Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84425 razy)

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #285 dnia: 04 Listopad 2023, 21:41:23 »
Fajna wymiana zdań. Też nigdy nie użyłem monety do kawy i nie przeszkadzały mi śrubki w prysznicach.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #286 dnia: 04 Listopad 2023, 22:03:34 »
Ja napisalem jakies tam swoje mysli i pare godzin pozniej 2 strony do czytania - niezle, chetnie bym zrobil sam B2B kawe z kilku ekspresow z tej polki - jedyna zmienna to ekspres - tak z ciekawosci, wiem ze to i tak sie konczy smutna mina dla portfela, ale tak po prostu.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #287 dnia: 04 Listopad 2023, 22:51:03 »
Dobrą kawę zrobisz w ekspresie za parę tysięcy i jest to tylko kwestią Twoich umiejętności. Jak chcesz dołożyć, to płacisz za komfort użytkowania i zabawę z ekstrakcją i smakiem.
Przyrost jakościowy nie idzie w parze z nakładem finansowym.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #288 dnia: 04 Listopad 2023, 22:57:30 »
Możesz mieć racje ze w tym przedziela to w zasadzie najsensowniejszy wybór w kolbie
No widzisz🙂 Poza drobnymi mankamentami (jeden dzisiaj wyeliminowałem 😀) Micra jest naprawdę dobrą opcją do domu.
Też nigdy nie użyłem monety do kawy i nie przeszkadzały mi śrubki w prysznicach.
Bo Ty robisz poprawne espresso, a inni perfekcyjne 😉
chetnie bym zrobil sam B2B kawe z kilku ekspresow z tej polki - jedyna zmienna to ekspres - tak z ciekawosci, wiem ze to i tak sie konczy smutna mina dla portfela, ale tak po prostu.
To najlepszy sposób, choć trudny do zrealizowania. Przeważnie opieramy się na opiniach innych, co niekoniecznie Twoim kubkom smakowym będzie tak samo pasowało lub marce, co znowu wiąże się z ryzykiem niedopasowania. Co do Mikry, to w czterech wątkach na tym forum już wszystko zostało napisane. Następnie, można oczekiwać ewentualnych awarii a może i nie?
« Ostatnia zmiana: 04 Listopad 2023, 23:21:21 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #289 dnia: 04 Listopad 2023, 23:14:01 »
Też nigdy nie użyłem monety do kawy
No widzisz, a ja czasem robiłem, bo:
  • W Ascaso ARC w momencie, gdy mi ciastko zaczynało dotykać prysznica, gwałtownie rósł czas ekstrakcji
  • W ECM Casa V w momencie, gdy mi ciastko zaczynało dotykać prysznica, woda sikała mi wokół portafiltra
Tak że ten tego.

Offline cpu

• Ekspres: WPM Primus | Argod Oyssey | OXO Rapid Brewer
  • Młynek: TM 078s | DF64V
« Odpowiedź #290 dnia: 04 Listopad 2023, 23:28:15 »
B2B na zlocie tylko jakims ale to trzeba by odpowiednie zasilanie i miejsce miec - bylo by cool...

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #291 dnia: 04 Listopad 2023, 23:38:00 »
Często ludzie ignorancję mylą z mądrością. Ba! Często się tą głupotą chwalą. Czasy takie.
Test monety to jest jakiś element technicznego poznania maszyny. Jak ktoś nigdy nie robił testu monety w dużej dźwigni NLG np to mi go szkoda.
Między kawą w sitku a prysznicem musi być wolna przestrzeń. To jest chyba constans?
To, że różne kawy mimo tej samej wagi mogą mieć rożna objętość też chyba jest constans?
Często gastro maszyny maja tą śrubę, podejrzewam, że właśnie jako wskazówkę. Sypiesz tyle kawy żeby po zapięciu nie mieć odcisku śruby na kawie, ta śruba wyznacza limit miejsca między kawą a prysznicem.
Tak jest LM, miałem tak w NS Oscar II .
W Micra jest chyba jednak trochę inaczej, dobrze jak jest trochę więcej miejsca. Przynajmniej dotyczy to sitek 17-18g, które stosowałem w Micra. Samo onaczenie sitek w LM to sugeruje, to są osiemnastki VST, a LM opisuje je jako 17g.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #292 dnia: 04 Listopad 2023, 23:47:57 »
wiesz jaka mam opinie o LM w sektorze ekspresów domowych „Premium”:):):)

Wiemy, wiemy i cieszymy się. Utwierdza nas to w przekonaniu dokonania dobrego wyboru  ;)  kawka
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #293 dnia: 04 Listopad 2023, 23:50:05 »

No widzisz, a ja czasem robiłem, bo:
  • W Ascaso ARC w momencie, gdy mi ciastko zaczynało dotykać prysznica, gwałtownie rósł czas ekstrakcji
  • W ECM Casa V w momencie, gdy mi ciastko zaczynało dotykać prysznica, woda sikała mi wokół portafiltra
Tak że ten tego.

To nie wystarczyło trochę pomyśleć, ten tego.....
Przecież to się nie sprawdza w 100 %, bo jak zakładasz inne konstrukcyjnie sitko, ale tej samej wysokości to ekstrakcja jest inna, a i kawa smakuje inaczej. Ekstrakcja niektórych kaw także wymaga głębszych refleksji niż moneta...
Wystarczy zrozumieć - to fizyka...
To może pomóc na początku, potem jest całkowicie zbędne.
Aha, też mam Dream'a i daję radę bez monety...

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #294 dnia: 05 Listopad 2023, 00:00:50 »

Często ludzie ignorancję mylą z mądrością. Ba! Często się tą głupotą chwalą. Czasy takie.
Test monety to jest jakiś element technicznego poznania maszyny. Jak ktoś nigdy nie robił testu monety w dużej dźwigni NLG np to mi go szkoda.
Między kawą w sitku a prysznicem musi być wolna przestrzeń. To jest chyba constans?
To, że różne kawy mimo tej samej wagi mogą mieć rożna objętość też chyba jest constans?
Często gastro maszyny maja tą śrubę, podejrzewam, że właśnie jako wskazówkę. Sypiesz tyle kawy żeby po zapięciu nie mieć odcisku śruby na kawie, ta śruba wyznacza limit miejsca między kawą a prysznicem.
Tak jest LM, miałem tak w NS Oscar II .
W Micra jest chyba jednak trochę inaczej, dobrze jak jest trochę więcej miejsca. Przynajmniej dotyczy to sitek 17-18g, które stosowałem w Micra. Samo onaczenie sitek w LM to sugeruje, to są osiemnastki VST, a LM opisuje je jako 17g.

Wniosek z Twojego długiego wywodu jest taki, że pierwsze dwa, trzy zdania dedykujesz samemu sobie
Skoro w Mikrze jest inaczej i wkładasz inną monetę, np. 5 pln - żeby było dobrze, to cały operacja  jest do dupy. Może załóżmy nowy wątek, jaką moneta i do jakiego ekspresu....
A może producenci ekspresów zaczną podawać jakie monety masują do ich ekspresów?

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #295 dnia: 05 Listopad 2023, 00:30:13 »
@fill Ja też daję radę bez monety. Ale jak zmieniam kawę czy sitko to miło się mieć do czego odnieść. I wtedy (czasem) monety używam.

Offline fill Mężczyzna

« Odpowiedź #296 dnia: 05 Listopad 2023, 01:04:39 »
U mnie to idzie inaczej.
Przy zmianie sitka - przemiał do espresso, gradacja startowa zależnie od jasności  ziarna. Namielam sitko na full i mierzę ile to jest gramów, bo przemiał jest z Niche. Pierwszy shot jest kontrolny, drugi lub trzeci po korekcie gradacji przemiału jest już ok. W Ascaso jest oczywiście inaczej z powodu osadzenia sitka w ekspresie, ale tam zawsze mam to samo sitko - na podwójną dozę.
Przy zmianie kawy - gradacja do góry, w dół lub pozostaje - w zależności od jasności palenia. Sitko na full i warzenie przemiału. 2, 3 shot to korekta gradacji przemiału i jest już ok.
Ubijam zawsze tak samo, na tą samą wysokość w sitku, nie używam Umikota tylko levelera.
To działa, po co mi moneta, skoro wystarczy obserwować strużkę kawy z naketa?
Profilowaniem bawię się tylko w przypadku trafienia na trudne ziarno.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #297 dnia: 05 Listopad 2023, 09:22:07 »
Podsumowanie tuningu:

¹ spiłowałem tylko "kopułę" łepka śrubki, tj samo wybrzuszenie
² nie pogłębiałem gniazda na końcówkę wkrętaka, bo jest wystarczające: 1,25mm
³ obecnie łepek śruby będzie wystawał 1,68mm, gdzie wcześniej 1mm więcej, co jest bardzo praktyczne jako tzw "test monety", bo grubość 5 groszówki to 1,42mm

Jestem bardzo zadowolony z wykonanej modyfikacji
Wczoraj były to rozważania teoretyczne, a dzisiaj po pierwszym shocie utwierdzenie w praktyce. Do łask w obsłudze Mikry wrócił mój najlepszy tamper TorrToys z płaską tytanową bazą, gdzie przed modyfikacją używałem "gorszego" z konieczności nadmiernie wysuniętego łba śrubki TorrToys'a z bazą convex. Przed chwilą przy dozie 21,7g z sitkiem VST22 na sucho i tampingu flatem mielonka nie sięgała śrubki, gdzie wcześniej musiałem zmniejszyć dozę poniżej 21g i używać convexa.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2023, 09:42:08 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Offline Artisz Mężczyzna

• Ekspres: Ponte Vecchio Lusso, VBM Super Electronic, Bellezza Bellona
  • Młynek: JT83 Plus, Fiorenzato Allground Sense, Eureka Zenith 75RS
« Odpowiedź #298 dnia: 05 Listopad 2023, 12:22:00 »
Gratki, po chałapniczej przeróbce ekspres za 15 tyś. wkońcu parzy kawę w sitku jak należy.  :mrgreen:

« Odpowiedź #299 dnia: 05 Listopad 2023, 17:18:37 »
Do Mikry nie używałem VST18 (LM 17g fabryczne), bo z 17g kawki takie sobie miałem efekty. Wolałem VST22. Dzisiaj w związku z moim modem zapakowałem 17,5g zmielone na kliku 1⁷ K-plus i na sucho łepek śruby nie dotykał mielonki, a po ekstrakcji lekkie wgniecenie. Ciastko łatwo wypadło. Jest znacznie lepiej niż było, jak dla mnie.
« Ostatnia zmiana: 05 Listopad 2023, 17:29:26 wysłana przez GostRado »
》tertium non datur《

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi