Autor Wątek: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?  (Przeczytany 11950 razy)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
Odp: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?
« Odpowiedź #60 dnia: 04 Wrzesień 2022, 20:52:30 »
Każdy lubi to co lubi, ważne że jest w czym wybierać. No i trzeba co jakiś czas próbować , by potem z radością wrócić do sprawdzonych „wypieków” …

Offline Krakus Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Ascaso Arc ++, ECM Casa V
  • Młynek: C40 IH RC, Niche Zero
« Odpowiedź #61 dnia: 05 Wrzesień 2022, 22:13:44 »
Wnioski ciekawe - mocne uderzenie pompy nie skutkowało wcale krótszym czasem ekstrakcji, a jedynie odrobinę mocniejszym odczuciem goryczki w espresso. Generalnie nie skutkowało też kanałowaniem, ale przecież kręciłem przemiałem w sitku.
Przecież to jest znane, że im dłużej trwa preinfuzja, tym szybciej przebiega ekstrakcja, w związku z tym należy drobniej mielić kawę.
A uderzenie ciśnienia widocznie nic nie robi ciastku - pewnie dopiero przy dużo szybszym narastaniu ciśnienia moglibyśmy zaobserwować jakieś zmiany.

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #62 dnia: 05 Wrzesień 2022, 23:34:28 »

Przecież to jest znane, że im dłużej trwa preinfuzja, tym szybciej przebiega ekstrakcja, w związku z tym należy drobniej mielić kawę.
A uderzenie ciśnienia widocznie nic nie robi ciastku - pewnie dopiero przy dużo szybszym narastaniu ciśnienia moglibyśmy zaobserwować jakieś zmiany.
Wszystko się zgadza, jeżeli chodzi o czas ekstrakcji  przy stałym ciśnieniu pompy. Nie jest to takie oczywiste, gdy jej ciśnienie stopniowo narasta.
Trzeba by znać charakterystykę funkcji ciśnienia  pompy w argumencie napięcia by wyciągać daleko idące wnioski.

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #63 dnia: 08 Wrzesień 2022, 18:20:17 »
Podsumowując odpowiedzi na pytanie "czy warto kupić ekspres za ~20kPLN+" dochodzę do wniosku że:
TAK, bo:
- zwykle są to mniejsze wersje maszyn gastro lub urządzenia innowacyjne
- oferują możliwość powtarzalnego przygotowywania wybitnych naparów (i jest to łatwiejsze niż na mniejszych maszynach)
- zwykle producent projektując i realizując je nie musiał iść na kompromisy
- można oczekiwać jakości premium i dużej trwałości
NIE, bo:
- za dużym wzrostem ceny nie idzie liniowy wzrost jakości naparu
- czasem niepotrzebnie komplikuje się niezawodne konstrukcje
- cena czasem uzasadniona jest niemal wyłącznie umieszczonym logo
- zwykle gabaryty są większe niż "domowych ekspresów"
- dostępność jest ograniczona, a nasze rodzime sklepy ze sprzętem nie oferują udogodnień dla "zwykłego" klienta typu 30-60 rat 0%, 
- trudno znaleźć w rodzimym języku obiektywne informacje (znowu ograniczona dostępność lub zachowanie typu "wydałem tyle kasy to będę chwalił"), co nie sprzyja dokonywaniu wyborów.

Reasumując - jeśli pieniądze nie są dla Ciebie problemem wybór zależy tylko subiektywnej oceny, natomiast jeśli zakup taki wymagałby od Ciebie sporych wyrzeczeń, to jednak lepiej poszukać coś w budżecie 7-11kPLN.
A Wy jakie macie na ten temat zdanie?

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #64 dnia: 08 Wrzesień 2022, 21:00:32 »
Sensowna argumentacja 👍
》tertium non datur《

Offline Matius22

« Odpowiedź #65 dnia: 08 Wrzesień 2022, 21:54:55 »
Jeśli robienie kawy sprawia przyjemność i jest to hobby to dlaczego nie? Jeśli jest się w stanie zakupić taką Linea Mini to przynajmniej będzie codziennie sprawiało przyjemność robienie kawy przy jej użyciu. Są inne hobby droższe, których się „nie praktykuje codziennie”. Natomiast jeśli ma to być dopiero początek to może lepiej pójść w coś w tych granicach 7k-11k.

Takie jest moje zdanie na ten temat.

P.S.
Liczę iż kiedyś w mojej kuchni stanie Linea Mini.  ;)

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #66 dnia: 08 Wrzesień 2022, 23:51:06 »
W przypadku LAMA bym się poważnie zastanawiał , jakość na pewno nie  idzie w parze z ceną.

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #67 dnia: 09 Wrzesień 2022, 08:51:31 »
W przypadku LAMA bym się poważnie zastanawiał , jakość na pewno nie  idzie w parze z ceną.
Co jest nie tak z jakością LMLM?

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #68 dnia: 09 Wrzesień 2022, 16:08:20 »
po prostu wyglada to kiepsko :)plastiki ,spasowanie ,przy tej cenie w moim odczuciu nie jest za dobrze:)ale ja jestem antyfanem tej Firmy :):)
« Ostatnia zmiana: 09 Wrzesień 2022, 16:15:52 wysłana przez rollo45 »

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #69 dnia: 09 Wrzesień 2022, 20:14:14 »
po prostu wyglada to kiepsko :)plastiki ,spasowanie ,przy tej cenie w moim odczuciu nie jest za dobrze:)ale ja jestem antyfanem tej Firmy :):)
- trudno znaleźć w rodzimym języku obiektywne informacje (znowu ograniczona dostępność lub zachowanie typu "wydałem tyle kasy to będę chwalił"), co nie sprzyja dokonywaniu wyborów.

:)

Offline MacJaro Mężczyzna

• Ekspres: LA Marzocco Linea Mini R
  • Młynek: Fiorenzato F64 Evo Sense Dark-T GBW
« Odpowiedź #70 dnia: 09 Wrzesień 2022, 21:31:36 »
Podsumowując odpowiedzi na pytanie "czy warto kupić ekspres za ~20kPLN+" dochodzę do wniosku że:
TAK, bo:
- zwykle są to mniejsze wersje maszyn gastro lub urządzenia innowacyjne
- oferują możliwość powtarzalnego przygotowywania wybitnych naparów (i jest to łatwiejsze niż na mniejszych maszynach)
- zwykle producent projektując i realizując je nie musiał iść na kompromisy
- można oczekiwać jakości premium i dużej trwałości
NIE, bo:
- za dużym wzrostem ceny nie idzie liniowy wzrost jakości naparu
- czasem niepotrzebnie komplikuje się niezawodne konstrukcje
- cena czasem uzasadniona jest niemal wyłącznie umieszczonym logo
- zwykle gabaryty są większe niż "domowych ekspresów"
- dostępność jest ograniczona, a nasze rodzime sklepy ze sprzętem nie oferują udogodnień dla "zwykłego" klienta typu 30-60 rat 0%, 
- trudno znaleźć [emoji38] w rodzimym języku obiektywne informacje (znowu ograniczona dostępność lub zachowanie typu "wydałem tyle kasy to będę chwalił"), co nie sprzyja dokonywaniu wyborów.

Reasumując - jeśli pieniądze nie są dla Ciebie problemem wybór zależy tylko subiektywnej oceny, natomiast jeśli zakup taki wymagałby od Ciebie sporych wyrzeczeń, to jednak lepiej poszukać coś w budżecie 7-11kPLN.
A Wy jakie macie na ten temat zdanie?

Dlatego mój Matrix za 10k jest optymalnym rozwiązaniem  :taktak:  [emoji38]
Zapraszam na testy  kawka
coffe, jazz & święty spokój ;)

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #71 dnia: 16 Wrzesień 2022, 12:44:31 »
Fakt, łączy je tylko przedział cenowy, ale każda jest na swój sposób kusząca ;-). Rzeczywiście, DC wydaje się najbardziej kompletne.
Niemniej przy wszystkich pozostaje aktualne pytanie CZY i DLACZEGO warto kupować jakikolwiek sprzęt z tej półki?

Cześć.

Polecam La Marzocco Linea Mini.
Używam LMLM juz ponad 5 lat ( jak ten czas leci) .Przed LaMarzocco używałem  HX z E61 ( Lelit Mara PL62 ).Uzywałem tamtego ekspresu przez niecały rok ( utrzymanie w czystości  za gr  E61 , czas nagrzewania, zrzuty wody czy  brzęcząca pompa wibracyjna  to argumenty  które spowodowały , ze tez szukałem czegoś lepszego)
Przeskok z Lelita na LaMarzocco opisywałem w swoich watkach o LM.
Wszystkie   twoje "konieczne  " podpunkty Linea Mini spełnia . Nie ma wyświetlacza i  nie ma wbudowanej wagi , dokupisz wagę i masz czas ekstrakcji pokazany , dodatkowo przygotowujesz espresso wg założonego  "ratio".
Przez 5 lat w moim ekspresie konieczna była wymiana uszczelki w grupie i zaworu przerywacza próżni.
Reszta działa .... nie wiem jak będzie za 40 lat ale przez 5 lat działało  niezawodnie ( nie da się tego powiedzieć  o wszystkich ekspresach  nawet w podobnej do LMLM  klasie cenowej , wpadki  jakościowe Victoria Arduino w Prima E1 są mocno komentowane m.in na yt , sporo ekspresów E1 z początku produkcji  miała  problemy z nieszczelnoscią bojlera pary, krzywo wmontowany manometr, problemy z elektroniką ).
Linee Mini obsłuży i 5 i 85 latek ( o  ile właściwie  zmielą,  rozłożą i ubiją zmieloną kawę ).
La Marzocco Linea Mini kosztuje dużo , może spróbuj kupić używany ekspres (jak nie znajdziesz to  może za jakiś czas ja będę przymierzał się do zmiany na większe La Marzocco  ;))
W Twoim przypadku jeszcze chyba wymianę młynka warto rozważyć.

« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2022, 13:03:57 wysłana przez PiotrekBM »

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #72 dnia: 16 Wrzesień 2022, 12:53:42 »
Wymiana młynka jest mocno rozważana ;-) tylko podobnie jak w przypadku ekspresu niesie wiele pytań: chciałoby się coś pokroju ceado e37j ale to kolejne niemal 10kPLN. SD mi nie przeszkadza, OD też jest OK. Chętnie kupiłbym SD z gwarancją jakości przemiału co najmniej jak wspomniane ceado tylko za ułamek jego ceny.

Używanej małej LaMa nie widziałem, to chyba rzadki rarytas ;-)

Offline MSL

• Ekspres: Decent, ECM Technika IV Profi, Orchestrale Nota
  • Młynek: Ceado E37S, Ceado E37J, Ceado E6P, Compak K3
« Odpowiedź #73 dnia: 16 Wrzesień 2022, 12:55:30 »
Reszta działa .... nie wiem jak będzie za 40 lat ale przez 5 lat działało  niezawodnie ( nie da się tego powiedzieć chyba o innych ekspresach  nawet w podobnej do LMLM  klasie cenowej

Niby skąd taki pomysł? Moja Orchestrale Nota, która jest "zwykłym HX" od ponad 7 lat działa niezawodnie i nie licząc uszczelki w grupie dosłownie nic w niej nie wymieniane.

@Spinacz kup sobie Eureka ORO SD i spokojnie Ci wystarczy pod espresso do tego będzie za ułamek ceny e37j i jakość przemiału taka sama. Ewentualnie jeśli chcesz Ceado to E6P pod OD. Również identyczny przemiał jak w e37j. Mam wszystkie wspomniane.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2022, 13:02:23 wysłana przez MSL »

Offline PiotrekBM Mężczyzna

• Ekspres: LM LM
  • Młynek: Kafatek MC4, Kinu M47, Comandante IH, Ditting KE 640 V (= Mahlkonig K30 V), Acaia Lunar
« Odpowiedź #74 dnia: 16 Wrzesień 2022, 12:57:44 »
Wymiana młynka jest mocno rozważana ;-) tylko podobnie jak w przypadku ekspresu niesie wiele pytań: chciałoby się coś pokroju ceado e37j ale to kolejne niemal 10kPLN. SD mi nie przeszkadza, OD też jest OK. Chętnie kupiłbym SD z gwarancją jakości przemiału co najmniej jak wspomniane ceado tylko za ułamek jego ceny.

Używanej małej LaMa nie widziałem, to chyba rzadki rarytas ;-)

Może dlatego , ze mała LaMa spełnia już stawiane wymogi i często jest już  ekspresem docelowym , czasem św. Graalem  ;)
W moim przypadku młynek  SD który kupiłem, jest tym czego szukałem. Nie zamieniłbym chyba na żadne OD, za mało kaw robię.
« Ostatnia zmiana: 16 Wrzesień 2022, 13:00:55 wysłana przez PiotrekBM »

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi