Autor Wątek: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników  (Przeczytany 84449 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: La Marzocco Linea Micra - opinie użytkowników
« Odpowiedź #300 dnia: 06 Listopad 2023, 18:04:08 »
Między kawą w sitku a prysznicem musi być wolna przestrzeń. To jest chyba constans?
To, że różne kawy mimo tej samej wagi mogą mieć rożna objętość też chyba jest constans?
Często gastro maszyny maja tą śrubę, podejrzewam, że właśnie jako wskazówkę. Sypiesz tyle kawy żeby po zapięciu nie mieć odcisku śruby na kawie, ta śruba wyznacza limit miejsca między kawą a prysznicem.
Tak jest LM, miałem tak w NS Oscar II .
W Micra jest chyba jednak trochę inaczej, dobrze jak jest trochę więcej miejsca.
Odkąd "ukręciłem łba Hydrze" sypię tyle samo, co do Classiki.
》tertium non datur《

Offline kpyzio Mężczyzna

• Ekspres: Linea Micra Rosso
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #301 dnia: 03 Grudzień 2023, 00:06:46 »
Normcore proponuje coś takiego specjalnie do La Marzocco:

Screenshot 2023-12-03 000522.gif

We wtorek przyjdzie do mnie z resztą akcesoriów Normcore (tamper, leveller, dosing ring) i IMS B702TFH26NT z Amazona. Jak ktoś będzie chętny mogę podzielić się wrażeniami.

Offline kafcio Mężczyzna

• Ekspres: LaMa Micra, Chemex, V60, Kalita, TCA-2, Gene Roaster
  • Młynek: Ceado E37S, Santos#4, e55Pro, 1Zpresso K-max
« Odpowiedź #302 dnia: 03 Grudzień 2023, 14:12:15 »
Nie jestem pewien czy te ekspresy potrzebują takich akcesoriów. Używałem tych ekranów z E61, ale w przypadku grupy Lamy wydają się zbędne, poza tym będą wprowadzać bliżej nieokreślone obniżenie temperatury wody podawanej do PFa.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #303 dnia: 04 Grudzień 2023, 12:32:46 »
To jest jeden z tych zbędnych „wynalazków” moim zdaniem.
coffe, jazz & święty spokój ;)

Paolo

• Gość
« Odpowiedź #304 dnia: 04 Grudzień 2023, 21:52:39 »
Też kupiłem ale niestety zmniejsza to przepływ, co oznacza że trzeba zmieniać inne parametry przygotowywania kawy

Offline kpyzio Mężczyzna

« Odpowiedź #305 dnia: 07 Grudzień 2023, 13:40:30 »
Nie jestem pewien czy te ekspresy potrzebują takich akcesoriów. Używałem tych ekranów z E61, ale w przypadku grupy Lamy wydają się zbędne, poza tym będą wprowadzać bliżej nieokreślone obniżenie temperatury wody podawanej do PFa.

Masz rację, nie potrzebują. Przy SBE, który miałem wcześniej musiałem używać wszystkiego, co było dostępne, żeby otrzymać dobre espresso. Do Micry wystarczy WDT (Umikot to game-changer) i tamper. Liczyłem, że będzie mniej czyszczenia grupy, ale zamiast tego musze płukać "ciastko". Do tego dochodzi możliwy spadek temperatury i zmniejsza przepływ jak wspomniał @Paolo

To jest jeden z tych zbędnych „wynalazków” moim zdaniem.
+1, zbędny do LM. Przetestowałem i zwracam.

Co do reszty akcesoriów:
- Tamper Normcore V4 - Świetny, bardzo stylowy, przyjemnie ciężki matowo czarny tamper (w wersji pokrytej Titanium PVD). Niestety ma szerokość 58,5mm. Chyba o 0,1mm za dużo dla standardowych sitek La Marzocco. Jak pakowałem do podwójnego sitka o pojemności 14g więcej kawy to jeszcze działał. Natomiast przy prawilnych 14g nie "dobijał" kawy dobrze i krążek miał pęknięcia. Jak odwracałem ubitą już dawkę do góry nogami, to wszstko wypadało. Dołączony do LM tamper sprawdza się tu lepiej. Do sitka E&B IMS tamper pasował idealnie, ale o sitku dalej.
- Sitko IMS E&B LAB – B702TFH26NT ->przepływ o wiele mniejszy, niż standardowe sitko LM. Może czegoś nie doczytałem, ale strumień kawy nie łączy się w jeden, tylko kapie po całości powierzchni sitka. Ratio ustawiłem na 1:2,5 w 30 sek, więc dało sie to "skalibrować". Sitka nie trzymaja sie magnesy, więc dosing ring od Normcore spada, a Umikot się nie trzyma.
- Dosing ring Normcore - zrobiony z aluminium, bardzo lekki. Powłoka zmatowiona, przez co kawowy pyłek i drobinki przyklejają się do ścianek.
- Leveler Normcore 58,5mm -> akcesorium może zbędne do Micry, ale przyjemne w użyciu. Szerokośc "na styk", przez co zbiera kawe z rantów sitka.
- Umikot WDT to świetny sprzęt, polecam z całego serca. Dzięki @Matius22

Podsumowując: Akcesoria Normcore są stylowe i przyjemnie ciężkie, wykonane ze stali (oprócz dosing ring) i wydają się być bardzo dobre jakościowo. Sitko E&B IMS też jakościowo super i spełnia swoje zadanie.
Niestety wszystkie mają minusy, których nie mogę zignorowac i które przeszadzają mi na tyle, że tamper, dosing ring, sitko i ekran idą do zwrotu. Leveler zostawiam, bo jest przyjemny w użyciu i nic mi w nim ine przeszkadza  8)

Czekam teraz na dostawe sitka LM X Filter 21g i tampera Motta 58,4mm.

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #306 dnia: 07 Grudzień 2023, 15:59:59 »
A i przy dobrym młynie jakiekolwiek WDT też jest zbędne, u mnie po zmianie na e37s tak właśnie się stało. Niche Zero takowym młynem chyba też jest....?

Offline kpyzio Mężczyzna

« Odpowiedź #307 dnia: 07 Grudzień 2023, 16:38:06 »
A i przy dobrym młynie jakiekolwiek WDT też jest zbędne, u mnie po zmianie na e37s tak właśnie się stało. Niche Zero takowym młynem chyba też jest....?

Mam Niche od 3 dni, Micre od ponad tygodnia i jeszcze sie uczę sprzętu. Myślę, że bez WDT też zrobi doskonałą kawę, ale używając WDT i levelera mam pewność, że kawa za każdym razem jest dokłądnie tak samo przygotowana do ekstrakcji. Nie ma mowy o nierównym rozmieszczeniu itd.

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #308 dnia: 07 Grudzień 2023, 19:04:05 »
WDT też jest zbędne, u mnie po zmianie na e37s
Obracasz kolbą podczas mielenia?
》tertium non datur《

Offline kafcio Mężczyzna

« Odpowiedź #309 dnia: 07 Grudzień 2023, 19:07:58 »
Nie, wzgórek wyrównuję palcem, tamping i zapinam.

« Odpowiedź #310 dnia: 07 Grudzień 2023, 19:12:48 »
Blaszki na wylocie nie wyjmowałeś?
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #311 dnia: 07 Grudzień 2023, 19:51:20 »
@kafcio Nie do końca rozumiem, czemu używanie puck screenów według Ciebie w E61 jest ok a w LM już nie? W E61 nie będzie już wpływać na temperaturę i ograniczać przepływu?

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #312 dnia: 07 Grudzień 2023, 21:27:02 »
Używanie puck screenów jest pozbawione sensu moim zdaniem , efektywniej użyć filtra :)puck screen obniża temp o około 3-4 stopnie chyba że wygrzewasz osobno co i tak komplikuje i tak już skomplikowany proces robienia espresso.

Offline Matius22

« Odpowiedź #313 dnia: 07 Grudzień 2023, 22:43:22 »
@rollo45 Oczywiscie możesz mieć rację, ale mówmy tutaj ogólnie. Skoro ktoś używał i lubił to w E61 to tak samo może używać w LM. :) Dzięki temu nie ma też błotka w ciastku.

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #314 dnia: 07 Grudzień 2023, 22:57:01 »
Puck screen będzie wpływał inaczej na temp grupy E61 i LM , błotko nie jest wyznacznikiem dobrej lub złej ekstrakcji :):) Ale zgadzam się jak ktoś lubi to czemu nie :):

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi