Autor Wątek: AVX Snow White  (Przeczytany 68892 razy)

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
  • Młynek: 1zpresso JX Pro, Starseeker e55Pro
Odp: AVX Snow White
« Odpowiedź #270 dnia: 18 Listopad 2025, 10:19:25 »
Błąd. Jak bierzesz V60 to czas zaczynasz mierzyć po preinfuzji?

Nie, ale u mnie "preinfuzja" w 60tce to od 30 do nawet 45 sekund, czyli równa całemu czasowi zaparzania w AVX. Naprawdę da się to porównywać? Tak jak już wspomniałem, predefiniowany czas parzenia podwójnego espresso, mimo dostosowania innych parametrów, żeby się zmieścić i otrzymać ile trzeba, nie dawał mi w filiżance nic smacznego. Przynajmniej dla mnie :P

Offline ibizzzpl

• Ekspres: AVX EM3202BE, Jura E6
  • Młynek: Timemore S3 ESP
« Odpowiedź #271 dnia: 01 Grudzień 2025, 13:58:50 »
Ponieważ AVX to moja pierwsza kolba chciałbym zapytać znawców jak o niego dbać. Z odkamienianiem sobie poradzę ale jak dbać o czystość grupy? Czy same płukanie wodą po zrobieniu kilku kaw wystarcza czy trzeba kombinować co jakiś czas z tzw backflushem i jak to się robi? Czy oprócz odkamieniania kwaskiem bądź odkamieniaczem trzeba jeszcze grupę czyścić jakimś specyfikiem? Ekspres kosztował mnie niecałe 400 pln ale fajnie jakby trochę posłużył zanim mnie napadnie na jakieś drogie ustrojstwo jak Mara. Na razie zainwestowałem w młynek E55 Pro bo kręcenie Timemore S3 esp żonie ciężko idzie a z jury już kaw nie chce pić :)
« Ostatnia zmiana: 01 Grudzień 2025, 14:02:28 wysłana przez ibizzzpl »

Offline ibizzzpl

• Ekspres: AVX EM3202BE, Jura E6
  • Młynek: Timemore S3 ESP
« Odpowiedź #272 dnia: 02 Grudzień 2025, 23:53:02 »
Odpiszę sam sobie ale może innym początkującym z tanimi kolbami pomoże - tzw backflush robi się TYLKO w ekspresach z zaworem OPV bo trzeba założyć ślepe sitko. Mój AVX za parę groszy pewnie by tego nie przeżył :)

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #273 dnia: 06 Grudzień 2025, 12:14:37 »
Czy wasze ciasteczka kawowe wyglądają podobnie, do moich? Tj nie mam zdjęcia, ale od góry odbity jest mocno prysznic w środku obwodu koła. Na brzegach natomiast jest jakby rozchlapana, sucha kawa. Czyli jakby prysznic dawał bardziej środkiem niż po całości obwodu. Ciastko ładnie wyskakuje z kolby, jest suche, góra delikatnie się ugina pod palcem, ale też niekiedy rozwarstwia się w połowie. Mam ekspres już z pół roku, ale szczerze nie zwracałem uwagi na te ciasteczka. Uważam, że szukam dziury w całym, bo kawa jak mi smakowała tak nadal smakuje, ale zwróciłem uwagę na to niedawno.

Technika: mielenie 15g, wdt, dystrybutor "kółeczkowy", tamper.

Jako, że zdjęcia nie mam, to przesyłam z grubsza jak to wygląda https://www.shutterstock.com/pl/image-photo/dry-coffee-puck-espresso-machine-isolated-2557357215?trackingId=7a008718-89be-468e-bb97-c102666ede3c

PS: próbowałem z większą ilością kawy, ale rezultat jest podobny, mooooże troszkę mniejsze są te wgłębienia od prysznica. Zakupiłem też niedawno sitko IMS i to też nie pomaga. Wyczyściłem również siatkę od prysznica. Nic to nie daje. Próbowałem na 2-3 różnych kawach i zawsze to samo.

Offline Biff

« Odpowiedź #274 dnia: 06 Grudzień 2025, 16:29:28 »
Odpiszę sam sobie ale może innym początkującym z tanimi kolbami pomoże - tzw backflush robi się TYLKO w ekspresach z zaworem OPV bo trzeba założyć ślepe sitko. Mój AVX za parę groszy pewnie by tego nie przeżył :)
Jeśli już TYLKO to w espresach z zaworem trójdrożnym. OPV nie ma nic do tego.

Offline Bazyl

• Ekspres: AVX Hero Pro-X, AVX Snow White, Picopresso, Aeropress, Phin, Hario V60, Bialetti Venus 4tz, Hario Mizudashi
« Odpowiedź #275 dnia: 10 Grudzień 2025, 13:03:08 »
No i dotarł do mnie gładki Bomberek 51 mm. Zacny, ale ... Nie wziąłem pod uwagę, że defaultowe sitko na podwójne e, w Śnieżce jest delikatnie zwężane ku dołowi, co powoduje, że jak wcisnę tamper, to w pewnym momencie następuje jego blokada o ściany sitka i konieczność "uwalniania" co jest rzeczą dość upierdliwą (acz nie niemożliwą). Wygląda więc na to, że jednak nie obędzie się bez kupna NPFa i jakiegoś klasycznego sita do niego. Propozycje?

Offline old

« Odpowiedź #276 dnia: 10 Grudzień 2025, 13:34:23 »
I w Barce i w Konesso sa npf razem z cylindrycznym sitkiem do 51mm avx,

Offline Dou

• Ekspres: AVX EM3202
« Odpowiedź #277 dnia: 10 Grudzień 2025, 14:26:02 »
zwężany jest ten koszyk na pojedyncze espresso, u mnie podwójne jest normalne..(?) acz problem z blokadą przy podwójnym też miałem, jak sypałem za mało kawy.

Co do wspominanej tutaj parokrotnie niedobrej preinfuzji, zauważyłem, że mniej więcej na 15s można zatrzymać czas po "preinfuzji" i kontynuować robienie kawy, ale pytanie jakie jest najlepsze rozwiązanie, skoro ta preinfuzja i tak w tym wątku raczej nie była zachwalana?
zrobić pauze na te 15s  żeby kawa namokła czy może zapiąć kolbę dopiero po preinfuzji? tzn nacisnąć przycisk bez kolby, przeczekać preinfuzje, zatrzymać, zapiąć kolbę i kontynuować?

Offline Bazyl

« Odpowiedź #278 dnia: 10 Grudzień 2025, 16:08:49 »
I w Barce i w Konesso sa npf razem z cylindrycznym sitkiem do 51mm avx,

Ja tam widzę "brak w magazynie" :(

Offline Bazyl

« Odpowiedź #279 dnia: 10 Grudzień 2025, 16:09:50 »
acz problem z blokadą przy podwójnym też miałem, jak sypałem za mało kawy.

Za mało, czyli ile? Ja sypię zalecane 15 g

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #280 dnia: 10 Grudzień 2025, 17:10:14 »
Ja tam widzę "brak w magazynie"

W programie magazynowym mamy ten NPF. Jutro sprawdzę w naturze i dam znać.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline mystek Mężczyzna

• Ekspres: AVX EM3202BE
  • Młynek: Timemore Chestnut C3ESP Pro
« Odpowiedź #281 dnia: 10 Grudzień 2025, 17:14:08 »
zwężany jest ten koszyk na pojedyncze espresso, u mnie podwójne jest normalne..(?) acz problem z blokadą przy podwójnym też miałem, jak sypałem za mało kawy.

Co do wspominanej tutaj parokrotnie niedobrej preinfuzji, zauważyłem, że mniej więcej na 15s można zatrzymać czas po "preinfuzji" i kontynuować robienie kawy, ale pytanie jakie jest najlepsze rozwiązanie, skoro ta preinfuzja i tak w tym wątku raczej nie była zachwalana?
zrobić pauze na te 15s  żeby kawa namokła czy może zapiąć kolbę dopiero po preinfuzji? tzn nacisnąć przycisk bez kolby, przeczekać preinfuzje, zatrzymać, zapiąć kolbę i kontynuować?

Uważasz, że w ogóle poczujesz różnicę? Jeżeli kawa Ci smakuje, to nie kombinuj tylko licz czas (tj. ekspres sam to robi w zasadzie) normalnie od czasu naciśnięcia przycisku i baw się w uzysk. Szczerze mówiąc nie chciałoby mi się tak kombinować.

Offline Dou

• Ekspres: AVX EM3202
« Odpowiedź #282 dnia: 11 Grudzień 2025, 08:27:23 »
Uważasz, że w ogóle poczujesz różnicę?
Pewnie jeszcze nie, no ale tak teoretycznie się zacząłem zastanawiać, jak z tymi kompromisami które są w AVX uzyskać najlepsze efekty i czy ma to sens w ogóle

Offline Bazyl

« Odpowiedź #283 dnia: 12 Grudzień 2025, 08:41:35 »
W programie magazynowym mamy ten NPF. Jutro sprawdzę w naturze i dam znać.

Jak przebiegła inspekcja? Bo to chyba moje trzecie podejście do kupna i jak zwykle okaże się, że się spóźniłem i ten biały kruk już nie jest dostępny :) Swoją drogą, to dziwne, że przy (chyba) popularności tego ekspresu, tak mało części do niego :)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #284 dnia: 12 Grudzień 2025, 10:11:21 »
Inspekcja wypadła negatywnie. Nie mamy w tej chwili tego NPFa. Są w firmie AVX na Węgrzech i możemy je ściągnąć przy kolejnej dostawie w przyszłym tygodniu. Prześlij mi zamówienie mailem na adres [email protected].
A co do części zamiennych to ja nie widzę z tym problemu. Jeśli nawet nie ma czegoś u nas czy też w Polsce to nie jest to problem ściągnąć w ciągu kilku dni z AVX.
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi