Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197989 razy)

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #555 dnia: 05 Grudzień 2024, 08:29:48 »
Kup sobie zestaw typu EXCITO-B. Metoda "na chłopski rozum" tu nie działa.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #556 dnia: 05 Grudzień 2024, 10:48:05 »
Co chcesz filtrować i osiągnąć poprzez ten filtr? Z tego co napisałeś to usunąć bakterie a resztę raczej zachować. Jeżeli wodę chcesz używać do ekspresu to nie ma się czym przejmować bo temperatura zabije bakterie, do picia też przegotowanie będzie lepszym, łatwiejszym i bardziej skutecznym rozwiązaniem niż każdy filtr więc nie ma co na siłę komplikować sprawy.

Offline MichalCK

« Odpowiedź #557 dnia: 05 Grudzień 2024, 17:49:51 »
Kup sobie zestaw typu EXCITO-B. Metoda "na chłopski rozum" tu nie działa.
Odradzano mi takie zestawy ze względu na twardość mojej wody - 18 stopni niemieckich. Z tego co mi tłumaczono filtry musiałbym wymieniać zbyt często możliwe, że nawet raz w miesiącu a w przypadku EXCITO-B z tego co kiedyś czytałem to nie ma możliwości zakupu pojedynczych filtrów tylko cały zestaw.

Co chcesz filtrować i osiągnąć poprzez ten filtr? Z tego co napisałeś to usunąć bakterie a resztę raczej zachować. Jeżeli wodę chcesz używać do ekspresu to nie ma się czym przejmować bo temperatura zabije bakterie, do picia też przegotowanie będzie lepszym, łatwiejszym i bardziej skutecznym rozwiązaniem niż każdy filtr więc nie ma co na siłę komplikować sprawy.
Wodę z wodociągów chcę móc spożywać bezpośrednio z kranu jako substytut wody butelkowanej - mam Soda S - dotychczas gotowałem, studziłem i dopiero gazowałem, jak również chcę używać do ekspresu czy gotowania na niej potraw. Wszędzie polecano mi odwróconą osmozę, ale nie chciałbym zjeżdżać z twardością do zera, bo przez moje problemy zdrowotne negatywnie odczuwam wodę o zaniżonym pH. Z tego co czytałem nanofiltracja byłaby idealnym rozwiązaniem. Mógłbym na końcowym etapie zainstalować jonizator. Dlatego skupiłem się na Nanopadzie. Są jakiekolwiek opinie w sieci na jego temat - był także polecany w tym wątku. Jednak dziś ostatecznie zdecydowałem się i zakupiłem urządzenie pochodzące od chińczyka, które nazywa się OSWNKW 600GPD. Skusiła mnie cena, uważam, że to była okazja (jak się nie zdecyduje zatrzymać to sprzedam bez straty), bo za urządzenie zapłaciłem 350 zł, ale jest wybrakowane - nie posiada żadnego filtra. Standardowa konstrukcja, którą mogę ewentualnie zmodyfikować, znam się wystarczająco na elektronice. Teraz wciąż pozostaje kwestia, czy mogę do niego zainstalować filtr z nano membraną zamiast osmotycznej?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #558 dnia: 05 Grudzień 2024, 21:07:09 »
Teraz wciąż pozostaje kwestia, czy mogę do niego zainstalować filtr z nano membraną zamiast osmotycznej?
Na pewno da się coś wykombinować.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #559 dnia: 17 Styczeń 2025, 09:42:06 »
Kupiłem małą parownicę do ubrań, zalałem wodą z kranu płynącą przez  stację zmiękczającą. Przy pierwszym użyciu zachlapało ubrania białym osadem, który na szczęcie usunął się. Zajrzałem również do żelazka z generatorem pary i o ile kamienia nie było to woda była mętna z osadem. Przy okresowym czyszczeniu  leci woda o zabarwieniu rdzawym, również potrafi zabrudzić białe ubrania.
Co zalewać do urządzeń domowych, aby nie było problemu?
Czy woda RO  o TDS 100 załatwi sprawę?
Zastanawiam się nad domowym destylatorem za 300-400zł. Wydajność 1l/h.
Kupowanie wody mija się z celem, bo można się naciąć. Często zamiast destylowanej demineralizowaną (pewnie RO) sprzedają.
Czytałem, że odwrócona osmoza nie usuwa do końca wapnia i magnezu.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #560 dnia: 17 Styczeń 2025, 10:17:06 »
Używam zawodowo od wielu lat do takich celów w dużych ilościach wody z RO o TDS równym 6. Jeśli Ci osmoza daje na wyjściu 100, to jest uszkodzona.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #561 dnia: 17 Styczeń 2025, 10:25:43 »
Często zamiast destylowanej demineralizowaną (pewnie RO) sprzedają.
Czytałem, że odwrócona osmoza nie usuwa do końca wapnia i magnezu.

Jeśli demineralizowaną / dejonizowaną można lać do akumulatorów, to raczej jonów wapnia i magnezu mieć nie może...

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #562 dnia: 17 Styczeń 2025, 10:39:03 »
Używam zawodowo od wielu lat do takich celów w dużych ilościach wody z RO o TDS równym 6. Jeśli Ci osmoza daje na wyjściu 100, to jest uszkodzona.
Uszkodzona nie jest, tylko miksowana z kranówką, tak jak wcześniej dyskutowaliśmy.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #563 dnia: 17 Styczeń 2025, 11:54:17 »
To używaj czystej nie miksowanej i będzie OK. Ja do czajnika leję wodę mieszaną około 120 TDS i kamienia nie ma, ale coś tam na dnie czajnika się pojawia.

Offline mariuszdbki Mężczyzna

• Ekspres: alternatywy4+, Nivona 790, maszynka do popcornu + artisan
  • Młynek: Nivona CG 130, ręczny z PRC
« Odpowiedź #564 dnia: 17 Styczeń 2025, 14:13:37 »
Zastanawiam się nad domowym destylatorem za 300-400zł. Wydajność 1l/h.

Może masz i używasz w domu automatyczną suszarkę do ubrań? Jeśli tak to spokojnie wodę z suszenia, po przefiltrowaniu z resztek "kłaków", można traktować jako destylowaną. Oczywiście tylko do sprzętu typu żelazko, parownica, itp., bo może zawierać resztki detergentów, więc do spożycia czy tam podlewania kwiatków odpada.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #565 dnia: 17 Styczeń 2025, 15:55:57 »
Tak jak napisał Krakus, jeżeli użyjesz wody tylko po membranie to żadnego kamienia nie będzie. Sprawdź wodę po samym RO, TDS powinien być poniżej 10 jeżeli nie to znaczy że coś z membraną jest nie tak, po czasie jak  zaczynie iść w górę to znaczy że trzeba wymienić na nową.
« Ostatnia zmiana: 17 Styczeń 2025, 16:02:14 wysłana przez Artisz »

Offline Przemysław

• Ekspres: La Pavoni Europiccola, Chemex, V60; Hario Mizudashi Cold Brew Coffe Pot
  • Młynek: Ascaso i-bar 15; Comandante C40 MK3; Xeoleo 45mm
« Odpowiedź #566 dnia: 22 Styczeń 2025, 21:47:54 »
Cześć!
W nowym mieszkaniu chciałbym zainstalować jakiś filtr podblatowy (zamiast bawić się z dzbankiem Dafi) - tylko w celu usunięcia kamienia (ew. poprawy smaku wody wodociągowej), najlepiej na baterii trójdrożnej. Co polecacie w tym zakresie?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #567 dnia: 23 Styczeń 2025, 08:55:27 »
Poczytaj wcześniejsze wpisy w tym temacie było chyba wszystko przerabiane, nie ma sensu się powtarzać, jak będziesz miał jeszcze jakieś konkretne pytania to napisz.

Offline mst Mężczyzna

• Ekspres: Lelit Bianca, DeLonghi EC9355.BM
  • Młynek: Lelit William PL72-P
« Odpowiedź #568 dnia: 16 Luty 2025, 14:59:38 »
Witam wszystkich serdecznie!!!
Poważnie? Dzień dobry, wystarczy...

To mój pierwszy post na forum....
Do rzeczy. Przejrzałem cały wątek. Przyznam, że nie wszystko rozumem, ale jestem pełen uznania dla uczestników tematu. Jednak uważam, że nie muszą wszyscy znać się na wszystkim, to chętnie trochę kijem w mrowisko zapytam:
A co myślicie o takich firmowych filtrach do ekspresów, które oferuje mnóstwo producentów jak Jura, DeLonghi, itp do sprzętu domowego? Ja wraz z ekspresem dostanę filtr do Lelit Bianca (linku nie mogę dodać, jestem bez praw). Nawet są podane jakieś parametry. CaCO3 u mnie w/g wodociągów to 330ppm. Ale do brzegu. Dla mnie to jakaś pomyłka. A co będzie na wyjściu? Zakładam, że tam jest węglówka i tylko chlor itp. poleci...
« Ostatnia zmiana: 16 Luty 2025, 15:20:45 wysłana przez Fux »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #569 dnia: 17 Luty 2025, 10:18:43 »
Ciężko powiedzieć co jaki producent używa w swoich filtrach, może być sam węgiel a może też być i żywica jonowymienna, trzeba by zagłębić temat konkretnego filtra. Woda którą posiadasz w wodociągu z tego co podałeś 330ppm CaCO3 jest twarda więc ekspres będzie się z czasem zakamieniał. Przy tak twardej wodzie sam węgiel nie wystarczy a nawet z żywicą nie będzie optymalnym wyjściem bo wkład szybko się wyczerpie. Dwa podstawowe testy, takie minimum które warto posiadać to TDS i pH. Miękka woda ma tendecje do kwaśnego odczynu który trzeba utrzymywać powyżej 7 nie tylko dla smaku i zdrowia ale też żywotności ekspresu który zawiera miedziane komponenty.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi