Autor Wątek: Micra i Mini. Ostatnia prosta-dylemat  (Przeczytany 22203 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Micra i Mini. Ostatnia prosta-dylemat
« Odpowiedź #90 dnia: 27 Wrzesień 2023, 09:29:18 »
No to zobaczymy, czy jestem lepszym handlarzem od Fuxa
Działaj działaj [emoji3]

Tylko że jakość wykonania takiego Audi czy Mercedesa też jest na innym poziomie niż francuza. Dopłacasz między innymi za jakość wykonania, nie za samą markę. Koszt wykonania też jest inny, a jeśli sprzęt ma rozwiązania techniczne z wyższej półki to nie może być tak samo wyceniony - choć nie wiem czy nie lepiej tu podejść odwrotnie.

Jakości wykonania nie sprawdzałem, ale jest tu na forum kolega serwisujący LM i  cudów w kwestii budowy i eksploatacji w tych ekspresach nie widzi. Wierzę, że jest dobrze.
Nie wiem co oznacza w przypadku Micry termin „rozwiązania techniczne z wyższej półki”, bo mnie akurat kilku prostych, ale przydatnych to brakuje.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #91 dnia: 27 Wrzesień 2023, 09:30:29 »
Zapomniałeś o tym, że to nie jest tylko wstępne podgrzewanie wody, a dużo bardziej rozbudowany system. Z pierdół to porównaj sobie np. cenę samej pompki wody - albo cenę plastikowego wężyka wody w tanim Lelicie do ceny miedzianej rurki w LaMa. Ba, porównaj chociaż sam koszt materiałów na obudowę, możesz się mocno zdziwić...
To miałem na myśli.
》tertium non datur《

Offline fill Mężczyzna

Micra i Mini. Ostatnia prosta-dylemat
« Odpowiedź #92 dnia: 27 Wrzesień 2023, 09:39:16 »
Akurat co do rurek to mam inne zdanie, bo to zależy do czego ta rurka służy. W silikonowej widać co jest w środku, chwila i jest czysta, nowa, a jak przytkasz miedzianą to niekoniecznie wiesz gdzie i w jakim jest stanie.
Zresztą jakie koszty generuje taka rurka miedziana [emoji3]
Panowie o jakich technologiach piszecie, bo ja akurat pisałem o braku możliwości weryfikacji czy ta „technologia” działa.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #93 dnia: 27 Wrzesień 2023, 09:47:14 »
Co jest lepsze: gdy do bojlera mniejszego wpada woda wstępnie podgrzana, czy do większego zimna?

@GostRado Lepsze to jest, gdy do większego bojlera wpada woda wstępnie podgrzana
Zresztą wstępne podgrzewanie wody nie rozwiąże  kwestii kwestii częstości włączeń i wyłączeń grzałki i bezwładności jej pracy, a jedynie zmieni czas jej pracy.

Wg mnie na tak postawione pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Zależy to od konstrukcji.
Np. woda w bojlerze tak szybko się nie miesza, w zasobnikach CWU najczęściej dopływ zimnej robi się na dole, skierowany poziomo, ciepłą pobiera się z góry. Wtedy da się wykorzystać prawi całą zawartość ciepłej, bo woda się za bardzo nie miesza i ta na górze jest znacznie cieplejsza...
Grzałką też teoretycznie można sprytniej sterować niż tylko on/off. Dobranie mocy do wyliczonego zapotrzebowania na ciepło może mocno zlikwidować efekt bezwładności grzałki, w sumie sterownik na jakimś triaku grosze kosztuje, a procesorek jest już chyba w większości sprzętów...

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #94 dnia: 27 Wrzesień 2023, 10:04:26 »
No myślę, że w nowszych ekspresach moc grzałki powinna być regulowana, ale tego nie wiem napewno. To by częściowo rozwiązało zagadnienie.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #95 dnia: 27 Wrzesień 2023, 10:31:59 »
Było już wielokrotnie wałkowane czemu system LM, ale i NS jest lepszy od standardowego DB.
W kwestii rurek LM vs Leliy to pozostawię to bez komentarza :)
LM w środku są bardzo dobrze wykonane, to jest standard przemysłowy, nieprzypadkowo W USA są oznaczenia maszyn służące identyfikacji ich do pracy "zawodowej", nieprzypadkowo też inne DB jak Lelit, Rocket itp takiej certyfikacji nie mają.
Co do wykonania "zewnęrznego" to bym się czepił, tutaj wyższość mają DB z rynku domowego. Trochę tego nie rozumiem, ale potrafi być źle z tym, krzywe naklejki, porysowane obudowy, krzywo, albo nie do końca zamocowane elementy i inne atrakcje.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #96 dnia: 27 Wrzesień 2023, 11:51:39 »
Dla uporządkowania.
Co jest w zestawie Micro i MIni.
Chodzi mnie o sitka, kolbę, tamper, itp.

Edit.

https://youtu.be/rIIit8UJNao?feature=shared
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2023, 12:23:01 wysłana przez Fux »
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #97 dnia: 27 Wrzesień 2023, 13:16:59 »
W MINI:

sitka: 2x7g, 1x 14, 1x 17 oraz sitko”ślepe”
Kolba z podwójną wylewką,
Kolba z pojedynczą wylewką,
Tamper obustronny, solidny, ciężki convex
Cafiza  LM dosyć spore opakowanie,
Instrukcja, instrukcja „szybkiego” startu, inna „papierologia”
Dzbanek,
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline tytoos Mężczyzna

• Ekspres: Torre 2B, Rota v2
  • Młynek: E37S, C40 IH, J-Max
« Odpowiedź #98 dnia: 27 Wrzesień 2023, 13:31:15 »
Było już wielokrotnie wałkowane czemu system LM, ale i NS jest lepszy od standardowego DB.
Podasz linka proszę?

Offline Biff

« Odpowiedź #99 dnia: 27 Wrzesień 2023, 21:20:44 »
LM w środku są bardzo dobrze wykonane, to jest standard przemysłowy, nieprzypadkowo W USA są oznaczenia maszyn służące identyfikacji ich do pracy "zawodowej", nieprzypadkowo też inne DB jak Lelit, Rocket itp takiej certyfikacji nie mają.
Ale wiesz, że za to się po prostu płaci, a koszt przerzuca na klienta? Najwyższe modele Rocketa i Lelita bez problemu spełniłyby owe kryteria certyfikacji gdyby była taka potrzeba. To samo masz z kawą "ekologiczną", jedna wielka ściema.
Micry nie miałem jeszcze okazji naprawiać, ale jeśli chodzi o Mini to nie widzę uzasadnienia dla takiej różnicy w cenie w stosunku do najwyższych DB z grupą E61. To czy jest dobrze wyceniona to zupełnie inna sprawa. Zapominamy o tym, że niektóre rzeczy kosztują dużo, bo producent świadomie kreuje je jako dobro luksusowe i najwidoczniej to działa. Z mankamentów na szybko:
1) Pokrętło do regulacji temperatury to jakaś porażka i z kilometra wali tanią chińszczyzną. Sposób jego montażu i demontażu jest równie słaby. A wystarczyło dać malutki wyświetlacz i od razu kwestia timera byłaby rozwiązana, a za takie pieniądze to naprawdę żadna łaska.
2) Goła elektronika (brak obudowy) to kolejna rzecz, która zalatuje Kitajem.
3) Dostęp do dyfuzora zaworu trójdrożnego jest beznadziejny, a wypada go raz na jakiś czas wymienić, bo pchają się w kiepskie rozwiązanie pod tytułem perlator, który nie służy do przepuszczania brudnej wody i po jakimś czasie zaczyna to chlapać na boki. To samo zresztą w niektórych modelach gastro.
4) Śruba trapezowa grupy wkręcona na klej z taśmą teflonową, lipa.
5) Smar silikonowy, którym jest posmarowana dźwignia do załączania grupy wycieka na mikrowyłącznik.
Pewnie bym jeszcze kilka innych znalazł, ale te miały bezpośredni związek z usterkami, które usuwałem. Bym może też dotyczyły one tylko tego konktretnego egzemplarza
Myślę, że większym problemem jest to, że pozostali producenci z jakiegoś powodu nie chcą na poważnie wejść w DB z saturowanymi grupami w "normalnym segmencie". Taki Rocket R91 lub Dalla Corte Studio konkurują bezpośrednio z Mini (niektórzy powiedzą, że tylko cenowo ;)), a jeśli chcesz coś tańszego to od razu bieda wersja typu Profitec Pro 300 czy Rancilio Silvia Pro X. Choć te dwa ostatnie i tak są lepsze od dużo droższej Elektry Verve Mini.
Wracając do tematu wątku, z pistoletem przy skroni wybieram Mini.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #100 dnia: 27 Wrzesień 2023, 21:39:35 »

Podasz linka proszę?

I ów mędrzec zwany JvB zamilkł jak zaklęty, jeno echo snuło się po forum....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #101 dnia: 27 Wrzesień 2023, 22:08:01 »

Podasz linka proszę?

I ów mędrzec zwany JvB zamilkł jak zaklęty, jeno echo snuło się po forum....

Za samo to, ze dostałeś taką informację ode mnie już powinieneś być wdzięczny, bo to jest wiedza.
Celowo nie odpowiadam, nie lubię „daj” ludzi, takie pokolenia teraz są. Niech sam kopie, jak mu zależy to się dokopie.
Jak będzie chciał porozmawiać na argumenty to zapraszam.
Ja to piszę z punktu widzenia człowieka, który miał większość konstrukcji ekspresów, HX,SB, DB, dźwignia , TS, do tego różni producenci, po kilka lat, nie pomacal w sklepie, czy obejrzał na Youtubie.
Gdybys miał trochę oleju w głowie to byś to zauważył.
Wracaj do piaskownicy.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #102 dnia: 27 Wrzesień 2023, 22:28:32 »
A komu potrzebna twoja wiedzą o  ekspresach sprzed 30 lat ?
Gdy Cię ktoś prosi o konkrety, to nie opowiadaj dyrdymałów tylko je podaj, skoro masz taką wiedzę.
Forum jest po to, aby ludziom pomóc, a nie stwierdzić " to sobie poszukaj", bo to kolego wali naftaliną....

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #103 dnia: 27 Wrzesień 2023, 22:32:21 »
Ale wiesz, że za to się po prostu płaci, a koszt przerzuca na klienta? Najwyższe modele Rocketa i Lelita bez problemu spełniłyby owe kryteria certyfikacji gdyby była taka potrzeba. To samo masz z kawą "ekologiczną", jedna wielka ściema.
Micry nie miałem jeszcze okazji naprawiać, ale jeśli chodzi o Mini to nie widzę uzasadnienia dla takiej różnicy w cenie w stosunku do najwyższych DB z grupą E61. To czy jest dobrze wyceniona to zupełnie inna sprawa. Zapominamy o tym, że niektóre rzeczy kosztują dużo, bo producent świadomie kreuje je jako dobro luksusowe i najwidoczniej to działa. Z mankamentów na szybko:
1) Pokrętło do regulacji temperatury to jakaś porażka i z kilometra wali tanią chińszczyzną. Sposób jego montażu i demontażu jest równie słaby. A wystarczyło dać malutki wyświetlacz i od razu kwestia timera byłaby rozwiązana, a za takie pieniądze to naprawdę żadna łaska.
2) Goła elektronika (brak obudowy) to kolejna rzecz, która zalatuje Kitajem.
3) Dostęp do dyfuzora zaworu trójdrożnego jest beznadziejny, a wypada go raz na jakiś czas wymienić, bo pchają się w kiepskie rozwiązanie pod tytułem perlator, który nie służy do przepuszczania brudnej wody i po jakimś czasie zaczyna to chlapać na boki. To samo zresztą w niektórych modelach gastro.
4) Śruba trapezowa grupy wkręcona na klej z taśmą teflonową, lipa.
5) Smar silikonowy, którym jest posmarowana dźwignia do załączania grupy wycieka na mikrowyłącznik.
Pewnie bym jeszcze kilka innych znalazł, ale te miały bezpośredni związek z usterkami, które usuwałem. Bym może też dotyczyły one tylko tego konktretnego egzemplarza
Myślę, że większym problemem jest to, że pozostali producenci z jakiegoś powodu nie chcą na poważnie wejść w DB z saturowanymi grupami w "normalnym segmencie". Taki Rocket R91 lub Dalla Corte Studio konkurują bezpośrednio z Mini (niektórzy powiedzą, że tylko cenowo ;)), a jeśli chcesz coś tańszego to od razu bieda wersja typu Profitec Pro 300 czy Rancilio Silvia Pro X. Choć te dwa ostatnie i tak są lepsze od dużo droższej Elektry Verve Mini.
Wracając do tematu wątku, z pistoletem przy skroni wybieram Mini.
Z częścią argumentów się zgadzam, ale:
Micra to jest rozwinięcie Mini, wyeliminowanie błędów Mini, to nieszczęsne kółeczko jest przykładem. Regulowanie temperatury w aplikacji Micra to rozwiązanie estetyczne, LM nie chce wyświetlaczy, stoperów na swoich ekspresach, ich prawo. Podobnie robił Rocket, tez miał odłączony sterownik pid żeby nie psuć estetyki obudowy. Zreszta wystarczy sprawdzić jaka jest funkcjonalność tych „wyświetlaczy” , a jakie ma funkcje apka LM. :)
Usterki, które wymieniłeś są drobnostkami. Podobno też to poprawili w Micra, pisałem o tym, lepsze rozłożenie elementów, łatwiejsze serwisowanie.
Teraz zadaj sobie pytanie jakie unowocześnienia wprowadzono w E61?
Pamietam czasy pierwszych E61 w Polsce. Jaki to był szał! Co się od tego czasu zmieniło, przez te 15-20lat? Dołożyli ten wyświetlacz na którym Ci tak zależy :) to jest dopiero walenie klienta na kasę :) wg mnie to DB są przecenione za to co oferują.
 Nie chcę jakość bronić LM bo mają swoje za uszami i z kontrolą jakości tam jest lipa czego kompletnie nie rozumiem. Żeby się nie skończyło jak z Lamborghini i wieśwagenem, już ECM/ Profitec pokazał  Włochom jak można robić ekspresy, ich rękami :)
ale porównywanie LM do Rocketa, no jeszcze, jest ten R91, ale Lelit? :) jeszcze wrzucanie do jednego worka Rancilio, czy Profiteca pro 300.
Dlaczego z pistoletem przy skroni Mini jak sam piszesz, że nie miałeś kontaktu z Micra?
« Ostatnia zmiana: 27 Wrzesień 2023, 22:37:16 wysłana przez Jozin von Bazin »

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #104 dnia: 28 Wrzesień 2023, 05:30:02 »
Gdybys miał trochę oleju w głowie to byś to zauważył.
Wracaj do piaskownicy.

Luz...
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi