Autor Wątek: Biznes etyczny? Etyka biznesu?  (Przeczytany 75868 razy)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
Odp: Biznes etyczny? Etyka biznesu?
« Odpowiedź #90 dnia: 02 Luty 2015, 09:48:28 »
Ale to wszystko takie półśrodki dalej, szkoda mielić kawę i porcjować im ... bo walory tej kawy spadają diametralnie, ciut to marnowanie w sumie, mimo, że fakt to lepiej niż kapsułki, choć pewnie bardziej upierdliwe ...... Ja myślę, czy np mojej babci która ma zamiar przeprowadzić się z Rzeszowa w nasze okolice ( Goleniów 40km od nas ) nie kupić zestawu do Dripa, tj młynka jakiegoś hario czy coś podobnego, dripa/chemexa, prostą wagę i konewkę, ale generalnie boje się, że po prostu nie ogarnie, czy też lenistwo weźmie górę .... Pewnie bardzo się ucieszy z prezentu, żeby mi przykrości nie robić pewnie będzie mówić, że używa codziennie ;) ale nie czarujmy się, naiwność dziecięca już w sumie minęła :).

Zobaczymy plan mam taki, że jak będzie u nas, zrobić jej przeszkolenie i kazać robić kawę w chemexie codziennie i obserwować co z tego wyjdzie ....

pzdr. Łukasz

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #91 dnia: 02 Luty 2015, 09:59:05 »
A jeśli sympatyczny chłopak, który do nas przychodził rzeczywiście nie ma nic wspólnego z określonymi działaniami
Pewnie nie miał nic wspólnego. Podobnie jak i ja nie miałem nic wspólnego z działaniami przeciwko Apro-Trade o których kilka lat temu pisałaś. Tyle, że ja się takich ładnych przeprosin nie doczekałem  ;)

Sorry, że wracam do czegoś co już zostało wyjaśnione via PW ale jakoś tak po prostu musiałem...  ;)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #92 dnia: 02 Luty 2015, 10:03:21 »
OK, znowu zaczynamy płynąć, dość o kapsułkach, kawiarkach i innych :)

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #93 dnia: 02 Luty 2015, 10:43:40 »
Maro, ja tego chłopaka osobiście bardzo lubię.  Bardzo bym chciała, żeby on z tym wszystkim, o czym napisałam, nie miał nic wspólnego.

Ja moze jestem trochę nietypowa, ale bardzo dobrze mnie charakteryzują takie słowa:

"Gdy stanęłam na rozstaju dróg to wybrałam tę mniej uczęszczaną.."

Skoro na świecie jest tyle palarni, które można reprezentować, po co przejmować towar przez kogoś wypromowany, pisać niesympatyczne listy do producentów?
Fux napisał o 0.03 zł promocji, które czynią cuda a ja o Pellini i Hebe.  Ktoś zaproponował Hebe towar taniej, niż importer zaopatrujący się w fabryce bezpośrednio,  ale to był towar stary, zleżały i trzeba go było odebrać..

Byłam wczoraj u naszego "byłego" klienta. Zaopatrywaliśmy go w kawę chyba przez 6 lat. Ktoś nas "przebił" cenowo. Tylko, że ten klient używa teraz kawy wypalonej w pażdzierniku, podczas gdy u nas mógłby dostać "świeżą". Kiedyś podnieśliśmy swoja CENĘ ZALEDWIE O 8 ZŁ/KG, żeby w końcu osiągnąć rentowność na tym kliencie no i wtedy go straciliśmy..Zaparzono mi  wczoraj tę zleżałą kawę z całą pieczołowitością: zapach był jeszcze ok (ocena olfaktywna),  ale w smaku (ocena retrolfaktywana) to już było samo drewno..
Skład surowcowy bardzo dobry, podany na opakowaniu. Ziarno bardzo dobre, selekcjonowane (znam tego dostawcę), aczkolwiek jako surowiec tańsze od mojego. No i co z tego, skoro ta kawa była dobra w pażdzierniku? :-).

Jeśli chodzi o włoskie produkty, trzeba bardzo uważnie czytać opakowania i wiedzieć, "jaką gwarancję świeżości" producent daje na dany towar. Niektórzy dają dwa lata a niektórzy półtora roku. Ziarna nie umieszczone bezpośrednio po paleniu w ochronnej atmosferze azotu żyją MAKSYMALNIE 3 MIESIĄCE.

Tak naprawdę w okresie od dwóch tygodni po wypaleniu do PÓŁTORA MIESIĄCA palenie do espresso może być interesujące: jeśli ktoś użył, oczywiście, godziwego wkładu surowcowego.
Przejdźcie się wirtualnie po różnych sklepach internetowych z kawą i sprawdźcie, jakie produkty spełniają te kryteria.

@spinacz - scaliłem, Elu błagam! używaj opcji modyfikuj a nie pisz posta pod postem  :)
« Ostatnia zmiana: 04 Luty 2015, 00:30:51 wysłana przez Elka »

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #94 dnia: 02 Luty 2015, 11:08:02 »
Ela,

Pocieszające jest dla Was to, że świadomość smaku działa jak osmoza, jak już raz  ktoś spróbuje produktu i czuje różnicę to za 5 zł nie przejdzie na  ciemną stronę jakości.

Niestety tak to nie działa w relacjach BtB i to pewnie wiesz, tutaj etyka ma swoją cenę. Tam za świeże uznaje się to co jest kupowanie przez klienta lub jak wolisz, to co się dobrze sprzedaje.  Nie sądzę by walka z tym była warta włożonej w to energii. Tak na prawdę to masz tylko jedną drogę, jako producent wyrobu szybko starzejącego się, sprzedawać tym kanałem to czego nie kupi świadomy klient, za ceny które nie będą gwarantowały zarobku, za to zminimalizują stratę. Druga strona oczywiście  będzie musiała pogodzić się z nieregularnością dostaw (jak to jest z promocjami), Wy z pewną dewaluacją marki.

Etyka potrafi mieć dwie twarze...

P.S. Spinacza Ty to masz dobrego nicka do tej fuchy :)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #95 dnia: 02 Luty 2015, 11:21:14 »
Spinka powinieneś pisać nie scaliłem a "spiąłem" xD

Ela, no widzisz tutaj wracamy do początku całej zabawy, "hajs" się musi zgadzać, skoro "klientela" jest taka, że nie wybrzydza i uważa to za luksus, to po co przepłacać ;). Klient twojego pokroju pewnie poza tobą nie zajrzy tam za często o ile nie wcale ...

Odbiorca naszego pokroju nie będzie płakał za podwyżką 5-6-8-10zł na KG kawy, bo średnio pewnie każdy z nas jak wypije KG miesięcznie to jest dobrze..... i ten piątak czy 8zł, w skali miesiąca tak naprawdę w całym rozmachu kawowej zabawy, ani parzy ani ziębi ....

pzdr. Łukasz 
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2015, 11:24:13 wysłana przez wyspiarz »

Offline DrUsagi Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: Conti CC100 PM, FE-AR La Peppina, Arrarex Caravel, alternatywa, w renowacji: Pedretti KIM Express
  • Młynek: Gastronomiczne 65mm, małe stożki głównie pod alternatywę
« Odpowiedź #96 dnia: 02 Luty 2015, 11:24:51 »
99% konsumentów ma względy etyczne gdzieś głęboko schowane. Kieruje się ceną i dostępnością. Jak będą w sklepie dwa stoiska z tą samą kawą, na jednym o 5-10 PLN tańszą to kupią tą tańszą - no chyba że kolejka będzie długa to kilka osób nie będzie czekać i kupi drożej. Może gdyby szeroko rozumiane media nagłośniły, że ten tańszy jest tańszy bo wykorzystuje niewolniczą pracę, nie płaci podatków, podkupuje klientów i ogólnie jest zły do szpiku kości to kolejka jeszcze o kilka osób by się skróciła. Ci bardziej świadomi ludzie nie chcieli by być widziani w kolejce "do złego".

No ale w sklepach internetowych kolejek brak, anonimowość też jest zapewniona. Dla większości liczy się tylko cena.

Najważniejsze w biznesie to chyba móc sobie rano spojrzeć w twarz w lustrze. Jak komuś kopanie dołków pod konkurencją - czy jak to nazwać - nie wadzi, to będzie kopał. Ot taki pomysł na biznes. Czy się da - o tym klient decyduje. A ktoś dobry i życzliwy powinien takim pozostać bo dobro wraca i szkoda własnego zdrowia i nerwów na złych ludzi.

Osobiście jest kilka firm których produktów nie kupię, kilka firm z usług których nie skorzystam. Ale takie decyzje to każdy na własny rachunek sobie podejmuje - musi tylko mieć czarno no białym powiedziane o co chodzi. Musi firma/osoba pod którą dołek kopano powiedzieć głośno kto kopał i jak głęboko. Bez faktów to rozmawiamy tutaj czysto akademicko niestety.

Ja rozumiem że ktoś coś wypromował na rynku a teraz ktoś inny sprzedaje to samo - i nie musi inwestować w rozpoznawanie marki, itp, itd, bo ktoś tą robotę już zrobił. Ma łatwiej - to fakt. Pozostaje tylko pytanie co na to wszystko źródło dostaw - bo w końcu źródło sprzedaje towar komuś nowemu. I znów domysły - albo nie ma umowy, choćby i dżentelmeńskiej, na wyłączność - albo źródło łamie tą umowę i gra nie fair, ie etycznie. Statystycznego klienta nic to nie obchodzi. Niewielu jest takich klientów co zna branżę od podszewki.

I na koniec przykład z życia wzięty - powrót z ferii, popas w "restauracji pod złotymi łukami". Moje dzieciaki okupują stolik, ja czekam na ich nazwijmy to jedzenie. Przychodzi pan i mówi że do swoich zestawów dla dzieci nie dostał kanapek, nie ma ich. Pani wydaje mu kanapki. Po chwili pan wraca z tymi kanapkami i przeprasza bardzo - zagubione kanapki znalazły się pod serwetkami a on nie wie co z tymi extra zrobić, czy może je oddać czy ma zapłacić. Obsługa przyjęła kanapki, pan zadowolony odszedł do swojego stolika. Pani z obsługi wydająca moje zamówienie mówi - dziwny człowiek, przecież mógł to zjeść i nikt by się nie dowiedział. No właśnie - dziwny czy normalny. Coraz częściej normalne zachowanie jest postrzegane jako coś dziwnego. A dziwne staje się normą.  kawka

LMWDP #469

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
« Odpowiedź #97 dnia: 02 Luty 2015, 12:02:22 »
Coraz częściej normalne zachowanie jest postrzegane jako coś dziwnego. A dziwne staje się normą.
Dopóki będziemy się opierać kreowanym przez media kultem sukcesu opartego na "przedsiębiorczości" i "kreatywności" w bardzo jednoznacznym pojęciu, tak długo zachowamy wizerunek normalności w znaczeniu może archaicznym aczkolwiek przyrodzonym. Kiedy zaczniemy się zastanawiać dlaczego właśnie tylko my mamy pozostać frajerami, to znak że uwodzi nas ciemna strona mocy.

Offline maro Mężczyzna

• Ekspres: Profitec Move
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense, Mazzer Mini E
« Odpowiedź #98 dnia: 02 Luty 2015, 12:04:40 »
Może gdyby szeroko rozumiane media nagłośniły, że ten tańszy jest tańszy bo wykorzystuje niewolniczą pracę,
Eeeee opowiadasz. Ile już filmów powstało o JYSK czy IKEA i o warunkach w jakich produkowane są rzeczy zalegające na półkach tych sklepów i co ??? Widzisz żeby tam było mniej klientów ? Przejdź się po swoim (i rodziny) domu i policz ile rzeczy masz z Ikei. W święta był dokument o Apple i Chińskich fabrykach tego giganta... Nie będę się rozpisywał. I co z tego "ajfony" dobrze się sprzedają od lat  :jezyk: Ilu z Was je kupiło ?  :lol2:

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #99 dnia: 02 Luty 2015, 12:23:15 »
Ela,

Pocieszające jest dla Was to, że świadomość smaku działa jak osmoza, jak już raz  ktoś spróbuje produktu i czuje różnicę to za 5 zł nie przejdzie na  ciemną stronę jakości.

Niestety tak to nie działa w relacjach BtB i to pewnie wiesz, tutaj etyka ma swoją cenę. Tam za świeże uznaje się to co jest kupowanie przez klienta lub jak wolisz, to co się dobrze sprzedaje.  Nie sądzę by walka z tym była warta włożonej w to energii. Tak na prawdę to masz tylko jedną drogę, jako producent wyrobu szybko starzejącego się, sprzedawać tym kanałem to czego nie kupi świadomy klient, za ceny które nie będą gwarantowały zarobku, za to zminimalizują stratę. Druga strona oczywiście  będzie musiała pogodzić się z nieregularnością dostaw (jak to jest z promocjami), Wy z pewną dewaluacją marki.

Etyka potrafi mieć dwie twarze...

P.S. Spinacza Ty to masz dobrego nicka do tej fuchy :)

A propos relacji BtB bardzo często to tak działa, że jeśli "podpadniesz" u jednego kontrahenta np. sieciowego, to podobno trafiasz na "czarną listę" u wszystkich. Tak mi powiedział kolega, który jest wielkim pasjonatem Kawy a jednocześnie potentatem w świecie kawy :-) i nie tylko.  Taki środowiskowy ostracyzm jest bardzo skuteczny.

« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2015, 12:32:35 wysłana przez Elka »

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #100 dnia: 02 Luty 2015, 12:57:30 »
Ale jest to wykorzystywane jako pozytywny mechanizm do wymuszania gry fair, czy jako negatywny to łamania charakterów?

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #101 dnia: 02 Luty 2015, 13:09:02 »
Ela ma na myśli jakieś sieciowe zagrywki i zwyczaje. Wolę być z daleka od sieciowych interesów. Podzielam poglądy yodi'ego. Raczej współczuję tym, którzy mają interesy z wielkimi graczami.

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #102 dnia: 02 Luty 2015, 13:17:45 »
To działa podobno tak, że jeśli zrobisz jakiś "gruby szwindel",  to działa mechanizm selekcyjny. To wcale nie chodzi o jakieś kwestie "wojen cenowych". Jeśli się w jakiś sposób skompromitujesz, to jesteś blokowany. Nie pomoże zmiana adresu, nazwy, podmioty powiązane: NIC. Nie znam się na tym, bo nigdy nie miałam do czynienia z tak "wielkim biznesem", ale podobno tak to działa.

Załóżmy, że coś dostarczyłeś i sieć chce to oddać. Nie boisz się roszczenia, bo jesteś spółką z o.o. z bardzo małym kapitałem. Być może nie trafisz do sądu, jeśli się wykpisz z umowy, ale nikt od Ciebie niczego już więcej nie kupi.

Podobnie może to zadziałać również na poziomie mniejszych, nie-korporacyjnych firm: załóżmy, że reprezentujesz zagranicznego producenta w danym kraju jako spółka X a do drugiego producenta zwracasz się z propozycją zakupu jego towaru, wykorzystując spółkę Y. Jeśli Ci producenci się znają, to możesz mieć kłopoty..
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2015, 13:32:53 wysłana przez Elka »

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #103 dnia: 02 Luty 2015, 14:16:22 »
Coraz częściej normalne zachowanie jest postrzegane jako coś dziwnego. A dziwne staje się normą.
Dopóki będziemy się opierać kreowanym przez media kultem sukcesu opartego na "przedsiębiorczości" i "kreatywności" w bardzo jednoznacznym pojęciu, tak długo zachowamy wizerunek normalności w znaczeniu może archaicznym aczkolwiek przyrodzonym. Kiedy zaczniemy się zastanawiać dlaczego właśnie tylko my mamy pozostać frajerami, to znak że uwodzi nas ciemna strona mocy.

Yodi, bardzo mi się podoba Twoja myśl. "Przedsiębiorczość" może jednak czasami oznaczać zaprzeczenie "kreatywności". Ja np. jestem bardzo "kreatywna", co nie oznacza, że jestem "przedsiębiorcza" :-). Nie wiem, czy jestem czy nie jestem "frajerką". Osobiście cieszę się, że wybraliśmy własną, "kreatywną" drogę.
Fajna praca, którą się naprawdę lubi bardzo podnosi "jakość życia" :-)

Spinaczu, nie "spinaj" tego, bo to jest osobna myśl..:-)

"Modyfikuję" teraz, ryzyykując że juz nikt tego nie przeczyta :-). Kiedyś chodziłam sporo po górach, wybierając drogi, którymi nikt nie chodził. Nie pociągały mnie utarte szlaki, więc czasami kończyło się "dyndaniem nogami" nad przepaścią.. Naśladowanie kogoś, plagiat, epigonizm są mi obce..Gdziekolwiek pójdę, wybieram "własną drogę" i "własny sposób": może nie do końca słuszny, ale "mój".
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2015, 14:53:20 wysłana przez Elka »

Offline yodi

• Ekspres: rancilio silvia, kolba krups, FP, AP, moka, phin, drip
  • Młynek: macap, concept, porlex mini
« Odpowiedź #104 dnia: 02 Luty 2015, 14:48:21 »
Specjalnie użyłem cudzysłowu dla określenia przedsiębiorczości i kreatywności, w ujęciu negatywnym. Np. kreatywna księgowość  :evil:   Cnotę łatwo dziś wyśmiać, zaś miernotę i łajdactwo wynieść na piedestał.
Smutne to bardzo ale niech żywi nie tracą nadziei... ;-) 

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi