Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 68889 razy)

Offline Grzanka

Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #285 dnia: 21 Grudzień 2025, 14:24:49 »
Hej, chciałabym kupić tego malucha. Niestety nie jest dostępny ani na Konesso ani Caffe Barca. Wiecie gdzie go zdobyć poza tymi dwoma źródłami?

Offline Mnm

• Ekspres: H10a
  • Młynek: Timemore C2
« Odpowiedź #286 dnia: 21 Grudzień 2025, 19:07:04 »
Wiecie gdzie go zdobyć poza tymi dwoma źródłami?

Jeśli nie musi być nowy, to jest na olx za 350 zł (nie mogę wstawiać linków).

Offline Dou

• Ekspres: AVX EM3202
« Odpowiedź #287 dnia: 29 Grudzień 2025, 11:34:37 »
Polecacie jakiś konkretny pierścień dozujący? Najlepiej jakby wchodził też od razu tamper i można by było ograniczyć ilość wysypującej się po bokach kawy (póki co używam „lejka” z aeropressu) do polecanego tutaj npf cecotec, jeśli to ma znaczenie.
I dodatkowo czy jakieś konkretne sitko polecacie?

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #288 dnia: 30 Grudzień 2025, 12:12:15 »
Pomaga solidne dokręcenie zaworu kółkiem. Tylko z wyczuciem, żeby nie przesadzić i nie zerwać

Dokręcanie kółka przestało wystarczać :P dodatkowo też pojawiły się rzadkie bo rzadkie, ale 'cofki' na prysznicu przy pienieniu mleka + po zamknięciu zaworu pary, ta jeszcze przez jakiś czas leci. Jutro pacjent jedzie na gwarancje i zobaczymy co dalej :) 

Offline DzikiStanislaw94

• Ekspres: AVX 3202
« Odpowiedź #289 dnia: 06 Styczeń 2026, 21:44:38 »
Ma ktoś na sprzedaż NPF 51mm do tego ekspresu lub namiar gdzie mogę kupić (PL lub CN)?

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #290 dnia: 11 Styczeń 2026, 13:08:42 »
Panowie, dbajcie o swoje ekspresy. Mam tego AVX od czerwca 2025 i nigdy go nie odkamieniałem i pewnie nie jestem w tym sam, stąd ten post :). Szkoda, że nie zapala się jakaś kontrolka przypominająca o tym, bo się nie pamięta o tym zupełnie. Niemniej od jakiegoś czasu walczyłem z kanałowaniem. Kupiłem nawet sitko IMS i próbowałem różnych kombinacji mielenia, dozy itp (mój post w tym wątku z 6. grudnia można przeczytać). Nic nie pomagało, nawet pijam różne kawy i też nie miało to wpływu. Trochę się poddałem, bo kawa mi zwyczajnie nadal smakowała. Dzisiaj znalazłem czas na odkamienienie ekspresu. Właśnie zrobiłem sobie kawę (nic nie zmieniałem w młynku itp) i kurde, nareszcie brak kanałowania a prysznic odbity jest tylko w 4 miejscach symetrycznie na ciastku, tak jak było od nowości. Co ciekawe przy aktualnych ustawieniach młynka i dozy (16 gram zawsze sypię) przed odkamienianiem wyłączałem robienie kawy przy około 24g uzysku (później jeszcze kapie i ostatecznie wychodzi około 34-36g zanim spienię mleko) po około 27-30s, a teraz po odkamienianiu ten sam uzysk wyszedł dopiero po 39s. Mega różnica, już sobie skręciłem młynek na wieczorną kawę.

Dodatkowo co zauważyłem, to od jakiegoś czasu wydawało mi się, że ciśnienie w dyszy spieniacza mleka było nieco mniejsze, nawet myślami bywałem przy "ciekawe, jak to jest w lepszych ekspresach", ale na myślach się kończyło i nie łączyłem kropek, że może po prostu z ekspresem coś nie tak. Ciśnienie po odkamienianiu wróciło do normy i para napieprza jak wściekła. Ekspres po odkamienianiu wrócił do ustawień wyjściowych, jaki był od nowości.

Swoją drogą zakamieniony automat (miałem wcześniej Saeco Xsmall długi czas) nie daje tak wielkich różnic, jak zakamieniony kolbowy (przynajmniej ten AVX). Wpływ zakamienionego układu w tym ekspresie jest znaczący, zdecydowanie.

Offline coffe

« Odpowiedź #291 dnia: 11 Styczeń 2026, 14:11:07 »
Jakiego preparatu użyłeś do odkamieniania? :)

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #293 dnia: 11 Styczeń 2026, 17:33:45 »
Jeszcze odnośnie odkamieniania to obczajcie jaka jest różnica w ciastku. Widać gołym okiem, co było przed odkamienianiem, a co jest aktualnie. Oba ciastka z dzisiaj, tj rano jak wstałem to zrobiłem sobie kawę, następnie odkamieniłem i w południe wypiłem drugą kawę, więc to z jednego dnia, a jaka różnica.

https://ibb.co/RG5zFCB0

https://ibb.co/FbtpmNFc

Ogromna różnica też od spodu ciastka (od strony sitka), przyjrzyjcie się ciemnym plamom różnorodnym na ciastku "kanałowym" przed odkamienianiem, mokro było gdzie chciało, pewnie jak kanały się robiły.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2026, 17:36:59 wysłana przez mystek »

Ramkan

• Gość
« Odpowiedź #294 dnia: 11 Styczeń 2026, 17:44:04 »
Wygląda, że waliło z prysznica jak z Karchera.
Co do odkamieniacza, to zachęcam stosować kwas mlekowy lub cytrynowy, z naciskiem na ten pierwszy. W AVX są podzespoły aluminiowe (np. zawór dyszy speiniającej), które typowe odkamieniacze do czajników (a nawet podobno do ekspresów) mogą uszkadzać.
« Ostatnia zmiana: 11 Styczeń 2026, 18:50:02 wysłana przez Ramkan »

Offline mystek Mężczyzna

« Odpowiedź #295 dnia: 12 Styczeń 2026, 15:40:26 »
Wygląda, że waliło z prysznica jak z Karchera.
Co do odkamieniacza, to zachęcam stosować kwas mlekowy lub cytrynowy, z naciskiem na ten pierwszy. W AVX są podzespoły aluminiowe (np. zawór dyszy speiniającej), które typowe odkamieniacze do czajników (a nawet podobno do ekspresów) mogą uszkadzać.

O widzisz, nie wiedziałem o zastosowaniu kwasu mlekowego. Na pewno skorzystam kiedy wykończę ten odkamieniacz. Co do prysznica to tak to właśnie wyglądało, jak odpisujesz.

Offline slowbenz

• Ekspres: Cafelat robot, Delonghi ec155, flair neo flex
  • Młynek: Kingrinder K2
« Odpowiedź #296 dnia: 12 Styczeń 2026, 16:13:48 »
Hej, również rozważam ten ekspresik jako przynajmniej przejściówkę na pół roku. Interesuję mnie stabilność temperaturowa tego sprzętu. Na 4 stronie był test temperatury wody z wylewki i to wypadało w zasadzie wzorowo. Ciekawi mnie jak wypada zmiana podczas przykładowego shota. Z poprzednich opisów wychodzi na to, że temperatura powinna rosnąć. Ktoś sprawdzał jakie to są różnice w obrębie 0-30s - pokazane tam ok.2-3 stopnie czy może więcej? Obecnie posiadam Hibrew H10B, na którym niestety się przejechałem. Też thermoblok i pid, które faktycznie daje stabilną temperature (różnica 1-2 stopni), ale niestety jest za duży offset pomiędzy wyświetlaczem i realna temperaturą z grupy. Przy ustawieniu 95 które jest maksem, z grupy leci stabilne 86-87.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
« Odpowiedź #297 dnia: 13 Styczeń 2026, 17:29:45 »
W AVX są podzespoły aluminiowe (np. zawór dyszy speiniającej), które typowe odkamieniacze do czajników (a nawet podobno do ekspresów) mogą uszkadzać.

Zachęcony wpisem rzuciłem się odkamieniać. Wyciągnąłem kupionego i raz (na szczęście) użytego Dezcala w płynie i doczytałem, że do aluminium to nie :( Nie chce ktoś wymienić na coś co nie zabije mojej Śnieżki?

Ramkan

• Gość

Offline marlucz

• Ekspres: AVX Snow White, DeLonghi EC685, V60, AeroPress
  • Młynek: DF64 gen2, Timemore C3 ESP PRO
« Odpowiedź #299 dnia: 14 Styczeń 2026, 14:08:32 »
Właśnie wróciła do mnie moja 'Czarna Śnieżka' ze sprawnego serwisu gwarancyjnego w Konesso zakończonego wymianą zaworu dyszy parowej. Efekt - pokrętło od pary chodzi lekko jak nigdy, trochę strach tym teraz majtać :D ale przyczyna serwisu, czyli cieknąca dysza pary wygląda na zażegnaną. Teraz się w sumie zastanawiam co mogło być powodem uszkodzenia tego zaworu, który sądząc po innych komentarzach o podobnej przypadłości może być w dłuższej perspektywie bolączką tego ekspresu. Za mocne manipulowanie pokrętłem dyszy / za dużo zadławień układu za mocno zmieloną kawą / czy po prostu słabej jakości zawór :mhh: Myślę też czy jest jakiś konkretny, bezpieczny dla układu sposób 'zrzucania' temperatury po spienianiu mleka i czy może mieć wpływ na ten zawór? Do tej pory po skończeniu spieniania przełączałem w tryb robienia kawy i z wylewki pary zrzucałem parę i resztki gorącej wody do dzbanka

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi