U mnie natomiast najlepiej w Aidenie wychodzą kawy na wodzie Żywiec Zdrój.
Zrobiłem dzisiaj mały test parząc dwa razy tą samą kawę na tym samym profilu w Aiden, ale zmieniając wodę z ŻK w pierwszej próbie na ŻZ w drugiej.
Użyłem kawy Graciano Cruz Geisha No.1 w obróbce honey z palarni Johan & Nystrom i posiłkowałem się profilem "Medium Roast" z biblioteki Aidena. Profil zakłada temperaturę 96 stopni na każdym etapie parzenia. Ratio 1:16, bloom ratio 1:2 oraz 3 zalania co 23 sekundy.
Spodziewałem się, że kawa może wyjść nieco przeciągnięta jak na to co lubię, ale okazało się, że jest całkiem ok.
Na wodzie Żywiecki Kryształ aromat był dość intensywny z dominującą nutą owocowo-kwiatową. W smaku były kwaski i było je czuć wyraźnie.
Na wodzie Żywiec Zdrój dostałem napar zdecydowanie odmienny od tego pierwszego. Już w aromacie było czuć wyraźną zmianę. Były owoce i kwiaty, ale już w zdecydowanie słodszym wydaniu. Było czuć, że to będzie już bardziej pełna/krągła kawa. Tak też było, słodycz wyraźnie wzrosła, a wszelkie nuty owocowe nie były dominującymi, raczej stanowiły przyjemne dopełnienie całości. Ta kawa była na pewno tą lepiej zbalansowaną i jestem przekonany, że większość osób by wskazała właśnie ją jako tą lepszą.
Szczerz to nie spodziewałem się, że zmiana tylko wody przyniesie aż tak wyraźną zmianę w uzyskanym naparze. Ciekawe doświadczenie