Autor Wątek: 2k, czy może 3k, a może od razu 5k. Bezzera? A dlaczemu tak, a dlaczego nie?  (Przeczytany 103656 razy)

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
to nie widzę powodu dlaczego dalej czekasz ??
No taka pierdoła ze mnie. Ale czuje że tak utęskniony młyn ... spierd.... się po tygodniu ;-)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
hehe ;) a jaki to masz termin i co to za młyn ??

pzdr. Łukasz

Offline manfred Mężczyzna

• Po drugiej stronie szkła...
  • Ekspres: Nie ważne jakie sprzęta ważne jaka kawa.
  • Młynek: ręczny żarnowy
hehe  a jaki to masz termin i co to za młyn ??
Nie gniewaj się ale jak go rozpakuje to powiem nie chce zapeszać bo pewnie będzie sztorm na Słowacji i statek z kontenerem zatonie ;-)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
hehe bardziej chciałem zobaczyć jak dostępność chociażby na ebayu ;)

pzdr. Łukasz

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
bo pewnie będzie sztorm na Słowacji i statek z kontenerem zatonie ;-)
:smiech:
Prędzej jakiś tam Giuseppe wyjedzie na urlop, zapomniawszy o zapakowaniu Twojego młynka...

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Rozumiem, że poddawanie w wątpliwość, że wybrany przez Ciebie ekspres jest jedynym słusznym i w zadanej kwocie obowiązującym wyborem, na tyle wyprowadza Cię z równowagi, że zaczynasz rozmówcom przypisywać tezy, których nie postawili, tylko po to by za chwilę je zgrabnie obalić.  No cóż skoro nie potrafisz się opanować...

Wątek nie toczy się czy wybierać BZ10 vs. Evo2, jeśli jeszcze tego nie zauważyłeś to uprzejmie przypomnę, tylko czy za kwotę 6.5k zł warto kupować do głównie espresso  maszynę w oparciu o HX i ja twierdzę, że niekoniecznie.  Tak jak napisałem jeśli konstrukcja  dwu-bojerowa z PID'em na grupie E61 jest gorsza niż HX to pisz do Rocket'a, że R58 nie może być modelem flagowym, bo się chłopaki pomylili na całe linii, o wycenie nie wspominając.

Ja za podobne pieniądze brałbym Expobar Leva 2B z PID'em i rota  (obecnie ten model nie nazywa się już chyba LEVA), lub inny model o podobnej funkcjonalności i niekoniecznie przechodził prze taką procedurę dość dobrze nomen omen znaną:

Tak na marginesie, ciekawe ile zajmie dojście do 89C i jak taka temperatura się utrzyma w czasie ekstrakcji.... może załączysz filmik jak błyskawicznie to można uzyskać i ile wody pójdzie na w kanalizację?

P.S. Mnie jakoś dziwnie historia z młynkiem Manfreda nie śmieszy i nie rozumiem jak to działa, że towaru nagle nie ma i już i trwa to tak 3-4 miesiące. Tym bardziej że rynek jest definiowany jako dość płytki.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
P.S. Mnie jakoś dziwnie historia z młynkiem Manfreda nie śmieszy i nie rozumiem jak to działa, że towaru nagle nie ma i już i trwa to tak 3-4 miesiące. Tym bardziej że rynek jest definiowany jako dość płytki.

Mnie też jakoś ta historia nie śmieszy. Jeśli nie miałeś do czynienia z włoskimi producentami, to trudno Ci to pewnie zrozumieć... Sądzę, że Fiorenzato produkuje pełną parą, a ich produkcja jest zarezerwowana na kilka miesięcy zgodnie z jakimś harmonogramem. Zamówienie jednego młynka umieścili wśród swoich priorytetów i tyle. Można poprosić Włochów o jakieś wyjaśnienia.

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
Rozumiem, że poddawanie w wątpliwość, że wybrany przez Ciebie ekspres jest jedynym słusznym i w zadanej kwocie obowiązującym wyborem, na tyle wyprowadza Cię z równowagi, że zaczynasz rozmówcom przypisywać tezy, których nie postawili, tylko po to by za chwilę je zgrabnie obalić.  No cóż skoro nie potrafisz się opanować...

Nie nie jest dokładnie odwrotnie, ty na siłę próbujesz wszystkim udowodnić swoją tezę bez poparcia tego konkretnym argumentem, nawet moje i nie tylko moje KONKRETNE argumenty do ciebie nie docierają :), ŻADNEJ tezy której nie wygłosiłeś w postach ci nie przypisałem, wszytko oparłem na twoich wypowiedziach, więc nie wiem skąd insynuujesz, że coś wymyśliłem i przypiałem to tobie ?? jak tak to powiedz co konkretnie napisałem a ty tego nie powiedziałeś ?? chyba, że już pozmieniałeś wypowiedzi.

Otóż co do reszty pytań z marginesu, ile zajmuje dojście do uzyskania temp ekstrakcji na poziomie 89C ?? już ci mówię "chwilę", jaka temperatura utrzymuje się podczas ekstrakcji,  praktycznie STAŁA z wahaniem +/- DO 0.5*, ile wody pójdzie do ścieku hmmmm ze 150-200ml ....... ( naprawdę ta ilość wody gdzie M3 ze ściekami kosztuje w porywach 10zł  tak cię boli ?? ).

Ty naprawdę nie możesz zrozumieć, że trochę treningu i jesteś w stanie na EVO2 z termometrem mieć praktycznie wybraną temp od ręki ? nie masz  czasu na 10-12-15-20s flush ??

masz FILMIK, to  MÓJ FILMIK z początków zabaw, zaobserwuj jak po ustabilizowaniu podczas ekstrakcji EVO2 trzyma temp, tutaj akurat ekspres był z czasów kiedy filiżanki przykrywałem ścierka, przez co ekspres się mocniej nagrzewał i flusz był dłuższy, w praktyce na co dzień bez ścierki rozbija się to miedzy 10-15s. Zależy z jakiej temp startujmy i jaką chcemy mieć.

pzdr. Łukasz

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Jeśli w takiej maszynce zamontuje się odpowiedni ogranicznik, to ten flash znacznie się skróci.

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
Antonio, w każdej maszynce jak coś się poprawi to będzie lepiej :)

Wyspiarz,

Co do manipulacji, przecież to widać jak na dłoni, na przykład takie dwie, pierwsze z brzegu:

Poprzez wyrwanie z kontekstu tylko jednego z czterech wymienionych warunków:
"Lubisz sprowadzać to sprowadzaj, ja lubię wejść, dotknąć sprawdzić i poprosić by mi to jeszcze do bagażnika włożono"
" nie widzę specjalnej różnicy w tym, żeby ktoś mi to do auta zaniósł, niż kurier w zębach pod drzwi przyniósł, z dwojga wolę drugą opcję, gdyż jest bardziej wygodna a z tego co piszesz cenisz wygodę ponad wszystko... "
 jeden nie równa się cztery, jakby nie patrzeć. Gdzie tutaj jest napisane że wygoda jest nadrzędna?

Poprzez manipulację nieistniejącą tezą:
"Może być drożej, może być inny, ale ma być i ma być poparty kompetentną i miłą obsługą i wsparciem serwisowy, bo to nie komuna i to już od dawna."
   gdzieś w tym zdaniu jest napisane, że ktoś u sprzedawcy doradzał BZ10 zamiast EVO2?
   a może w raczej jest napisane, że odpadł z listy zakupów kilka postów wcześniej:
"Tak bawiłem się evo. Miałem go nawret na liście zakupowej, ale odpadł. "
  no ale zawsze można się ponabijać na bazie braku wiedzy o przebiegu zdarzeń, to Internet tutaj wszystko uchodzi bezkarnie:
"Co do "bycia" i kompetentnej obsługi :) sorry jak ta KOMPETENTNA obsługa doradziła ci BZ10 zamiast EVO2 to szczerze wątpił bym w te kompetencje, chyba, że wyczuli klienta i mówili to co chciałeś usłyszeć a ty miałeś radochę, że ktoś ci kadzi ;),,,, bo nie wierzę, że jakikolwiek sprzedawca którego spytasz, dzień dobry chciałem kupić ekspres który będzie lepszy, wie pan myślę o  BZ10 albo EVO2, co mi pan powie który lepszy i on dumnie mówi ze BZ10 ??. "

Szczerze mówiąc, nie chce mi się cytować dalej, widzisz to, to dobrze, nie widzisz, trudno,  wyrosłem z prostowania zachowań innych, przynajmniej jak mi za to nie płacą.

Pozostańmy przy swoich zdaniach. Ty uważasz, że HX szczególnie Rocketa jest idealny do espresso a spuszczanie wody i czekanie  jest najlepszą metodą na regulację temperatury tylko trzeba dokupić termometr.

Ja uważam, że dwuboilerowy PID jest w tym temacie wygodniejszy, ba może okazać się tańszy, kupować termometr niekoniecznie trzeba... .

A racje pewnie ma D4rK89, że może warto "solidną dźwignie" rozważyć, bo czemu by nie.

A z EVO chętnie zobaczę filmik jak ustawione 89C i tak się trzyma przez 30 sekund strzału i 50ml, skoro można bez problemu...

Offline raf77 Mężczyzna

• Ekspres: rancilio epoca
  • Młynek: fiorenzato f64 evo
Łukasz, to spuszczanie 150-200 ml wody żeby zrobić 50ml kawy, to straszne marnotrawstwo i nie o cenę wody mi chodzi tylko o WODĘ.
Nie widziałem, żeby profesjonalna obsługa tak robiła.
Lepiej ustaw sobie niższe cieśninie w bojlerze lub zmniejsz temperaturę przez kryzę, jak wspomniał Antonio.
Dodam jeszcze, że rodzaj pompy nie wpływa na smak kawy, jest to poparte wieloma testami.
Oczywiście pompa rotacyjna jest "cool" i jest jak najbardziej wymagana przy gastronomicznym użytkowaniu ekspresu.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 13:21:22 wysłana przez raf77 »
rancilio epoca & fiorenzato f64 evo

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
Akurat ograniczniki w systemie termosyfonicznym są normą. Pisałem wiele razy: producenci mają takie kryzy o różnych średnicach. Trzeba o nie tylko poprosić. Nie jest to kwestią przeróbki, tuninngu lecz wyboru średnicy.

Obaj jesteście zacietrzewieni i bronicie swoich racji. KiT, zapraszam do mnie na testy porównawcze, wprawdzie nie Rocketa ani nie Bezzery, ale dużego i fajnego multibojlera wobec małej dźwigienki na HX-ie. Owszem, mogę łatwo zmienić temperaturę zaparzania w maszynie 2B. Uważam, że jest to być może jedyna korzyść dla jakości espresso. Bo z której maszyny espresso jest lepsze nie śmiem na razie wyrokować; HX produkuje w każdym razie pyszne espresso, a maszyna 2B być może wymaga klikania i dłuższego testowania. A może akurat kluczem jest tu preinfuzja małej maszynki z dźwigienką?

Z historii maszyn do espresso wynika, że konstrukacje 2B pojawiły się mniej więcej w tym samym czasie co HX. Były jednak wtedy znacznie trudniejsze do realizacji technicznej. Jedyną konstrukcją, która przebiła się rynkowo i to tylko dzięki Starbucksowi, była Linea La Marzocco. To o czym dyskutujecie jest li tylko adaptacją idei 2B do domowych, małych urządzeń typu Bezzera i Rocket. Daleko im do nowoczesnych, profesjonalnych maszyn 2B. Taką nowoczesną konstrukcją jest np. Nuova Simonelli T3 albo Dalla Corte. Większość takich konstrukcji ma ogrzewane elektrycznie grupy, oddzielne bojlery sterowane PIDami i ogrzewanie wody wpływającej do bojlerów. Skomplikowany jest taki system, gdy układ HX tak prosty i wciąż piękny :).

A maszyny dźwigniowe stanowią klasę niedoścignioną wciąż... Wymagają umiejętności, wyobraźni, fizycznej siły od baristy, ale pyszne efekty zaparzania naśladują dopiero współczesne super maszyny do espresso z profilowaniem ciśnienia...

Nie widziałem, żeby profesjonalna obsługa tak robiła.
Widziałem kiedyś w Green Coffee, jak obsuga wylewała bardzo dużo wody z pięknej FAEMA Legend (genialny HX, protoplasta wszystkich domowych HX-E61). Sądzę, że ta obsługa była denna, bo każde moje podejście do tych maszyn owocowało pysznym espresso, bez wylewania dużych ilości wody z grup. Zresztą maszyny te mają regulowane ograniczniki termosyfonu; temperaturę zaparzania można ustawić dowolnie i precyzyjnie.
« Ostatnia zmiana: 23 Luty 2015, 13:43:12 wysłana przez Antonio »

Offline raf77 Mężczyzna

Hx z dźwignią będzie kiedyś u mnie, jak nic.
:-)
Wspomniany tu gdzieś Londinium 1, na przykład.

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
HX w dźwigni to zdaje się system Idrocompresso, wymyślony kiedyś przez ludzi z FAEMA. Dla siebie wybrałbym teraz dźwignię z Neapolu, bez systemu HX, ale za to ze specyficzną grupą Bosco, bez PID-u jednak ;).

Offline raf77 Mężczyzna

Podeślij link lub nazwę maszyny, chętnie obejrzę.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi