Autor Wątek: MAZZER philos  (Przeczytany 66466 razy)

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
  • Młynek: Mazzer Philos I200D/I189D, Niche Zero, Comandante C40 MK3, Millab M01
Odp: MAZZER philos
« Odpowiedź #375 dnia: 18 Październik 2024, 17:59:46 »
Po zakupie mojej sztuki oglądałem jeszcze trochę recenzji, bo niezależnie od zadowolenia z efektu w kubku, to gryzło mnie, czy biorąc I200D patrząc na moje preferencje (głównie kawy mleczne) zrobiłem dobrze. Obejrzane testy zaczęły sugerować, że trzeba było raczej brać I189D ;) Postanowiłem sobie dokupić te zarna, ale byly niedostępne i wreszcie się pojawiły w zeszłym tygodniu, a od wczoraj siedzą w moim Philosie i powiem tak. Wszystko co jest napisane w opisie i to co mówią w recenzjach na ten moment się potwierdziło  :) Efekt końcowy napojów mlecznych  jest zaje....
Natomiast przez inną geometrię żaren łatwiej wpadają w jakieś szczeliny odłamki ziaren powodując popiskiwanie, które znika po ewentualnym kolejnym mieleniu lub poprzez zmianę ustawienia młynka podczas pracy o kilka klików w jedną i drugą stronę  ;) No cóż - coś za coś. Ewentualnie jeszcze sama kawa, która otworzyłem ma tendencje do takich zachowań, cholera wie ;)

Offline andrzejmakal

• Ekspres: Lelit Bianca
  • Młynek: Mazzer Philos, Lelit William, Fiorenzato All Ground Sense, C40
« Odpowiedź #376 dnia: 18 Październik 2024, 20:09:24 »
Czyli do espresso które polecasz, 189 czy 200?

Offline MarVald

• Ekspres: LaMa Micra, Fellow Aiden, Cafelat Robot+NanoFoamer oraz Moccamaster Cup -One (obecnie w pudle)
« Odpowiedź #377 dnia: 18 Październik 2024, 20:27:16 »
No to zależy jakie espresso pijesz a raczej z jakich kaw robisz :) Jeśli kręcą Cię jasno-palone lub średnie "-" to I200D bo one będą dobrze robiły nutom smakowym, jakie w tych kawach dominują. Według mnie opis żaren na stronie Mazzera dobrze oddaje ich charakterystykę.

Dla mnie, jak pisałem, to dopiero drugi dzień z I189 i po tych 8 kawach wiem, że ich nie rozumiem ;) Ekstrakcja za szybka to drobniejsze mielenie następnym razem. Następnym razem pierwszy shot bliżej czasów, które chciałem osiągnąć, ale kolejny znowu tyle co przed zmianą ;) jest kompletnie zagubiony bo już  zszedłem o 4 kreski i ciągle wracam do tego samego miejsca w ujęciu czasu :) może ten blend jest dziwny - czasem tak bywa. No nic - tak łatwo się nie dam ;)

Offline M

• Administrator
  • Ekspres: Strega, Rota, alternatywa
  • Młynek: Philos, Aergrind, C40
« Odpowiedź #378 dnia: 18 Październik 2024, 21:53:51 »
zszedłem o 4 kreski i ciągle wracam do tego samego miejsca w ujęciu czasu  może ten blend jest dziwny
Mam właśnie dokładnie to samo z jedną paczką ziarenek, tylko że na i200  :hihihi:

Co powiesz o 200 vs 189 w esporesso?

Offline MarVald

« Odpowiedź #379 dnia: 18 Październik 2024, 22:04:50 »
Na ten moment jak w recenzjach, które oddają opis tego co na stronie Mazzera. Generalnie espresso na I189 jest bardziej syropowate, gęstsze wizualne. Uczucie potem w ustach dokładnie to oddaje. Jest treściwe a na I200 smuklejsze. Kurde nie umiem tego opisać, ale mam wrażenie, że zrozumiecie :) No i nuty smakowe eksponuje zupełnie inne.
Dla mnie ta geometria żaren to magia :) w zasadzie masz inny smak kawy mimo, że ostatecznie schodzisz do cząsteczek tego samego rozmiaru a charakter się zmienia w wyniku zmian w procesie ich kruszenia :) To jest dla mnie niebywałe :)

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #380 dnia: 18 Październik 2024, 22:12:36 »
A próbowałeś jaśniejsze ziarenka przepuszczać przez 189? Ja bardzo ciemnych unikam, mleka też prawie nie używam i zastanawiam się czy 189 wyciągną coś innego/ciekawego ze średnich i jasnych paleń.

Offline MarVald

« Odpowiedź #381 dnia: 18 Październik 2024, 23:26:12 »
Jeszcze nie próbowałem. Nie mam nic obecnie, co by się do tego nadawało. Muszę kupić ponownie jedną kolumbię, którą pamiętam jak smakowała i wtedy zobaczę. Generalnie przy twoich preferencjach to bym nie dotykał I189, bo takie przeznaczenie jak przedstawiłeś nie jest ich domeną ;)

Offline MarVald

« Odpowiedź #382 dnia: 19 Październik 2024, 10:52:24 »
Powiem szczerze , że zaczyna mnie martwić ten dźwięk piszczenia po mieleniu :/ Czy rzeczywiście powodem sa drobiny kawy, które za ten efekt dźwiękowy odpowiadają? Zmiana ustawienia w jedną i drugą stronę na włączonym młynku powoduje, że dźwięk znika. Sam dźwięk nie jest niczym nowym dla mnie bo na innych młynkach też tak bywało, ale na po zmianie żaren w zasadzie co przemiał mi sie tak dzieje :( Dlatego zwracam się z zapytaniem do bardziej doswiadczonych/mądrzejszych ode mnie.

Offline WS Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Nuova Simonelli Musica, Arin Lever, Saeco Aroma Compact 200, alternatywy
  • Młynek: Mahlkönigi: K30 i Vario Home, Fiorenzato F6 D
« Odpowiedź #383 dnia: 19 Październik 2024, 11:42:48 »
Czy rzeczywiście powodem sa drobiny kawy, które za ten efekt dźwiękowy odpowiadają?

Tak.

Offline M

• Administrator
« Odpowiedź #384 dnia: 19 Październik 2024, 12:08:46 »
po zmianie żaren w zasadzie co przemiał mi sie tak dzieje
Nawet jak nie zmieniasz grubości?
Ja tak czasem mam jak skaczę espresso <-> drip, ale i to nie za każdym razem.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #385 dnia: 19 Październik 2024, 13:44:10 »
Czy rzeczywiście powodem sa drobiny kawy, które za ten efekt dźwiękowy odpowiadają?
Myślę, że powinniśmy to sprawdzić. Zgłaszam się na ochotnika do zbadania sprawy i przetestowania tych żaren ;). Możesz mi je po weekendzie podesłać na testy :).
A trochę poważniej, to na forum HB od początku goście zgłaszali problem z tym piszczeniem i chyba taki urok tych żaren…? :mhh:

Jak mi nie chcesz ich pożyczyć MarVald ;), to przynajmniej powiedz, jak ma się body w espresso mielonym I189D do Niche Zero? Bardzo lubię efekty uzyskane na żarnach I200D, ale jednak czasem mi brakuje po nich body i przesiadka na NZ załatwia sprawę, gwarantując satysfakcję. Teraz się zastanawiam, jak by było po tych I189D, tylko co potem? Przecież nie będę zmieniał żaren codziennie... :picardpalm:
« Ostatnia zmiana: 19 Październik 2024, 13:51:13 wysłana przez popcorn »
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline MarVald

« Odpowiedź #386 dnia: 19 Październik 2024, 18:38:29 »
@WS - dzięki :)

@popcorn - zmiana żaren to jednak upierdliwy proces i co gorsza w Philos ma luz w miejscu osadzenia żarna ruchomego i trzeba je jeszcze dobrze wyśrodkować. Stałe żarno jest wyśrodkowane w osadzeniu. Tutaj pojawia się mój dylemat czy nie dałem ciała w tym miejscu, ale robiłem co mogłem aby było równo ;)
Możesz podrzucić ten wątek o dźwięku? Szukałem i nie mogę znaleźć. No właśnie mi się wydaje, że przez tą geometrię i mniejszą "gęstość" łatwiej o zabłąkane drobiny.
Body na I189D zdecydowanie większe pojawia się ten efekt pełności w ustach jak pisałem (niezależnie jak to brzmi ;) ). Napar bardziej syropowaty, ale coś za coś. Natomiast zgodnie z powyższym to sobie nie wyobrażam zmiany żaren co chwila. Takie rzeczy to w Niche Duo ;)

Offline MarVald

« Odpowiedź #387 dnia: 20 Październik 2024, 20:04:44 »
Gdzieś tam jeszcze poszukałem w interentach o tych dźwiękach i tak naprawdę ludzie to mają przesiadając się również w drugą stronę niż ja czyli I189D-> I200D. Co zaczyna być zabawne ;)
Też nie do końca wiem, jak podejść do informacji, które można w necie zobaczyć odnośnie sezonowania żaren. Mazzer wyraźnie pisze, że młynki mają żarna wysezonowane. Natomiast w temacie żaren dodatkowych, to pojawiają się sprzeczne stwierdzenia i niektórzy mówią, że dodatkowe komplety nie są sezonowane a inni piszą, że są. Cholera wie, jak to jest.
W dwóch recenzjach spotkałem się z info, że należy punkt zero przestawić po zmianie żaren. W jednej recenzji jest to po prostu stwierdzone a  drugiej jako powód wydaje się być fakt, że według tej osoby (co pokazuje na filmie) I189D są odrobinę grubsze - jakieś 0,2 mm.
No ja po zmianie widzę konieczność drobniejszego mielenia czyli klik 18 vs 22 na I200D. Założyłem, że powyższe jest efektem innej geometrii ;) Co więcej przy samej różnicy w grubości opisanej powyżej to powinienem ustawić grubsze mielenie na I189.
Natomiast wiem jedno, że nie rozumiem na ten moment zachowania żaren I189;) Rano różnica w 2 shotach 1 sekunda a po południu 5 sekund ;) Nie wiem co bym musiał za bajzlu przy montażu narobić, aby takie jazdy były spowodowane powyższym ;) ehhhh- pozostaje tylko obserwować

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #388 dnia: 20 Październik 2024, 20:21:59 »
Sorry, ale nie mam teraz czasu szukać tych postów na HB, ale to było w ogólnym temacie o Philosie, z okresu jak zaczęli je wysyłć. Nie było tam niczego szczególnego, czy odkrywczego, poza tym, że ktoś tam skarżył się na te piski, ale chyba nikt nie zaproponował innego rozwiązania poza zmianą ustawień na pracującym młynku...Działo się to na młynkach z fabrycznie montowanymi żarnami, wie nie przypuszczam, żeby przyczyna miała związek z ich wymianą.

Natomiast pytając o porównanie body w uzyskanym espresso, miałem na myśli raczej I189D vs stożki Niche, niż I189D vs I200D. Nie wiem, czy możesz się coś o tym wypowiedzieć?   
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline MarVald

« Odpowiedź #389 dnia: 20 Październik 2024, 21:15:18 »
Sorry, ale nie mam teraz czasu szukać tych postów na HB,
Spoko przeżyję. Trafiłem na inne rozkminy tego typu na reddit

Natomiast pytając o porównanie body w uzyskanym espresso, miałem na myśli raczej I189D vs stożki Niche, niż I189D vs I200D. Nie wiem, czy możesz się coś o tym wypowiedzieć?   
Niche stoi sobie w szafie od lipca, gdy wjechał na dobre Philos. Nawet nie doczekał przybycia kubka v2, który ściągałem do niego aby mieć kubek bez bruzdy w środku ;) Zatem nie mogę się wypowiedzieć zbytnio w temacie, który pytasz.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi