Autor Wątek: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew  (Przeczytany 42459 razy)

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
Odp: Fellow Aiden przelewowiec od 1 cup do batch brew
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Październik 2024, 19:45:56 »
Nawet nie ma co się zastanawiać tylko gastro filtry brać - po prostu dużo lepiej i taniej to wychodzi, te dedykowana mają sporą cenę w przeliczeniu na sztukę.
Fajnie, że w CD pojawiły się akcesoria i to w sensownych cenach - dobrze to wróży na przyszłość, no tylko dzbanek mógłby być tańszy...

Offline Matius22

« Odpowiedź #76 dnia: 18 Październik 2024, 20:13:40 »
Przy takiej cenie dzbanka to można by go sprzedać tymbardziej jak ktoś nie używa. 🤣

Offline Michał Mężczyzna

• Konesso.pl
  • Użytkownik komercyjny
    • Konesso.pl
  • Ekspres: La Marzocco linea classic, Lelit Victoria, Faema Enova, Ascaso Dream, Jura, Nivona, Aeropress, V60, Chemex, French Press, Moccamaster
  • Młynek: Nuova Simonelli Mythos One, Lelit William, Ascaso, Casadio enea, Hario, Rhinowares
http://www.konesso.pl - Sklep z kawą, herbatą i ekspresami & Serwis ekspresów do kawy
wok - kod na 7% rabatu na kawy i akcesoria
wysylkawok - kod na darmową dostawę

RABAT na ekspresy i młynki przydzielam indywidualnie w zależności od modelu i marki.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #78 dnia: 21 Październik 2024, 19:07:11 »
https://www.konesso.pl/product-pol-21759-Filtry-papierowe-stozkowe-Fellow-Aiden-40-szt.html
Mógłbyś wrzucić prawdziwe zdjęcie tych filtrów?
Bo to co jest na stronie, sugeruje klasyczny kształt V60, czyli nie to co Fellow zaleca do tego ekspresu.

Offline picasso83 Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #79 dnia: 26 Październik 2024, 20:18:21 »
Czy ktoś z posiadaczy Aidena robił testy porównawcze tego sprzętu z V60-02? Który z tych sprzętów wg Was lepiej zaparza dripa przy pojemności naparu 300-500 ml?
Mam obecnie Melittę Signature Deluxe, który jest świetnym ekspresem przelewowym i uważam dodatkowo, że zaparza smaczniejszą kawę niż Moccamaster, ale jednak kawa nie jest tak dobra jak z V60...
Jak na tym tle wypada Aiden?

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #80 dnia: 26 Październik 2024, 21:21:28 »
@picasso83 - trudno odpowiedzieć na to pytanie tak naprawdę ;) Wszystko zależy od Twoich umiejętności. Jeśli jesteś mega dobry w tej metodzie, to nie opcji aby Aiden dał Ci to samo. Ja w V60 byłem średni- i przy tym poziomie ja nie robiłem tak dobrego naparu jak Aiden ;) No, ale poprzeczka nie była wysoko postawiona :)
Dodatkowo jeśli chcesz się mocno pobawić to takie "czary" jak Aiden może robić przy tradycyjnym V60 ciężko Ci będzie zrobić, jak np. zmiana temperatury wody pomiędzy zalaniami.

• Ekspres: Profitec Pro 500 PID, Fellow Aiden, Aeropress, Clever Dripper, V60, Phin, tygielek, Chemex, Kalita Wave, French Press Bodum, Hario Mizudashi, Hario V60 Ice Coffee Maker, Gabi Master A
  • Młynek: Ceado E6P, Fellow Ode 2; Ręczne: Comandante Nitro Blade, Kinu M47 Phoenix, Aergrind
« Odpowiedź #81 dnia: 26 Październik 2024, 21:35:25 »
MarVald, dzięki za odpowiedź. W V60 jestem średni, ale efekt zaparzania i tak wychodzi wyraźnie lepszy niż każdy przelewowiec z jakim miałem do czynienia (Moccamaster, kilka wersji Melitt, Philips). A jak wygląda sytuacja z aplikacją do Aidena? Jest poprawa czy wciąż wygląda to słabo?

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
« Odpowiedź #82 dnia: 26 Październik 2024, 21:48:07 »
Na ten moment to tam nie ma żadnej funkcjonalności :) wszystko lecisz bezpośrednio na Aidenie :) Interfejs jak dla mnie na samym ekspresie jest całkiem spoko i  łatwo się po nim można poruszać, czy też przygotować swoje przepisy. Oczywiście nie wiem, co ostatecznie da aplikacja i jak to będzie wyglądało. Zapewne łatwiej będzie można różne rzeczy wyklikać i może ładować jakieś przepisy przygotowane przez społeczność. Sam Aiden bez aplikacji i tak daje radę według mnie :)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #83 dnia: 27 Październik 2024, 10:31:17 »
To co jest unikatowe w Aiden to "komora zaparzania". Jest zamknięta i odizolowana, więc proces parzenia jest z gruntu bardziej stabilny temperaturowo. Jeżeli lubisz jasno palone kawy, to robi znaczącą różnicę na korzyść.
Jeżeli jesteś ze szkoły, że przelewasz wodą w temperaturze 85-90 żeby nie "spalić" kawy ta zaleta nie będzie do Ciebie przemawiać.
Do tego masz precyzyjne ustawienie temperatury więc wybrać stabilną temperaturą każdego zalania, lub bardziej jak w metodzie manualnej opadający profil.
Przerwy między zalaniami, też sterowane co do sekundy, więc ogólnie bardzo precyzyjne urządzenie.

To czego Aiden nie umie zasymulować, to tradycyjny sposób zalewania, jedną strużką jak z czajniczka. Nie ma też możliwości sterowania dystrybucją stróżki jak w metodzie manualnej, czy regulacją szybkości przepływu.

Te rzeczy wydaje się, że zostały dobrze zautomatyzowane w Xbloom Studio, który jest lepszą symulacją baristy (ale nie ma typowej dla batch brew izolowanego koszyka do parzenia). Xbloom nie zaparzy też 500 ml za jednym razem.

Ja osobiście jest bardzo zadowolony z Aiden, w porównaniu z Gabi to przepaść. W porównaniu z April, ten sam dobry  poziom. Ale wygoda i łatwość otrzymania kubeczka dobrej kawy, czynią Aiden strzałem w 10. Miałem Moccamaster i sprzedałem po dość niedługim czasie, Aiden zostaje na pewno.

« Odpowiedź #84 dnia: 27 Październik 2024, 11:10:50 »
pj.w a czy w twoim odczuciu profil smakowy z Aidena różni się od tego z V60, tj. czy raczej przypomina v60 tylko lepiej/ gorzej?
Przyznam szczerze, że wszystkich metod manualnych, które próbowałem to właśnie napar z V60 najbardziej mi pasuje.
« Ostatnia zmiana: 27 Październik 2024, 11:37:26 wysłana przez picasso83 »

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #85 dnia: 27 Październik 2024, 11:42:57 »
Aiden ma BDB stabilność  temperaturową. Tak jak napisał Paweł dokładność  temperatury i izolowana komora zaparzania wg. Mnie daje super powtarzalne wyniki. Robiłem V60 , ale chciałem coś do pracy i tutaj rzadko udało się  powtórzyć  idealnie proces  zaparzania ( a to klient , a to telefon ) takie uroki pracy 😉 . Druga bardzo ważna rzecz to możliwość  ustawienia   jaka ilość  wody ma być  zrobiona , możemy  zrobić  200ml a drugi kubek  375ml , robi się  to szybko i wygodnie. Jak zwykle zawodzi  brak aplikacji 😉 ale dużo rzeczy da się zrobić  przez wyświetlacz. Mam w zestawie z Fellow Ode v2  i już  dawno nie miałem takiej przyjemności z picia kawy. Jak wpadnie więcej osób  to możemy  zrobić  1500 ml  😀
Jak dla Mnie zakup trafiony  w 10 !!

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #86 dnia: 27 Październik 2024, 13:03:16 »
profil smakowy z Aidena różni się od tego z V60

Już od dawna przesiadłem się w domu na filtry z płaskim dnem (Kalita, April, Gabi) więc nie mam nawet jak porównać.
Nie umiem powiedzieć co najbardziej wpływa na profil V60, strzelając, że kształt, to Aiden dla pojemności powyżej 450 używa filtrów z płaskim dnem, ale dla single batch - trapez (Melitta, Clever, Pegasus) - więc inaczej niż w V60 w obu przypadkach.

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #87 dnia: 28 Październik 2024, 15:05:15 »
Do Aidena idealnie nadają się filtry Melitta 600  8-12 Cups ( większy rozmiar - niebieski koszyk )

Właśnie dzisiaj odebrałem paczkę i wymiar jest idealny jak oryginalny w komplecie.
Mam wrażenie że  są  troszkę  cieńsze w grubości papieru ale zobaczymy jutro jak to smakuje 😀

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #88 dnia: 28 Październik 2024, 15:44:10 »
Do Aidena idealnie nadają się filtry Melitta 600  8-12 Cups ( większy rozmiar - niebieski koszyk )
Gdzie kupiłeś?

Offline Hutriel

• Ekspres: Fellow Aiden, V60-02
  • Młynek: Fellow Ode 2
« Odpowiedź #89 dnia: 28 Październik 2024, 15:48:39 »
Ja poza tymi "oficjalnymi" kupilem jeszcze takie https://amzn.eu/d/iIu4TQt i są OK.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi