Maro, ja tego chłopaka osobiście bardzo lubię. Bardzo bym chciała, żeby on z tym wszystkim, o czym napisałam, nie miał nic wspólnego.
Ja moze jestem trochę nietypowa, ale bardzo dobrze mnie charakteryzują takie słowa:
"Gdy stanęłam na rozstaju dróg to wybrałam tę mniej uczęszczaną.."
Skoro na świecie jest tyle palarni, które można reprezentować, po co przejmować towar przez kogoś wypromowany, pisać niesympatyczne listy do producentów?
Fux napisał o 0.03 zł promocji, które czynią cuda a ja o Pellini i Hebe. Ktoś zaproponował Hebe towar taniej, niż importer zaopatrujący się w fabryce bezpośrednio, ale to był towar stary, zleżały i trzeba go było odebrać..
Byłam wczoraj u naszego "byłego" klienta. Zaopatrywaliśmy go w kawę chyba przez 6 lat. Ktoś nas "przebił" cenowo. Tylko, że ten klient używa teraz kawy wypalonej w pażdzierniku, podczas gdy u nas mógłby dostać "świeżą". Kiedyś podnieśliśmy swoja CENĘ ZALEDWIE O 8 ZŁ/KG, żeby w końcu osiągnąć rentowność na tym kliencie no i wtedy go straciliśmy..Zaparzono mi wczoraj tę zleżałą kawę z całą pieczołowitością: zapach był jeszcze ok (ocena olfaktywna), ale w smaku (ocena retrolfaktywana) to już było samo drewno..
Skład surowcowy bardzo dobry, podany na opakowaniu. Ziarno bardzo dobre, selekcjonowane (znam tego dostawcę), aczkolwiek jako surowiec tańsze od mojego. No i co z tego, skoro ta kawa była dobra w pażdzierniku?

.
Jeśli chodzi o włoskie produkty, trzeba bardzo uważnie czytać opakowania i wiedzieć, "jaką gwarancję świeżości" producent daje na dany towar. Niektórzy dają dwa lata a niektórzy półtora roku. Ziarna nie umieszczone bezpośrednio po paleniu w ochronnej atmosferze azotu żyją MAKSYMALNIE 3 MIESIĄCE.
Tak naprawdę w okresie od dwóch tygodni po wypaleniu do PÓŁTORA MIESIĄCA palenie do espresso może być interesujące: jeśli ktoś użył, oczywiście, godziwego wkładu surowcowego.
Przejdźcie się wirtualnie po różnych sklepach internetowych z kawą i sprawdźcie, jakie produkty spełniają te kryteria.
@spinacz - scaliłem, Elu błagam! używaj opcji modyfikuj a nie pisz posta pod postem