Autor Wątek: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?  (Przeczytany 12025 razy)

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
Odp: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?
« Odpowiedź #30 dnia: 31 Sierpień 2022, 09:52:54 »
Spinacz: kilkanaście tysi na maszynę i wymówka że do pionu daleko. Koszt dociągnięcia wody to nie kosmos, ja bawiłem się w wężyki, ale teraz wziąłbym zgrzewarkę do rur i dociągnął. Dorzucasz do swego zestawu flow control + termometr (https://forum.wszystkookawie.pl/index.php?topic=11956.0 ) i masz zestaw z którego wykręcisz co zechcesz :)

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #31 dnia: 31 Sierpień 2022, 10:09:12 »
Koszt dociągnięcia wody to nie kosmos, ja bawiłem się w wężyki, ale teraz wziąłbym zgrzewarkę do rur i dociągnął.

Prosto się robi, jeśli rurę/wężyki da się puścić w całości ukrytą, np. za/pod szafkami. Czyli w praktyce w jednym ciągu szafek stojących, z cokolikami ;) Ja tak dokładałem na wsi zmywarkę na koniec szafek w kształcie L... Zgrzewarka to przesada, są systemy skręcanych złączek. Kupiłem kawałek rury (elastycznej, można zginać zamiast kolanek 90stopni) + złączki na oba końce.
Jeśli trzeba przejść np na przeciwną stronę/ inny rząd szafek to nie ma jak schować rury, pozostaje kucie :(

Offline Spinacz Mężczyzna

• Administrator
  • Ekspres: Ascaso Baby T Plus
  • Młynek: G-Risto Pro ZF64
« Odpowiedź #32 dnia: 31 Sierpień 2022, 10:13:02 »
Do pionu daleko, bo miejsce ekspresu jest na samodzielnej szafce i nie ma możliwości puszczenia rurek za meblami ;-)
Butla w szafce nie jest złym pomysłem, ale przecież zajmę w ten sposób bezcenne miejsce!

Offline tom517

• Ekspres: Izzo Alex II, Europiccola, Rota było: Caravel <-Gaggia Classic <-Ascaso Basic
  • Młynek: Niche Zero, Arco2, Kazak Tura, Myy47 GS1 było: Eureka 65E <- F4E nano < i2-mini <- Porlex Tall
« Odpowiedź #33 dnia: 31 Sierpień 2022, 10:29:31 »
Biorąc pod uwagę prostotę, czas nagrzewania, oszczędności energii  i inne plusy może warto popatrzeć na La Pavoni + kilka modyfikacji z coffee-sensor.com
U mnie gdyby nie podłączenie do wody i odpływu zostałoby La Pavoni.

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
》tertium non datur《

• Administrator
« Odpowiedź #35 dnia: 31 Sierpień 2022, 18:33:04 »
Fakt!

Offline Matius22

« Odpowiedź #36 dnia: 31 Sierpień 2022, 22:26:44 »
Aktualnie na allegro lokalnie masz używkę dalla corte studio jak wpiszesz „dalla corte” w szukajce.

Zawsze jakieś tańsze wyjście ;)

• Administrator
« Odpowiedź #37 dnia: 02 Wrzesień 2022, 06:26:35 »
Dziękuję za wszystkie propozycje! Każda jest ciekawa i jest dowodem na to, że ta pólka cenowa jest niemal równie bogata jak inne. Niemniej wciąż pozostaje aktualne pytanie - dlaczego warto kupić coś z tego przedziału a nie innego? Na papierze nie ma znaczącej różnicy pomiędzy ekspresem za 7, 10, 15 czy 20 tysięcy.

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #38 dnia: 02 Wrzesień 2022, 08:03:01 »
Niemniej wciąż pozostaje aktualne pytanie - dlaczego warto kupić coś z tego przedziału a nie innego?
Dlaczego ludzie kupują produkty luksusowe? Bo mogą i ich stać.
Racjonalnie czy DC lub LM zrobi lepsze espresso niż taki Profitec Pro 700? Wątpie.
Czy LR24 zrobi lepsza kawę niż Pro 800? Też pewnie nie, chociaż, tu akurat pompa rotacyjna może trochę zmienić kawę bo zapewnia mocniejsze uderzenie wody w ciastko na samym początku perfuzji. Czy będzie dwa razy smaczniej jak sugeruje cena? Na pewno nie.

Offline Krzysiek206 Mężczyzna

• Ekspres: Victoria Arduino Eagle One Prima
  • Młynek: Mazzer Omega (Soft), Comandante c40 mk4, Mazzer Philos Black I200D
« Odpowiedź #39 dnia: 02 Wrzesień 2022, 09:26:43 »
Dokładnie,  odpowiedź w punkt 😀 jestem tego samego zdania.

Offline tom517

« Odpowiedź #40 dnia: 02 Wrzesień 2022, 10:15:10 »
LaMa Linea Mini rok temu jeden polski sklep oferował po ok 15 tysi, kusił  taki Graal kawowy. Ogólnie ekspres jak to określają sprzedawcy legendarny. Jakbym kupił to teraz bym pewnie nie żałował. Czy by zrobił lepsze espresso niż taka Rota wątpię, ale przyjemnie by było jego używać :)

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #41 dnia: 02 Wrzesień 2022, 11:06:32 »
Przy wymianie sprzętu za 3.000 na sprzęt za np 8.000-10.000 wzrost jakość espresso  jest duży i moim zdaniem adekwatny do ceny , później każde dodatkowe 10.000 to może 5% różnicy in plus w filiżance dla jednego nie będzie to zauważalne dla innego będzie warte tych pieniędzy , pomijam fakt zakupu jakiegoś urządzenia tylko z racji tego że kogoś stać :):) wtedy kupuje slayera najdroższego Titusa a kawa i tak jest kiepska ):):)

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #42 dnia: 02 Wrzesień 2022, 15:44:02 »

... tu akurat pompa rotacyjna może trochę zmienić kawę bo zapewnia mocniejsze uderzenie wody w ciastko na samym początku perfuzji.

Czy faktycznie tak jest, że wielkość przepływu w momencie startu pompy zmienia smak kawy ?
Mam u siebie zakres regulacji startu pompy w zakresie 12-24 V i po różnych próbach ustawiłem jednak jej start na minimum, bo wtedy praktycznie całkowicie zniknął mi problem kanałowania. Skupiłem się na tym aspekcie i przyznam szczerze, kwestii zmiany smaku nie rozpatrywałem w aspekcie zmiany wydajności przepływu pompy. Uważasz, że warto wrócić do tematu i poeksperymentować? Dodam, że mam programowany czas preinfuzji i flow control.

Offline Fux Mężczyzna

• Global Moderator
  • Ekspres: La Marzocco Linea Micra, tygielek
  • Młynek: G-RISTO W
« Odpowiedź #43 dnia: 02 Wrzesień 2022, 15:55:47 »
Fajny wątek.
10 kpln za ekspres to jakiś dramat.
Człowiek może wyzbyć się wszystkiego z wyjątkiem pokus...

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #44 dnia: 02 Wrzesień 2022, 16:08:05 »

Przy wymianie sprzętu za 3.000 na sprzęt za np 8.000-10.000 wzrost jakość espresso  jest duży i moim zdaniem adekwatny do ceny , później każde dodatkowe 10.000 to może 5% różnicy in plus
Dokładnie tak samo jest ze sprzętem audio, przeskok z dobrej do bardzo dobrej jakości dźwięku może człowieka kosztować fortunę.
Dla ludzi osłuchanych latami z pewnymi aspektami dźwięku, które kuleją u nich w systemach, każda inwestycja in plus ma sens. Jest jednak duża grupa ludzi, która inwestuje w drogi sprzęt audio tylko dlatego, że ich stać, a nawet nie potrafi rzetelnie ocenić jakości tego co słyszy.
Suma sumarum - warto zdobywać doświadczenie, poszerzać swój stan wiedzy, żeby dokonywać świadomych i trafnych wyborów.  WOK jest pod tym względem wyjątkowo przydatnym i merytorycznym forum.

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi