Fakt, łączy je tylko przedział cenowy, ale każda jest na swój sposób kusząca
. Rzeczywiście, DC wydaje się najbardziej kompletne.
Niemniej przy wszystkich pozostaje aktualne pytanie CZY i DLACZEGO warto kupować jakikolwiek sprzęt z tej półki?
Cześć.
Polecam La Marzocco Linea Mini.
Używam LMLM juz ponad 5 lat ( jak ten czas leci) .Przed LaMarzocco używałem HX z E61 ( Lelit Mara PL62 ).Uzywałem tamtego ekspresu przez niecały rok ( utrzymanie w czystości za gr E61 , czas nagrzewania, zrzuty wody czy brzęcząca pompa wibracyjna to argumenty które spowodowały , ze tez szukałem czegoś lepszego)
Przeskok z Lelita na LaMarzocco opisywałem w swoich watkach o LM.
Wszystkie twoje "konieczne " podpunkty Linea Mini spełnia . Nie ma wyświetlacza i nie ma wbudowanej wagi , dokupisz wagę i masz czas ekstrakcji pokazany , dodatkowo przygotowujesz espresso wg założonego "ratio".
Przez 5 lat w moim ekspresie konieczna była wymiana uszczelki w grupie i zaworu przerywacza próżni.
Reszta działa .... nie wiem jak będzie za 40 lat ale przez 5 lat działało niezawodnie ( nie da się tego powiedzieć o wszystkich ekspresach nawet w podobnej do LMLM klasie cenowej , wpadki jakościowe Victoria Arduino w Prima E1 są mocno komentowane m.in na yt , sporo ekspresów E1 z początku produkcji miała problemy z nieszczelnoscią bojlera pary, krzywo wmontowany manometr, problemy z elektroniką ).
Linee Mini obsłuży i 5 i 85 latek ( o ile właściwie zmielą, rozłożą i ubiją zmieloną kawę ).
La Marzocco Linea Mini kosztuje dużo , może spróbuj kupić używany ekspres (jak nie znajdziesz to może za jakiś czas ja będę przymierzał się do zmiany na większe La Marzocco

)
W Twoim przypadku jeszcze chyba wymianę młynka warto rozważyć.