Autor Wątek: Biznes etyczny? Etyka biznesu?  (Przeczytany 75864 razy)

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
Odp: Biznes etyczny? Etyka biznesu?
« Odpowiedź #75 dnia: 01 Luty 2015, 23:36:51 »
Przeczytaj jeszcze raz. Napisałem producentem "palonej kawy", a nie kawy  :taktak:
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2015, 01:02:42 wysłana przez lubusz »

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #76 dnia: 01 Luty 2015, 23:37:52 »
Myślę, że nie znasz się na hodowli. Nie masz pojęcia o produkcji roślinnej i zwierzęcej. Tak więc pozostańmy przy swoich zdaniach.
Na tematy jubilerstwa nie wciągniesz mnie w rozmowę. Za długo w tej branży pracowałem i mam już dość  :ohyda:
A to ciekawa wolta życiowa, interesujacy wstęp do rozmowy przy dobrej kawie...
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2015, 07:32:22 wysłana przez KiT »

Offline lubusz Mężczyzna

• Ekspres: FE-AR La Peppina, Aeropress, Hario, Kalita
  • Młynek: Mazzer Mini Electronic Type A, Baratza Precisio
« Odpowiedź #77 dnia: 01 Luty 2015, 23:42:44 »
Myślę, że nie znasz się na hodowli. Nie masz pojęcia o produkcji roślinnej i zwierzęcej. Tak więc pozostańmy przy swoich zdaniach.
Na tematy jubilerstwa nie wciągniesz mnie w rozmowę. Za długo w tej branży pracowałem i mam już dość  :ohyda:
A to ciekawa volta życiowa, interesujacy wstęp do rozmowy przy dobrej kawie...

Dobrze. Wróćmy lepiej do tematu. Mam nadzieję, że kiedyś będziemy mieli możliwość porozmawiania o naszych drogach zawodowych popijając wyśmienitą kawę od Antonia

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Luty 2015, 03:49:13 »
Antonio ma rację mówiąc, że "każdy powinien iść swoją drogą..." Natomiast ja nie rozumiem po co piszesz nie wiadomo co nie wiadomo o kim i nie wiadomo po co. W mojej ocenie takie pisanie wyłącznie szkodzi Twojemu wizerunkowi jako palarni Mastroantonio - rodzinnej rzemieślniczej firmie wytwarzającej porządny produkt o czym się od tygodnia przekonuję pijąc Waszą kawę
O, jakże bliskie są mi te słowa. Jedyne co, to poprawię, że nie od tygodnia, ale odkąd pamiętam, i nie tylko produkt, ale na całej linii, od zamówienia, po ostatnią kroplę.
Wspominałem już o najpełniejszej ofercie? Nie? To może jeszcze będzie okazja. ;)

Już dziś zamawiam Kenię
Zawsze działa ;D Cokolwiek by mówili, byleby mówili.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #79 dnia: 02 Luty 2015, 07:12:36 »
Widzę, że powoli zbliżamy się do końca dyskusji. Zgadzacie się, że poniższe wypowiedzi najlepiej podsumowują temat?

- Jak sądzicie, czy walka o klienta jest wystarczającym uzasadnieniem dla działań co prawda w pełni legalnych ale za to nie do końca etycznych?
Cytat: Donkiszot
Dla mnie? Niewystarczającym. Szkoda życia na takie bzdety. Toż nie lepiej robić to co się lubi i wymagać wyłącznie od siebie? Czyż nie chodzi o to aby było miło?
Domyślam się jednak, że dla wielu krótkowzroczne satysfakcje są ważniejsze.

- Czy Polscy Klienci dorośli do tego, aby w wybierając ofertę kierować się nie tylko najniższą ceną?
Cytat: Donkiszot
Z tego co widzę (tak ogólnie, na co dzień), to niestety nie. I w ogóle nie mieszałbym w to tego kto ile zarabia miesięcznie. Wynika to raczej z ogólnego niedbalstwa, lenistwa względem życia. Taka decyzyjna bylejakość.
Cytat: KasiaSzołtysik
Mam jednak nadzieję, że takie myślenie odnośnie kawy w niedługim czasie się zmieni i społeczeństwo zacznie także czytać co pije, a nie tylko co je.
Światełko w tunelu widzimy w przypadku gastronomii, gdzie produkt zaczyna w chwili obecnej mieć znaczenie i małymi krokami udaje się wypychać koncerny, na rzecz kawy z palarni.

- Czy branża kawowa jest wyjątkowa pod względem etycznym?
Cytat: KiT
Nie sadze, ale ten sposob myslenia poprawia samopoczucie.  Lubimy czuc sie lepsi, lub przynajmniej wyjatkowi.
Ale Wyjatkowe to sa firmy rodzinne, ludzie, czasami idea potrafi zjednoczyc wyjatkowo grupe osob. Branzy nie miesci sie w mojej ocenie w tej kategorii.
Cytat: Antonio
Też tak myślę... Wiec jednak kawowe towarzystwo nie jest takie złe

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
  • Ekspres: GW15
  • Młynek: Probat-100g (1973)
« Odpowiedź #80 dnia: 02 Luty 2015, 08:32:30 »
Ja dziękuję za ciepłe słowa wielu osób pod adresem naszej palarni.

A jeśli sympatyczny chłopak, który do nas przychodził rzeczywiście nie ma nic wspólnego z określonymi działaniami jego firmy (napisał wczoraj do mnie list), to go za moje słowa PRZEPRASZAM  :kwiat:

« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2015, 23:08:06 wysłana przez Elka »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Rocket Giotto Evo V2 / Chemex
  • Młynek: Mazzer MINI A digital
« Odpowiedź #81 dnia: 02 Luty 2015, 08:59:31 »
Nie umiem tak zgrabnie cytować jak nasz Kochany Spinka co po mistrzowsku "spina" te cytaty w jedną całość ;).

Ale Donkiszot ma poniekąd rację, choć ASPEKT finansowy też odgrywa tu znaczną rolę, ale i lenistwo też bierze górę...

1. Finanse, no mało kto w PL w brew pozorom wyda parę tysi na dobry ekspres albo 800-1000zł na młynek, te kwoty wprawiają większą część polskiego społeczeństwa w dziwny stan, który powoduje że robią dziwny wyraz twarzy który mówi mniej więcej tyle ( are you fucking kidding me ). Finanse na zakup kawy też mają znaczenie. Jak za 25zł kupuje się "dobrą" kawę rozpuszczalną 250-300gram )  z której to nie czarujmy się robi się 5-10x więcej KAW ( średnio liczmy 2 łyżeczki na kawę, choć różnie jedni dają 1 ini 2, wszystko zależy od użytkownika ). Tak więc mniej więcej z 250gram zalewajki przy proporcjach 2 łyżki na kawę zrobi się ich 50 albo i nawet i 80 jak ktoś się uprze ( choć podejżewam, że są tacy co i 100kaw dobiją waląc po łyżeczce, bo utarło się tez gdzieś czasem, że ta kawa mocniej kopie i nie trzeba dawać jej dużo ;). Natomiast przy założeniach młynkowo-ekspresowo-esspresowych, no niestety przyjmijmy objętościowo filiżanka/kubek 250gram bo takie najczęściej pijają te kawy pół na pół z mlekiem i cukrem, to uśredniając ze 100gram mieszanki powiedzmy 20gram na doppio to raptem z 250gram robi się takich "dużych" capu powiedzmy 13 ;). Ludzie takie paczki piją w najlepszym przypadku w 1 miesiąc ;) a są tacy co pijąc 1 kawę dziennie potrafią taką pakę sączyć 2-3 miechy ...

2. Lenistwo, O TAK to też główny MOTOR spowalniający całą zabawę, przykład z życia którego doświadczyłem ostatnio przez 2 tyg... mianowicie teściowa ;).
Prosi zrób mi kawę, no to dawaj kawę, i stanie nad człowiekiem i BOŻE ile to roboty, tu zmielić ubić, a tu woda leci przed ( po co ?? ), a to ta kawa tak wolno leci, a to mleko jeszcze spienić ( po co ?? ), a teraz to czyścisz, płuczesz, wycierasz, a to po mleku też brudne trzeba wyczyścić A IDŹ ty mi by się nie chciało, za dużo roboty.

Opinia i podsumowanie przez dumną osobę pijącą rozpuszczalne twory które trzeba ZALAĆ. Podobna akcja była z Chemexem .... typu a PO CO TA WAGA,,, a czemu tyle, i czemu to tak wolno leci, BOŻE tyle kawy poszło a teraz to wyrzucać ....... xD temat rzeka ogólnie dla przeciętnego pijacza kawy, to co my robimy i o czym dyskutujemy to czysta abstrakcja... Właściwie finanse na skompletowanie jakiegoś przyzwoitego dripa też nie są relatywnie małe na tle zasyp i zalej ...
Chemex drip itp cenowo od 50-200zł + filtry + młynek niech bedzie 100-150zł, waga różnie 30-50-70zł, jakaś konewka do lania niech bedzie 70-80zł no i relatywnie DROGA kawa na tle ilości otrzymanego naparu :). To dalej sam sprzęt to w zależności od osób 1-2 lata picia zalewajki ....

Wszystko to na tle nasyp i zalej wygląda jak procedury rodem z NASA ...

pzdr. Łukasz
« Ostatnia zmiana: 02 Luty 2015, 09:08:37 wysłana przez wyspiarz »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #82 dnia: 02 Luty 2015, 09:11:35 »
Dlatego ja swojej teściowej kupiłem ekspres na kapsułki. Ona szczęśliwa, że pije "dobrą kawę" a ja, że mimo wszystko jest lepiej niż rozpuszczalna  :)

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #83 dnia: 02 Luty 2015, 09:16:10 »
Moja też ma ;), choć mieszka "na szczęści" 700km od nas xD, ale zalewajka to dalej podstawa kultury kawowej u niej i w PL... .  Nie wiem Kapsułki traktuje chyba jako formę pewnego luksusu.... jako coś odświętnego, bo całe życie na zalewajkach wszelkiej maści odciska jednak piętno pod czaszką ....

pzdr. Łukasz

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #84 dnia: 02 Luty 2015, 09:16:55 »
Eee.. to zbieg okoliczności. O syfonach trzeba pisać i rozmawiać. Double Shoty trzeba sprowadzać, skoro jest na nie popyt ;).

Pozwolę sobie jeszcze raz wrócić do tej kwestii. Jeśli Was interesuje kawa z tej czeskiej palarni, to zwróćcie się tam po prostu osobiście. Jaroslav Tucek jest bardzo miłym człowiekiem i z chęcią Wam po prostu swoje kawy sprzeda BEZPOŚREDNIO, nawet jeśli zamówicie jedną paczkę. "Producenci" kaw speciality nie widzą specjalnego sensu, żeby kawy sprzedawać jakimkolwiek dystrybutorom, chociażby dlatego, że odbywa się to ze szkodą dla świeżości produktu.

My jesteśmy w kontakcie z Tuckiem ze względu na kwestię oprogramowania palarek. Dużo się tą kwestią zajmowaliśmy i Tucek nas teraz zaprosił do siebie, gdyż chciałby się od nas pewnych spraw dowiedzieć. O polskich dystrybutorach napisał mi, że nie bardzo chce pracować za ich pośrednictwem, gdyż nie interesuje go kwestia dyskusji "o rabatach i darmowych wysyłkach". Tyle my na ten temat.
« Ostatnia zmiana: 03 Luty 2015, 23:09:37 wysłana przez Elka »

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #85 dnia: 02 Luty 2015, 09:21:53 »
Eee.. to zbieg okoliczności. O syfonach trzeba pisać i rozmawiać. Double Shoty trzeba sprowadzać, skoro jest na nie popyt ;).

Pozwolę sobie jeszcze raz wrócić do tej kwestii. Jeśli Was interesuje kawa z tej czeskiej palarni, to zwróćcie się tam po prostu osobiście.Jaroslav Tucek jest bardzo miłym człowiekiem i z chęcią Wam po prostu swoje kawy sprzeda BEZPOŚREDNIO, nawet jeśli zamówicie jedną paczkę. "Producenci" kaw speciality nie widzą specjalnego sensu, żeby kawy sprzedawać jakimkolwiek dystrybutorom, chociażby dlatego, że odbywa się to ze szkodą dla świeżości produktu.

My jesteśmy w kontakcie z Tuckiem ze względu na kwestię oprogramowania palarek. Dużo się tą kwestią zajmowaliśmy i Tucek nas teraz zaprosił do siebie, gdyż chciałby się od nas pewnych spraw dowiedzieć. O polskich dystrybutorach napisał mi, że nie bardzo chce pracować za ich pośrednictwem, gdyż nie interesuje go kwestia dyskusji "o rabatach i darmowych wysyłkach". Tyle my na ten temat.

No i te dwa zdania DOKŁADNIE podsumowują sytuację kawowo, palarniczo importową na rynku polskim ...

pzdr. Łukasz

Offline Elka Kobieta

• Mastro Antonio
« Odpowiedź #86 dnia: 02 Luty 2015, 09:37:43 »
Odnośnie Double Shota w kontekście oferty Coffee Desk i Cafe Silesia ja jestem PRZECIWKO PLAGIATOM, kopiowaniu czegoś, co ktoś już w Polsce propagował i sprzedawał z sukcesem, wkładając w to niemało trudu.
Bo..z punktu widzenia dystrybutorów i importerów kawy, promowania kaw speciality palonej przez innych..nie jest opłacalną działalnością.

A trend globalny jest taki, że w końcu ludzie wybierają kawę palone LOKALNIE, z czego ja na przykład bardzo się cieszę..

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #87 dnia: 02 Luty 2015, 09:39:58 »
0,03 pln.

Klyjent z ulicy, bez większej świadomości, pojedzie tramwajem lub samochodem po garnki na drugi koniec takiego Wrocławia (znam tych ludzi osobiście), bo jest promocja o X PLN.
Te garnki są mu tak naprawdę nie potrzebne, ale już jest dobra cena...

To są kupujący jednorazowi produktu okazjonalnego a nie cykliczny zakup, który będzie się powtarzał w jakimś przedziale czasowym.
Kupił tanio, uchwyty odpadną, będą parzyły, etc.

Sam kupiłem 2l garnek w IKEA, który nadaje się do wyrzucenia. Design ok., jakość wysoka. Co z tego, skoro uchwyty parzą, miarka wewnątrz jest mało czytelna, odcedzenie ziemniaków skutkuje poparzeniem, chwycenie pokrywki bez ręcznika również, kształt jest do d...
Przypomina sprasowana beczkę.

Teraz o kawie.

Za czasów CP i mych początkach z zabawą kawową, kupowałem włoszczyznę w opakowaniach kg, które średnio mnie odpowiadały.

Nowe fora, nowi dostawcy, później forum obecne. I tutaj mamy przykład elastyczności u Dostawców, jeżeli chodzi o gramaturę opakowań, świeżość wypieków. W zasadzie moje zamówienia opierają się na mailu i prośbie, ile kg potrzeba. To jest zawsze powrót, znajomość dostawcy, relacja z kupującym, zaufanie, sprawdzony towar, etc.

Głupio byłoby mnie sugerować rabat, targować się o 5 zeta.
Może, gdybym kupował co tydzień ze 20 kg :smiech:

Są wartości nie mierzalne.

To jest także rodzaj etyki w biznesie. Jakieś palenie nie wyjdzie, zmielimy na plujke lub okleimy ścianę.
 :mrgreen:
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline wyspiarz

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #88 dnia: 02 Luty 2015, 09:41:13 »
Bo tak powinno być.... Kiedyś parę ładnych DEKAD temu, w prawie co większym mieście/powiecie, były lokalne, browary,masarnie,mleczarnie palarnie, strzelnice i kupę innych fajnych rzeczy, na przełomie ostatnich 20-30lat się wszystko popier..... i są biedronki i inne masowe stonki....

pzdr. Łukasz

Offline KiT

• Ekspres: BZ10 najczęściej
  • Młynek: F64Evo i jakieś tam inne
« Odpowiedź #89 dnia: 02 Luty 2015, 09:43:29 »
Dlatego ja swojej teściowej kupiłem ekspres na kapsułki. Ona szczęśliwa, że pije "dobrą kawę" a ja, że mimo wszystko jest lepiej niż rozpuszczalna  :)
Właśnie, zawsze da się coś poprawić.  U moich kawiarka jest w użyciu.  Kawa mielona i porcjowana u mnie. To oczywiście nie to samo co  mielenie  10 sekund przez zaparzeniem. Ale tak parzona speciality jest lepsza niż kapsułka :).

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi