Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103679 razy)

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
Właśnie - grupa Bosco to jest "must have" w dźwigni  :ok: szkoda tylko, że to tyle kosztuje  :'(
LMWDP #469

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
No obejrzałem.
Jedna grupa ma 6L bojler, no git.
To nie jest hx?
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
A może akurat kluczem jest tu preinfuzja małej maszynki z dźwigienką?

Czyli żadne upuszczanie wody, tylko preinfuzja ?! Piszesz o swojej Wedze ?

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
Wklejcie link, foto.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Moja dźwigienka to HX z grupą E61: Orchestrale Nota, podłączona do sieci z ogranicznikiem ciśnienia.

Bosco nie jest systemem HX. Z bojlera wychodzi jedna rurka do każdej grupy.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
HX w dźwigni to zdaje się system Idrocompresso, wymyślony kiedyś przez ludzi z FAEMA. Dla siebie wybrałbym teraz dźwignię z Neapolu, bez systemu HX, ale za to ze specyficzną grupą Bosco, bez PID-u jednak ;).

A jaki to poziom cenowy?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
2-grupowa za jakieś 2500-3000 Euro + przeklęty VAT :(. 1-grupowe, na specjalne zamówienia też tam robią, ale cena pewnie jest tylko trochę mniejsza.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
a jednogrupowa też jest?

Offline mr_j

• Ekspres: Arrarex Caravel, Giotto, Chemex, Hario V60-02, Aeropress, Phin, Kawiarka
  • Młynek: Ascaso i-mini, K6 Compak, Hario Slim, C40, Kuma 83mm
Wklejcie link, foto.

http://shop.casaespresso.com.au/espresso-machine/domestic-machines/orchestrale/orhcestrale-nota.html

Nota Orhcestrale

Podoba mi się nie ma co ...  ::)

2-grupowa za jakieś 2500-3000 Euro + przeklęty VAT :(. 1-grupowe, na specjalne zamówienia też tam robią, ale cena pewnie jest tylko trochę mniejsza.

Bosco

Na pocieszenie zrobiłem sobie espresso w 96C w moim stellu  kawka
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 14:33:31 wysłana przez mr_j »

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
To chyba jednak Londinium, też nie jest hx, bo użytkownik HB o nazwie Londinium espresso jest zachwycony bosco i nawet chyba można u nich zamówić bosco, choć na stronie www nie ma takiej możliwości, pewnie telefonicznie.
Londinium ma 2.3L bojler i kosztuje 1650£
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Rozumiem, że poddawanie w wątpliwość, że wybrany przez Ciebie ekspres jest jedynym słusznym i w zadanej kwocie obowiązującym wyborem, na tyle wyprowadza Cię z równowagi, że zaczynasz rozmówcom przypisywać tezy, których nie postawili, tylko po to by za chwilę je zgrabnie obalić.  No cóż skoro nie potrafisz się opanować...

Nie nie jest dokładnie odwrotnie, ty na siłę próbujesz wszystkim udowodnić swoją tezę bez poparcia tego konkretnym argumentem, nawet moje i nie tylko moje KONKRETNE argumenty do ciebie nie docierają :), ŻADNEJ tezy której nie wygłosiłeś w postach ci nie przypisałem, wszytko oparłem na twoich wypowiedziach, więc nie wiem skąd insynuujesz, że coś wymyśliłem i przypiałem to tobie ?? jak tak to powiedz co konkretnie napisałem a ty tego nie powiedziałeś ?? chyba, że już pozmieniałeś wypowiedzi.

Otóż co do reszty pytań z marginesu, ile zajmuje dojście do uzyskania temp ekstrakcji na poziomie 89C ?? już ci mówię "chwilę", jaka temperatura utrzymuje się podczas ekstrakcji,  praktycznie STAŁA z wahaniem +/- DO 0.5*, ile wody pójdzie do ścieku hmmmm ze 150-200ml ....... ( naprawdę ta ilość wody gdzie M3 ze ściekami kosztuje w porywach 10zł  tak cię boli ?? ).

Ty naprawdę nie możesz zrozumieć, że trochę treningu i jesteś w stanie na EVO2 z termometrem mieć praktycznie wybraną temp od ręki ? nie masz  czasu na 10-12-15-20s flush ??

masz FILMIK, to  MÓJ FILMIK z początków zabaw, zaobserwuj jak po ustabilizowaniu podczas ekstrakcji EVO2 trzyma temp, tutaj akurat ekspres był z czasów kiedy filiżanki przykrywałem ścierka, przez co ekspres się mocniej nagrzewał i flusz był dłuższy, w praktyce na co dzień bez ścierki rozbija się to miedzy 10-15s. Zależy z jakiej temp startujmy i jaką chcemy mieć.

pzdr. Łukasz
Łukasz, to spuszczanie 150-200 ml wody żeby zrobić 50ml kawy, to straszne marnotrawstwo i nie o cenę wody mi chodzi tylko o WODĘ.
Nie widziałem, żeby profesjonalna obsługa tak robiła.
Lepiej ustaw sobie niższe cieśninie w bojlerze lub zmniejsz temperaturę przez kryzę, jak wspomniał Antonio.
Dodam jeszcze, że rodzaj pompy nie wpływa na smak kawy, jest to poparte wieloma testami.
Oczywiście pompa rotacyjna jest "cool" i jest jak najbardziej wymagana przy gastronomicznym użytkowaniu ekspresu.

Profesjonalna obsługa GDZIE ?? w starbaksie, podrzędnej kawiarni ??, w dobrej gdzie maja ustawiona temperature na preso i kryzie pod dana kawe, czy tam gdzie maja maszyny za 30k i wsio jest trzymane za jaja od a do zet przez ekspres ??

I 150ml to marnowanie wody, ja to biorę za element produkcyjny... idąc tym tropem to chemex jest jeszcze gorszy, bo trzeba wsadzić filtr 50-100ml przelać go wrzątkiem, potem zrobić kawę i jeszcze tej wody w fusach zostanie w zależności od dozy kolejne np 100ml albo i lepiej. A potem płukanie grupy i myce to już w ogóle masakra jakaś... Nie schodźmy na banalne tematy ECO bo UE wystarczająco pierze ludziom mózgi ....

KiT teraz to ty próbujesz przeinaczać swoje i moje słowa....  wiele razy podkreślałeś w wielu zdaniach że liczy się dla ciebie to że ma BYĆ ma być obsługa, lubisz dzwignie bo jest wygodnie, lubisz jak ci to zapakują i zaniosą do auta. teraz nagle to nie twoje słowa, albo ja je opacznie zrozumiałem ...

Co do pary i parzenia dziecka jakoś nie odpisałeś, naprawdę wydaje ci się, że jak dziecko czy kto kol wiek będzie się parzyć to pierwsze o czym pomyśli to bedzie jak zatkać parę ??, otóż tak jak ci pisałem wyżej NAWET NIE POMYŚLI tylko zabierze łapę spod gorącego, dzwignia vs pokrętło nie ma tu znaczenia....

Aaa sprawdziłem przed wyjściem do drugiej roboty, ile trzeba ruchu żeby odkręcić i zakręcić parę, otóż około 1/4 obrotu, wszystko PRZED i PO to już ruch po prostu śruby po gwincie nic więcej, bardzo łatwo i szybko można całkowicie odciąć parę, i śmiem twierdzić, że na śrubie z taką wielką korbką jednak można precyzyjniej regulować jej siłę, na starcie.

Pozatym dalej nie odpowiedziałeś mi na pytanie jak ty regulujesz/sprawdzasz temp u siebie ?? czy po prostu walisz kawę jak leci.

Co do tego że chcesz filmik na 90* generalnie nie chce mi się kręcić na siłę filmików, dałem ci filmik na około 88,5* i możesz tam zobaczyć ze temp podczas zaczęcia ekstrakcji ustabilizowała się na 88,4* poczym skoczyła do 88.7 spadała na 88.6 - 5 i tak się kręciła miedzy 88,4 - 88,7. myślisz, że to że PID w przeciętnym bojlerze utrzymuje temp to na grupie jest cud miód i orzeszki ;), myślę, że gorętsza grupa poparta fluszem która podczas zaparzania obniża swoją temp do porządanej, czyli z gorętszej za pomocą płynącej wody dopasowuje się do pożądanej lepiej i dłużej utrzyma temp, niż taka która trzyma na żyletki zadaną temp, którą mierzy nie koniecznie na grupie a w bojlerze, i MAŁO CO takiego przeciętnego PIDA obchodzi co się dzieje na wylewce, byle w miejscu pomiaru się zgadzało ;). Ale to też trzeba sprawdzić, są ekspresy które poradzą sobie z tym lepiej bądź gorzej, wszystko zależy od pida, izolacji, ilości ptk pomiaru, jak i samych pomiarów, ja np uważam, że jeden z czujników powinien być w grupie i to ten jako główny, nawet wkręcony tam gdzie ja mam termometr ( w przypadku grypy E61 ) i on powinien zbierać informacje i być tak skalibrowany, żeby np strzelam 95* na grupie dało 90* na ekstrakcji.

Jeszcze pytanie o wodę co zauważył GORAN, czy chcemy lecieć na tej samej kilka razy zagotowanej z dopuszczeniem co kawę troszkę świeżej czy jednak wypadało by przepuścić ten bojler raz dziennie i napełnić go świeżą ....

Tak jak pisze Antonio można jeszcze pobawić się kryzami, dostęp do nich jest banalny, myślałem o tym ale jakoś odpuściłem temat bo daję radę bez....

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 15:25:47 wysłana przez wyspiarz »

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Jeszcze pytanie o wodę co zauważył GORAN, czy chcemy lecieć na tej samej kilka razy zagotowanej z dopuszczeniem co kawę troszkę świeżej czy jednak wypadało by przepuścić ten bojler raz dziennie i napełnić go świeżą ....
Mój super multi bojler pro tuż po włączeniu wypuszcza ze swoich kawowych bojlerów sporo wody. To taka inicjalizacja systemu ;). W ogóle płyta z elektroniką przypomina płytę komputera ;). Kiedyś zrobię fotkę.

A tu ascetyczne wnętrze maszyny Bosco:
https://lh4.googleusercontent.com/-BJv2ivIc1lg/VOs0DHwvzgI/AAAAAAAABNU/5vTMu_2G6jk/w960-h576-no/Bosco.jpg
2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?

W tle jest warsztat, manufaktura; byłem tam i widziałem :). Naprawdę jest to ręczna robota od podstaw. Jedynie te grupy produkuje ktoś inny, ale nikt nie wie kto, bo to tajemnica ;). Elektronika ogranicza się do kontroli poziomu wody w bojlerze. Pewnie nawet pompy nie trzeba tu montować...
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 15:26:25 wysłana przez Antonio »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
A Londinium właśnie Bosco grupę ma. I to chyba najtańsza nowa maszyna z jedną boską grupą.
LMWDP #469

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Grupa to jedno... Specyfiką maszyn Bosco jest ta gruba tuleja-komora między bojlerem a grupą.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
w sumie to piękna sprawa, szkoda, że cena równie tak samo piękna ;)

pzdr. Łukasz

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi