Autor Wątek: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?  (Przeczytany 12042 razy)

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
Odp: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?
« Odpowiedź #75 dnia: 16 Wrzesień 2022, 13:04:25 »
W segmencie SD sporo ostatnio się dzieje i coraz większy wybór (życie nie kończy się na Niche zero) ;-)
LaMa niestety jest tak odległa cenowo od planów finansowych, że chyba zostanie jako "ten następny ekspres", no chyba że stanieje o 40-50%  :smiech:

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #76 dnia: 16 Wrzesień 2022, 13:11:03 »
Reszta działa .... nie wiem jak będzie za 40 lat ale przez 5 lat działało  niezawodnie ( nie da się tego powiedzieć chyba o innych ekspresach  nawet w podobnej do LMLM  klasie cenowej

Niby skąd taki pomysł? Moja Orchestrale Nota, która jest "zwykłym HX" od ponad 7 lat działa niezawodnie i nie licząc uszczelki w grupie dosłownie nic w niej nie wymieniane.

@Spinacz kup sobie Eureka ORO SD i spokojnie Ci wystarczy pod espresso do tego będzie za ułamek ceny e37j i jakość przemiału taka sama. Ewentualnie jeśli chcesz Ceado to E6P pod OD. Również identyczny przemiał jak w e37j. Mam wszystkie wspomniane.
Chodziło mi konkretnie  o ekspres bardzo renomowanej  marki jaką jest  niewątpliwie  VA . W początkowym okresie producji  E1 Prima , niestety dosyć często wracała na naprawy gwarancyjne. Sytuacja znana nie  tylko u nas ale i na innych forach kawowych.
Nie oceniam Orchestrale,  nie miałem nigdy od czynienia z tym ekspresem.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2022, 13:23:01 wysłana przez PiotrekBM »

• Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #77 dnia: 16 Wrzesień 2022, 13:20:27 »
W segmencie SD sporo ostatnio się dzieje i coraz większy wybór (życie nie kończy się na Niche zero) ;-)
LaMa niestety jest tak odległa cenowo od planów finansowych, że chyba zostanie jako "ten następny ekspres", no chyba że stanieje o 40-50%  :smiech:

Nowe 40-50 % taniej ? Przy takiej  konkurencji cenowej  (VA Prima E1 droższe  , DC Studio podobne cenowo albo nieco tańsze  i nowość na rynku Faema Faemina ) i  cenie euro ... raczej zero szans ;)
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2022, 13:34:38 wysłana przez PiotrekBM »

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #78 dnia: 17 Wrzesień 2022, 17:32:51 »
obecny ekspres użytkuję ponad 13 lat, a młynek chyba jeszcze dłużej), więc żeby pojawiły się takie pomysły musi być naprawdę mocny impuls. I takich powodów jest kilka. Mam typowego średniaka w technologii HX, a więc LNE Cuadra, który współpracuje ze stareńkim (bodajże 34 letnim) Mazzerem Mestre.

Tak z ciekawości, żarna wymieniałeś?

• Administrator
« Odpowiedź #79 dnia: 17 Wrzesień 2022, 17:45:09 »
Tak, wtedy kiedy kupiłem ekspres. Już powoli zbliżają się do swojego kresu

Offline ROSS JB Mężczyzna

• Ekspres: Isomac Zaffiro
  • Młynek: Fiorenzato F5 Roaster: Gene Café
« Odpowiedź #80 dnia: 17 Wrzesień 2022, 18:15:43 »
nasze rodzime sklepy ze sprzętem nie oferują udogodnień dla "zwykłego" klienta typu 30-60 rat 0%, 

Oferują, ale jak dotyczy to sprzętu masowego i nie wówczas kiedy jest inflacja. Najlepiej wstrzelić  się jak inflacja zacznie spadać i brać kredyt w banku ze zmiennym oprocentowaniem.

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #81 dnia: 17 Wrzesień 2022, 20:09:32 »
A może Faema Faemina? Miałem okazję testować wraz z młynkiem Mahlkönig E65S    :taniec:
Przednia maszyna kawka

https://images90.fotosik.pl/619/aa7cfb3fc098ed50.jpg
Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?

« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2022, 20:13:55 wysłana przez MacJaro »
coffe, jazz & święty spokój ;)

« Odpowiedź #82 dnia: 17 Wrzesień 2022, 20:39:28 »
Faema Femina to ekspres pokazany chyba pierwszy raz na tagrach  w Mediolanie w 2021 r .
Jened z młodych gniewnych  wsród  domowych , dwubijlerowych  ekspresów hi-end.
Znow pytania jak w przypadku VA Prima (który jest na rynku od niecałych dwóch lat ) jak z trwałoscią i awaryjnością ?

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #83 dnia: 17 Wrzesień 2022, 21:35:42 »
Faema Femina to ekspres pokazany chyba pierwszy raz na tagrach  w Mediolanie w 2021 r .
Jened z młodych gniewnych  wsród  domowych , dwubijlerowych  ekspresów hi-end.
Znow pytania jak w przypadku VA Prima (który jest na rynku od niecałych dwóch lat ) jak z trwałoscią i awaryjnością ?

Faemina to okrojona do jednej grupy gastronomiczna Faema E71 E. Zbudowana na tych samych podzespołach. Taką informację uzyskałem od przedstawiciela dystrybutora (Primulator) podczas Lubelskich Targów Kawy, Czekolady i Herbaty.

« Ostatnia zmiana: 17 Wrzesień 2022, 21:54:21 wysłana przez Spinacz »
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Wrzesień 2022, 21:42:38 »
Dyskusyjne, ktoś w dedykowanym wątku wstawiał fotki, gdzie w środku sam plastik... Nie było pewne tylko czy to prototyp czy produkcyjna maszyna. No ale nie budzi to mojego zaufania, do tego tona elektroniki. Nie będę wyrokował, bo trudno powiedzieć, bez długofalowych testów, ale konstrukcja budzi pewne obawy o trwałość w(dłuższym) czasie użytkowania. Cena też nie zachęca.

skansen

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: 18 Wrzesień 2022, 12:27:57 »
Zawsze można polować na używaną LM LM. Trafiają się od czasu do czasu takie oferty. Ich utrata wartości jest jednak stosunkowo niewielka. Sprzedają przeważnie przesiadający się na droższe sprzęty.
Dużo trudniejsze jest zaś trafienie na ofertę używanego GS3.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Wrzesień 2022, 13:20:12 »
Autor wątku planuje długie życie, skoro kolejny ekspres ma być na 40 lat, a potem jeszcze następny.... zdrowia życzę

• Administrator
« Odpowiedź #87 dnia: 18 Wrzesień 2022, 13:24:14 »
Jakoś w planach na razie nie mam mety :-)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #88 dnia: 18 Wrzesień 2022, 13:28:17 »
Realizuj marzenia teraz, nie odkładaj na później…

« Odpowiedź #89 dnia: 18 Wrzesień 2022, 15:51:50 »
Zawsze można polować na używaną LM LM. Trafiają się od czasu do czasu takie oferty. Ich utrata wartości jest jednak stosunkowo niewielka. Sprzedają przeważnie przesiadający się na droższe sprzęty.
Dużo trudniejsze jest zaś trafienie na ofertę używanego GS3.

Wydaje mi się ze GS3 mniej sie u nas sprzedaje ,niż Linea Mini  ( chyba , że policzymy wszystkie  od 2007 r jak ukazała się na rynku GS3 ).
Poza tym chyba mniej osób próbuje się przesiąść dalej z GS3 na 1 grupowa Stradę czy Levę ( te to po ok 60 -70 tys  za 1 grupowy ekspres )  niż z LMLM na GS3 ;)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi