Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 69001 razy)

Offline ibizzzpl

• Ekspres: AVX EM3202BE, Jura E6
  • Młynek: Timemore S3 ESP
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #255 dnia: 13 Listopad 2025, 23:39:51 »
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i za to że Januszowi chciało się przetrzepać magazyn ale zamówiłem już na aliexpress NPF ten do cecoteca o którym efree pisał, wcześniej jeszcze na amazonie inny, jak nie spasuje to odeślę: [url]https://www.amazon.pl/dp/B0CGRL1Q1H?ref=ppx_yo2ov_dt_b_fed_asin_title[url]
W drodze jeszcze 2 sitka IMS:DL2TH26E i Big Bang
Dzisiaj dotarł też młynek S3 esp i zaczęła się zabawa :)
Pierwsze co zauważyłem to że chyba zmienili coś w sterowaniu bo preinfuzja teraz trwa ok 8-9 s.
Samo tworzenie espresso - tragedia  :sciana:
Dopiero za 4 razem coś sensownego do filiżanki wpadło, pierwsze 3 coś tam pokapało na dnie przez 60s gdzie po 30s pojawiła się 1 kropla na wylewce.
No, to nie jest łatwa rzecz dla kogoś kto do tej pory wciskał guzik albo 2, no ale w sumie o tą zabawę chodzi.

Generalnie na razie nie do końca rozumiem jak to ma wyglądać bo na wszystkich filmikach espresso z npf czy wylewki zaczyna lecieć po kilku sekundach a u mnie pierwsze 10 to preinfuzja, kolejne 10 słyszę pompkę i dopiero coś zaczyna kapać, strumień pojawia się po kolejnych kilku i ledwo się mieszczę w tych max 60.

Kawa świeża z LaCava, ok 15-16 gr ( ziaren ), wagę mam niestety jeszcze zwykłą kuchenną. Młynek dopiero od ustawienia 2.2-2.5 przestaje zatykać ekspres i czekam wieki na 1 kroplę w filiżance a z opisu na młynku: espresso = 0-2.5.

Dzisiaj to dopiero 1 dzień zabawy, więc no problemo ale dziwi mnie ten czas do 1 kropli mimo przemiału już raczej z końca skali wg młynka.

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #256 dnia: 14 Listopad 2025, 14:08:14 »
Skala młynka nie uwzględnia tego jaki  masz ekspres, jaka kawa, ile kawy, jak ubijasz itp
Nie przejmuj się nią.
Leci za wolno - miel grubiej.

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #257 dnia: 14 Listopad 2025, 14:36:14 »
Pierwsze co zauważyłem to że chyba zmienili coś w sterowaniu bo preinfuzja teraz trwa ok 8-9 s.
A widziałeś gdzieś żeby było podane inaczej? W sensie wydaje mi się to defaultowe dla tego ekspresu, że pierwsze 8 sekund działa jakby pulsacyjny prysznic i dopiero po tym czasie zapodaje ciągły strumień wody.

Offline ibizzzpl

« Odpowiedź #258 dnia: 14 Listopad 2025, 21:04:48 »
Faktycznie nikt wcześniej nie wspomniał konkretnej liczby, padło "kilka sekund" i jakoś sam sobie zakodowałem że to raczej 2-3 niż 8-9.

Jutro już weekend więc będzie więcej czasu na zabawę, amazon niestety nie dowiózł i przesunęli dostawę sitek i NPFa a miały być dzisiaj.
Na tym etapie myślę że standardowy zestaw wystarczy.

Ktoś wcześniej wspominał o artykule Siewca nt espresso - gdzie go szukać? Ewidentnie muszę się doszkolić. ( OK domyśliłem się że to pewnie ten zbiorczy opis metod parzenia na stronie głównej )

Jak mi się uda zaparzyć coś przypominającego prawilne espresso - dam znać.

Mam jeszcze pytanie, konsystencja ciastka wydawała mi się ok przy ostatniej próbie ale zauważyłem na ciastku 4 wgłębienia, takie regularne 4 dziurki na obwodzie może ok 1 cm centralnie w środku - czy to oznacza kanałowanie? Nie mam jeszcze NPFa żeby to zaobserwować.
« Ostatnia zmiana: 14 Listopad 2025, 22:02:42 wysłana przez ibizzzpl »

Offline Wiszczu

• Ekspres: Ascaso Arc, Puristika, V60, phin, aeropress, switch
  • Młynek: DF64 GEN 2, Timemore C3
« Odpowiedź #259 dnia: 15 Listopad 2025, 13:35:36 »
4 wgłębienia, takie regularne 4 dziurki na obwodzie może ok 1 cm centralnie w środku - czy to oznacza kanałowanie? Nie mam jeszcze NPFa żeby to zaobserwować.
Pewnie tak. NPF nie pokaże ci każdego kanałowania, tylko te bardziej ekstremalne.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #260 dnia: 16 Listopad 2025, 06:43:31 »
Skala młynka nie uwzględnia tego jaki  masz ekspres, jaka kawa, ile kawy, jak ubijasz itp
Nie przejmuj się nią.
Leci za wolno - miel grubiej.

Święte słowa. Gdybym przejmował się skalą podaną przez producenta młynka, to do dziś byłbym w miejscu, w którym Ty obecnie jesteś :) U mnie z 16 gramów kawy po ok. 35-42 s. otrzymuję 40-42 g w filiżance. Nigdy nie robię kawy na defaultowych guziczkach, tylko właśnie na tym do 60 s, bo ekspres wlicza do ekstrakcji czas tej "preinfuzji" i nigdy nic dobrego nie udało mi się w ciągu tych ustawionych 28 s. otrzymać. Wałcz zatem, nie poddawaj się i nie bój wychodzić poza instrukcje :)
PS. Ja bym trenował na tańszej kawie :)

Offline ibizzzpl

« Odpowiedź #261 dnia: 16 Listopad 2025, 13:40:47 »
Krótki raport z placu boju:
Jestem w stanie już robić powtarzalne espresso z 2 kaw które mam w domu. Na kolejne 2: Black art i Spirit przyjdzie czas. Dotarły sitka i IMS big bang lepiej przepuszcza drobną kawę niż standardowe sitko AVX. Przy ustawieniach młynka na 2.7-2.8 i 16g kawy ekstrakcja trwa ok 30s ( bez preinfuzji ), kawa zaczyna się lać z wylewki po kilku s najpierw mega cienkim, potem grubszym strumieniem z cremą - już nie kapie jak wcześniej, finalnie dostaję ok 35-40ml naparu ( nie będę się bawił w aptekarza, taki przedział mi wystarcza ).
Espresso bardzo dobre, owocowe ( taka kawa - Ecstasy ), ta kawa z Jury wychodziła zawsze za kwaśna, teraz tego problemu nie ma, tzn lekka kwasowość jest ale nie dominuje kwachem całej reszty.

Za to w ciągu dnia preferuję mniej skoncentrowaną kawę, mielenie na 3.2 i 3/4 filiżanki naparu który dalej jest mocny ale już nie telepie :)
Jura jest w tej chili używana do parzenia herbaty, muszę kupić jakąś tańszą kawę typu brazylka z palarni i wsypać  do Jury na szybką kawę bo tych espressowych kaw z lacava mi szkoda tam wsypywać.

Czekam jeszcze na NPFy i na razie koniec zakupów.

Offline marlucz

« Odpowiedź #262 dnia: 17 Listopad 2025, 08:18:23 »
U mnie z 16 gramów kawy po ok. 35-42 s. otrzymuję 40-42 g w filiżance.
Podszedłem dzisiaj z rana w taki sposób jak mówisz, bez wliczania tej śmiesznej prysznico-preinfuzji do ogólnego czasu ekstrakcji, co pozwoliło mi przekręcić o dwie kreski niżej mielenie w DF64 i MJANMA HTAM PHA CHOCO z Palarni Blend rzeczywiście wyszła o wiele ciekawsza niż jak celowałem czasem razem z preinfuzją. Człowiek uczy się całe życie, dzięki za 'przetarcie oczu' :D

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #263 dnia: 17 Listopad 2025, 08:35:37 »
bez wliczania tej śmiesznej prysznico-preinfuzji do ogólnego czasu ekstrakcji
Błąd. Jak bierzesz V60 to czas zaczynasz mierzyć po preinfuzji?

Offline ibizzzpl

« Odpowiedź #264 dnia: 17 Listopad 2025, 10:13:40 »
O tym nie pomyślałem.
Wagi teoretycznie mierzą jak coś zaczyna wpadać do filiżanki, więc pytanie:  te słynne 30 s liczymy od momentu włączenia pompy czy od momentu jak coś skapnie do filiżanki?
U mnie najlepsze efekty mam w tym drugim przypadku. Gdybym liczył od włączenia razem z preinfuzją 8s kawę musiałbym dużo grubiej zmielić żeby uzyskać sensowną ilość naparu.

Offline krystians Mężczyzna

• Global Moderator
    • Lens tru3
  • Ekspres: ap, fp, moka, phin, tygielek, v60-2, Kalita, B75, Kompresso
  • Młynek: Kinu m47, Ode2
« Odpowiedź #265 dnia: 17 Listopad 2025, 11:56:16 »
Czas mierzy się generalnie od kontaktu kawy z wodą, czyli w przybliżeniu od uruchomienia pompy.  Jednak preinfizja to nie to samo co normalne działanie przy pracy pompy. Trzeba robić tak żeby smakowało. Czasy są tylko wskazówkami i przeważnie nie biorą pod uwagę zastosowania preinfuzji.

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #266 dnia: 17 Listopad 2025, 12:15:43 »
przeważnie nie biorą pod uwagę zastosowania preinfuzj
"Ona sama bierze się pod uwagę..." Im dłuższa preinfuzja, tym większy potem przepływ (zmniejsza opór hydrauliczny).

Offline marlucz

« Odpowiedź #267 dnia: 17 Listopad 2025, 12:17:18 »
No ja w ogóle czasem z tym ekspresem mam tak, że shot, który teoretycznie powinien być do wyrzucenia bo np ekspres prawie się zatkał a ekstrakcja trwała prawie 1.5 minuty smakowo wychodzi lepiej niż jak staram się trafić w jakiekolwiek ramy czasowe/wagowe itd

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #268 dnia: 17 Listopad 2025, 12:29:02 »
Trzeba robić tak żeby smakowało.

Ja to sobie chyba taką makatkę nad mój śmieszny ekspresik zamówię i powieszę. Wiecie, taką z babcinej kuchni :D
makata.jpg
« Ostatnia zmiana: 17 Listopad 2025, 12:47:15 wysłana przez Bazyl »

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #269 dnia: 17 Listopad 2025, 12:32:02 »
Jednak preinfizja to nie to samo co normalne działanie przy pracy pompy.
Wygląda bardziej jak preinfuzja przy przelewie. A tu jednak bierzemy pod uwagę jej czas, prawda? Oczywiście pomijam fakt, że przelewy rządzą się innymi prawami niż espresso.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi