Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84293 razy)

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #330 dnia: 10 Grudzień 2023, 21:31:27 »
mamy tylko pseudo preinfuzję
@GostRado Przybliżysz, jak to działa, bo nie odnalazłem odpowiedniego fragmentu dyskusji.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2023, 22:19:36 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #332 dnia: 10 Grudzień 2023, 22:42:02 »
Z filmiku niewiele wynika, bo to zdaje się inny model. Słychać, że pompa pracuje inaczej (ciszej), czyli wolniej. Ale jaki to ma wpływ na ciśnienie nie ma pojęcia.

A co do moich pomysłów, to oświeć mnie, jak to jest robione w Mikrze? Ciśnieniem wody wypychanej przez parę z z bojlera? Cieniutko, ciśnienie będzie jakieś 1,4b, a żeby przebić się przez ciastko trzeba około trzech.
A bezpośrednie podłączenie wody i tak robiona preinfuzja ma jedną, ac zasadniczą wadę. Kompletnie nieprzewidywalne ciśnienie. I to w dodatku mogące się zmienić w każdej chwili (bo sąsiad uruchomił spłuczkę w toalecie).

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #333 dnia: 10 Grudzień 2023, 22:53:11 »
Bez podłączenia do sieci jest w Micra pre brewing. Czyli w apce ustawiamy ile czasu trwa preinfuzja z pełnym ciśnieniem  i ile pauza. Ludzie sobie chwalą, ja generalnie działam bez, mam naloty, że przez jakiś cza używam :) . Z technicznego punktu widzenia jest to dobre rozwiązanie. Napewno uspokaja ekstrakcję, nawet na jakieś mikrokanaly. jak ktoś jest początkujący, czy ma jakieś problemu z kanałami to jest dobre rozwiązanie.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #334 dnia: 10 Grudzień 2023, 22:54:44 »
ile czasu trwa preinfuzja z pełnym cieniem i ile pauza.
O kurcze, to prawie jak w mojej Jurze  :mrgreen:. Żenua. Myślałem, że za tyle kasy pofatygowali się zrobić jakiekolwiek sensowne rozwiązanie, a nie prymitywną protezę.

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #335 dnia: 10 Grudzień 2023, 22:55:32 »
A bezpośrednie podłączenie wody i tak robiona preinfuzja ma jedną, ac zasadniczą wadę. Kompletnie nieprzewidywalne ciśnienie. I to w dodatku mogące się zmienić w każdej chwili (bo sąsiad uruchomił spłuczkę w toalecie).

Nie wiem gdzie Ty mieszkasz, ale u mnie nawet jak sąsiad wodę spłucze to ciśnienie nawet nie drgnie, mam założony manometr zaraz za zaworem i od razu przed wejściem do ekspresu, sprawdzałem wiele razy. Wiec jest to bardzo przewidywalne.

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #336 dnia: 10 Grudzień 2023, 22:57:24 »
ciśnienie nawet nie drgnie
A co robisz, jak dojdziesz do wniosku, że powinienieś robić preinfuzję ciśnieniem o pół bara wyższym, bo ciastko nie namaka w sensownym czasie?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #337 dnia: 10 Grudzień 2023, 22:59:47 »
Gdzie teraz najtaniej kupię linea micra? :)
Napisz do Fuxa, tylko na PW.
To wtedy wyjdzie Ci espresso bez preinfuzji 🫠
O kurcze, to prawie jak w mojej Jurze  :mrgreen:. Żenua. Myślałem, że za tyle kasy pofatygowali się zrobić jakiekolwiek sensowne rozwiązanie, a nie prymitywną protezę.
Dlatego nie używam.
« Ostatnia zmiana: 10 Grudzień 2023, 23:05:59 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #338 dnia: 10 Grudzień 2023, 23:09:40 »
ciśnienie nawet nie drgnie
A co robisz, jak dojdziesz do wniosku, że powinienieś robić preinfuzję ciśnieniem o pół bara wyższym, bo ciastko nie namaka w sensownym czasie?

Ty szukasz problemów do odpowiedzi, które nie zgadzają się z Twoimi przemyśleniami. Tak to nie ma sensu dyskutować, bo zawsze cos znajdziesz, jakkolwiek nieprawdopodobne.

Odpowiadając na tak czysto teoretycznie postawione pytanie - założę sobie pompę z regulacja ciśnienia na linii do ekspresu. Proste i niedrogie. Nie żeby to miało nastąpić, bo takich problemów jeszcze nie miałem i raczej mieć nie będę.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #339 dnia: 10 Grudzień 2023, 23:31:50 »
Też tak kiedyś myślałem, ale zmieniłem zdanie :)

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #340 dnia: 11 Grudzień 2023, 07:44:10 »
Gdzie teraz najtaniej kupię linea micra?
15600,- , coffeedesk. Dwa dni negocjacji, kilka maili +urok osobisty ;) Nie ma za co. :) Napisz jak Ci poszło.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #341 dnia: 11 Grudzień 2023, 08:10:20 »
Cena ok.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
« Odpowiedź #342 dnia: 11 Grudzień 2023, 18:04:56 »
Przy okazji przyglądania się Decentowi trafiłem na taki wpis gdzie Rao zachwala profil wyglądający dokładnie tak, jak preinfuzja w Mikrze, jako dający najlepszą kawę, jaką kiedykolwiek pił. Tak, że może w tym szaleństwie jest jakaś metoda.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #343 dnia: 11 Grudzień 2023, 19:14:53 »
Szczerze to przez te 3 miesiące używania Micry bez preinfuzji idzie to wszystko tak dobrze, że jeszcze nic mnie nie motywowało do tego by zbadać tę preinfuzję w Micrze. Może to dobry moment.

Offline Boby_brown

• Ekspres: LA MARZOCCO Linea Micra Bianca, Kawiarka Bialetti
  • Młynek: Mahlkönig E64 WS, Fiorenzato Allground Sense , Baratza sette 30 ap
« Odpowiedź #344 dnia: 11 Grudzień 2023, 20:00:39 »
Ja raz zrobiłem pre-brew, (który chyba nie wiele różni się od pre-infuzji) w proporcji 2 sek ON i 8 sek OFF. Moim zdaniem napar był bardziej esencjonalny w smaku niż bez pre-brew.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi