Autor Wątek: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?  (Przeczytany 11976 razy)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
Odp: Dlaczego LaMa Linea Mini a nie coś innego?
« Odpowiedź #15 dnia: 30 Sierpień 2022, 19:40:26 »
》tertium non datur《

Offline rollo45 Mężczyzna

• Ekspres: Strietman CT2, Londinium R24,
  • Młynek: EK43S ICON
« Odpowiedź #16 dnia: 30 Sierpień 2022, 20:03:37 »
Lubię gościa , zawsze robi kawę jak we włoskim barze :):), narzędzia do dystrybucji itp. nie są mu potrzebne :):)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #17 dnia: 30 Sierpień 2022, 20:24:47 »
Po tylu latach z pompa, warto kupic dzwignie.
LR24 poza cena w zasadzie nie ma wad.
Jak celujesz w mniejsze dozy i faktycznie musi byc PID i 2 bojlery, to wtedy ACS Vesuvius Leva.

« Odpowiedź #18 dnia: 30 Sierpień 2022, 20:48:33 »
Jeden z warunków to kompaktowe rozmiary i prosta obsługa :):)ACS Leva kompaktowy nie jest i trzeba przy dźwigni się trochę wysiilić :):)

Offline pj.w Mężczyzna

• Ojciec Chrzestny
  • Ekspres: Londinium R, Strietman CT2
  • Młynek: Titus Nautilus, Kafatek MC4, Baratza Forte BG, 1zpresso ZP6
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Sierpień 2022, 20:51:21 »
prosta obsługa
Bez przesady :)
Obsuga dzwigni jest banalnie prosta. To sprezyna przeciez.
Moze faktycznie, po calym dniu w kawiarni ktos by odczul roznice, ale zaciagniecie kilka-kilkanascie razy w ciagu dnia to zaden wysilek.

« Odpowiedź #20 dnia: 30 Sierpień 2022, 20:55:03 »
Ale to nie to samo  co wajcha w  E61, ACS oglądałem w Tychach w Cofee Lovers i chodził dość ciężko w porównaniu do LR24, ale oczywiście jeśli dźwignia byłaby w grze to tez polecam :):)

Offline GostRado Mężczyzna

• Ekspres: 》La MARZOCCO Linea Micra 》ELEKTRA Micro Casa 》ECM classika PID 》AP + FP 》BRA cafetera bella 1tz/2tz 》FOREVER miss diamond 4tz 》GIANNINI giannina 1tz/3tz 》BIALETTI venus 2tz 》ALESSI la cupola 1tz 》MELITTA dripper 101 》
  • Młynek: 》CEADO e37S 》MAHLKÖNIG ek43S Limited Edition: THE ICON nr 937/999 》 1Zpresso K-plus 》
« Odpowiedź #21 dnia: 30 Sierpień 2022, 20:59:34 »
Lubię gościa , zawsze robi kawę jak we włoskim barze :):), narzędzia do dystrybucji itp. nie są mu potrzebne :):)
Trochę mu shoty nie wyszły  :-D
DC Studio fajna maszyna.
》tertium non datur《

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
  • Ekspres: ASCASO DREAM Green
  • Młynek: i-2 mini Polerowane Aluminium
« Odpowiedź #22 dnia: 30 Sierpień 2022, 21:17:28 »
Pozwolę sobie udzielić odpowiedzi na poniższe punkty w odniesieniu do BABY T PLUS.
Czego nie chcę:
- HX - NIE MA
- grupy E61 (wiem - jest znakomita, piękna, solidna, zapewnia po rozgrzaniu stabilność temperaturową, a przy okazji upierdliwa do mycia i łatwo się oparzyć) - NIE MA
- zbyt wielu chromów (nie znoszę tego ciągłego polerowania i czyszczenia zakamarków – co innego czystość i higiena ekspresu a co innego ciągłe latanie ze ściereczką „bo się palcuje” ;-)) - NIE MA ZBYT WIELE, MA PRZÓD I BOKI ZE STALI NIERDZEWNEJ LAKIEROWANEJ PROSZKOWO - 6 kolorów do wyboru plus INOX
Czego nie potrzebuję:
- profilowanie ciśnienia - NIE MA
- zawór z gorącą wodą - NIESTETY MA, ALE NIE MUSISZ GO UŻYWAĆ
Co chcę koniecznie:
- solidność, trwałość i bezawaryjność – najlepiej sprzęt na najbliższe 40 lat - BABY T PLUS PRODUKOWANY JEST OD 2018 R A WIĘC DO 40 LAT JESZCZE MU TROCHĘ BRAKUJE. NIEMNIEJ ASCASO PRZEKROCZYŁO JUŻ WIEK 40 LAT A WIĘC MOŻE I BABY T PLUS TYLE POPRACUJE  ;)
- sprzęt do którego dokupię części przez cały okres użytkowania - TEGO RACZEJ NIKT CI NIE ZAGWARANTUE, OBOWIĄZEK PRODUKOWANIA CZĘŚCI W CAŁEJ UE JEST PRZEZ 10 LAT OD ZAKOŃCZENIA PRODUKCJI DANEGO MODELU
- dwa bojlery – moi domownicy piją dużo kaw mlecznych, ja i część gości espresso - BABY T PLUS MA IZOLOWANY TERMICZNIE TERMOBLOK I BOJLER O POJEMNOŚCI 2,5 LITRA PLUS JOYSTICK DO SZYBKIEGO URUCHAMIANIA I ZAMYKANIA ZAWORU PARY
- prosty panel przedni, łatwy do utrzymania w czystości - MASZ W BABY T PLUS
- PID - MASZ - TEMPERATURA USTAWIANA Z DOKŁADNOŚCIĄ 0,1 ST. c
- pompa rota lub coś równie cichego i wydajnego - JEST
- zbiornik na wodę i tacka na ścieki - ZBIORNIK NA WODĘ O POJ. 2 LITRÓW PLUS TACKA OCIEKOWA DO WYBORU O DWÓCH GŁĘBOKOŚCIACH
- oczywiście manometry – technicznie ma być nie gorzej niż w tej chwili - MA PODWÓJNY MANOMETR
- kompaktowe rozmiary – to w końcu sprzęt do domu - NIEWIELE WIĘKSZY OD UNO/DUO - 350/450/430
- prostota użytkowania – ma sobie z nim poradzić i pięcio- i osiemdziesięciopięcio-latek - BIORĄC POD UWAGĘ PROGRAMOWANE PRZYCISKI I APKĘ - EKSPRES DLA KAŻDEGO !
Co chciałbym, ale nie koniecznie:

- timer/stoper – coś co pokaże mi czas ekstrakcji - MA PODWÓJNY WYŚWIETLACZ - JEDEN POKAZUJE TEMPERATURĘ A DRUGI CZAS EKSTRAKCJI
- wskaźnik temperatury, chyba że PID na tyle sztywno trzyma ustawienia - TRZYMA - WYSOKA STABILNOŚĆ TEMPERATUROWA
- wagę lub wskaźnik przepływu - NIE MA NA WYPOSAŻENIU ALE BEZ PROBLEMU MOŻNA PODSTAWIĆ WAGĘ WRAZ Z FILIŻANKĄ
- wskaźnik ilości wody z zbiorniku - MA CZUJNIK POZIOMU WODY I PISZCZY PRZY MINIMALNYM POZIOMIE WODY ;) MOŻE PRACOWAĆ NA WŁASNYM ZBIORNIKU NA WODĘ LUB PODŁĄCZONY DO SIECI WODOCIAGOWEJ
« Ostatnia zmiana: 30 Sierpień 2022, 21:27:47 wysłana przez Janusz »
ASCASO (i nie tylko) - Coś dla Domowych Baristów, Małej i Dużej Gastronomii...
https://www.caffebarca.pl/

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #23 dnia: 30 Sierpień 2022, 21:21:01 »
oczywiście jeśli dźwignia byłaby w grze

To polecałbym IZZO ALEX Leva lub IZZO VALEXIA Leva. Mogę Cię skontaktować z osobą która ma go w Łodzi i z przyjemnością Cię z tym ekspresem zaznajomi.

Offline WS5 Mężczyzna

• Ekspres: Aeropress, phin, Magica S PID, Lelit Mara X
  • Młynek: Niche Zero, Compak K3 Touch, DF64
« Odpowiedź #24 dnia: 30 Sierpień 2022, 22:04:10 »
To polecałbym IZZO ALEX Leva lub IZZO VALEXIA Leva. Mogę Cię skontaktować z osobą która ma go w Łodzi i z przyjemnością Cię z tym ekspresem zaznajomi.

Jeśli "ogromne ilości zrzucanej podczas flushu wody" są problemem, to grzanie 5 litrowego bojlera może być większym ;)

Offline Janusz Mężczyzna

• CAFFE BARCA Sp. z o.o.
  • Użytkownik komercyjny
    • ascaso
« Odpowiedź #25 dnia: 30 Sierpień 2022, 22:12:28 »
I dlatego m.in. umieściłem ten cytat.
jeśli dźwignia byłaby w grze

Offline popcorn

• Ekspres: tygielek, tygielek, tygielek, Rota, LMLM
  • Młynek: ZP6 Special, Kinu M47, Niche Zero
« Odpowiedź #26 dnia: 30 Sierpień 2022, 23:35:02 »
Dlaczego LaMa Linea Mini? U mnie powód był dość prozaiczny. Po prostu kompletując zestaw zacząłem od młynka i jak kupiłem Niche Zero, to potem zwyczajnie wstyd by mi było postawić koło niego coś słabszego.

Jakbym natomiast miał inny młynek i niekoniecznie chciał wydać tak dużo na ekspres, to niewątpliwie pierwszym wyborem byłby - wspomniany już - La Spaziale S1 Vivaldi.
Bardzo mi się podoba i tylko bym mu dołożył drewniane boki, oraz podświetlenie filiżanki podczas ekstrakcji i myślę, że jeśli nie 40 ;), to na pewno 20 lat bym nie myślał o upgrejdzie.
Wrzucałem już w innym temacie ten filmik, ale przypomnieć nie zaszkodzi i przy oglądaniu pamiętać pewnie można, że nagrywał go wyłączny dystrubutor na USA, ale dużo chyba nie przesadzili :):

Stałe podłączenie nie wchodzi w grę - za daleko od pionu.
Niekoniecznie trzeba się podpinać do pionu, bo jest też opcja dużej butli w szafce pod ekspresem:
Flojet jest chyba najpopularniejszy https://www.amazon.com/Flojet-Bottled-Water-System-Single/dp/B01LWU7XQ5/ref=sr_1_3?keywords=flojet+pump&qid=1637972960&sr=8-3 , ale są też tańsze pompki tego typu. Trzeba by wtedy pewnie dołożyć drugi zbiornik na ścieki, żeby nie trzeba było pamiętać o opróżnianiu tacki, ale to zawsze jakaś opcja.

Fajnie że @Coil zabrał głos w dyskusji, bo to oznacza że zadowolony, a chyba on ostatni się ujawnił z zakupem Vivaldiego :).

Oczywiście polecam też, żeby jednak kupić Niche Zero ;) i czekać na jakąś fajną okazję, bo Linea Mini też zły nie jest, a jak komuś się wydaje "goły", to też kilka rzeczy można do niego dołożyć ;).
Nie myśl samodzielnie, zostaw to ekspertom!

Offline Antonio Mężczyzna

• Mastro Antonio
  • Ojciec Chrzestny
    • Mastro Antonio
  • Ekspres: WEGA Concept
  • Młynek: Ceado E6P/E37S/E8D MGuate/MSJ
« Odpowiedź #27 dnia: 31 Sierpień 2022, 08:27:41 »
@popcorn nie wiem czy Niche Zero jest dobrym kompanem dla rasowej i cenionej maszyny LM ;).

@Janusz nie zmieniaj kolorów czcionki, proszę -- tej niebieskiej nie da się swobodnie przeczytać ;).

LM w swojej prostocie i ergonomii jest ok. Ale kosztuje swoje $$. Też nie cierpię mankamentów dźwigienki E61 i nie rozumiem jej kariery. Natomiast nie da się ukryć, że działa.

@Spinacz -- nie myślałeś o tym, by zainstalować ogranicznik przepływu przy wejściu gorącej wody do grupy? Dobrze dobrany pozwala zapomnieć o flushach; ustala temperaturę zaparzania. Sam chyba sięgnąłbym po równie stary detal z maszyn Faema -- po regulowany ogranicznik i próbowałbym go jakoś implantować.
« Ostatnia zmiana: 31 Sierpień 2022, 08:37:36 wysłana przez Antonio »

Offline fill Mężczyzna

• Ekspres: BFC Junior Plus Lavetta, Crem One 2B R-GSP, Ascaso Dream
  • Młynek: Niche Zero
« Odpowiedź #28 dnia: 31 Sierpień 2022, 09:47:33 »
Nie za bardzo wiem na czym ma polegać wyjątkowość LM Linea Mini?
Może mnie ktoś oświecić, czy jest sens tak grubej dopłaty w stosunku do porządnego DB?

Firmowe patenty LM naturalnie działają, tylko jakoś  specjalnie nie czuć w filiżance tej ekskluzywnowści ekstrakcji kawy względem poczciwej E61.

No i czemu np. w warunkach domowych ma służyć 3 litrowy bojler pary?

Offline Jozin von Bazin

« Odpowiedź #29 dnia: 31 Sierpień 2022, 09:48:11 »
@popcorn nie wiem czy Niche Zero jest dobrym kompanem dla rasowej i cenionej maszyny LM ;).
et tu, Brute contra scientiam :)

Pokaż nieprzeczytane posty: Nowe / Wszystkie / Odpowiedzi