Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197928 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #510 dnia: 16 Wrzesień 2024, 14:26:17 »
Po wyjściu ze wstępnych wstawiłem trójnik i z niego bezpośrednio restryktor a drugi wężyk do zaworu czterodrożnego i do membrany. Z restryktora łączy z wodą osmotyczną  trójnikiem za zaworem czterodrożnym. Pominąłem zbiornik i leci do wylewki. TDS na wejściu 236, po membranie 50, zmieszane (restryktor na 100)  133ppm.
Kończy się membrana, bo w zeszłym roku 009 TDS miałem, ale i na wejściu zmieniło się 170ppm kiedyś było, a teraz twardsza.
Może nie do końca sprawny restryktor mi się trafił, bo niezależnie od ustawienia leci podobnie. Zmienię go na metalowy ze śrubą regulacyjną.

Zastanawiam się czy nie zmienić membrany 100 GPD na 300GPD i dorzucić pompę, nie ma sensu kupować kolejnego zestawu. Zamówiony zestaw z ali będzie w drugim miejscu.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #511 dnia: 16 Wrzesień 2024, 16:39:37 »
Wsadź pompę i nie zmieniaj membrany na większą - pamiętaj tylko, że do membrany 75 GPD pompa powinna mieć tak ze 200, a najlepiej 300 GPD a następnie podkręć na regulatorze pompy ciśnienie. Ja mam 8 barów.

U mnie efektywnie zestaw na membranie 75 GPD ma 150 GPD (przy ciśnieniu 8 b).

A restryktor reklamuj.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 16:43:30 wysłana przez Krakus »

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #512 dnia: 16 Wrzesień 2024, 18:07:01 »
@Artisz jaki wysoki jest ten sprzet bo ciezko znalezc wymiary na ali tego sprzetu.

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #513 dnia: 16 Wrzesień 2024, 18:18:10 »
Bez filtra sedymentacyjnego przed węglowym to zatkasz węglowy w parę tygodni.
Wytrzymuje 3 miesiące i się nie przytyka, jak już pisałem wsadziłem z ciekawości nawet 10 calowy 0,5 mikrona na głównym wejściu na cały dom i po paru miesiącach tak dużego przepływu nawet się nie przytkał więc nie wiem jakiej wody bym musiał używać w osmozie, chyba z jeziora żeby zaczął ograniczać przepływ.😉

Dzięki Artisz też za fotkę  :poklon:- nie żeby to o czymś przesądziło, ale właśnie zamówiłem [emoji106].
Te 2 mineralizatory dają wg mnie fajną opcję do ewentualnych dalszych prób regulacji parametrów wody wyjściowej, bo średnio podoba mi się pomysł z tym mieszniem z wodą sprzed membrany. Nie po to stosuję osmozę, żeby pić wodę nieuzdatnioną.
Weź tylko pod uwagę że system przyszedł z jednym, drugi sam dołożyłem bo było na niego jeszcze w środku miejsce, nie wiem jak będzie dokładnie w tym co Ty zamówiłeś, jakbyś mógł to wrzuć zdjęcie jak już będziesz miał, chętnie zobaczę i porównam.
Problem z moneralizatorami jak chcesz używać wody z określonym TDS do ekspresu jest taki że jak woda w nich stoi to naciąga więcej a jak leci dłużej to TDS zacznie spadać bo woda ma krótszy kontakt ze złożem, dlatego mieszanie przynosi bardziej stabilne rezultaty. Woda po bloku węglowym i po dobrym sedymetcyjnym spokojnie nadaje się do spożywania, ale każdy robi jak mu pasuje. ;)

...dlatego czym częściej wymienia się wstępne tym lepiej, ja to robię max co 3 miesiące a nie jak producenci zalecają co pół roku albo i dużej.

I dzięki temu można z powodzeniem ominąć potrzebę trzeciego filtra wstępnego, a jakby się ktoś już bardzo upierał, to można dołożyć jeden przed wejściem do tego systemu, choć kupując zestaw w obudowie pewnie nie o to chodzi ::).
Zdecydowanie odradzam dokładanie więcej filtrów wstępnych niż potrzeba, to generuje tylko dodatkowe koszty i więcej bakterii w wodzie, sto razy lepiej wymieniać nawet co miesiąc jak ktoś ma tak brudną wodę, chociaż nie mogę sobie wyobrazić żeby taka leciała w jakichkolwiek wodociągach.

@Artisz jaki wysoki jest ten sprzet bo ciezko znalezc wymiary na ali tego sprzetu.
Jak już pisałem nie ma już identycznego jak mój ale ten podobny, niżej zdjęcie z wymiarami z Ali:
image.jpg
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 19:24:53 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #514 dnia: 16 Wrzesień 2024, 19:27:15 »
@Artisz A ile Ty miesięcznie przepuszczasz wody przez osmozę? Ja około półtora tysiąca m3 i zapewniam Cię, że na filtrze wejściowym 5um mam po trzech miesiącach z krakowskiej wody niezłą warstwę brązowego błota bez smaku i zapachu. Nadmieniam, że z mojego kranu MPWiK pobierało i badało wodę i uznało ją za zgodną z ich normami.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #515 dnia: 16 Wrzesień 2024, 21:29:12 »
@Artisz A ile Ty miesięcznie przepuszczasz wody przez osmozę? Ja około półtora tysiąca m3
Co Ty masz rozlewnię wody butelkowej? :o Nie chciałbym dostać Twojego rachunku.
Piszemy o warunkach domowych, ja przez całe życie tyle nie zużyje. Na 4 osobową rodzinę, z płukaniem zmiękczacza i podlewaniem ogrodu zużywam średnio 15m³ na miesiąc. Nigdy żaden filtr nawet na głównym wejściu w domu mi się nie przytkał nawet 0,5 mikrona, są brudne ale żadnego błota nie ma. Przez osmozę nie wiem czy nawet m³ na miesiąc przeleci bo używamy ją tylko do wody do spożycia.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 21:33:06 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #516 dnia: 16 Wrzesień 2024, 21:36:13 »
Sorry - pomyliłem m3 i litry. Reszta pozostaje bez zmian.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #517 dnia: 16 Wrzesień 2024, 23:27:28 »
Sorry - pomyliłem m3 i litry. Reszta pozostaje bez zmian.
Jeżeli ktoś się boi że mu się przytka to się wymienia częściej niż 3 miesiące, im częściej tym lepiej, nawet co miesiąc, przy 2 standardowych filtrach 10 calowych to żaden koszt.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #518 dnia: 17 Wrzesień 2024, 10:22:44 »
Mam ostatnie pytanie - ten cały zintegrowany zestaw z Ali może pracować położony? Teoretycznie nie ma to znaczenia, bo skoro jest szczelny to może sobie leżeć w szafce - pytam bo na wysokość tego nie wepchnę - akurat mam narożną szafkę obok zlewu, a tam jest "nerka" tzn taka wysuwana szuflada.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #519 dnia: 17 Wrzesień 2024, 10:47:56 »
Sprawdziłem, restryktor nastawny mam na wodzie po filtrach, a nie na wodzie osmotycznej.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #520 dnia: 17 Wrzesień 2024, 12:20:41 »
Mam ostatnie pytanie - ten cały zintegrowany zestaw z Ali może pracować położony?
Są jeszcze bardziej kompaktowe zestawy ale filtry nie będą 10 calowe więc wyjdą drożej w eksploatacji. Jest Polski producent z podobnym USTM Silver RO możesz ich zapytać czy są jakieś przeciwskazania, wiem że użytkownicy pisali że mineralizatory są bardziej wydajne w pozycji pionowej.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
« Odpowiedź #521 dnia: 17 Wrzesień 2024, 13:48:04 »
Sprawdziłem, restryktor nastawny mam na wodzie po filtrach, a nie na wodzie osmotycznej.

W którym miejscu? Przed zaworem czterodrożnym?

Bawię się kolejny dzień. Znalazłem manometr i mam na wejściu 2 bar. Puściłem czystą osmozę i mam 008ppm, czyli coś źle zmierzyłem wczoraj.
Rozumiem, że montujemy po filtrach wstępnych, ale przed restryktorem, czy za? Chyba lepiej za restryktorem i przed membraną.

Co myślicie o lampach bakteriobójczych UV do osmozy?  Mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, czy smak wody?
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2024, 14:38:27 wysłana przez gromog »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #522 dnia: 17 Wrzesień 2024, 19:58:22 »
Co myślicie o lampach bakteriobójczych UV do osmozy?  Mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie, czy smak wody?
Tylko po co dodatkowo komplikować sprawę, czym więcej dołożysz tym więcej rzeczy może pójść nie tak czy się zepsuć. Lepiej stosować rozwiązania które uproszczą system a nie dodatkowo skomplikują. :taktak:
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2024, 20:00:54 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #523 dnia: 17 Wrzesień 2024, 21:13:45 »
@Artisz Jakoś nie rozumiem tego, co piszesz. Sądzisz, że usuwając z osmozy filtr wstępny zapobiegniesz rozwojowi bakterii w dwu pozostałych filtrach? Chyba jednak nie.

@gromog Filtry UV są od dawna stosowane w przemyśle spożywczym. Promieniowanie UV w odpowiednio dużej dawce zabija wszystkie organizmy żywe. Nic nie słyszałem, żeby zmieniało smak wody (to nie ozon ani chemia dodawana do wody), z tych samych powodów nic nie słyszałem o złym wpływie na zdrowie.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #524 dnia: 17 Wrzesień 2024, 21:56:40 »
@Artisz Jakoś nie rozumiem tego, co piszesz. Sądzisz, że usuwając z osmozy filtr wstępny zapobiegniesz rozwojowi bakterii w dwu pozostałych filtrach? Chyba jednak nie.
Przecież cały czas piszę że bakterie rozwijają się dosyć szybko we wszystkich filtrach.
Ty stwierdziłeś że niby każda szanująca się osmoza używa 3 z czym się nie zgadzam bo moim zdaniem dodatkowy filtr tylko wygeneruje dodatkowe koszty użytkowania i więcej miejsca dla bakterii, dlatego częstsza wymiana mniejszej ilości filtrów wstępnych jest lepszym rozwiązaniem, dlatego szukałem z dwoma i bez zbiornika.
« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2024, 23:01:15 wysłana przez Artisz »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi