Nie jestem pewien czy te ekspresy potrzebują takich akcesoriów. Używałem tych ekranów z E61, ale w przypadku grupy Lamy wydają się zbędne, poza tym będą wprowadzać bliżej nieokreślone obniżenie temperatury wody podawanej do PFa.
Masz rację, nie potrzebują. Przy SBE, który miałem wcześniej musiałem używać wszystkiego, co było dostępne, żeby otrzymać dobre espresso. Do Micry wystarczy WDT (Umikot to game-changer) i tamper. Liczyłem, że będzie mniej czyszczenia grupy, ale zamiast tego musze płukać "ciastko". Do tego dochodzi możliwy spadek temperatury i zmniejsza przepływ jak wspomniał
@Paolo To jest jeden z tych zbędnych „wynalazków” moim zdaniem.
+1, zbędny do LM. Przetestowałem i zwracam.
Co do reszty akcesoriów:
- Tamper Normcore V4 - Świetny, bardzo stylowy, przyjemnie ciężki matowo czarny tamper (w wersji pokrytej Titanium PVD). Niestety ma szerokość 58,5mm. Chyba o 0,1mm za dużo dla standardowych sitek La Marzocco. Jak pakowałem do podwójnego sitka o pojemności 14g więcej kawy to jeszcze działał. Natomiast przy prawilnych 14g nie "dobijał" kawy dobrze i krążek miał pęknięcia. Jak odwracałem ubitą już dawkę do góry nogami, to wszstko wypadało. Dołączony do LM tamper sprawdza się tu lepiej. Do sitka E&B IMS tamper pasował idealnie, ale o sitku dalej.
- Sitko IMS E&B LAB – B702TFH26NT ->przepływ o wiele mniejszy, niż standardowe sitko LM. Może czegoś nie doczytałem, ale strumień kawy nie łączy się w jeden, tylko kapie po całości powierzchni sitka. Ratio ustawiłem na 1:2,5 w 30 sek, więc dało sie to "skalibrować". Sitka nie trzymaja sie magnesy, więc dosing ring od Normcore spada, a Umikot się nie trzyma.
- Dosing ring Normcore - zrobiony z aluminium, bardzo lekki. Powłoka zmatowiona, przez co kawowy pyłek i drobinki przyklejają się do ścianek.
- Leveler Normcore 58,5mm -> akcesorium może zbędne do Micry, ale przyjemne w użyciu. Szerokośc "na styk", przez co zbiera kawe z rantów sitka.
- Umikot WDT to świetny sprzęt, polecam z całego serca. Dzięki
@Matius22 Podsumowując: Akcesoria Normcore są stylowe i przyjemnie ciężkie, wykonane ze stali (oprócz dosing ring) i wydają się być bardzo dobre jakościowo. Sitko E&B IMS też jakościowo super i spełnia swoje zadanie.
Niestety wszystkie mają minusy, których nie mogę zignorowac i które przeszadzają mi na tyle, że tamper, dosing ring, sitko i ekran idą do zwrotu. Leveler zostawiam, bo jest przyjemny w użyciu i nic mi w nim ine przeszkadza

Czekam teraz na dostawe sitka LM X Filter 21g i tampera Motta 58,4mm.