Autor Wątek: Odwrócona osmoza - filtry do wody  (Przeczytany 197713 razy)

Offline Derdi

Odp: Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #135 dnia: 03 Listopad 2018, 17:36:57 »
Pytanie do użytkowników nanofiltracji: czy występuje u Was problem z kamieniem (wapń)?
Dotychczas używałem filtrów dzbankowych i korpusów narurowych. Wymiana wkładów w korpusach jest b. niewygodna. Rury pcv wyginają się i „zniechęcają” do wymiany.
Waham się obecnie między osmozą a nanofiltracją.

Offline rubin Mężczyzna

• Ekspres: Rocket Mozzafiato Evo R, Cafelat Robot
  • Młynek: Ceado e6p, 1zpresso JE PLUS
Odwrócona osmoza - filtry do wody
« Odpowiedź #136 dnia: 03 Listopad 2018, 18:35:01 »
To jest nas dwóch. Ale skłaniam się ku nanofiltracji. Ktoś tu mądrze napisał - po co oczyszczać do zera, żeby potem ponownie mineralizować. To mnie przekonuje. Poza tym przynajmniej w opisie produktów jest info, że sole wapnia zostają odfiltrowane w dużej mierze. Zostaje magnez, sód i zapewne trochę tego wapnia. Ciekawe pytanie w sumie. Ale np. pj.w cytował liczbę tds 50 - za wiele tam tego i tak nie zostaje (sumarycznie). Obstawiam, że użytkownicy nie mają z tym problemu (mam taką nadzieję).

Przy okazji przypominam się z pytaniem o ciśnienie na wyjściu systemu filtrującego - czy to nano czy osmoza, rownież nano bez zbiornika - jakie ciśnienia bywają na wyjściu zbiorników buforowych, tudzież jakie straty są na tych systemach be zbiornika? Czy trzeba zawór zwrotny montować na wejściu do ekspresu?

Offline lucasd

• Ekspres: Londinium R, exVAM v1.1, exBezzera Giulia
  • Młynek: Pharos 2.0, Feldwood, exQuamar M80e Mk I
« Odpowiedź #137 dnia: 05 Listopad 2018, 06:01:49 »
Czy możesz rozjaśnić opcje RO + mineralizacja? Nie jasne jest dla mnie „mieszanka nie filtr” i „chemia”. Dzięki!

Po to masz RO aby mieć powtarzalną wodę i zrobić dowolnie, nanofiltracja -mniejsza kontrola- jest OK do kawiarni, gdzie masz duży przepływ, lub nie chcesz się bawić.

„mieszanka nie filtr” - bypass - lejesz 200ml przefiltrowanej węglem kranówki i 800 ml wody z RO (wartości dobrać w zależności co chcemy i jaka woda po węglu).

Chemia - np. mieszanka sody oczyszczonej i magnezu (chlorek lub siarczan). Fajnie podbije kwaski.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #138 dnia: 05 Listopad 2018, 23:56:20 »
Jak chcesz możesz u mnie na Woli poczęstować się wodą po nano filtracji. Zobaczysz czy Ci smakuje.

No więc, dzięki uprzejmości @pj.w zdobyłem 2 butle wody z kranu na warszawskiej Woli przefiltrowane NanoPadem.

Moje subiektywne wrażenia:
- woda na surowo jest smaczna - smakuje jak ta z dystrybutorów typu „Dar Natury”, nie ma też jakichś zapachów, które by mi przeszkadzały
- juz wspominałem, że moja filtrowana Britą C-Quell z 30% bypassem mi nie smakuje, nie śmierdzi, ale jest jakaś nie tego (moja woda jest z Mokotowa - pewnie sie trochę różni, bo to duże miasto)
- po zrobieniu kawy na jednej i drugiej wodzie (parzyłem Johan & Nystrom The Fifth Estate ze znaczną obecnością Etiopii): kawa na wodzie od pj.w zdecydowanie lepiej pachniała, co do smaku to nie mogę się zdecydować - jakby trochę wyraźniejsze, bardziej cytrusowe kwaski, ale głowy nie dam.

Jutro powtórzę test z kawami, bo sieknąłem 2 doppio w 5 minut i trochę mi się tempo wszystkiego zwiększyło.

Z pomiarów testem kropelkowym (GH twardość ogólna, KH twardość węglanowa, dh stopnie niemieckie):
- woda po NanoPadzie GH 1.5 dh, KH 1-1.5dh - klasyfikowana jako bardzo miękka
- woda Brita 30% bypass GH 8.5 dh, KH 2 dh - klasyfikowana jako miękka

Z tych pomiarów wynika, że z kamieniem powinno być jeszcze mniej problemu niż na takim filtrze jak Brita.

Ja jestem zadowolony i pewnie pójdę w nanofiltrację. Najchętniej taką bez zbiornika, ale to trzeba więcej wyłożyć.

Jeszcze raz dziękuję Paweł za pomoc w podjęciu mi decyzji.

Offline Derdi

« Odpowiedź #139 dnia: 06 Listopad 2018, 10:39:09 »
rubin, pj.w - dzięki za podzielenie się wrażeniami!
Wczoraj orientowałem się jaki jest koszt badania wody w laboratoriach(sanepid, wodociągi, itp.) i w zależności od spektrum badania kwoty oscylują wokół 300zł. Przyznam, że spodziewałem się nieco niższej ceny. Myślałem o badaniu bez filtra i po założeniu, ale w kontekście cen raczej odpuszczę... i przeznaczę środki na sprzęt.

Offline siewcu Mężczyzna

• Ekspres: LaPa EP, Aiden, za dużo dripperów
  • Młynek: Ode 2, Aergrind, Krinder
« Odpowiedź #140 dnia: 06 Listopad 2018, 11:06:03 »
Jak chcesz badać to kup test paskowy i konduktometr ;) Jedyna tania metoda.

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
  • Młynek: Macap M4D, Kinu M47
« Odpowiedź #141 dnia: 06 Listopad 2018, 11:10:51 »
https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #142 dnia: 06 Listopad 2018, 19:16:41 »
Jak chcesz możesz u mnie na Woli poczęstować się wodą po nano filtracji. Zobaczysz czy Ci smakuje.

No więc, dzięki uprzejmości @pj.w zdobyłem 2 butle wody z kranu na warszawskiej Woli przefiltrowane NanoPadem.

Moje subiektywne wrażenia:
- woda na surowo jest smaczna - smakuje jak ta z dystrybutorów typu „Dar Natury”, nie ma też jakichś zapachów, które by mi przeszkadzały
- juz wspominałem, że moja filtrowana Britą C-Quell z 30% bypassem mi nie smakuje, nie śmierdzi, ale jest jakaś nie tego (moja woda jest z Mokotowa - pewnie sie trochę różni, bo to duże miasto)
- po zrobieniu kawy na jednej i drugiej wodzie (parzyłem Johan & Nystrom The Fifth Estate ze znaczną obecnością Etiopii): kawa na wodzie od pj.w zdecydowanie lepiej pachniała, co do smaku to nie mogę się zdecydować - jakby trochę wyraźniejsze, bardziej cytrusowe kwaski, ale głowy nie dam.

Jutro powtórzę test z kawami, bo sieknąłem 2 doppio w 5 minut i trochę mi się tempo wszystkiego zwiększyło.

Dziś rano powtórzyłem test z J&N - wrażenia zupełnie podobne. Po południu zaparzyłem raczej świeżą Ariadnę (<2 tygodnie)Na mojej wodzie czuć było nieprzyjemnie robustę, na wodzie po nanofiltracji - zupełnie inaczej, dużo lepsza kawa.

Offline untoldex Mężczyzna

• Ekspres: Moccamaster, V60
  • Młynek: Fellow Ode
« Odpowiedź #143 dnia: 06 Listopad 2018, 20:34:27 »
@rubin - a sprawdzałeś może pH wody po tych filtrach?
Zapewne Brita mocno Ci obniża pH, co może skutkować większą cierpkością/goryczą.

Ja mam BWT Bestmax Premium (z Mg) i na największym bypasie pH mi spada z 7,5 do 6,5. Jak ustawie mniejszy bypass żeby bardziej zmiękczyć wodę to jest jeszcze gorzej.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #144 dnia: 06 Listopad 2018, 21:05:12 »
Nie sprawdzałem. Przy okazji może zaopatrzę się w tester to zmierzę. To chyba naturalne, że pH spada, bo ilość wapnia spada, a ten będąc zasadowym podnosi je (jeśli dobrze z chemii pamiętam).

Kawa na tym filtrze jest Ok. Ja poszukuję rozwiązania, które oprócz dobrej wody po przegotowaniu da mi też dobrą wodę surową - do picia.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #145 dnia: 26 Listopad 2018, 00:15:52 »
Ostatecznie dokupiłem membranę i mam coś takiego
https://www.woda.com.pl/p914,fp3-hj-k1-filtr-aquafilter-z-membrana-kapilarna.html

Mierzyłem ostatnio twardość wody testem kropelkowym i jest około 7 - 7,5 pH. Kamienia brak a kawa smaczna.
Docelowo podlaczylbym do ekspresu ale nie mam głowy do wymiany pompy na rota.

Czy pijesz też tą wodę na surowo?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
  • Ekspres: Astoria CKE + sitka IMS, AeroPress, FrenchPress, Hario V60-02, V60-01, Kawiarka Bialetti 3tz
« Odpowiedź #146 dnia: 26 Listopad 2018, 07:11:56 »
To nie jest zdrowe. Do przygotowania napojów, potraw, spoko, ale czystej nie polecam. Oczywiście nic się nie stanie po jednej czy dwóch szklankach, może nigdy nic się nie stanie, w zależności od diety, ale po co sprawdzać? Chodzi o to, że woda oczyszczona jest z minerałów i pijąc ją zamiast minerały dostarczać wypłukuje je z organizmu. Taką wodę powinno się uzdatniać odpowiednim mineralizatorem, ale ja uważam, że i tak prosto z wodociągu będzie zdrowsza.

Marek.

https://www.instagram.com/mm_coffee_corner/ mój kawowy kanał na Instagramie. :-)

Offline Mader Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, Drip V60-02, Kalita, Clever Drip, Gabi Master A
  • Młynek: Comandante C40 MK3 Iron Heart
« Odpowiedź #147 dnia: 26 Listopad 2018, 10:12:54 »
Ostatecznie dokupiłem membranę i mam coś takiego
https://www.woda.com.pl/p914,fp3-hj-k1-filtr-aquafilter-z-membrana-kapilarna.html

Mierzyłem ostatnio twardość wody testem kropelkowym i jest około 7 - 7,5 pH. Kamienia brak a kawa smaczna.
Docelowo podlaczylbym do ekspresu ale nie mam głowy do wymiany pompy na rota.

Czy pijesz też tą wodę na surowo?
Może maksymalnie dwie szklanki dziennie. Normalnie pije wodę z butelki.
Tej używam do kawy czy to espresso czy przelew.

Offline rubin Mężczyzna

« Odpowiedź #148 dnia: 26 Listopad 2018, 10:27:11 »
To nie jest zdrowe. Do przygotowania napojów, potraw, spoko, ale czystej nie polecam. Oczywiście nic się nie stanie po jednej czy dwóch szklankach, może nigdy nic się nie stanie, w zależności od diety, ale po co sprawdzać? Chodzi o to, że woda oczyszczona jest z minerałów i pijąc ją zamiast minerały dostarczać wypłukuje je z organizmu. Taką wodę powinno się uzdatniać odpowiednim mineralizatorem, ale ja uważam, że i tak prosto z wodociągu będzie zdrowsza.

Marek.

Mówisz o wodzie po osmozie czy tej konkretnej po filtrze kapilarnym? Jak to się ma do nanofiltracji? Bo już zgłupiałem. Czy da się w ogóle uzyskać wodę zdrową - w znaczeniu jak piszesz - z kranu? Czy dodatkowy mineralizator postawiony za trójnikiem (ekspres, kran) wystarczy, żeby taka woda się nadawała do picia na codzień?

Offline Miklas Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
    • Instagram
« Odpowiedź #149 dnia: 26 Listopad 2018, 12:27:06 »
Przepraszam, mówiłem o osmotycznej. Mój błąd.  :ups:

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi