Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103629 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Nie twierdzę ;). Trochę za daleko mnie poniosło.

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
To wyjaśnij o co Ci chodzi?

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Przypomina mi się teraz Emacs i jego gra w psychoterapeutę. Ale tu trzeba chirurga ;).

Przypomina mi się teraz Emacs i jego gra w psychoterapeutę.
Nie wiem o czym piszesz ale wiem, że nie odpowiedziałeś na moje pytanie.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
To nie na temat.

Przykro mi jest że to własnie Ty między wierszami zrobiłeś ze mnie kłamcę i faceta który pieprzy głupoty odnośnie zakupu wymarzonego młynka. Tyle w temacie.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Mnie przykro, że tak uważasz. Wiemy przecież, jak długo ten młynek do Ciebie jedzie, ale pewnie jest to czymś wymiernym uzasadnione, nie jest to winą tego czy tamtego sklepu, tylko dlatego, że tych mlynków z różnych względów nie ma w Polsce. Przypuszczam też, że zysk sklepu z takiej transakcji jest znikomy, rabat ogromny...
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 08:52:50 wysłana przez Antonio »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
yyyy to teraz ja już ciebie nie rozumiem ;),
Czego konkretnie? Mam na to określone miejsce  dokładnie 45cm, musisz w tym temacie się na własnej wyobraźni oprzeć . Miał wejść młynek i ekspres, albo robię remont kuchni i wszedł.  Tak wajcha vs. pokrętło to ważne, jak ma mi się syn poparzyć, coś odcina szybko coś odcina wolno zawór pary i ja też cenię sobie wygodę. Nie ma różnicy pomiędzy 1.5 vs 1.8 litra bojlerem w praktyce, więc niby czemu miałbym tym się przejmować, nie mam kompleksu rozmiarów. Presostat o szerszej histerezie to powinien Cię wręcz zachwycić, bo przecież większa zakres temperatur na wyjściu HX jak to sobie zmapujesz termometrem w grupie to i regulacja sprawa.

Lubisz sprowadzać to sprowadzaj, ja lubię wejść, dotknąć sprawdzić i poprosić by mi to jeszcze do bagażnika włożono. I tak, jak chcę coś kupić to towar ma być. Może być drożej, może być inny, ale ma być i ma być poparty kompetentną i miłą obsługą i wsparciem serwisowy, bo to nie komuna i to już od dawna.

A w kawie tak jak powiedziałem, różnica nie wywarła na mnie wrażenia.

Wyobraźnie mam dobrą uwierz ;), sam na ekspres mam mało miejsca i też musiał wejść młynek i ekspres w jedno miejsce, choć rozważałem przenieść młynek na drugą stronę blatu bo to tylko młynek, i pewnie bym tak zrobił jakby miał mi wejść tylko ekspres, to na pewno nie kombinował bym z gorszym pod każdym względem ekspresem, żeby zaoszczędzić parę cm, co do dostępności, praktycznie każdy ekspres jest dostępny na już, kwestia czy w sklepie w pl czy w sklepie np w DE, tak czy siak wszystko rozbija się o PARĘ dni MAX, nie widzę specjalnej różnicy w tym, żeby ktoś mi to do auta zaniósł, niż kurier w zębach pod drzwi przyniósł, z dwojga wolę drugą opcję, gdyż jest bardziej wygodna a z tego co piszesz cenisz wygodę ponad wszystko...

Nie wiem czemu presostat ma mnie zachwycić, jak nawet go nie ruszam, nie tak reguluję temperaturę, trudno nie ciągnijmy tej regulacji temp bo widzę, że ciężko ci to pojąć, że osiągam to co chce, na zawołanie 10-20x szybciej niż przestawienie pida i czekać na jego ruch, już nie wspomnę jak trzeba zrobić kilka kaw z rzędu....

Choć ciekawi mnie jak ty tą temp regulujesz/sprawdzasz w BZ10 ??

Co do "bycia" i kompetentnej obsługi :) sorry jak ta KOMPETENTNA obsługa doradziła ci BZ10 zamiast EVO2 to szczerze wątpił bym w te kompetencje, chyba, że wyczuli klienta i mówili to co chciałeś usłyszeć a ty miałeś radochę, że ktoś ci kadzi ;),,,, bo nie wierzę, że jakikolwiek sprzedawca którego spytasz, dzień dobry chciałem kupić ekspres który będzie lepszy, wie pan myślę o  BZ10 albo EVO2, co mi pan powie który lepszy i on dumnie mówi ze BZ10 ??.

Gałki vs wajchy ehhh :) tak znowu ta wygoda ;) już pokazałeś, że wolisz, jechać po ekspres, targać ekspres z auta do domu niż pozwolić sobie go wnieść do domu ;).

Gałka vs wajcha - kwestia wygody ale dyskryminować lepszy ekspres ze względu na jedno bądź drugie rozwiązanie to jakiś absurd i strzał w kolano....   ale uwierz że jak syn się będzie parzył to pierwsze co zrobi to zabierze ręce niż będzie trzymał rękę która się parzy a drugą zamykał zawór pary ... , jest to bez związku w kwestii parzenia, poparzy się bądź zabierze ręką w oby przypadkach tak samo, jest to odruch bez warunkowy, który odbywa się z pominięciem kontroli mózgu dopiero potem poczuje ból ..., a to czy zakręci zawór pokrętłem czy wajchą PO ZABRANIU ręki nie ma znaczenia, a różnica w czasie przy zakręceniu a przesunięciu wajchy to nie minuty to nawet nie sekundy, ja zakręcam parę nie wiem w 0.5s jednym szybkim ruchem i już, nie dużo wolniejszym niż ty wajchą .... Nie wiem jak sobie to wyobrażasz, ale nie trzeba odkręcać NA MAXA i ZAKRĘCAĆ na maxa żeby otworzyć/zamknąć dopływ pary, w pewnym momencie lecisz pokrętłem po prostu po gwincie i tyle, całość full otwarcie do full zamknięcie ( sprawdzę dziś ), nie wymaga bodaj nawet PEŁNEGO obrotu kółka żeby włączyć na full bądź całkowicie odciąć parę... nie wiem co sobie wyobrażałeś, że trzeba zrobić 10 obrotów w prawo i 10 w lewo, żeby operować zaworem pary ??

mówiłeś, że każdy swoje chwali no masz rację widać to na twoim opisie pompy ;), mimo, że wymieniasz zalety pompy ROTA to i tak dowalasz tam swoje trzy groszę, że jedno jest bez znaczenia np przepływ 3x wydajniejszy, otóż MA ZNACZENIE, bo przy robieniu FLUSHa robisz go szybciej i sprawniej, ale ustaliliśmy już, że nie ogarniasz jak można sprawnie ustalić sobie temperaturę na HX więc może dla tego ciężko ci pojąć dlaczego ten parametr ma znaczenie....

Nawet jak piszesz o ciśnieniu na pompie Rota VS wibra, to mimo, że rota robi perfekcyjne ciśnienie, z możliwością płynnej regulacji tego ciśnienia wedle uznania i chęci zabawy i eksperymentów do danej kawy to i tak musisz PODKREŚLIĆ, że wibracyjna daje bardzo dobrze radę, tak dobrze daje radę, na tle rotacyjnej to wibracyjna jest tak naprawdę kupą śmiechu...

Mówisz, że różnice w kawie cię nie powalały czy tam ich nie zauważyłeś .... pytanie czy problem były ekspresy czy użytkownik .... to tak jak byś powiedział, że bmw M3 jest gorsze od zwykłego odpowiednika np 3.0l BMW, którym ktoś zrobił lepszy czas od ciebie w M3, pytanie czy zwykła BMKa jest lepsza czy ty po prostu, że nie umiesz jeździć ....

pzdr. Łukasz

Mnie przykro, że tak uważasz. Wiemy przecież, jak długo ten młynek do Ciebie jedzie, ale pewnie jest to czymś wymiernym uzasadnione, nie jest to winą tego czy tamtego sklepu, tylko dlatego, że tych mlynków z różnych względów nie ma w Polsce.
Termin dostawy był kilkakrotnie przekładany. Mnie jako kupującego nie interesują zawirowania na linii producent _ sklep. Ja mam pieniądze chcę kupić towar i oczekuję że nawet jeśli go nie ma na półce czego nie potrafię zrozumieć to otrzymam konkretny termin jego dostawy. Ale nic to. Na forum nawet zgadałem się z dwoma forumowiczami, że dokonamy zakupu bezpośrednio z Włoch. Już było blisko zakupu i byłem na niego zdecydowany. Ale wtedy własnie  w tamtym tygodniu polski sprzedawca u którego 4 grudnia tamtego roku zamówiłem młynek wysłał do mnie email, że młynek na sto procent trafi w tym tygodniu do mnie najpóźniej w środę. Pomimo tak długiego oczekiwania, pomimo tego, że z Włoch z przesyłką miałbym taniej postanowiłem że zachowam się w porządku i nie wycofam się z zamówienia u polskiego sprzedawcy. Wycofałem się natomiast z zakupu z Włoch na współkę z dwoma forumowiczami. Dodatkowo zostałem poproszony o wpłatę całej kwoty za młynek którego nie mam . Całą kwotę wpłaciłem 5 minut po otrzymaniu listu. Dlatego nie widzę winy po swojej stronie a tym bardziej nie czuję się kłamcą w temacie.

Przypuszczam też, że zysk sklepu z takiej transakcji jest znikomy, rabat ogromny...
Nawet po tym ogromnym rabacie dużo taniej kupiłbym w elektrosie w Italii.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Manfred sprawy nie znam, ale czasem są sytuacje, że czegoś nie ma....
Ja na mazzera też czekałem, gdyż po prostu nie było w fabryce, dostałem na ten czas zastępczy młynek od Rogera, żeby pić kawę a mój dojechał nie pamiętam po 2-3tyg jakoś, i tyle mojej historii z czekaniem ;). Na ekspres też poczekałem trochę, ale to nie browar na wieczór, że musi być na już, a maszyna na lata, i czym, że jest czekanie np tygodnia, na tle użytkowania w przyszłości ??. 

ps. Sprawdziłeś EBAY.DE ??

pzdr. Łukasz

i czym,że jest czekanie np tygodnia,
No w porównaniu do trzech miesięcy niczym
Sprawdziłeś EBAY.DE

Ale pod jakim kątem?

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
pod kątem dostępności młynka który chcesz kupić ( bo o młynek się rozchodzi ?? )

pzdr. Łukasz

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Manfred, faktycznie nie wygląda to wesoło. Pewnie też byłbym wkurzony, ale wiem jak wyglądają sprawy z Włochami  :sciana:.

pod kątem dostępności młynka który chcesz kupić ( bo o młynek się rozchodzi ?? )

Nie szukałem no bo zamówiłem u nas to raz a po drugie no byłem nastawiony na kupno w sklepie. Dziś gdybym jeszcze raz robił taki zakup to po przekroczeniu terminu olałbym ten zakup od razu. Takie większe zakupy robiłem u Janusza w Ascaso i tam miałem powiedziane co do minuty kiedy ekspres z młynkiem u mnie będzie. W Coffedesk pewnie jeszcze pieniądze do nich nie doszły a ja już towar miałem u siebie. Tyczy się to również sklepów z kawami Antonio, Goran, i inni. To mój pierwszy przypadek taki. Ale już naprawdę nie chcę tego roztrząsać bo szkoda zaśmiecać watek. Mam tylko nadzieję ze wszystko się ułoży.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Manfred poza tym nie widzę problemu, skoro masz w korespondencji, że termin został przekroczony prosisz o zwrot kasy i już, skoro byłeś w porządku, czekałeś 1-2 terminy, to nie widzę powodu dlaczego dalej czekasz ?? zachowałeś się fer wiec  możesz odstąpić od zakupu, skoro sprzedawca nie jest w stanie towaru dostarczyć ze swojej czy też nie swojej winy. Piszesz po prostu ok czekałem 1 termin drugi starczy proszę o zwrot wchodzisz na na ebay, czy gdzie tam miałeś to ugrane zamawiasz i już... Nie rozumiem tego ?? wrazie oporów sprzedawcy, tak czy siak masz prawo oddać towar zakupiony w necie mało tego od tego roku nawet za odesłanie sprzedawca musi ci oddać kasę... Więc, spokojnie możesz zamówić młynek gdzie indziej a tego wrazie W po prostu oddać i już...

Z tego co piszesz czekasz wystarczająco długo więc sumienie masz w 100% czyste, sprzedawca generalnie też, skoro to producent/dostawca zawala sprawę.
Ja bym pewnie nie czekał po 2 zmianie terminu.

pzdr. Łukasz

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi