Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197887 razy)

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #180 dnia: 04 Styczeń 2019, 13:32:40 »
Pompa do RO jest niezbędna wyłącznie przy słabym ciśnieniu z sieci.

Marek.
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline pafcio0 Mężczyzna

• Nanopalarnia Toruńska :)
  • Global Moderator
  • Ekspres: Profitec Move, Arrarex Caravel, Alternatywy
  • Młynek: Niche Zero, Sculptor 064, Fiorenzato F6d, armia ręcznych
« Odpowiedź #181 dnia: 04 Styczeń 2019, 13:45:45 »
Nanopadzie, do którego dałeś linka, nie ma nic przełomowego. Marna (tylko dwa filtry przed membraną) odwrócona osmoza z membraną, do której nie można znaleźć dokumentacji z pompą (plus) i sterowaniem (drugi plus). Takie coś można poskładać z kawałków za mniej więcej połowę ceny (z o wiele lepszych komponentów).

Coś jest na rzeczy, zwłaszcza kiedy pogmera się w chińskich internetach - nanopadopodobne skrzynki sprzedawane są za małe pieniądze - jako zwykłe RO.
https://m.globalsources.com/gsol/I/Reverse-osmosis/p/sm/1143759860.htm

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #182 dnia: 04 Styczeń 2019, 13:54:00 »
i zbiornikiem
Ten akurat nie jest wymagany - musisz czasem tylko dłużej poczekać.

Pompa do RO jest niezbędna wyłącznie przy słabym ciśnieniu z sieci.
Aha - akurat. Obejrzyj sobie ten film, to się zdziwisz:

Bardzo porządna membrana Filmteca BW60-1812-75 (chyba najlepsza dostępna na rynku), woda na wejściu 120TDS i 22 stopnie (w Krakowie raczej 300TDS i 11 stopni), ciśnienie zmienia się od 0,7 do 6,3 bara. Obserwuj sobie TDS na wyjściu. O czym nie ma ani słowa, to wydajność. Ciśnienie na wejściu to minimum to 4 bary (masz tyle w kranie?), 6 barów nie zaszkodzi.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #183 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:10:12 »
Ciekawy filmik. Różnica między 50 PSI, które mam w kranie a 70 PSI którego nie mam to 1ppm przy 130 wejściowych. Czy to warte zachodu? nie wydaje mi się. Poza tym to ma większe znaczenie przy akwarystyce, tam trzeba wyczyścić wodę do 0 i używa się dod tego żywic jonowymiennych po osmozie, wtedy te kilka ppm będzie miało wpływ na zużycie tej żywicy, ale do kawy?

Mam membranę od 5 lat tą samą, niewymienianą i nadal ma sprawność 97%, bez pompy.

Marek
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #184 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:36:30 »
Do kawy, to pewnie masz rację, choć ciśnienie ma ogromny wpływ na koszta użytkowania (tj. ilość wody na wy / ilość wody na we). Im większe ciśnienie, tym lepiej.

A sterowanie to jest właściwie niezbędne do osiągania tego co chcesz - np. regularne płukanie membrany, czy wylewanie iluś litrów w kanał zaraz po włączeniu (bo TDS też spada w czasie).

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #185 dnia: 04 Styczeń 2019, 14:48:33 »
A sterowanie to jest właściwie niezbędne do osiągania tego co chcesz - np. regularne płukanie membrany, czy wylewanie iluś litrów w kanał zaraz po włączeniu (bo TDS też spada w czasie).

Tak, to jest fajna rzecz i nawet się nieco obawiałem zakamienienia ekspresu z powodu właśnie braku możliwości spuszczenia kilku setek wody przed poborem. Okazuje się, że w serwisie u Janusza nie stwierdzono zakamienienia bojlera głównego po wyjęciu czujnika poziomu cieczy. HXy musiały być nieco zakamienione bo jednak elektrozawór się nie domykał, po odkamienianiu przeciek usytał. Widać też na uszkodzonym zaworze bezpieczeństwa, że coś tam tego kamienia jest w wodzie. Widać to też na moim czajniku w kuchni, bo po dwóch latach pokrył się ledwo widocznym filmem z kamienia, ale jednak się pokrył.

Po serwisie u Janusza i tej diagnozie bojlera głównego zupełnie przestałem się tym przejmować. :)

Marek.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #186 dnia: 04 Styczeń 2019, 15:13:43 »
obawiałem zakamienienia ekspresu z powodu właśnie braku możliwości spuszczenia kilku setek wody przed poborem.
Bo to jest tylko chwila, a potem TDS spada do tego, co powinien.

bo po dwóch latach pokrył się ledwo widocznym filmem z kamienia
To używasz wody RO bez mineralizacji? Jaki ma to wpływ na smak kawy i herbaty? Jaki masz TDS po osmozie?

Sterownik można kupić za 30 - 60USD u majfrendów, ale nie do końca taki, jak bym chciał. Będę musiał zrobić sam.

Offline Gunio

• Ekspres: Gaggia Classic, Chemex, Aeropress
  • Młynek: Vario Home, Ceado E37J
« Odpowiedź #187 dnia: 04 Styczeń 2019, 15:40:04 »
Cieszę się, że ruszyłem dysksuję dalej. Rozumiem różnicę między nano i RO. Dlaczego jednak taka brita to nie jest dobre rozwiązanie? Przecież ważne są też koszta - ktoś wrzucał w wątku o wodzie przeliczenia ile to wychodzi na RO , do tego pewnie trzeba doliczyć wymianę zbiornika ( w ogóle fakt zbiornika do mnie nie przemawia, przecież to siedlisko bakterii jak znalazł).
A co w wypadku jak nie używa się systemu przez kilka tygodni? Może lepiej jednak jest kupować Żywiecki Kryształ w cenie 3 zł / 5 L i mieć spokój? Przy jakich wolumenach to się naprawdę opłaca?

Offline Jeżyk

« Odpowiedź #188 dnia: 04 Styczeń 2019, 16:30:12 »
coś tam tego kamienia jest w wodzie. Widać to też na moim czajniku w kuchni, bo po dwóch latach pokrył się ledwo widocznym filmem z kamienia, ale jednak się pokrył.
Ja mam Purity 300 i też coś niecoś osadów po 2 latach w czajniku widać. Właściwie takie małe plamki, ale coś jest. Gorzej w stacji parowej żelazka. Tam po tygodniu jest trochę więcej, właściwie nie kamieni a beżowej mazi tak mniej więcej pół łyżeczki od kawy. Miałem filtr 7 stopniowy Excito i po roku w czajniku było więcej kamienia niż teraz mam po 2 latach. Przed Excito używałem dzbanka Brity z dużymi wkładami. Też były niewielkie ślady osadów w czajniku. Jak do tej pory najlepiej spisuje mi się Purity.
Nienawidzę wrednych ludzi, namawiających innych do swoich głupich przekonań.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
« Odpowiedź #189 dnia: 04 Styczeń 2019, 16:53:50 »
Ja mam Brita c-Quell (Warszawa). Woda do kawy zupełnie spoko. Woda pita na surowo mi nie smakuje. Próbowałem też warszawskiej wody po nanofiltracji (Nanopad Global Water). Tutaj woda na surowo mi smakowała, kawa też w porządku. Ten nanopad ma jedną wadę dla mnie - za wolno podaje wodę, żeby go podpiąć do ekspresu (ale może nie mam racji).
Ale i tak zamówiłem do innych zastosowań. W przyszłym tygodniu zamontuje pod potrójną baterię i będę testował :).

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #190 dnia: 04 Styczeń 2019, 17:31:57 »
Ja z kolei mam BWT Bestmax Premium (Mg+), i od ponad roku też brak kamienia w czajnikach.
Poprawa smaku kawy diametralna, przefiltrowana woda świetna też do picia.
Jedyne co mnie zastanawia to twardość całkowita, która po przefiltrowaniu jest trochę niższa ale nadal wysoka.
W kranie mam wodę o twardości ~18 st niemieckich, a na wylocie filtra, z największym bypass'em ~14 st. Próbowałem mniejszy bypass, albo w ogóle bez bypassu, ale wtedy PH mocno spadało.
No i pomimo to, nadal nie ma żadnych osadów kamienia.

Offline donkiszot Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: v X ) ( ū \≈/ ] [ \ . / [↗ '] …
  • Młynek: C40MK3; Aergrind; KM3873; Wilfa; Santos Silent
« Odpowiedź #191 dnia: 04 Styczeń 2019, 18:32:52 »
Interesuje Cię twardość węglanowa, nie całkowita.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #192 dnia: 05 Styczeń 2019, 01:29:43 »
7 stopniowy Excito i po roku w czajniku było więcej kamienia niż teraz mam po 2 latach.
Bo obawiam się, że mylisz dwie metody:
Brita Purity to takie cztery w jednym - dwa filtry sedymentacyjne (cząstek stałych; na początku i na końcu), żywica jonowymienna i węgiel aktywowany. Na żywicy zmniejszasz twardość wody (docelowo do zera), węgiel czyści wodę z innej chemii (głównie z chloru), a filtry z drobinek różnego śmiecia.

RO7 to oprócz odwróconej osmozy (pierwsze 4 stopnie) to jeszcze liniowy filtr węglowy, mineralizator i jeszcze jakiś cudowny filtr bioceramiczny lub tym podobny. Nas interesuje mineralizator - on na powrót coś tam oddaje. Jeśli wierzyć danym podawanym przez handlarzy powinien dawać skład wody trochę zbliżony do dość miękkiej wody z ujęcia na Rabie. Inna rzecz, że zdaje się w tym (albo o podobnej tematyce) wątku ktoś podważał działanie mineralizatorów jako takich.

Pytanie, skąd brałeś wodę do żelazka? Z przed, czy z zza mineralizatora?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #193 dnia: 05 Styczeń 2019, 15:38:25 »
To używasz wody RO bez mineralizacji? Jaki ma to wpływ na smak kawy i herbaty? Jaki masz TDS po osmozie?

Odpowiedź na to pytanie jest dla mnie nieco kłopotliwa. Oczywiście wiem jakie znaczenie na smak kawy ma poziom mineralizacji wody, ale z mojego doświadczenia nie jest to takie oczywiste w każdym wypadku. Niemniej nie chciałbym w żadnym razie podważać tego, że woda do kawy powinna być zmineralizowana na odpowiednim poziomie. To są tylko moje doświadczenia i moje zmysły, być może nie zbyt czułe.

Moja woda w kranie ma TDS około 330 ppm, jak to się mówi kamień się robi od patrzenia na nią ;). TDS po samej membranie wacha się w granicach 8-10 ppm, pewnie w korelacji z TDSem kranówy albo jej ciśnieniem. Takiej wody używam do kuchni. Do akwrium mam trójnik i za trójnikiem dwa filtry 10 cali z żywcą MB 400 albo MB20  zamiennie, jaką uda się kupić, różnią się chyba producentem. Po żywicy TDS 0-3 ppm jak jest 3 to wymieniam żywicę.

Przez pierwszy okres po podłączeniu ekspresu do sieci miałem założony w kuchni mineralizator jeden z tych dostępnych na allegro w cenie do 10 zł. Nie pamiętam już jaki TDS pokazywał ale kiedy zrównał się z TDSem po membranie w zasadzie nie zauważyłem różnicy w smaku espresso, więc nie zakładałem ponownie. W przelewach często kawa w takiej czystej wodzie wychodzi cierpka, wtedy używam jakiejś mineralnej, najczęściej żywiec zdrój, zawsze butelka czy dwie stoi w domu, ale głównie pijemy kranówę, więc jest praktycznie do mojego użytku.

Podkreślam, że nie chcę tu podważać wiedzy na temat wody do kawy, to są po prostu moje odczucia, które nie muszą być zbieżne z odczuciami większości kawoszy.

Marek.

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #194 dnia: 05 Styczeń 2019, 16:08:09 »
Do kawy wystarczy:
filtr węglowy spiekany (nie granulki !!!, wymiana co 6 miesięcy z płukaniem)
i osmoza.
Przy czym kapie jak krew z nosa ;)
Plus po przestoju należy przepuścić około 500ml wody
Dodatkowy bonus, bezpośredmio z węgla można pić (drugi kranik) dobrą wodę mineralną i robić bypassy

Jak chcemy nie czekać to dajemy zbiornik i tu trzeba dać węglowy liniowy, inaczej będzie piękny posmak gumy z zbiornika.

Jak woda w domu często jest czerwona to przed węglem można dać filtr wstępny, ale to raczej na własne ujęcia lub bardzo brudne.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi