Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197568 razy)

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
  • Młynek: ZF64W, La Marzocco
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #495 dnia: 13 Wrzesień 2024, 14:02:01 »
Zamówiłem tą 800GPD. Nie mam pomysłu, jak to ustawię w kotłowni. Trzeba będzie hydraulika, aby wpiąć się do sieci przed stację zmiękczającą, a że wcześniej była studnia głębinowa to jest tam naplątane że nie ogarniam. Z tego co widzę, to wymiana filtrów w tym jest banalna i tylko 2 filtry wstępne są, w mojej obecnej są 3. Jeśli przeszukać alibaba, to pewnie okaże się, że większość rewelacyjnych systemów polskich "producentów" o wieloletnim doświadczeniu  stamtąd pochodzi.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #496 dnia: 13 Wrzesień 2024, 15:52:20 »
Jak dwa wstępne? W każdej szanującej się osmozie jest sedymentacyjny 5um -> węglowy -> sedymentacyjny 1um

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #497 dnia: 13 Wrzesień 2024, 15:55:13 »
Ja jeszcze nie kliknąłem, ale jestem blisko ;).
Szkoda, że nie ma zdjęcia jak to wygląda w środku, a nie mogę znaleźć filmiku o tym na YT :). Czy tam jest mineralizotor i produkuje to 2 rodzaje wody i potrzebuje podwójnej wylewki, czy jest tylko jedno wyjście wody?
Mam taki leciwy, ponad dziesięcioletni chyba, system ze zbiornikiem i czas go wymienić. Chciałem coś w obudowie i ten mi się nawet podoba, i jak Artisz poleca to musi być niezły ;), więc pewnie się zdecyduję. Tylko wylewkę chciałbym czarną i trzeba będzie dokupić, tylko jaką, podwójną, czy pojedynczą?
Dzięki Artisz za link i jakbyś mi jeszcze na powyższe odpowiedział, to już niezmiernie wdzięczny będę :szampan:.

Edit: Sorry, teraz widzę, że ma 2 wyjścia wody z obudowy, więc już wszystko jasne :).
« Ostatnia zmiana: 13 Wrzesień 2024, 16:07:10 wysłana przez popcorn »
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #498 dnia: 14 Wrzesień 2024, 00:09:32 »
Jak dwa wstępne? W każdej szanującej się osmozie jest sedymentacyjny 5um -> węglowy -> sedymentacyjny 1um
A jakiej wody używasz że potrzebujesz 3?
Używam na głównym wejściu do domu przed zmiękczaczem sedymentacyjny 10 calowy i nigdy nawet nie zmniejszył się przepływ od przytkania przy tak dużym poborze a w osmozie po bloku węglowym jeden nie da rady?
Jak ktoś lubi wydawać na darmo pieniądze to może i 5 założyć, bakterie będą wdzięczne za więcej miejsca do rozmnażania. :taktak:

Czy tam jest mineralizotor i produkuje to 2 rodzaje wody
Mój ma mineralizator a nawet miejsce na 2 ale używam tylko jeden bo nie potrzeba przy mieszaniu z wodą po filtrach wstępnych.
Dwie wylewki są po to że możesz mieć wodę tylko po filtrach wstępnych albo po membranie, ale jak chcesz połączyć i mieszać żeby uzyskać wyższy TDS to zakładasz zawór na rurce po wstępnych i później trójnik i łączysz z wodą po membranie i w takim wypadku wystarczy Ci jedna wylewka, ja tak właśnie mam zrobione.😉
« Ostatnia zmiana: 14 Wrzesień 2024, 00:23:38 wysłana przez Artisz »

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #499 dnia: 15 Wrzesień 2024, 21:31:43 »
Szkoda, że nie ma zdjęcia jak to wygląda w środku
Jak pomoże to wrzucam zdjęcie w środku mojego, pewnie będzie bardzo podobnie.😉

20240708_191829.jpg
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 21:34:04 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #500 dnia: 15 Wrzesień 2024, 22:40:54 »
Gdzie jest membrana? W jednym z tych wysokich cylindrów?

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #501 dnia: 15 Wrzesień 2024, 23:31:58 »
Gdzie jest membrana? W jednym z tych wysokich cylindrów?
Tak są 2 filtry wstępne 10 cali i po lewej w najdłuższej membrana 800GPD.
« Ostatnia zmiana: 15 Wrzesień 2024, 23:34:18 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #502 dnia: 16 Wrzesień 2024, 07:43:35 »
@Artisz Czyli jeden sedymentacyjny i jeden węglowy?

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #503 dnia: 16 Wrzesień 2024, 10:18:07 »
A możecie to zmierzyć bo zastanawiam się czy nie wymienić mojego klasycznego RO na tego bardziej kompaktowego - tylko nie wiem czy mi się do szafki zmieści na stojąco.

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
  • Ekspres: Crem One 2B R-LFPP Dual, Quick Mill Super Cappuccino, Jura F 50 II, Astoria CKE
« Odpowiedź #504 dnia: 16 Wrzesień 2024, 11:30:52 »
Skończyłem przerabiać swoją klasyczną osmozę RO8, została najprostsza 3 filtry wstępne i  membrana. Resztę wywaliłem i zamontowałem ogranicznik regulowany polecany przez @Krakus. Chyba kończy się membrana, bo 50ppm pokazuje. Po zmieszaniu 80ppm. Zastanawiam się nad pominięciem zbiornika.
Dezynfekujecie swoje filtry? O ile membrana wyłapie większość bakterii, to we wstępnych pewnie różne bakterie żyją, a jak ma się mieszać z osmotyczną, to dobrze byłoby przechlorować przy wymianie filtrów. Tym bardziej, że zamierzam do sodastream używać.

Offline Artisz Mężczyzna

« Odpowiedź #505 dnia: 16 Wrzesień 2024, 11:57:42 »
@Artisz Czyli jeden sedymentacyjny i jeden węglowy?
Tak, pierwszy blok węglowy 5 mikronów i po nim piankowy 0.5 mikrona.
Dezynfekujecie swoje filtry? O ile membrana wyłapie większość bakterii, to we wstępnych pewnie różne bakterie żyją, a jak ma się mieszać z osmotyczną, to dobrze byłoby przechlorować przy wymianie filtrów.
Dezynfekuje cały system przy wymianie membrany.
Oczywiście że bakterie będą się namnażać we wstępnych filtrach, dlatego czym częściej wymienia się wstępne tym lepiej, ja to robię max co 3 miesiące a nie jak producenci zalecają co pół roku albo i dużej.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 12:07:25 wysłana przez Artisz »

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #506 dnia: 16 Wrzesień 2024, 12:47:05 »
Moje 3-grosze:
@gromog
1) Chlor zabija membranę, tak że z nim uważaj.
2) Jeśli boisz się bakterii, zainstaluj lampę UV przed rozwidleniem membrana-wylewka.
3) 50ppm to dużo, ale - po pierwsze, jak nie masz pompy, to z membrany wychodzi dużo więcej ppm, a po drugie zbiornik też znacząco podnosi ppm. Poza tym ppm zależy od jakości/producenta membrany. Ja przy membranie Filmteca i ciśnieniu na pompie 8 barów osiągam 6 ppm.
@Artisz
Bez filtra sedymentacyjnego przed węglowym to zatkasz węglowy w parę tygodni.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 12:53:24 wysłana przez Krakus »

Offline gromog Mężczyzna

• Ojciec Założyciel
« Odpowiedź #507 dnia: 16 Wrzesień 2024, 13:04:42 »
Zamontowałem ogranicznik po filtrach wstępnych i łączy się za zaworem czterodrożnym z resztą. Nie wiem o co chodzi, ale czy jest ustawiony na 100, czy na 700, to ppm praktycznie takie same.

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #508 dnia: 16 Wrzesień 2024, 13:10:08 »
Dzięki Artisz też za fotkę  :poklon:- nie żeby to o czymś przesądziło, ale właśnie zamówiłem [emoji106].
Te 2 mineralizatory dają wg mnie fajną opcję do ewentualnych dalszych prób regulacji parametrów wody wyjściowej, bo średnio podoba mi się pomysł z tym mieszniem z wodą sprzed membrany. Nie po to stosuję osmozę, żeby pić wodę nieuzdatnioną. Oczywiście nie chodzi o to, żeby popadać w paranoję, ale jeśli zakładam, że przynajmniej woda z jednego źródła jest perfekcyjnie oczyszczona, to niech taka będzie. (I nie chodzi mi głównie o bakterie, bo są w wodzie rzeczy, o których się filozofom nie śniło, a których prawie nikt nie bada.)

...dlatego czym częściej wymienia się wstępne tym lepiej, ja to robię max co 3 miesiące a nie jak producenci zalecają co pół roku albo i dużej.
I dzięki temu można z powodzeniem ominąć potrzebę trzeciego filtra wstępnego, a jakby się ktoś już bardzo upierał, to można dołożyć jeden przed wejściem do tego systemu, choć kupując zestaw w obudowie pewnie nie o to chodzi ::).

Tym bardziej, że zamierzam do sodastream używać.
To już niemal końcowe uzdatnienie wody, przed dołożeniem kilku listków mięty ;). Jakby ktoś jednak chciał sobie zrobić stałe podłączenie wody saturowanej, to polecam filmik instruktażowy (można obejrzeć ostatnie 3 min, żeby zobaczyć efekt) :):
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #509 dnia: 16 Wrzesień 2024, 13:28:13 »
@popcorn Wodę Ci oczyszczają głównie filtry przed membraną.
@gromog To dziwne, co piszesz. Na której wodzie masz restryktor, ile TDS masz na wejściu, a ile za membraną?
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2024, 13:33:09 wysłana przez Krakus »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi