic poniżej 95...

« Odpowiedź #174 dnia: 17 Styczeń 2025, 22:38:10 »
Manualnie też tak niskich temperatur używałeś? U mnie nie ma nic poniżej 95...

Właśnie nie... Przypuszczam, że Aiden może nieco zawyżać temperaturę i stąd taka różnica. Albo druga sprawa to fakt, że ekspres ma "w jakimś tam stopniu" izolowaną komorę parzenia i nie ma tak wyraźnego spadku temperatury jak przy używaniu choćby V60.

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #175 dnia: 18 Styczeń 2025, 00:09:26 »
Dziwne, ja zalewam zazwyczaj 97-96, trzeba by bylo potestowac. Szkoda, ze nikt z Wroclawia nie ma, zawsze mozna by bylo sprobowac sie zgadac i pomacac… i przetestowac na znanej kawie.

« Odpowiedź #176 dnia: 18 Styczeń 2025, 10:53:37 »
U mnie natomiast najlepiej w Aidenie wychodzą kawy na wodzie Żywiec Zdrój.

Zrobiłem dzisiaj mały test parząc dwa razy tą samą kawę na tym samym profilu w Aiden, ale zmieniając wodę z ŻK w pierwszej próbie na ŻZ w drugiej.

Użyłem kawy Graciano Cruz Geisha No.1 w obróbce honey z palarni Johan & Nystrom i posiłkowałem się profilem "Medium Roast" z biblioteki Aidena. Profil zakłada temperaturę 96 stopni na każdym etapie parzenia. Ratio 1:16, bloom ratio 1:2 oraz 3 zalania co 23 sekundy.

Spodziewałem się, że kawa może wyjść nieco przeciągnięta jak na to co lubię, ale okazało się, że jest całkiem ok.

Na wodzie Żywiecki Kryształ aromat był dość intensywny z dominującą nutą owocowo-kwiatową. W smaku były kwaski i było je czuć wyraźnie.

Na wodzie Żywiec Zdrój dostałem napar zdecydowanie odmienny od tego pierwszego. Już w aromacie było czuć wyraźną zmianę. Były owoce i kwiaty, ale już w zdecydowanie słodszym wydaniu. Było czuć, że to będzie już bardziej pełna/krągła kawa. Tak też było, słodycz wyraźnie wzrosła, a wszelkie nuty owocowe nie były dominującymi, raczej stanowiły przyjemne dopełnienie całości. Ta kawa była na pewno tą lepiej zbalansowaną i jestem przekonany, że większość osób by wskazała właśnie ją jako tą lepszą.

Szczerz to nie spodziewałem się, że zmiana tylko wody przyniesie aż tak wyraźną zmianę w uzyskanym naparze. Ciekawe doświadczenie ;)

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #177 dnia: 18 Styczeń 2025, 11:25:51 »
Spróbuj też zmieszać 50:50 Żywiec zdrój i Kryształ. Powinno być też fajnie. Dla mnie Kryształ ma zbyt niskie pH i za mało magnezu.

« Odpowiedź #178 dnia: 18 Styczeń 2025, 11:36:03 »
Muszę popróbować bo może się okaże, że ŻK to wcale nie taka dobra opcja i warto zmienić swoje przyzwyczajenia 😉 No i nie ukrywam, że średnio lubię jeździć do Poznania specjalnie po wodę 😜

Offline siewcu Mężczyzna

« Odpowiedź #179 dnia: 18 Styczeń 2025, 19:32:36 »
Szczerz to nie spodziewałem się, że zmiana tylko wody przyniesie aż tak wyraźną zmianę w uzyskanym naparze.
Woda ma ogromne znaczenie. A jeśli dobrze pamiętam to we wszystkich testach wody butelkowanej ŻZ ma bardzo złe opinie, jeśli chodzi o jakość.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi